Nedēļa līdz 31.7.16 - silta un mitra, nedēļas nogalē vēsāks un lietaināks

Nedēļa līdz 31.7.16 - silta un mitra, nedēļas nogalē vēsāks un lietaināks

Nedēļa noslēgusies

Kopumā nedēļa aizvadīta ar siltu vai ļoti siltu un dažbrīd pat karstu laiku. Katru dienu kaut vai kaut kur Latvijā lija silto un mitro gaisa masu ietekmē, bet nokrišņu daudzuma sadalījums bija nevienmērīgs, vairāk nokrišņu kopumā bija valsts austrumu daļā. No pirmdienas līdz ceturtdienai Latvijā no dienvidiem bija ieplūdis ļoti silts un karsts gaiss, līdz ar to gaisa temperatūra dienās sasniedza no +22..+24 piekrastēs līdz +25...+29 (lokāli +30...+31) lielākajā valsts daļā. No šīm nedēļas dienā vairāk negaisu bija pirmdien nestabilā gaisa masā un ceturtdien valsti šķērsojot nekonkrētai ciklona aukstajai frontei, otrdien negaisi bija tikai valsts austrumos, bet trešdiena bija nedēļas sausākā diena. Visās dienās visintensīvākie negaisa un lietus mākoņi skāra valsts austrumu daļu. Nedēļas nogalē atradāmies lielākā ciklonu darbības ietekmē, taču gaiss joprojām bija vasarīgi silts un mitrs - dienās gaisa temperatūra sasniedza +20...+26. Ja vēl piektdien bez lieliem nokrišņiem, tad sestdien un svētdien daudzviet bija novērojami lietus un negaisa mākoņi konvekcijas rezultātā, kas nesa īslaicīgus nokrišņus un izpaudās kā ciklona vairākkārtējas aukstās frontes, aiz kurām jau nākošajā nedēļā ieplūda vēsākas gaisa masas.

 Prognoze nedēļai (26.07.)   Pēc ļoti siltas un sutīgas pirmdienas laikapstākļi Latvijā līdz ceturtdienai vēl būtiski nemainīsies.   Otrdien valstī saglabāsies daļēji saulains laiks, negaisi ar pērkona lietusgāzēm attīstīsies valsts austrumu daļā, īpaši dienvidaustrumos. Gaisa temperatūra sasniegs +25...+29, piekrastēs vēsāks.   Naktī uz trešdienu vietām joprojām var izveidoties migla un austrumos iespējams neliels lietus, gaiss atdzisīs līdz +12...+18. Trešdiena iespējams būs nedēļas sausākā diena, jo pirms ciklona gaidāms daļēji saulains laiks un tikai vietām iespējams pavisam neliels lietus, gaisa temperatūra joprojām +22...+29. Dominēs lēns vējš.  Ceturtdienas naktī mākoņu pamazām kļūs vairāk, gaiss atdzisīs līdz +13...+17. Dienas laikā Latviju no DR sasniegs ciklona aukstā fronte, atnesot atkal vēsāku gaisu. Fronte gan būs diezgan lēna un atkal radīs piemērotus apstākļus negaisu attīstībai pēcpusdienā, visvairāk tieši valsts centrālajos rajonos un vēlāk austrumos, īslaicīgi stipri līs un zibeņos, tomēr negaisi kā jau parasti neskars ļoti plašas teritorijas. Dienā pirms aukstās frontes valsts centrālajos un austrumu rajonos vēl +23...+28, bet Kurzemē gaiss jau būs atdzisis līdz +19...+21 (pēc lietus šāda temperatūra gaidāma visā valstī).  Piektdienas naktī un dienā ciklona ietekmē būs daudz mākoņu. Nakts pirmajā pusē valsts austrumos vēl gaidāms lietus, iespējams ar negaisu, bet dienas laikā valstī daudzviet iespējams neliels īslaicīgs lietus, iepūtīs ZR vējš, taču tas nebūs brāzmains. Naktī +13...+18, dienā ap +20...+25.   Brīvdienās Latvijas tuvumā saglabāsies cikloniskā darbība, līdz ar to saglabāsies mēreni silts laiks un brīžiem līs. Jauns, bet ne visai spēcīgs ciklons Latviju no DR sasniegs jau sestdien pusdienlaikā, līdz ar to atkal dienas laikā daudzviet līs, pastāv arī negaisa iespējamība (tiks precizēta vēlāk). Naktī uz svētdienu un svētdien debesis skaidrosies vairāk. Svētdien dienā vien lokāls neliels lietus, toties brāzmaināks DR vējš. Brīvdienu naktīs gaisa temperatūra joprojām +14...+17, dienās ap +20...+24.  Nākamās nedēļas sākumā pašlaik tiek prognozēts jauns ciklons ar lietu no D, DR puses, bet vēlāk tiek prognozēta atrašanās augsta spiediena atzara, kas pārvietosies no DR uz ZA, malā, kamēr uz rietumiem no valsts atradīsies cikloniskā darbība. Kopumā gaidāms atkal mērens siltums, nedēļas beigās valstī var ieplūst siltākas gaisa masas.

Uzmanību! Atcerieties, ka uz laikapstākļu prognozēm nedēļai pilnībā nevar uzticēties!

ATSKATS UZ JAU AIZVADĪTAJĀM DIENĀM

Pirmdiena, 25.jūlijs

Nestabilā meteoroloģiskajā situācijā, kad paaugstināta spiediena apgabals (anticiklons BURKHARD) ir ar centru tuvumā Latvijai, taču anticiklons ir vājš un no DDR puses ieplūst ļoti silts/karsts un mitrs gaiss, radot labu "augsni", lai rastos negaisi. Tikmēr uz R un D zema spiediena ieplakas. Naktī spēcīgi pērkona negaisi ar intensīvu zibeņošanu un spēcīgu lietu izveidojās Vidzemes rietumos un visaktīvāk skāra Vidzemes ziemeļus. Dienas laikā veidojās jauni negaisi, daudz to bija valsts dienvidos un austrumos (Zemgalē, Vidzemē, Latgalē). Pēcpusdienā visaktīvākie negaisi skāra Sēliju un Vidzeme, taču dažāda stipruma negaisi bija arī citviet Latvijā, izņemot lielāko daļu Kurzemes, vēlākā vakarā tie pārsvarā tikai valsts austrumos. Rīgas tuvumā negaisiem dienas laikā patraucēja jūras brīze. Gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu, kad daudzviet veidojās migla un dūmaka, ap +14...+17 grādiem, dienā pārsvarā +25...+29, piekrastēs +22...+23.

Otrdiena, 26.jūlijs

Izplūdušā antciklona BURKHARD ietekmē, no D, DR puses turpina ieplūst ļoti silts un mitrs gaiss ciklona ZILJANA frontālās sistēmas priekšā. Visas diennakts garumā vairāk mākoņu bija valsts austrumu pusē, kur veidojās pērkona lietusgāzes, nesot zibeņošanu un īslaicīgu stipru lietu. Pārējā valstī daļēji saulains un tikai pavisam lokāli nelieli nokrišņi no lielākiem gubumākoņiem, vakarpusē mākoņu bija mazliet vairāk. Naktī uz otrdienu minimālā temperatūra +12...+17, dienā +24...+29, piekrastēs vietām +22...+23.

 

Trešdiena, 27.jūlijs

Aiz izjukušas ciklona ZILJANA aukstās frontes, kas izpaudās kā lielāka mākoņainība naktī, kaut kā ausktā fronte tā vairs nepastāvēja, jo neatnesa aukstāku gaisu. Dienas gaitā laikapstākļus vairāk noteica vājais antciklons BURKHARD, atradāmies tā ietekmes zonas ZR malā. Diena valsts lielākajā daļā kopumā daļēji saulaina, valsts austrumos lielāki gubumākoņi nesa nelielu īslaicīgu lietu. Naktī gaiss atdzisa līdz +14...+18, diena karsta - pārsvarā +26...+29, tikai piekrastēs +23...+24.

Ceturtdiena, 28. jūlijs

Pēc mierīgas nakts, kad gaiss atdzisa līdz +12...+17 (Rīgas centrā +19) dienā atradāmies nestabilā gaisa masā ciklona ARVENN ietekmē  (Latviju šķērsoja ciklona aukstā fronte), kas radīja piemērotus apstākļus negaisu attīstībai. Dienas gaitā, jau sākot no agra rīta Kurzemē, sāka attīstīties pirmā negaisu fronte, kas gan pilnvērtīgāka attīstījās tikai Zemgalē un pie Rīgas, līdz ar to intensīvākā zibeņošana un negaiss ar īslaicīgām stiprām vēja brāzmām skāra gandrīz visu Zemgali, Vidzemes rietumus un īpaši valsts dienvidaustrumu daļu. Vēlāk pēcpusdienā, kad visu valsti bija šķērsojusi pirmā negaisu fronte, veidojās jauna neliela negaisu fronte Kurzemē, bet atkal pamatīgāki negaisi skāra Sēliju, valsts dienvidaustrumus. Vakarpusē nelielāki negaisi atkal skāra arī Vidzemes rietumus un ziemeļrietumus šaurā joslā. Dienas gaitā visvairāk nokrišņu kopumā bija Ziemeļkurzemes piekrastē, Zemgales vidienē, Sēlijā un Latgales dienvidos, kā arī šaurā joslā Vidzemes rietumu un ziemeļu daļā. Gaisa temperatūra dienas gaitā bija svārstīga - priekšpusdienā Vidzemē un Latgalē gaisa temperatūra pirms negaisiem sasniedza +26...+29 (Piedrujā Baltkrievijas pierobežā pie Daugavas līdz +31), bet pēcpusdienā valstī gaisa temperatūra kopumā bija apmēram +20...+25, līdz ar to bija noslēdzies nelielais karstuma vilnis.

   

Piektdiena, 29.jūlijs

Pēc ceturtdienas negaisiem ARVENN ciklona aukstās frontes ietekmē atradāmies ciklona aizfrontē nelielā augsta spiediena apgabalā, taču pati ciklona aukstā fronte saglabājās tuvumā valsts austrumu robežai. Naktī vēl saglabājas liela mākoņainība no aizejošā ciklona, gaiss atdziest līdz +12...+18, bet rīta pusē pamazām skaidrojas un diena daļēji mākoņaina, bez būtiskiem nokrišņiem, vien Rīgu no rietumiem vakarā sasniedz lokāls lietus mākonis, valsts dienvidaustrumu pierobežas tuvumā atrodas negaisi, kas neskar Latvijas teritoriju. Dienā maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +21...+26.

 

Sestdiena, 30.jūlijs

Atradāmies nenoteiktā meteoroloģiskajā situācijā ar siltu un mitru gaisu starp ciklonu ARVENN un pajukušo ciklonu BRIGITTE. Naktī un no rīta ARVENN ciklona oklūzijas fronte atradās tuvu valsts ziemeļaustrumiem, tur atnesot ilgstošāku lietu. Šādā situācijā (silts un mitrs gaiss zema spiediena ieplakā) visas dienas gaitā visā Latvijā veidojās lietus mākoņi, kas nesa īslaicīgu spēcīgu lietu, vietām bija novērojams arī negaiss. Taču kopumā lokālie lietus un negaisa mākoņi neaptvēra pilnīgi visu valsts teritoriju un atnesa arī nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu, kopumā visvairāk lietus tika augstienēm. Starp lietus mākoņiem uzspīdēja arī saule, kas pēc nakts ar minimālo temperatūru +11...+17 gaisu dienā uzsildīja līdz pat +22...+26.

 

Svētdiena, 31.jūlijs

Dienas gaitā valsti no rietumiem šķērsoja atkārtota ciklona ARVENN/BRIGITTE aukstā fronte, kas sākot no Kurzemes rīta pusē atkal nesa īslaicīgus stiprus nokrišņus un zibeņošanu, taču mazākā apmērā kā sestdien. Pēcpusdienā fronte, kas izpaudās īslaicīga stipra lietus veidā, jau bija šķērsojusi Kurzemi un valsts centrālos rajonus. Aiz tās kopumā daļēji saulains laiks bez nokrišņiem pavisam nelielā augsta spiediena atzarā pirms neliela dienvidu ciklona, kas laikapstākļus ietekmēja nākamajā dienā. Pēc diezgan siltas nakts ar +14...+16 (vietām piekrastē līdz +18) dienā gaisa temperatūra sasniedza +20...+25.

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.07.2016 21:15

    Miglas galerija tika parādīta LTV laika ziņās. Apsveicu!

    Ielādē...
  2. 31.07.2016 23:02

    Svētdiena pagāja daudz mierīgākos toņos. Dienā kopumā MMD un Saule, pēcpusdienā apkārt staigāja dažādi, arī potenciāli negaisa mākoņi, taču visi aizgāja pa citām malām. Vienīgi īsi pēc 17.00 viens ar pašu maliņu aizķēra, nedaudz uzlija (bet tik vien, cik asfaltu samērcēja, zem kokiem palika sauss), arī pāris pērkoni uzrūca, un tas arī viss. Temperatūra pēcpusdienā +23...+25°C, siltākais ap 16.00, max.t. +25,2°C. Pēc lietutiņa +22...+23 grādi. Vējš lēns, pēcpusdienā brīžiem mērens, vakarā bezvējš. Vakars silts, vēl 21.20 +20,3°C, šobrīd +18°C. Debess Z pusē skaidrs, uz D manāmi kaut kādi nelieli mākoņi. Spiediens dienas otrajā pusē gandrīz nemainās, pašlaik 760 mm.

    Ielādē...
  3. 31.07.2016 23:39

    rīta puse skaidra, turpinājumā mmd, +23. Puspiecos ieradās viens ar negantu vēju, lietu un arī vieglu rūcienu. Likās, ka lija krietni, bet spainī vien kāds 1 mm. Šobrīd skaidra debess.

    Ielādē...
  4. 01.08.2016 16:09

    Pa visām brīvdienām dabūju izbaudīt tikai 2 lietus gāzienus.
    Sestdien rīta pusē Rīgā tikai pavairāk gubumākoņu, bet lielākie potenciālie lietus mākoņi visi pa pamalēm. Ap diviem devos uz Vakarbuļļu pludmali. Pa ceļam īsi pirms Vakarbuļļiem uznāca pelēks mākonis ar nelielu lietu, kas ātri beidzās. Toties vēlāk ap trijiem pludmalē varēja novērot, kā tas attīstās A, ZA pusē (Rīgā). Bija dzirdami daudzi pērkoni un pat 2 zibeņi zemē, tiesa attāli. Vēlāk kādu laiku silts, +24 un saulains ar maz mākoņiem. Pēc kādas pusotras stundas mākoņi tuvojās no Jūrmalas puse, bet aizgāja garām pa D malu, taču kopumā kļuva mākoņaināks. Pēc sešiem R pusē jau bija redzams nopietns mākonis ar sienas mākoni, kas gan sākumā pārvietojās lēni (vismaz tā likās), bet vēlāk šķita, ka tuvojas ātrāk. Bija izveidojusies tāda kā mākoņu fronte, jo arī vairāk uz DR pusi bija mazāk ni… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...