Sniega kupenas un pavasara atnākšana

Sniega kupenas un pavasara atnākšana

Klāt Lieldienu brīvdienas un sulu mēnesis, kas šogad iesācies visai raibi ne vien krāsaino olu, bet arī laikapstākļu dēļ. Aprīļa pirmajās dienās mūs sasniedzis ir spēcīgs dienvidu ciklons. Tie parasti līdz Latvijai atnes daudz nokrišņu un nekāds izņēmums nebūs arī šī reize. Līdz ar to jaunās nedēļas pirmā diena daudzviet vairāk atgādinās Ziemassvētkus, kā Lieldienas, taču nedēļas otrajā pusē pastiprināsies augsta spiediena apgabals un gaisa temperatura jūtami paaugstināsies.

Naktī uz pirmdienu virs Latvijas atradīsies ciklona centrs. Jau svētdienas pēcpusdienā ir sācis līt, bet vakarā Kurzemē, kur vēsāks, zemi jau sāk klāt neliela sniega kārta. Līdz pat pirmdienas pēcpusdienai turpināsies ilgstoši nokrišņi, pēc dažādām prognozēm kopējais nokrišņu daudzums ciklona ietekmē līdz pirmdienas pēcpusdienai būs 15 - 20 mm, Kurzemes austrumu daļā 25 - 30 mm. Tā kā gaisa temperatūra naktī būs ap nulli, sniegs sāks krāties un no rīta vietām Kurzemē var sagaidīt 10 un vairāk centimetrus biezu sniega kārtu. Dienā ciklons virzīsies tālāk uz Z, ZA un nokrišņi, sākot no Kurzemes, mitēsies.

Pirmdienas rītā virs Latvijas ir ciklona centrs, kopumā atnesot 20 un vairāk mm nokrišņu (wxcharts.eu, weather.us)

Naktī uz otrdienu gaiss atdzisīs līdz 0 ... -4 grādiem. Jauna nokrišņu zona Latviju varētu sasniegt otrdien dienas laikā, atkal atnesot slapju sniegu un lietu. Gaisa temperatūra nepakāpsies augstāk par +2 .. +5 grādiem. Jūtamākas pavasara vēsmas sagaidāmas, sākot ar trešdienu. Pēc pašreizējām prognozēm trešdien un ceturtdien valsts dienvidu rajonos maksimālā gaisa temperatūra var sasniegt +12 ... +15 grādus. Jāņem gan vērā, kā jau agrā pavasarī, iespējami krasi temperatūras kontrasti starp vienu valsts daļu un citu. Abas dienas vietām sagaidāmi īslaicīgi nokrišņi.

Tuvojoties nedēļas nogalei pastiprināsies augsta spiediena apgabals, un pašreizējās prognozēs vēsta par īslaicīgu gaisa temperatūras pazemināšanos. Naktīs vēl iespējams neliels sals, taču dienā piektdien un sestdien prognozēti +4 ... +9 grādi. Pavisam pavasarīgs gan ir GFS modeļa skatījums uz nākamo svētdienu, kad visā valstī gaiss varētu iesilt pat līdz +13 ... +18 grādiem, taču tā vēl ir tāla prognoze.

Nākamajās brīvdienās virs Latvijas dominē augsta spiediena apgabals
Maksimālā gaisa temperatūra 08.04. pēcpusdienā (GFS)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.04.2018 19:41

    Patreiz masīvi zibeņo Polijas DRmos, iespējams - rīt šīs sistēmas mākoņi būs virs Latvijas?

    Ielādē...
    1. 08.04.2018 20:44

      It kā vajadzētu būt

      Ielādē...
  2. 08.04.2018 21:31

    08. apr. 2018. g. No rīta saulains. T. +4°C. Vēlāk t.+7°C. Spiediens 764 mm. Pēcpusdienā T. +17°C. Spiediens 765,5 mm. Vakarā visu dienu saulains. Taurenīši lidinās un dārzā var strādāt bez virsdrēbēm.

    Ielādē...
  3. 08.04.2018 19:03

    Ārā tikpat kā +20 grādi, spoži spīd saule ! Jautājums: Kas notika ar Rīgas novērojumu staciju LVĢMC, kāpēc tas vairs nereģistrē gaisa temperatūru ?

    Ielādē...
    1. 08.04.2018 20:47

      Es atbildētu tā: LU meteostacijas darbības pārtraukšana spilgti liecina par meteoroloģijas attīstību šīs valsts teritorijā.

      Rīgas lidosta reģistrējusi +19 plkst. 17.50 un 18.20.

      Ielādē...
      1. 08.04.2018 21:52

        Es teiktu, ka publikai "pa lielam" ir nospļauties par meteo-saimniecības attīstību iekš LV, galvenais - ka ir tās īsās laika ziņas medijos.

        Ielādē...
  4. 08.04.2018 22:45

    Pievakarē dārzā dzērām šampanieti un piedzīvojām neredzētu mušu uzlidojumu. Pudele bija burtiski aplipusi ar apdullušām mušām.

    Ielādē...
  5. 08.04.2018 23:07

    Burvīga diena garam velobraucienam gar Daugavu uz Ikšķiles pusi.. Līdz +19, saule, bezmaz jau vasara, ja ne viss pelēkbrūns. Rīta pusē vējā gan vasaras jaka vēl noderēja, bet pa dienu jau vairs ne. Tiesa, dubļi vietām vēl galīgi nav nožuvusi, arī Rīgas HES ūdenskrātuve pēkšņajai “vasarai” negatava - ledus vēl pilnībā nebija izkusis, pie ūdens sajūtas kā pie milzīga kondicioniera - bezmaz ledaina. Vakarā gaiss ļoti nesamaisīts - sasilis asfalts kontrastā ar auksto vēju no ezera/upes. Mežā gan vēl atradās arī neizkusis sniegs, melnas sniega kupenas un ledus. Pirmo taureņu diena. Dīvaini pat iedomāties, ka nedēļas sākumā sniga un bija pa dienu vien +1, bet rīt tiek solīts jau +21 (jau vairākus gadus Rīgā +20 aprīlī tā arī neizdevās sasniegt), pie tam jau otrais negaiss šogad. Jā, lietas ātri attīstās...
    Bet dabā zeme vēl auksta, gan jau dziļumā vēl nedaudz sasalusi, jaunā zāle vien dažviet izdīgusi, zied tikai pirmie pavasara ziedi.
    Vakars - vasaras bauda, +12, vienīgi bez sisināšanas.

    Ielādē...
  6. 08.04.2018 22:08

    saulaina diena ar biku mākoņainām debesīm (atšķirībā no pilnīgi skaidrās vakardienas). Rītā labi piesalis, vēl deviņos ledus uz peļķēm un pagalms ciets. Dienā silti, +17°C ja arī gluži nebija, tad ļoti tuvu (ēnā). Vakarā kārklu džungļos pļavā visādu sugu strazdi ņēmās, ka skanēja vien - plukšķi, melnie meža strazdi (varbūt arī kāds sila), kāds dziedājstrazds, pelēkie, par mājas strazdiem vispār nerunāsim :) + vēl lauku balodis piebalsoja.
    Iesēju redīsus. Zeme siltumnīcā vēl pilnīgi slapja. bet redīsiem jau mitrums patīk :)

    Ielādē...