Meteo atskaite - 2013

Meteo atskaite - 2013

Tūlīt gads šis būs apmeties uz otru pusi. Laikam pienācies atskaitīties par aizvadīto Saules Riņķi, par to- ko redzēju pie debesīm. Un par to: ko sajutu uz savas ādas. Īsumā: ļoti vēla ziema 2012/2013, tikai viens mēnesis pavasarim. Negaisaina maija otrā puse un jūnija sākums.  Visai sausa vasara. Ļoti silts rudens sākums, dažas nelielas vētras pēc tam, "zaļie" Ziemassvētki un, pēc visa spriežot, būs arī tikpat "zaļi" Jaunais Gads. Daudz nerunāju- vien to, ko atcerēšos no šā gada. Bet nu visu pēc kārtas.

2013. gads man bija...

* 2012. gada Vecgada vakars man (Zantē) bija - atkusnis ar gandrīz izkusušu sniegu uz zemes. Apmācies un pelēks. Daži grādi plusos. Līdzīga ar Jaungada diena jeb 1. janvāris 2013. Attēlā: daļējs sniegs uz zemes 31.12.12. un 1.1.13.
* Ziema - visumā normāla. Janvara vidū pamazām nostiprinājās sniega sega, pa reizei uzsniga. Sals bija- bet ne fatāls. Attēlā: "sniega raksti" pēc puteņa 20.2.13. Zantē.
* Martā- nesekmīgi medīju komētu. Bet nekas īpašs tai mēnesī nenotika. Attēlā: nelielas nokrišņu brāzmas ciklona JILL malā.
* Ļoti gāaaaarš ziemas nobeigums. Pilnvērtīga un 22cm bieza sniega sega un sals naktīs līdz -10 gradiem bija līdz pat 11. aprīlim. Attēlā: sniga sniegs, un ir balta seģene ir... 8 aprīlī.
* Pēc īsa pavasara - jau 9. maijā sekoja "tropu" negaisi. Attēlā: nakts zibeņošana 18.5.13.
* "Tropu" negaisi gandrīz katru dienu ilga līdz pat 8. jūnijam.
* Vasara samērā sausa un, ja tā varētu teikt - tīri garlaicīga. Attēlā: 3.7.13. "sudrabainie mākoņi" pāro Rīgas centram.
* Daži fotogeniski negaisi bija HELMUT ciklonā 12.-15.8.13. Attēlā: viena no šām negaisa brāzmām (Zantē).
* XAVER ciklons atnes pagaidām "vienīgo" ziemu šajā nosacīti baltajā gadalaikā, sniega sega uz zemes bija 6.-9.12.13. Attēlā: pagaidām vien nedaudz no ziemas tika 9.12.13. Zantē.

* Rudens - iesākumā ļoti silts. Šo rindu autors peldējās jūrā līdz 20. septembrim. Ne visai bieži tā gadās.
* Rudenī mierīgs laiks- vien dažas nelielas vētras rudenī.

* Un - silti plus "zaļi" Ziemassvētki - 2013. Attēlā: zāle arī 25.12.13. Rīgas Z daļā gandrīz kā pavasaŗī...

-------------

Šis gan ir neliels atskats. Daudz konkrētāka ir saite Wikipedia:  http://lv.wikipedia.org/wiki/2013._gada_laikapst%C4%81k%C4%BCi_Latvij%C4%81

Labprāt uzzinātu (komentāros), ko atcerēsieties jūs no 2013tā? Es domās jau atveru 2014to lapu- tā vēl neaprakstīta. Taču arī ap nākamo Jauno - 15. gada sākumu būs ko pieminēt...


Mana paša foto.
Turpinām vērot dabu!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 29.12.2013 07:52

    2013. gads manās atmiņās:
    1) garais vienlaidus sniega segas periods (kaut kur pierakstos dominē 154 dienas ar vienlaidus sniega segu), vēl 8. aprīļa putenī Siguldā "klāt piesnieg" 17 cm sniega.
    2) Straujā pavasara atnākšana - 11. aprīlis ir 1. diena bez sala, bet pēc 9 dienām viss sniegs jau nokusis (18. aprīlī +17 grādi silts), Latvijā mazajās upēs plūdi, manā pusē lauki uz brīdi pārvēršas ezeriņos, kuros atpūšas migrējošie pārlidotāji.
    3) Pavasaris praktiski bez salnām, ābeles zied kā milzu kupenas, bet rudenī - lūzt no ābolu pārbagātības.
    4) Ļoti sausa vasara, Allažiem visi lieti "met līkumu", jau maijā dārzos jūtams sausums, 25. maijā vēl nedaudz nolīst, un tad līdz pat jūlija otrajai pusei - bez nokrišņiem.
    5) Piemājas dārzā, ko var apliet, brīnišķīga gurķu raža, arī tomāti laukā aug labāk, kā siltumnīcā, toties kartupeļiem tīrumā - par sausu un par karstu.
    6) Garš, pel… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 29.12.2013 09:06

      "Pavasaris praktiski bez salnām"
      KAS??? Aprīļa otrā puse pagāja vienās salnās, tāpat maija pirmā puse pagāja indīgās salnās. Man Allažos daudz kas vairākkārt nosala. Siguldā gan it kā nebija gaisā, taču uz zāles tāpat trāpīja pāris naktīs.
      Parasts rudens, kādi dominējuši pēdējos padsmit gados. Nez vai pēc 100 gadiem, kad 90 gados būs bijuši šādi rudeņi, meteolapiešiem vēl joprojām gribēsies eksotisku zemju klimatu, kad ziema sākas jau oktobrī? Nu samierinieties! Tāds nu ir LV klimats, kas šobrīd atrodas siltajā fāzē. Starp citu, pēc GFS ansambļa meteoziemas sākums Siguldas novadā pārcēlies jau uz 11. janvāri, bet ar šādu tendenci, kad tas VISU LAIKU pārceļas, visticamāk tā arī nepienāks. Bet ziema vispār bija no 25.11. līdz 15.12. - 21 dienu jeb veselas 3 nedēļas. Pat vairāk kā nesenajā 2007./08. superNEziemā. Tā ka NAV KO GAUSTIES!

      Ielādē...
      1. 29.12.2013 10:04

        O! "Kašķis" ir atpakaļ, jeb vispār nekur prom nav devies, tikai kārtējo reizi "vazājis mūs aiz deguna" :).
        Par salnām- šogad nekas būtisks man dārzā nenosala, par ko liecina rekordlielā ogu un augļu raža. Jā, bija rīti, kad zeme balta, piemēram 6. maijā, kad stādīju kartupeļus: naktī bija salna, bet dienā saules pusē termometra stabiņš rādīja +22.2. Savukārt 9. maijā jau ēnā bija +28,6, zeme kalta tādā ātrumā, ka jau maija otrajā pusē es jau sāku uztraukties par sausumu.
        To ka šī decembra vidū uzsnigušais sniegs drīz nokusīs, nebija grūti prognozēt, jo tas uzkrita uz praktiski nesasalušas zemes, tā kā to varētu nosaukt tikai par ziemas priekšvēstnesi , bet ne īstu ziemu.
        Un ja kas - ŠĪ NAV GAUŠANĀS, bet tas, kas man palicis atmiņās par 2013. gadu, tieši tas, ar ko Raitis lūdza padalīties.

        Ielādē...
        1. 29.12.2013 10:49

          Internets ir arī Taizemē, turklāt ko gan darīt vēlā vakarā... es nemīlu vazāties pa ielām vai naktsklubiem.
          Nu, pie -1 grāda šie ziemeļu ogulāji nesalst, tāpat kā ķirši bezvējā nezaudē ziedus, tos biežāk pabojā auksts lietus vai krusa. Piemēram, Siguldā trāpīja gan krusa, gan vētrains vējš un stipras lietusgāzes, attiecīgi ābolu raža bija mazākā pēdējos ābolu gados. Nē nu nopietni - ābolu gados ir tā, ka visa zeme nosēta ar āboliem, bet šoruden tā nebija. Tāpat Ogres novadā ar āboliem bija kā bija... tur arī salnas un aukstums plosījās maijā. Kad es maija sākumā sastādīju visādus labumus, zeme jau bija neslapja. Man jau tad pielēca, ka draud sausums, jo parasti zeme ir slapjāka. Bet šogad aprīlī jau arī neko nelija pēc sniega segas nokušanas, tāpēc sausums jau tad aizsākās.
          Nu gaušanās ir visur citur, ja ne konkrēti šeit. Sniega segas mūžam nav vispār nekāda sakara ar zemes sasalumu. 2009. decemb… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 29.12.2013 10:52

            Godājamā Dūmaka- varēja ko vairāk pastāstīt par Taizemes izbraucienu, par laika apstākļiem pirmāmkārt?

            Ielādē...
            1. 29.12.2013 10:59

              Tak ko tur daudz stāstīt? Absolūts komforts un paradīze. Atrodos permanentā fitoorgasmā, tuvumā vērojot un glāstot banānu lakstus, bambusu gludos, resnos... stublājus. Tomēr bildes netaisu, jo neko jaunu jau neiemūžināt, ja nu vienīgi vienu sīku pērtiķi, kas uzmācās. Sen neviens nav izrādījis tādu uzmanību.
              Šobrīd intensīvi domāju, kā nelegāli pazust Taizemē, jo atgriezties nav ne mazākās vēlēšanās. Problēma ir tajā, ka Taizemē visai stingri raugās uz nelegālajiem imigrantiem. Revolūcijas šeit nav, vispār, situācija ir nesalīdzināmi pozitīvāka kā kriminālajā LV, kur man pēc saulrieta bail pa ielām staigāt.
              Starp citu, Z-Indijas līdzenumos pirmās salnas gaisā. Neteiktu, ka tas ir retums, tomēr gluži katru ziemu tā nenotiek.

              Ielādē...
  2. 29.12.2013 12:18

    Kašķiem nepievēršam vērību, tie kopš šodienas vairs neturpināsies. :)

    Ielādē...
  3. 29.12.2013 14:24

    ...Pavasaris praktiski bez salnām./Migla/
    Pilnīgi pareizi! Savu pusi raksturojot,es pat varētu svītrot vārdu "praktiski",jo tajos pāris rītos,kad atsevišķās vietās nelieli zāles pleķīši bija apsarmojuši,to nevar saukt par salnu.

    Īsumā novērtējot aizgājušo gadu var teikt - dārzkopim tas bija ideāls.Vienīgi tiem,kam ar ūdens apgādi bija grūtības,sausums sagādāja problēmas.Bet citādi,piemēram,melones,arbūzus visā veģetācijas periodā es ne reizi tā arī nepiesedzu.Pēdējie lauka tomāti tika novākti pēc 20.nov.Un neviens stāds nebija ar slimības pazīmēm (atšķīrībā no siltumnīcas).Starp citu,tas ir ar visu to,ka dažos rītos bija mīnusi.Decembra sākumā vēl varēja atrast smiltenes.Zeme tika uzarta tikai 27.nov.,pavēlu,bet pareizajā fāzē un ļoti kvalitatīvi,pateicoties norvēģu arkla lieliskajām īpašībām.Tāpat līdz pat šim brīdim,laika apstākļi nav traucējuši vai kavējuši kādu darbu.
    Kas var būt vēl labāk?

    Ielādē...
  4. 29.12.2013 08:23

    Latvijā kopumā šis gads izcēlies ar siltumu un lēnu vēju. Gandrīz visi neparastie notikumi bija pavasarī - marts bija pēdējos 25 gados aukstākais pavasara mēnesis, aprīļa pirmajā pusē valsts austrumos līdz 70 cm dziļš sniegs, kas strauji kusa, izraisot gada lielāko un dārgāko dabas stihiju - plašus palus, Ogrē un Pļaviņās pat lielākos plūdus vēsturē. Maijs bija vissiltākais pavasara mēnesis novērojumu vēsturē, meteoroloģiskā vasara sākās mēnesi agrāk par normu, un rekordsiltajam maijam sekoja otrais siltākais jūnijs. Gada otrajā pusē kopumā mierīgs laiks, 8.augusts bija karstākais novērojumu vēsturē (līdz +34 grādiem), oktobra beigās postošākā vētra kopš 2005.gada, decembris neparasti silts un praktiski bez sniega.

    Ielādē...
    1. 29.12.2013 08:55

      Maikij, tā vietā, lai atgremotu LVĢMC pekstiņus par nebeidzamajiem siltuma rekordiem mēnešu griezumā, varbūt būtu paanalizējis, kādā veidā LVĢMC uztaisīja par rekordsiltu? Daugavpilī tas nebija rekordsilts, jo atpalika no patiešām rekordsiltā 1963. Rīgas lidostā tas atpalika ne tikai no patiešām vasarīgajiem 1963. un 1993., bet pat no nesenā 2002. Pa lielam man tas atgādināja vājo 2010., kad A-LV arī vasara agri sākās, bet Rīgā staigāju ziemas kažokā, jo no līča pastāvīgi plūda virsū migla. Šoreiz miglas nebija, bet bija baisas salnas. Pierīgā 4 naktīs salna gaisā un neskaitāmās naktīs uz zālītes. Par jūniju pretenziju nav. Toties par decembri gan ir, jo patiesi NEPARASTI (Jums pašam neapnīk izmantot šo vārdu? Cik siltus decembrus vajag, lai Jūs savā galviņā apjēgtu, ka tie prevalē? Tātad ir PARASTI un IERASTI) decembri bijuši bez tāda vājprātīga sniega un sala pie -20, kā šogad. Nu labi... 2004.… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 29.12.2013 09:57

        Jautrība sākas!

        Ielādē...
        1. 29.12.2013 12:36

          Argumentēta jautrība no Dūmakas puses!! Kas tas īsti ir uzskatāms, par normālu Decembri ? Neizprotu šo terminu !! Vai Taizemē viegli tik pie pavalstniecības pases ? Būtu lieliski , ja Dūmaka pieņemtu Taizemes pilsonību, tad nevajdzētu vaimanat par LV kriminālo situāciju !! :D Ja tur ir krietni siltāk un drošāk nekā Latvijā !!
          Es nesaprotu, ko Raitis savā Gada meteo apskātā dēvē par "tropu"' negaisiem? Man škiet, ka Latvijas mērogā tādi nav iespējams definēt ? Blēņas , kas ir izsīstas no pirksta !! Latvija neatrodās tropu josla :)

          Ielādē...
          1. 29.12.2013 14:32

            Daždien tie izskatījās kā tropos (caur youtubi un tv skatīti), jēdzienu es protams paņēmu spontāni.

            14:45: Kas attiecas uz Taizemi- tad laika apstākļu pēc ir nedrošāk kā Latvijā. Piem,, 3-5 mūsu "Ervīna" (2005.g 9.-10. janvāris) spēkā un vēl trakāki taifūni gadā tur uzgadās. Karsts un mitrs- visai laba infekciju slimību perētava. Vairākas reizes gadā masīvi plūdi no negaisiem (ne ar taifūniem saistīti).

            Ielādē...