Augusta pirmajā pusē gaidāms vasarīgi silts un pat karsts laiks, mēneša otrajā pusē vēsāks

Augusta pirmajā pusē gaidāms vasarīgi silts un pat karsts laiks, mēneša otrajā pusē vēsāks

Šogad vasarīgi laika apstākļi Latvijas iedzīvotājus joprojām nav īpaši lutinājuši. Piedzīvojām vien dažas karstas dienas jūlija sākumā. 3. Jūlijā Latvijā tika pārspēts nacionālais karstuma rekords, Ogres novada Lielpēčos gaisa temperatūrai sasniedzot +32,4 grādus, liecina LVĢMC informācija. Svelme līdz 31 grādam tika fiksēta arī Piedrujā un Siguldā. Valsts lielākajā daļā gaiss bija sakarsis līdz +27..+30 grādiem, tostarp līdz +29 grādiem Rīgā. Vēsāks laiks bija vien piekrastē, kur gaisa temperatūra bija pakāpusies līdz +23..+26 grādiem. Karstuma rekordi tika pārspēti arī citviet valstī - Alūksnē, Bauskā, Jelgavā, Saldū, Skrīveros, Stendē un Zosēnos. Tomēr karstuma vilnis, kas bija jūlija sākumā Latvijā neuzkavējās ilgi un pēc pāris dienām karstās gaisa masas jau bija atkāpušās. Līdz ar to arī jūlija mēnesis vidējās gaisa temperatūras ziņā ne ar ko īpašu neizcēlās. Pēc meteoroloģiskās informācijas datiem kalendārās vasaras pirmā puse Latvijā ir bijusi nedaudz vēsāka par klimatisko normu. Līdzīgi, kā jūlija mēneša sākumā, arī šī gada augusta sākumā laika apstākļus lielākajā Eiropas daļā un arī Latvijā ir sākusi noteikt anticiklona darbība. Arī tuvākajā laikā Latvija gaidāms karstuma vilnis. Cik ilgi karstums Latvijā varētu saglabāties? Un vai augusts sevi attaisnos, kā vasaras mēnesi. Par to jau plašāk...

Augusta pirmajā dekādē, pēc Igaunijas meteo centra prognozēm ir gaidāms vasarīgi silts un brīžiem pat karsts un tveicīgs laiks. Sagaidāms, ka laiks būs pārsvarā sauss, un nokrišņu būs maz. Laika apstākļus mēnešas pirmajā dekādē pārsvarā noteiks anticiklona rietumu mala. Gar anticiklona rietumu malu no Eiropas dienvidiem Latvijā ieplūdīs ļoti siltas, karstas gaisa masas. Gaisa temperatūra 06.08 un 08.08 Kurzemē un Zemgalē var pakāpties līdz +33..+34 grādiem arī pārējā valstī gaidāma pamatīga tveice līdz +30..+32 grādiem. Pārējās dienās arī gaidāms liels karstums līdz +30..+31 grādam. Siltākas kļūs arī naktis - nedēļas sākumā vietām gaisa temperatūra vēl pazemināsies zem +10 grādiem, savukārt nedēļas izskaņā naktīs pieturēsies pat +15...+20 grādu siltums. Tomēr, atsevišķās dienās karstā laika iespaidā veidosies gubumākoņi, kas dažviet atnesīs lokālas pērkona lietusgāzes. Pērkona lietusgāzes skars atsevišķas, nelielas teritorijas, tādēļ sagaidāms, ka nokrišņu sadalījums pēc Igaunijas meteodienesta sinoptiķu prognozēm mēneša pirmajā dekādē būs nevienmērīgs. Sagaidāms, ka mēneša pirmās dekādes pašās beigās karstās gaisa masas no Latvijas varētu atkāpsies.

Augusta otrajā dekādē, laikā ap 10.08 gaidāms laika apstākļu izmaiņas. Laiks kļūs nepastāvīgs. Cikloni ar Rietumu puses vējiem Latvijā atnesīs vēsākas un mitrākas gaisa masas.Mēneša otrās dekādes vidū (laikā ap 15.08) pastiprināsies anticiklona ietekme un laiks atkal kļūs sausāks un saulaināks.

Augusta trešajā dekādē, laikā ap 20.08 no jaunagaidāma valdošā rietumu – austrumu gaisa masu plūsma, kas atnesīs lielākoties mitrus un tikai mēreni siltus laika apstākļus. Cikloni biežāk šķērsos Eiropas ziemeļu daļu un Latvijā tie atnesīs lietainu un vējainu laiku.

    

Apzīmējumi: sarkanās garās bultas - siltās gaisa masas, zilās garās bultas - vēsās gaisa masas.

  • Visiltākā gaidāma mēneša pirmā dekāde.
  • Augusta vidējā gaisa temperatūra pēc Igaunijas meteodienesta prognozēm ir gaidāma normas robežās vai nedaudz augstāka (norma +15,4..+17,5 grādi).
  • Nokrišņu daudzums tiek prognozēts normas robežās, atsevišķās vietās mazāk (norma 68..103 mm).

Savukārt, Krievijas hidrometeoroloģijas centra prognoze ar Igaunijas meteodienesta prognozi ir līdzīgas, tomēr nedaudz atšķiras nokrišņu daudzuma prognozes. Lai arī vidējā gaisa temperatūras virs normas sagaidāma visā Baltijas reģionā (aptuveni 0,5 līdz 1 grāds virs normas), tomēr nokrišņu daudzums būs virs normas jeb 120 % vai pat vairāk no visa mēneša normas.

Temperatūras novirze no normas Nokrišņu daudzuma novirze no normas
 

Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF), prognozes, kas ir publicētas Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes mājaslapā liecina, ka augusta vidējā gaisa temperatūra visa mēneša garumā būs virs normas, bet nokrišņu daudzums visa mēneša griezumā pēc pašreizējām prognozēm sagaidāms normas robežās.

             
Vidējās temperatūras prognoze Vidējā nokrišņu daudzuma prognoze
   

Prognozes tika veidotas atsaucoties uz kamiņvalstu meteodienestu prognozēm:

Foto no meteolapa.lv
Karšu attēli no lv.wikipedia.org

Info: Igaunijas meteodienests mēneša klimatiskās normas vai mēneša vidējos rādītājus aprēķina izmantojot jaunu klimatoloģisko standarta normu ( no 1981-2010 gadam), kura tika ieviesta 2015. gada janvārī. Savukārt LVĢMC savos aprēķinos izmanto Pasaules Meteoroloģijas Organizācijas noteikto klimatoloģisko standarta normu ( no 1961. līdz 1990. gadam).

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.08.2015 01:56

    Paldies par labu rakstu un augusta prognožu analīzi un apkopojumu, viss labi saprotams un pārskatams.

    Ielādē...
  2. 04.08.2015 12:16

    LVĢMC publicējis laika apstākļu raksturojumu par šī gada jūliju.

    Ielādē...
  3. 04.08.2015 21:26

    Jāatzīmē, ka visu meteodienestu prognozes jūlijam izgāzās gan temperatūras, gan nokrišņu ziņā.
    Es redzu, ka augusts būs silts un sauss. Pārbaudīsim. :))

    Ielādē...
    1. 04.08.2015 21:52

      Ja konkrēti par Baltijas reģionu, tad Ķīnas meteodienesta prognoze iznāca vistuvākā. Savukārt pēc anomālijas platības ASV prognoze visnotaļ precīzi izskaitļoja negatīvo anomāliju Krievijas Eiropas daļā un milzīgo siltumu Alpu reģionā, taču nesaskatīja rekordkarsto jūliju Vidusāzijā. Sākot ar 2007. gadu, augusta siltumu pamatīgi nosit pēdējās dekādes aukstums. Nu cerēsim, ka beidzot karstums paviesosies arī augusta beigās, kā senajos labajos laikos, kad tas nereti ieslīdēja septembrī (2002., 1996., 1992.). Vismaz 2. dekāde ne tuvu nebūs silta auksto nakšu dēļ, vien normāla.

      Ielādē...
      1. 05.08.2015 07:54

        Paldies par komentāru. Ķīnas meteodienesta prognoze ir ļoti precīza Baltijai. Ko viņi prognozē augustā, septembrī ?

        Ielādē...
  4. 04.08.2015 00:35

    PMO nesen ieteica dalībvalstīm izmantot normu par pēdējām 3 pilnajām desmitgadēm. Tāpēc nevajag te atsaukties uz arhaisku informāciju! Un PMO nekad nav noteikusi valstīm izmantot to normu. Tā attiecās uz visu planētu kopumā, tas ir, pati PMO to izmantoja, jo daudzviet tie novērojumi tikai sākās sešdesmitajos gados. Tad vēl bija tehniski grūti tās normas pārrēķināt, tāpēc samierinājās ar mazumu. Bet mūsdienās valsts robežās izmantot veco normu, ignorējot pēdējos 24 gadus, ir demagoģiski. Un kādā sakarā meteomīļi, arī Bricis, Spilves lidlauka + Imantas stacijas novērojumos iegūto normu attiecina uz LU meteteostaciju? Vienreiz paši noskaidrojiet, kādas normas ir LU jumtam! Gan par to veco periodu, gan par pēdējām 3 desmitgadēm. Piemēram, jūlijam vecā norma bija +18,3 un augustam +17,2. Jaunā norma visticamāk ir vismaz par 1 grādu… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 04.08.2015 22:04

      Katrs meteodienests izmanto savu klimatoloģisko standarta normu.

      Cienījamais cilvēk, ja jau esiet tik gudrs meteo jomā, tad jūs varētu kādu interesantu, izglītojošu rakstu uzrakstīt šajā portālā.

      Ielādē...
      1. 04.08.2015 22:50

        Tieši tā, jo PMO nevienam neko nenosaka, tikai iesaka, rekomendē, nevis pavēl strikti izpildīt. Tomēr viena lieta, ka kaut kāda kaktu firma (LVĢMC) kaut ko savā nodabā "ķīmiķo", bet pavisam cita lieta, ka visi pārējie nez kāpēc iet tās pavadā, lai gan tieši pretēji - parastajai tautai būtu svarīgāk zināt reālo situāciju, nevis firmas uzburto ilūziju. Kādus vēl rakstus un kam? Tad jau es labāk uzrakstītu PMO, lai tā anulē Vislatvijas rekordu, ko LVĢMC meistarīgi uzbūra pirms gada. Bet arī neliekas tik būtiski, jo ar Dona Kihota sindromu nesirgstu. Lai jau dzīvo savā pasaulītē, bet es dzīvošu savā! Jo šobrīd pati PMO sevi ir pilnībā diskreditējusi ar aklo cīņu pret šķietami notiekošo globālo sasilšanu. Un cik veiksmīgi tagad Rīgai nolaupīti aukstuma rekordi! Piemēram, lidostas priekš METAR tīkla nefiksē ne minimumu, ne … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
        1. 05.08.2015 12:16

          Par LVĢMC darbību būtu patiešām jāvelta atsevišķs raksts.

          Ielādē...
  5. 04.08.2015 02:22

    Paldies par rakstu, interesanti būs pavērot prognožu un reālo laikapstākļu savstarpējo atbilstību... Es jau gribētu, lai viss augusts būtu kā Tevis solītā (un daudzu citu ar`!) pirmā dekāde. Vasara šogad tomēr mums šo to ir palikusi parādā. Un augustam ir iespēja to atdot! ;)
    Tikai, manuprāt, lielākie plusi ir gaidāmi ne Zemgalē un Kurzemē, bet vienmērīgi gar D robežu ar izteiktāku "cilni" vidienē. Turpretī Sēliju un Latgales D pusi Tu esi aizmirsis... :) Jā, ja pūtīs DA, tad visu karstumu sapūtīs Zemgales DR un Kurzemē, bet, ja DR vējš, tad - uz Latvijas D-DA pusi.
    Tās manas pārdomas par šo prognozes niansi, tad jau redzēsim, kur un kas būs. :)

    Ielādē...
    1. 04.08.2015 12:28

      Atsķirībā no citiem gadiem, šogad laika apstākļus prognozēt ir daudz grūtāk. Vienu dienu uzrāda, ka būs tik grādu, bet nākamajā dienā jau cita opera.

      Ielādē...
      1. 04.08.2015 17:49

        Taisnība gan. Pie tā lielākoties vainojams šīs vasaras nestabilais laiks, par ko parūpējās Atlantijas cikloni. Cerams, ka augustā būs savādāk, un vismaz pagaidām ir arī! :)

        Ielādē...
        1. 04.08.2015 18:06

          Vispār pēdējo 10 gadu laikā neatceros tādu augustu, kurš būtu karsts, karstumi bijuši īslaicīgi, bet šogad tas var atkārtoties kā 2002.gadā, par nokrišņiem šeit gan neko neteikšu.

          Ielādē...
        2. 05.08.2015 12:19

          Neteiktu, ka šogad bijis daudz ciklonu, drīzāk to tieši nav bijis daudz, īpaši jau nu vasaras 1.pusē. Ja skaita kopā jūniju ar jūliju, vasara šogad sanāķ dikti sausa. SvārstĪgas prognozes laikam bija tādēļ, ka tā īsti neatradāmies ne ciklonos, ne anticiklonos. Ja kļūdos, varat palabot.

          Ielādē...
  6. 05.08.2015 12:25

    Man arī jāpievienojas Saksijai un daļēji Edvardam, ka šogad augusts iznāks silts, bet visticamāk sauss. Anomālijai augustā nevajadzētu būt lielai, jo augusta otrā puse uzrādās visai mērena. Rezultāts - temperatūru ziņā pilnīgi normāla, bet sausa vasara.

    Ielādē...