Gaidāms sniegs, saglabājas Krievijas anticiklona draudi

Gaidāms sniegs, saglabājas Krievijas anticiklona draudi

Eiropas galējos ziemeļaustrumos - Krievijas ziemeļos pie Urāliem - atrodas liela anticiklona centrs, svētdienas rītā atmosfēras spiediens tur sasniedza 790 dzīvsudraba staba milimetrus jūras līmenī, gaisa temperatūra pazeminājās līdz -35 grādiem.

Tuvākajās diennaktīs anticiklons saglabās savas pozīcijas, aukstuma izplešanās tālāk Eiropā pagaidām nav gaidāma, tomēr jau visai drīz - mēneša vidū - anticiklons un lielais aukstums varētu tuvoties.

Kopējā gaisa masa jebkurā gadījumā nebūs auksta (pusotra kilometra augstumā ne vairāk kā 10 grādu sals), bet uz zemes, protams, pietiek ar skaidru laiku un lēnu vēju, lai kļūtu auksts. Pastāv iespēja, ka sals Latvijā, it īpaši valsts austrumos, nedēļā pirms Ziemassvētkiem pārsniegs 20 grādu.

Svētdienas rītā ģenerētā "Global Forecast System" prognoze gan vēsta par salīdzinoši siltu laiku Latvijā, jo gar anticiklona silto sektoru un plaša ciklona silto sektoru no dienvidiem varētu ieplūst silts gaiss, iespējams pat neliels atkusnis (īpaši Kurzemē), pārsvarā gan saglabāsies sals. Mākoņu augstumā gaisa temperatūrai pakāpjoties mazlietiņ virs nulles, iespējama atkala jeb sasalstošs lietus.

Tātad skaidrs ir tas, ka pagaidām nekas nav skaidrs. Jārēķinās ar liela sala varbūtību, bet galu galā tas līdz mums var neatnākt.

Drošāk var runāt par gaidāmo laiku tuvākajās diennaktīs. Jau no pirmdienas Latvijā palaikam gaidāms sniegs, pārsvarā nelielā intensitātē. Austrumu vēja ātrums brāzmās brīžiem sasniegs 8-12 metru sekundē, vietām izraisot nelielu puteni. Jaunajā darba nedēļā sniega segas biezums varētu palielināties kopumā par 7-10 centimetriem. Dominēs neliels līdz mērens sals.

Konkrētas prognozes tuvākajai diennaktij, kā vienmēr, ir redzamas tvitera ziņojumos, kas parādās sadaļā "Aktuāli" lapas labajā malā.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.12.2012 10:36

    Es arī skatījos GFS- pēc nedēļas virs Karēlijas it kā nostiprināsies anticiklons, bet mums ap 18.12. - sals gandrīz līdz -20 grādiem. Protams, tās ir prognozes...

    Ielādē...
  2. 10.12.2012 10:29

    Tomēr patlaban GFS prognozē, ka Ziemassvētkos līs , jo atjaunosies ciklonu kustība no Īslandes uz Skandināviju un tālāk uz Krievijas ziemeļiem.

    Ielādē...
    1. 10.12.2012 10:34

      Pareizi- vēl vakar GFS "'vēstīja" par palielu salu ap Ziemassvētkiem, šodien- tai pašā laikā gandrīz ap 0 būšot...

      Ielādē...
      1. 12.12.2012 17:08

        Lietus ir iespējams, galvenokārt Kurzemes pašos rietumos, pārējā valstī kā parasti valdīs ziema bez nekādiem tur lietiem.

        Ielādē...
  3. 10.12.2012 10:35

    Krievijas anticikloni parasti ir ļoti nepatīkami - ja viņi atnāk, tad ir noturīgi un ar lielu salu. Tā kā Atlantijā sāk nostiprināties gaisa plūsmas no dienvidrietumiem, jācer, ka siltās gaisa masas neļaus aukstumam pie mums tik ļoti izpelsties un pabīdīs anticiklonu no mums nedaudz prom. Man jau nedēļas beigas šķiet samērā ekstēmas , ja pie -10 piepluso vēja brāzmas līdz 20m/s, tad jābūt ļoti nopietnam iemeslam, lai tādā laikā ietu ārā no mājas.

    Ielādē...
    1. 10.12.2012 10:37

      Tas jau ir gaumes jautājums- kādiem pie mums tieši tas trakais sals patīk ;)

      Ielādē...
      1. 10.12.2012 10:39

        O jā....! :D Protams, Rīgā pārciest -22* C ir grūtāk, nekā pie sevis [Rankā] -30* C, tas laikam mitruma dēļ (?)

        Ielādē...
        1. 10.12.2012 10:58

          Lielāks mitrums Rīgā var būt, ja vējš pūš no līča, tagad vēl arī no neaizsalušās Daugavas. Vairāk gan aukstumu sajūtu var pastiprināt vējš, starp ēkām pilsētā tas var būt spēcīgāks. Vēl ir psiholoģiskais faktors - ja apkārt balts sniegs, tad organisms jau sagatavojas aukstumam; ja apkārt ir pelēks (kā Rīgā tas bieži mēdz būt), tad aukstums šķiet nepatīkamāks.

          Ielādē...
    2. 10.12.2012 23:46

      Man šie anticikloni tieši patīk, jo ir spēcīgi un tādēļ nodrošina īsti ziemīgu laiku, turklāt parasti ir skaidras debesis un mazāk zemo mākoņu, kas bieži gadās citur veidojošos ziemas AC laikā. Jo kāda jēga no AC, ja nav Saules un apmācies kā ciklonu laikā?...
      Stipru vēju gan arī es nemīlu, ne velti sen saka, ka labāk -20 bez vēja nekā -10 ar vēju, bet vēl vairāk nemīlu slapjdraņķi, vēju ar maziem plusiem un šķīdoni, dubļiem utt. Tāpēc es ceru, ka anticiklons atnāks un neļaus Atlantijas cikloniem atnest atkusni ar lietu, atkalu un vēl visādu draņķību. Tieši tādā laikā savukārt mani no mājas bez ekstra vajadzības neizdzīs... Tad labāk lai kaut -25*C! :)
      Bet, kā būs, to ne mēs lemsim... Pienāks laiks un redzēsim. ;)

      Ielādē...
    3. 11.12.2012 10:31

      Pilnībā piekrītu tev . Gaidām siltos Atlantijas ciklonus ! :)

      Ielādē...
      1. 11.12.2012 10:36

        Būtu jāuzrīko aptauja- kurš gaida, kurš negaida šos Atlantijas ciklonus :)))

        Ielādē...
        1. 12.12.2012 18:32

          Laba ideja. Es gaidu! :)

          Ielādē...