Aktuālā situācija (nedēļa līdz 26.10.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 26.10.14.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdien aiz aukstās frontes - bija vērojami īslaicīgi lietus nokrišņi. Vietām tie bija stipri ar dažu zibeņošanu Rīgas pievārtē. No otrdienas līdz piektdienai no ZA puses pastiprinājās ciklons, kad laiks pakāpeniski skaidrojās. Pie mums iestājās "decembra" sals. Nedēļas vidū naktīs uz ceturtdienu, piektdienu Latvijas austrumos gaiss atdzisa līdz pat -11-12. Tomēr no piektdienas otrās puses līdz svētdienai no ZR puses pietuvinājās fronte. Mākoņu daudzums atkal pakāpeniski palielinājās, kļuva nedaudz siltāks. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 26.10.14.

Lēnām no R-ZR puses tuvojas fronte, pie mums apmācas. Un pamazām kļūst arī siltāks. 

Sestdiena, 25.10.14.

PITTER anticiklons turpina lēnām virzīties prom no mums Krievijas virzienā, no ZR puses tikpat lēni progresē ciklona frontes. Laiks palēnam apmācas no R puses, tomēr Latvijas lielākā daļā saglabājas vēss laiks. Rītā - atkal neliels sals, dienā tikai daži "+" grādi viscaur. 

Piektdiena, 24.10.14.

Anticiklons uz A pusi no mums pamazām atslābst, no ZR puses pamazām tuvojas ciklona fronte. Tomēr tas lēni notiek. Un sals vēl aizvien ir pie mums, tostarp rītā dažos A novados gaiss naktī un agrā rītā atdzisa zem -10 grādiem. Līdz ar to šajā dienā bija daži jauni gaisa temperatūras aukstuma rekordi.

Ceturtdiena, 23.10.14.

Anticiklons no ZR puses ar A vējiem sūta mums salu visā Latvijā naktī, dienā A pusē grādi zem nulles. Daudz saules pie debesīm. 

Trešdiena, 22.10.14.

Vēl vairāk pastiprinās anticiklons no ZA puses. Debesīm nu jau skaidrojoties- pastiprinās aukstums, rītā jau neliels sals, vakarā uzsalst vel vairāk. 

Otrdiena, 21.10.14.

Ciklons aiziet ātri uz A pusi, no ZA puses pastiprinās augsta spiediena atzars- kas pamazām sāk no Krievijas puses caur ZA-A vējiem iepumpēt vēsālu gaisu. Gaisa temperatūra dienas laikā krītas, nulles atzīmi sasniedzot viet ZA-A novados. Kur arī tika noveroti nelieli sniega nokrišņi. 

Pirmdiena, 20.10.14. 

Aiz ciklona aukstās frontes- ir īslaicīgi nokrišņi, vietām tie stipri. Tos pavada dažs pērkons uz A no Rīgas. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 26.10.2014 23:55

    Vakarā nekas būtiski nemainās, viss mierīgs - kā jau aukstā katlā zem vāka... :))) Taču pamazītēm kļūst siltāks, šobrīd +4,4*C - augstākā temperatūra kopš 21.datuma vakara, kad bijām aukstuma bedres sākotnējā nogāzē. Tagad jau ceļš ved augšup, no bedres ārā. :) Labi, ka nav slapjuma, un ceru, ka arī nebūs. Lai pirms laika nenoslīdam atpakaļ... :D Kad aiz dažiem kalniem būs klāt plašās un zemās ziemas ielejas, tad jau būs cita pasaule un citi stāsti! :))

    Ielādē...
  2. 27.10.2014 00:46

    26. okt. no rīta +2 grādi. Apmācies, bet mākoņu sega plāna. Mērens D-DR vējš. Spiediens 772mm. Dienā pilnīgi apmācās. T. sasniedza +3 grādus. Pašlaik t. +3,6 grādi, spiediens 771,5mm.

    Ielādē...
  3. 27.10.2014 01:55

    Pa desmitdaļai vien, bet grādi spītīgi turpina kāpt augšup. :) Šobrīd +4,7*C.

    Ielādē...
  4. 27.10.2014 06:44

    Šorīt drusku virs +4, tumšs.

    Ielādē...
  5. 27.10.2014 08:46

    Bīdi vai nebīdi pulkstenim rādītājus, rīts vai vakars- vienalga laukā tumšs .Un vējains.Vējš arī naktī nebija norimis, brāzmains, no D puses, virs 10m/sek.Patlaban +6*C, komforta t*(pēc LMĢC) tikai +3*C.Rīt gan sola siltāku:)Būs jāpaspēj bez kaitējuma savai veselībai sastādīt tulpes un ķiplokus.Un lapas vēl jāgrābj....Un dobes nav uzraktas....Un siltumnīcu jāsakopj...Un....:))

    Ielādē...