Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.6.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.6.14.)

Nedēļa aizgājusi. Jūnija "oktobris" turpinājās līdz pat piektdienai. Nedēļas sākumā un Jāņu laikā bija visai lietains laiks. Tostarp Jāņu naktī Kurzemē un pret rītu arī centrā, Vidzemē lija. HILDEGUNDE ciklons, kas bija "atbildīgs" par lietainajiem Jāņiem- bija ar ietekmi līdz trešdienai. Bet ceturtdien un piektdien tā astē izveidojās cits neliels ciklons, kas turpināja liet mums pāri nokrišņus. Sausāks bija vien jūras piekrastēs. Sestdien pa dienu neliels augsta spiediena atzars aizdzina šo aukstumu prom caur saulainu dienu daudzviet. Bet no svētdienas jau JUTTA ciklons ar silto fronti nesa nākamos nokrišņus un jūtami siltāku dienu. Bet svētdien tā paša ciklona aukstā fronte turpināja nokrišņus lielā daļā Latvijas.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 29.6.14.

Esam JUTTA ciklona siltajā frontē, naktī uzlija daudzviet, visvairāk Kurzemē. Bet dienā "uz" aukstās frontes - ir jauni nokrišņi, kas atkal nāk no DR puses.

Sestdiena, 28.6.14.

Neliels augsta spiediena atzars pirms nākamā ciklona frontes. Visā Latvijā virs cietzemes ir "laba laika" gubumākoņainība, bet vakarā no DR puses pastiprinās siltās frontes padebeši. Un pirms pusnakts Kurzemē ir atkal nokrišņi.

Piektdiena, 27.6.14.

Neliels ciklons aiziet no Latvijas uz Krieviju. Līdzi aiznesas nokrišņu mākoņi. Ja dienā Vidzemē un arī Kurzemes vidienē vēl uzlīst, tad jau vakarā visā valstī skaidrojas.

Ceturtdiena, 26.6.14.

Neliela ciklona aizmugurē vietām stipri līst, citviet- ir bez nokrišņiem.

Trešdiena, 25.6.14.

Pēdējās nokrišņu brāzmas no HILDEGUNDE ciklona puses- aiziet DA virzienā. Dienā vēl paspēja uzlīt daudzviet, vietām ar pērkoniem. Vien skaidras debesis jūras piekrastēs. Gaiss drusku sāk iesilt pēc aukstajiem Jāņiem. 

Otrdiena, 24.6.14.

HILDEGUNDE ciklons virzās pāri Latvijai DA virzienā. Daudzviet dienā - ir īslaicīgi nokrišņi.

Pirmdiena, 23.6.14.

HILDEGUNDE ciklons (ar centru uz ZR no mums) iespaidā- gandrīz visā Latvijā ir īslaicīgas nokrišņu brāzmas, ar dažiem pērkoniem un vietām ar krusu.  Vakarā no Z-Kurzemes puses tuvojās jauna nokrišņu fronte, kas jau nakts sākumā nesa visai spēcīgu lietu Latvijas R daļai.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.06.2014 07:16

    Silts un mitrs rīts, septiņos +17,1. Visi mana dārza griemeži izlīduši no paslēptuvēm, nevar normāli paiet, jo zem kājām krakšķ...gaiss mitruma piesātināts, no zāles, krūmiem un kokiem pil.

    Ielādē...
  2. 30.06.2014 07:25

    Sešos debesis ar caurumiem, pa kuriem "zelts" paspīdēja. Vietām zilgana migliņa un ļoti silts, termometrs rāda +16.5. Tomēr tumši mākoņi atbīdījās visai ātri un nu jau kādas 10 minūtes līst.

    Ielādē...
  3. 30.06.2014 08:16

    Ap 16 grādi un ielijuši 9 mm.

    Ielādē...
  4. 30.06.2014 10:50

    nupat pārgāja tīri pieklājīgs negaisiņš. No jumta pietecējusi pilna vanna (pēc vakarvakara lējiena bija pusē). Uznāca ļoooti strauji. Šobrīd pagājusi stunda kopš pirmajiem rūcieniem .
    Naktī nelija, rīts apmācies, īsu brīdi un uz īsu brīdi pirms negaisa parādījās saule. Šobrīd arī gandrīz redzama. T šobrīd +17.
    Nu jau +21.

    Ielādē...
  5. 30.06.2014 11:12

    +18,atkal jau līst.Paldies Dievam,mierīgi.Es ļoti ceru,ka tās prognozes par +32 aizies nebūtībā.

    Ielādē...