Ziema grasās atgriezties

Ziema grasās atgriezties

Jaunākās modeļu prognozes aizvien vairāk vēsta par auksta laika atgriešanos tuvāko divu nedēļu laikā.

Patlaban Latvijai no austrumiem tuvojas viegls sals. Tuvākajā nedēļā ap mums grozīsies gan augsta, gan zema spiediena apgabali, valsts austrumos sals brīžiem jau var sasniegt -10 grādu, bet Kurzemē tradicionāli gaidāms siltāks laiks, bieži atkusnis.

Prognozes par nokrišņiem un vēja virzienu tuvākajām diennaktīm ir svārstīgas un uz precīzām prognozēm šādā sinoptiskā situācijā nav ko cerēt. Lielāks sals gaidāms tikai tur, kur debesis skaidrosies. Patlaban izskatās, ka vairāk nokrišņu būs 8.-10.janvārī.

Pirmais krietnais sals varētu būt pēc nedēļas - jau 11.janvārī. ECMWF modelis atkal pārspīlē ar aukstumu, Rīgai 13.janvārī prognozējot salu līdz -25 grādiem (iepriekš decembrī aukstums galvaspilsētā bija par 15 grādiem mazāks kā prognozēts), pirms sala šis modelis Rīgai paredz aptuveni desmit centimetru sniega.

GFS modelis patlaban (4.janvāra rītā) prognozē, ka 11.-14.datumā valsts austrumos sals pastiprināsies līdz aptuveni -20 grādiem, 14.-15.janvārī gaisa temperatūra pakāpsies līdz nullei, pēc tam atkal pastiprināsies sals. Rezumējot var teikt, ka kopumā laiks kļūs aukstāks, bet par -20 grādiem stiprāks sals pagaidām tiek prognozēts ar aptuveni 30 procentu varbūtību, un galvenokārt tikai valsts austrumos.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.01.2013 11:51

    Ziema nāks lēnām - "kautrīgi" (kā Gubumākonis izsacījās pirms gada, par iepriekšējo ziemu).

    Ielādē...
  2. 04.01.2013 12:20

    Beidzot cerīgas prognozes :) Gaidam ziemu atpakaļ...

    Ielādē...
  3. 04.01.2013 12:10

    Šodien jau vējš pēc ilgāka laika nomainījis virzienu vairāk uz Z pusi, kā arī vārnas sākušas sēdēt koku galotnēs-tas viss uz aukstumu. Atšķirība no profesionāļiem vien tā ,ka daba nemēdz prognozēt 2-3 nedēļas uz priekšu , un tāpēc arī nekļūdās:)Vilim Buksim ir vēl tālāka prognoze par šo ziemu- sals mīsies ar atkušņiem, sniegs ar lietu, un tā līdz pat marta beigām.Gaidām visu, gan salu, gan sniegu, kas tik ļoti piestāv mūsu zemītei:)

    Ielādē...
  4. 04.01.2013 19:31

    Paldies Maiklam par saiti uz unikāliem satelītattēliem.

    Ielādē...
  5. 04.01.2013 12:40

    Mūsu klimatam jau tik normāli ir kad ziemā atkušņi mijas ar sniega un sala periodiem. Tādas ziemas kad sals turpinās mēnešiem no vietas mums ir anomālija.

    Ielādē...
    1. 04.01.2013 21:36

      Skatoties, cik gari sala un atkušņa periodi, un cik lielu Latvijas teritoriju skar. Tik ilgs un liels atkusnis kā šobrīd, kad arī austrumos daudzviet no sniega teju nekas nav palicis, ir tikpat liela anomālija kā ilgstošs varens sals.
      Kā atceros no agrākiem laikiem, tad bija ziemas, kad atkušņi Līvānos parasti nebija ilgāki par 2-3 dienām, un arī tad sniegs tikai mazliet pakusa, sablīvējās, un viss. Nevis kā tagad, kad plusos 2 nedēļas no vietas, un pat naktīs nezcik dienas zem nulles nenoslīd. Es vēl saprastu, ja tā būtu Liepājas pusē vai citur piekrastē, bet nu ne tik tālu no jūras kā Līvānos.

      Ielādē...