Laika prognozes Lieldienām

Laika prognozes Lieldienām

(Piebilde sestdienas rītā: jaunākās prognozes lielāko stipra un ilgstoša sniega, kā arī puteņa varbūtību uzrāda Kurzemē un Zemgalē, īpaši Talsu, Tukuma, Saldus, Dobeles apkaimē. Svētdien vietām Latgalē, uzspīdot saulei, iespējami +7 grādi, tur lielāka gubu mākoņu veidošanās varbūtība ar lokāliem stipriem nokrišņiem, tostarp krusu.)

Saskaņā ar jaunāko "Global Forecast System" (GFS) prognozi nedēļas beigās daudzviet Latvijā pamatīgi snigs un puteņos, svētdien Kurzemē un Zemgalē var izveidoties bieza sniega kārta - vietām pat vairāk nekā 20 centimetru.

Sinoptiķi gan norāda, ka pastāv liela varbūtība, ka šī prognoze piepildīsies tikai daļēji. GFS prognozētā stipro nokrišņu zona var neizveidoties vai arī tā var skart citu teritoriju, piemēram, Lietuvu.

Lielajā piektdienā Latvijā vēl gaidāms pārsvarā saulains laiks, vien Ziemeļkurzemē un Vidzemes ziemeļrietumu daļā debesis klās mākoņu sega, kas vietām, iespējams, atnesīs nelielu īslaicīgu lietu. Dienvidu, dienvidrietumu vējš Kurzemē un Vidzemē brāzmās pastiprināsies līdz 12-17 m/s. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs -2..-7 grādi, piekrastē temperatūra nav gaidāma zemāka par -1..+2 grādiem; dienā gaiss iesils līdz +4..+9 grādiem. 

Pašreizējā GFS prognoze liecina, ka Kurzemē nelieli nokrišņi sāksies naktī uz sestdienu, un sestdien Kurzemē iespējama ilgstoša snigšana, kā arī neliels lietus. Citviet valstī Klusajā sestdienā vietām nedaudz īslaicīgi līs un gaiss iesils līdz +5..+9 grādiem, gaidāms lēns vējš.

Stiprākā snigšana gaidāma naktī uz svētdienu Kurzemē un Zemgalē, svētdien ilgstošs sniegs prognozēts galvenokārt Zemgalē un Latgalē. Naktī uz svētdienu Kurzemes piekrastē ziemeļu vēja ātrums brāzmās var sasniegt 20 m/s, svētdien valsts rietumu pusē gaidāmas ziemeļu vēja brāzmas līdz 13-18 m/s.

Gaisa temperatūra naktī uz svētdienu Latvijā pazemināsies līdz +1..-3 grādiem, dienā tā pakāpsies tikai līdz -1..+4 grādiem. Savukārt naktī uz pirmdienu, 9.aprīli, gaisa temperatūra vietām Latvijā atkal var noslīdēt līdz -10 grādiem vai pat nedaudz zemāk. Otrajās Lieldienās gaidāms visai saulains laiks un lēns vējš.

Nākamnedēļ aukstums pamazām atkāpsies, un aprīļa vidū gaisa temperatūra Latvijā varētu paaugstināties līdz pat +18 grādiem.

GFS ir ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodelis, kas, ik pēc sešām stundām veicot jaunus aprēķinus, prognozē laikapstākļus visā pasaulē. Savukārt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs savas prognozes galvenokārt balsta uz Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra skaitliskā modeļa aprēķiniem, tādēļ tās var būt atšķirīgas.

Dziļa sniega sega Latviju pārklāja 2001.gada Lieldienās, kas bija 15.aprīlī, lai gan nedēļu iepriekš gaisa temperatūra paaugstinājās līdz pat +20 grādiem. 2001.gada Lieldienās sniega sega vietām bija dziļāka par 20 centimetriem, bet lielāko kupenu augstums pārsniedza pusmetru.

(zemāk iepriekšējais raksts)

Lieldienu brīvdienās laikapstākļi būs mainīgi. Pašreizējā GFS prognoze rāda, ka Pirmajās Lieldienās Latvijas lielākajā daļā zemi pārklās sniega sega, bet prognozes ir ļoti dažādas un tās, protams, vēl mainīsies.

Šajā gada laikā - kad ziema cīnās ar pavasari - prognožu ticamība vienmēr ir zemāka, bet pašreizējā situācijā, kad viens pēc otra nāk cikloni, laika prognozēšana ir īpaši nepateicīga (vienlaicīgi visai interesanta un jautra) nodarbe.

Trešdien un naktī uz ceturtdienu gar Latvijas dienvidiem virzīsies ciklons, kas pamatīgas lietavas un ļoti stipru snigšanu nesīs vietām Lietuvā un Baltkrievijā, bet Latviju šie nokrišņi skars maz, izskatās, ka snigs tikai Latgales dienvidos.

Zaļā Ceturtdiena gaidāma sausa un saulaina, naktī atkal būs sals, pēcpusdienā pavasara saule gaisu sasildīs līdz +4..+9 grādiem. Piektdien no ziemeļrietumiem pietuvosies zema spiediena ieplaka, dienas gaitā mākoņu daudzums palielināsies, pastiprināsies D, DR vējš, un nelielam nakts salam sekos gaisa temperatūras paaugstināšanās valsts lielākajā daļā līdz +6..+9 grādiem.

Turpmāk izveidosies plašs zema spiediena apgabals ar vairākiem centriem, līdz ar to iespējamas dažādas laikapstākļu variācijas. GFS patlaban prognozē, ka viens no cikloniem atradīsies virs Latvijas, tādēļ sestdien un svētdien daudzviet iespējami ilgstoši nokrišņi. Sestdien Latvijas dienvidaustrumu pusē gaisa temperatūra var tuvoties +10 grādiem, svētdien snigšanas dēļ pat dienas vidū iespējams neliels sals.

GFS otrdienas aprēķini rāda, ka svētdien lielu Latvijas daļu pārklās vairāk nekā 10 centimetru bieza sniega sega. Te jāatceras agrākās prognozes 31.martam - prognozēto 20 centimetru vietā bija labi ja viens centimetrs sniega. Turklāt citu modeļu prognozes ir atšķirīgas, tostarp svētdien gar ciklona austrumu malu var ienākt silts gaiss, valsts austrumos iespējami +15 grādi, vēlāk no ziemeļrietumiem ieplūdīs vēsāks gaiss.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.04.2012 20:53

    + 4. galerija no IVONNE ciklona (3. šodien): "Ziemīgās Lieldienas izskan...". Pie saules rieta jau -2 grādi, 7cm sniegs joprojām. Putināja apmēram līdz 16:00, apmēram ap to laiku arī pēdējās pārslas no dažiem īslaicīgu nokrišņu mākoņiem. Šādi mākoņi vēl nedaudz klīst tagad... Z vējš nomierinās...

    Ielādē...
    1. 09.04.2012 02:27

      Jā, piesnidzis ne pa jokam... :) Man tik daudz ne tuvu nebija, vispār - laikam tieši Kurzeme un Zemgale šoreiz "dabūja" to lielāko sniega devu. Rītā man arī bija krietni balts, bet dienas laikā lielākā daļa jau nokusa.
      Bet dažas pēdējās bildes vispār super - tik labi debess skati pasen nebija manīti! :))

      Ielādē...
  2. 09.04.2012 06:39

    2. Lieldienu rīts atnācis ar skaidrām debesīm, skaistu saullēktu un -7*. Vakar saulīte pavisam nedaudz izspiedās caur mākoņu segu, palaikam bira kaut kas sniegkrusveidīgs, kas ātri vien kusa, jo temp. turējās +1*, +2*. Vakarā saka piesalt - -2*.

    Ielādē...
  3. 09.04.2012 08:58

    Šorīt ap trijiem termometrs rādīja -14, kaut kas neredzēts aprīļa vidū!

    Ielādē...
  4. 09.04.2012 09:23

    Ranka: Šis rīts sākās ar skaidrām debesīm gaužām plānu, 0,5 cm, sniega kārtiņu, kas nu jau sāk strauji kust. Ap 08:30 gaiss bija -4* C.

    Ielādē...
  5. 09.04.2012 10:38

    Saulkrastos šorīt pusseptiņos bija skaidrs un bezvējš, temperatūra -8, kas šogad ir aukstākais aprīļa rīts.
    Rīgā tagad arī pilnībā skaidras debesis, bezvērjš un saule pamazām sāk gaisu iesildīt.

    Ielādē...