Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.11.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.11.13.)

Nedēļa aizgājusi. Visas dienas bija ar nokrišņu frontēm, Kas ar apskaužamu regularitāti nāca viena aiz otras. Tostarp nedēļas sākumā - pirmdien un otrdien Latvijas A daļā vietām spēcīgi uzlija. Gaisa temperatūra nedēļas garumā bija caurmēra raksturīga novembra sākumam. Naktī uz sestdienu atkal daudzviet ir neliels sals.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinajums nākamajā nedēļā.

=====================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 10. novembris

  

KAY ciklons aizpildās Zviedrijas D daļā, tomēr vel dažos piekrastes rajonos bija vērojami nelieli nokrišņi. Vakarā no R puses pastiprinājās neliels anticiklons, debesis daudzviet skaidrojās, bet bija arī miglas pirms pusnakts.

Sestdiena, 9. novembris

  

Kārtējā oklūzijas fronte ar nokrišņu nelielām un mērenām brāzmām dienā pārskrēja pāri Latvijai no DR puses ZA virzienā. Bet vakarā no R puses laiks nomierinājās.

Piektdiena, 8. novembris

  

Neliels augsta spiediena atzars no ZR puses - piektdienas otrajā pusē virs Latvijas debesis skaidrojas, un vēla rudens saule vēlās pāri zemei.

Ceturtdiena, 7. novembris

  

Atkal neliela fronte dienas otrajā pusē- ar dažiem nelieliem lietus nokrišņiem. Kopumā apmācies un padrēgns rudens laiks.

Trešdiena, 6. novembris

  

Frontes aizmugurē - nelielas lietusbrāzmas, vakarā vietām Kurzemes R krastos zibeņo. Rīta fronte dod ilgstošu lietu DA rajonos.

Otrdiena, 5. novembris

  

Kārtējā oklūzijas fronte ar lietus nokrišņiem - dienas pirmajā pusē parklāj centrālos un austrumu rajonus. Bet nākamās nakts laikā: jauns miniciklons dod DA rajoniem visai spēcīgus lietus nokrišņus.

Pirmdiena, 4. novembris

  

Naktī pāri Latvijai ar visai spēcīgiem lietiem skrēja kārtējā ciklona fronte, bet Latvijas A daļā ātri izveidojušos ciklona iespaidā - tā DR malā bija arī brāzmaini vēji un vietām neliela vētra.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 11.11.2013 06:18

    Sešos no rīta +1,1, par miglas biezumu kaut ko vairāk pateikt varēšu, kad paliks nedaudz gaišāks.

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 06:24

      Pag, pag... a kāda bijusi minimālā? Tak skaidrs, ka siltāks kļuva nakts otrajā pusē. Vismaz Siguldā sals neganti plosījies (salīdzinot ar Inciemu), tāpēc es tā gaidīju satriecošus skaitļus no Jūsu puses, bet lasu par kaut kādiem plusiem. Tā nav INTERESANTI! :)

      Ielādē...
      1. 11.11.2013 07:26

        Man pie loga zemāķā bija -0,4, kas sabiezējot miglai pacēlās atpakaļ uz plusiem. Bet to droši vien nevar ņemt par galīgo atskaites punktu, jo mana māja atrodas zemā vietā. Automašinai, kas novietota nedaudz augstākā vietā, šorīt uz stikliem pamatīga ledus kārtiņa (patlaban auto tiek sildīts), kas norāda, ka tur grādi ilgāku laiku bijuši pie zemākām temperatūrām.

        Ielādē...
        1. 11.11.2013 14:00

          Aukstums krājas tieši zemākās vietās, tomēr pie loga bijusi mājas ietekme siltuma virzienā. Uz auto neskatieties - tie atdziest vairāk par gaisu! Sen to esmu novērojusi, speciāli mērot un salīdzinot.

          Ielādē...
  2. 11.11.2013 06:19

    Aizvadīta stindzinoša nakts. Pat atrodoties plusu lutinātajā Rīgas iekšienē, drebuļi krata jau no skata uz Vislatvijas aukstuma polu - Līvāniem. Tomēr mani neglābjami satrieca salna Anglijā, Francijā, R-Vācijā un pat maigajā Beniluksā. Un visa šī nedēļa tur būs ar aukstām naktīm. Ka vēl beigās novembris tur neiznāk reāli auksts, pateicoties nežēlīgajiem AC. Un vispār... jau 3. nakti skaidras debesis, bet līdz rītam apmācas, attiecīgi nekādi neizdodas pamedīt Ison komētu, kura jau tā neattaisno uz to liktās cerības. Pavasarī bija tādi kārdinoši raksti, es jau sapriecājos, ka būs iespaidīgāka par Heila—Bopa komētu, bet nekā... :(((
    Starp citu, pēdējās diennaktīs prātam neaptverams sals plosās R-Kanādas provincēs. -25..-30 tā kā par skarbu pat viņiem, jo vēl jau tikai novembra pirmā puse.

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 09:16

      Nakts Latvijā bija novembrim ierasti vēsa, bet Kurzemē līdz +6 grādiem silta. Pirms diviem gadiem bija -7 grādi, 1998.gadā -13 grādu, bet 1988.gadā jau 10.novembrī tika sasniegta -20 grādu atzīme. Šoruden bijuši vienīgi siltuma rekordi, vēl nav bijusi sniega sega, lai gan parasti pirmā īslaicīgā sniega kārtiņa ir oktobrī. Pērn jau oktobra nogalē dažviet Vidzemē bija par 30 cm dziļāks sniegs.

      Ielādē...
      1. 11.11.2013 14:10

        Variet nemaz nemanipulēt ar vēsturiskiem datiem, jo es tos atceros vēl labāk par Jums - esmu piedalījusies vēstures olimpiādēs (man ir laba vēsturiskā atmiņa). Turklāt pērnā oktobra sniegoto vājprātu aktīvi izmantoju, lai musinātu ļaužu prātus ar atdziestošo oktobri (neparasti izteikta tendence atdzist). -4 grādi līdz 11.11. ir vērā ņemams sals, jo pēdējos 20 gados pārsvarā ir bijis siltāk, tiesa, minētajā periodā ir bijuši daudzi neparasti auksti oktobri, tāpēc uz to fona -4 neliekas iespaidīgi, bet es biju domājusi tieši novembri, kuram ir ļoti izteikta tendence būt siltam, maigam (ar mazām salnām visa mēneša garumā). Un problēma varbūt ir tajā, ka es dikti gaidīju rekordsiltu novembri, bet saprotu, ka kas tāds drīzāk Maskavai vai Pēterburgai tiks.

        Ielādē...
  3. 11.11.2013 17:38

    Šausmīga migla :(. Jau pēc 15 minūtēm pie stūres acis sarkanas un gribas aizvērt... +4 grādi, mitrums.

    Ielādē...
  4. 11.11.2013 17:15

    Piecos rītā grādi nokritās līdz -3*C (LVC tuvējā stacijā kā minimālā fiksēta pat -3,7*C - zemākā minimālā visā Latvijā!), bet zemāk vairs neslīdēja, jo debesīs parādījās kaut kādi mākoņveidojumi, cik varēja nojaust. Bet to parādīšanās satrieca visas cerības uz saulainu laiku - rīts atausa jau vienveidīgi pelēki apmācies... Tas pats arī dienā, visu laiku kaut kas līdzīgs zemiem mākoņiem vai augstai miglai (pašā piezemes slānī miglas vismaz pēc pusdienlaika tikpat kā nebija, bet jau nedaudz augstāk gan). Atkal tumšs... :( Nakts sals gan ielas kaut cik sausākas padarījis, daļa mitruma izsalusi. Apledojuma gan vismaz pilsētas centra daļā nebija, viss bija labi izsalis, pazudis.
    Rīts ilgi mīnusos, pēcpusdienā pakāpās līdz +3...+4*C, kopš tā laika ap +4 turas joprojām, šobrīd +4,4*C. Miglas gan nav, vismaz pilsētas apgaismojuma līmenī - ja ir, tad augstāk, bet tur jau tas viss mitrums … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 17:21

      Bet Rīgā skaists laiks pastaigām-nav karsti,saule acīs nespiež,mušas nekož un kājas uz ledus un sniega neslīd.Kas var būt labāks par šo!!!:):)

      Ielādē...
      1. 11.11.2013 17:32

        Par gaumi jau nestrīdas... Bet gan jau pienāks arī man tīkams laiks - ar spožu Sauli zilās bezmākoņu debesīs, žilbinošu, gurkstošu sniegu, uzmundrinošiem sala kniebieniem degunā un ausīs, mierā un gaismā tītu pasauli, kas ir it kā sastingusi, bet īstenībā slēpj sevī milzu enerģiju, ko lēnām uzkrāj sevī nākamajam ciklam... :)

        Ielādē...
        1. 11.11.2013 18:17

          eS GAN VAIRĀK PAR TO KA ARI ŠĀDĀ LAIKĀ SAVS JAUKUMS,BET ZIEMA MAN AR PATĪK,ĪPAŠI SARMA UN PUTEŅI.

          Ielādē...