Februāra sākumā iespējams atkusnis

Februāra sākumā iespējams atkusnis

Nedēļas pirmajās dienās laika apstākļus Latvijā ietekmēs ciklons, līdz ar brāzmaināku D, DA puses vēju atnesot arī nelielu puteni un sniega segas pieaugumu. Pirmdien gandrīz visā valsts teritorijā nedaudz līdz mēreni snigs, mazāk nokrišņu austrumu pierobežā. Nokrišņu zona dienas gaitā pakāpeniski attālināsies uz ziemeļiem, taču jau naktī uz otrdienu klāt būs nākamie sniega mākoņi, atnesot mērenu snigšanu. Kopumā līdz otrdienas pēcpusdienai lielākajā valsts daļā varētu uzsnigt 5 - 10 cm sniega, it īpaši Zemgalē un Kurzemē, mazāk valsts austrumos. Gaisa temperatūra pirmdien -1 ... -10 grādi, bet otrdien jau -4 ... +2 grādi (siltākais laiks Kurzemē).

Ciklona nestie nokrišņi Eiropas ZA un to daudzums līdz otrdienas pēcpusdienai (wxcharts.com un weather.us)
Tiek pieņemts, ka 1mm nokrišņu dod 1 cm sniega segu, attiecīgi dažviet divās dienās uzsnigs ap 10 cm sniega

Trešdien un ceturtdien vietām nedaudz snigs, taču kopumā nokrišņu būs maz, joprojām pūtīs pārsvarā neliels dienvidu puses vējš. Pēc pašreizējām prognozēm gaisa temperatūra trešdien svārstīsies ap nulli, caurmērā +2 ... -3 grādi, bet ceturtdien 0 ... -6 grādi. Ja debesis skaidrosies, naktī uz ceturtdienu atkal iespējams mērens sals līdz -8 ... -15 grādiem.

Nedēļas nogalē valsti varētu šķērsot vairākas nokrišņu zonas, atnesot ne vien slapju sniegu, bet arī lietu. Jau sākot ar piektdienu Latvijā varētu ieplūst jūtami siltāks gaiss no Eiropas dienvidiem. Piektdienā lietus šobrīd tiek prognozēts galvenokārt valsts austrumu daļā, bet sestdien un svētdien jau plašākā valsts teritorijā. Te gan jāātgādina, ka prognozes vēl ir mainīgas un ticamāku informāciju par atkusni un nokrišņu sadalījumu varētu gūt nedēļas otrajā pusē. Pašlaik pieejamā informācija liecina, ka sestdien un svētdien pozitīvas gaisa temperatūras un nelieli plusi iespējami visā valstī. 

Gaisa temperatūra ~ 1,5 km augstumā sestdien, siltāks gaiss no centrāleiropas pārvietojies līdz mums (wxcharts.eu)
Maksimālā gaisa temperatūra svētdien (ECMWF, weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.02.2019 11:51

    Nu jau komentāros pavasaris biežāk pieminēts nekā ziema:)))) Un liela zīle jau arī skaļi sauc pavasari! Un viss kūst....Gribējām braukt uz Lietuvu uz šopingu, bet te jau atkal sola sniega gāzienu... Sēdi tik mājā, labi, ka gaisma ir, nav pazudusi:)
    Šodiena galīgi drūma, laukā mitrs, vējains, nemīlīgs laiks.+3*C.

    Ielādē...
  2. 02.02.2019 20:05

    Ap pusdienlaiku slapjš sniegs, tad lietus un tagad - pazuda arī elektrība. Cik skatos pa logu, visur pilnīga tumsa, tā ka šķiet, tas nav tikai lokāli, bet kas lielāks. Šodien visu dienu no jumtiem gāzās milzīgi sniega blāķi. nav brīnums, ka kaut kur pārrāvums. Labi, ka jaunajam datoram labs akumulators, kādu laiku baterija vēl turēs, lai redzētu, kas pasaulē notiek.

    Ielādē...
  3. 02.02.2019 12:36

    Katrs garāks un agresīvs atkusnis kas nokausē visu sniega segu būtība pārtrauc ziemu, kurai pēc tam jāsākas no sākuma, pēdejos gadu desmitos atkušņi pie mums ļoti gari, spēcigi un agresīvi un pilnība pārtrauc ziemu, tapēc nekas cits neatliek, ka skaitīt ziemās diennaktīs... Piemēram 2016/17 gada ziema Rīgā sākas un beidzās 7 reizes. Par ziemas uzskatu tādu diennakti kad temperatura kopumā, videji bija zem 0 un bija vērojama kaut minimāla sniega sega... 2010./2011. un 2009./2010. g ziemas Rīgā bija skaistas un sniegotas, sniega sega maksimumos pārsniedza pusmetru. Vissniegotāka un aukstāka ziema ko atceros bija 1986/87 gada ziema, ari taja ziemā februaru bija daudz atkušņu, bet sniegs nenokusa un liels aukstums atgriezās feb. beigās/martā. Arī šogad vairāk par pusmetru sega bija vērjama tepat netalu no RīgasZ, ZA pusē, 3 reizes braucu izbaudīt dziļo sniegu. Bet Rīgā tai pat laikā sniega bija pamaz, īpaši R pusē. Pēdejās dienās gan izveidojās kārtiga sniega sega arī manā pusē, bet nu

    Ielādē...
    1. 02.02.2019 23:45

      Bet šogad galīgi nav pamata sūdzēties par ziemas trūkumu. Decembra temperatūra bija ap normu, janvāris pat mazliet zem. Sniegs arī padaudz. Mūsu klimatā Sibīrijas ziemas ir gandrīz neiespējamas. Atkušņiem un pa kādam nokusnim mūsu ziemā ir jābūt. Pat ja februāris būs silts un atkušņains dancis ap 0 bez noturīga sala periodiem arī tas ir tikai normāli, normālāk nekā Sibīrijas ziema 4 mēnešus no vietas.

      Ielādē...
      1. 03.02.2019 05:48

        Norma ir abstrakta. Drīzāk mūsu vēlmes nosaka gaumes lieta. :))

        Ielādē...
        1. 03.02.2019 10:19

          Nu jā, manas vēlmes tagad ir lai upēs ātrāk iziet ledus, paceļas ūdenslīmenis un var sarīkot februāra laivu braucienu!

          Ielādē...
  4. 01.02.2019 21:30

    Daži prognožu modeļi pēc nedēļas vai vēl vēlāk prognozē pat +7 +9 grādus. Izskatās, ka šis Februāris būs norakstīts no kopējā ziemas konteksta. So sad :(

    Ielādē...
    1. 01.02.2019 22:31

      Patiesi GFS galvenās versijas prognozes uzlidojušas debesīs kopā ar GFS ansambļa vidējo. 12 UTC izlaidums gan vienmēr rāda ekstra siltu ainu. Un gan jau pavasara nebūs, jo austrumos atradīsies lielais Sibīrijas anticiklons. Ticamāk mums tiks mūžīga pelēcība un mazi mīnusi, varbūt kāds atkusnis.

      Ielādē...
      1. 01.02.2019 23:45

        Vienīga cerība uz bloķējošiem anticikloniem Februārī !

        Ielādē...
        1. 02.02.2019 07:58

          Patiesi “jācer”, nu jau gandrīz visi modeļi atbalsta atkušņus pēc nedēļas nedēļas garumā. Ja šajā atkusnī vēl viss nenokusīs, tad pc nedēļas gan būs nokušņi. Tā kā GFS prognozes par atkušņiem šoziem piepildās pilnībā, tad diemžēl, diemžēl... Būs gan +5, gan lietus, gan kas vēl ne... Pēc tam jau tāpat piesals. Diez vai tā sāksies pavasaris. Par martu arī nekas vēl nav zināms, bet katrā ziņā sniega segai gan būs jāveidojas no jauna.

          P.S. Naktī tā arī nepiesala, kā bija prognozēts. Diemžēl tas jau bija skaidrs vakarā, bet klusībā cerēju... +1 turpina grauzt sniega segu, bet kas būs, kad būs +2...+3 un pēc nedēļas jau visi +5?

          Ielādē...
  5. 31.01.2019 09:20

    Skarbi vēss. Aukstākā nakts šajā ziemā. Plkst.7:30 -16.7°C; 9:15 -14.2°C. Skaidrs laiks. Bezvējš.

    Ielādē...
    1. 31.01.2019 09:38

      Pamatīgs "salavats" pie Jums centrālā Kurzemē..

      Ielādē...
  6. 30.01.2019 23:12

    Vakardien visu dienu palaikam sniga un putināja, vakarā un nakts sākumā temperatūra pietuvojās 0 grādiem un sniga lielām pārslām. Agrā rītā viegls atkušņa pieskariens, tomēr tā īsti kust nesāka jo debesis noskaidrojās un mazliet piesala. Skaista, saulaina un ļoti patīkama ziemas diena, ārpus pilsētas, pļavās un mežā nekas nekusa, nekāda atkušņa, īsta balta ziema ar beidzot dziļu irdenu sniegu 15-20 cm biezumā. Pilsētā pārsālitas ielas gan daudzviet pārvertās ūdeņaina žļurgā, tomēr citur zālajos un pagalmos viss smuki balts un nekusa, tikai piesaulē no jumtiem un palodzem nedaudz pileja. temperatūra 0-2 grādu robežās, vakarā piesala stiprāk līdz -6 grādiem, bet tagad uznāca zemi miglas mākoņi un migla un temperatūras kritiens apstājas. Kopumā viena no skaistākam šīs ziemas dienām ar žilbinošu sauli un baltiem sniega laukiem, bet par nedēļas nogali gan pavisami bēdigi paliek...tur viss galīgi garām...

    Ielādē...
    1. 30.01.2019 23:36

      Negribas tos +2 +3 grādus brīvdienās !

      Ielādē...
      1. 30.01.2019 23:40

        Jā, bet tie, maitas, atļauju neprasīs!

        Ielādē...
        1. 31.01.2019 09:06

          Beidz gaudot Andreij. Priecājamies par to kādi mums ir doti laikapstākļi. Atrod kādu lēto lidojumu un prom uz polāro loku. Veiksmi. Liepājā skaists saulains rīts -9°C.

          Ielādē...
        2. 31.01.2019 09:31

          Tagad jau 2 nedēļas bez atkušņa, tā ka laiks vien ir mazliet pakust. Pēc tam jau atkal prognozes dod aukstumu. Šogad vispār ļoti gara ziema, jo sākās jau ap 20. novembri.

          Ielādē...
          1. 31.01.2019 15:36

            Mazliet?!!! Tas atkusnis, kas nāk, daudzviet VISU nokausēs! Un nav nekas nenormāls, ka 2 nedēļas bez atkušņa, vismaz manā pusē noteikti. Ja būtu 2 mēneši, tad varētu piekrist. Piejūrā varbūt arī savādāk, varbūt tur norma ir atkusnis reizi nedēļā, bet tad lai arī kūst tikai piejūrā, man nekādu iebildumu! ;)
            Par 20.11. nebūs gluži precīzi, jo tajā laikā vismaz pie manis valdīja nebeidzama krēsla, sniega praktiski nebija, t. grozījās ap 0°C. Pirmā diena, ko varētu saukt par ziemas cienīgu, bija 27.11., bet pēc nedēļas (4.-5.12.) masīvs atkusnis, viss nokusa, un arī pēc tam nekāda ziema, 8.-10.12. +2...+3 ar slapjām piedevām, utt. Vēlāk līdz pat 16.12. apnulle ar maziem mīnusiem/paretam plusiem bez sniega, tad beidzot ziemīgāks laiks. Bet nedēļa pēc Ziemassvētkiem atkal totāli slapja... Tā kā reāli novembrī tikai dažas dienas no ziemas, un arī decembrī tikai dažas pašā sākumā, kā arī no 16.-25.12. Līdz ar to nekādas garas ziemas tur nesanāk, vienīgi janvāris mazliet palutināja.

            Ielādē...
            1. 31.01.2019 21:49

              Savā ziņā līdzīgi bija 2012./2013.gada ziemā, kas gan bija aukstāka, bet arī tad ap Ziemassvētkiem un Jauno gadu nokusa sniegs, bija atkušņi februārī, bet tomēr ziema taču kopumā neatcēlās un lielākajā daļā valsts ilga no novembra beigām līdz 11.aprīlim. Vasaru jau arī neatceļ kāds laika periods zem +15. Protams, ja virs 0 būtu vairāk nekā 10-15 dienas pēc kārtas, tad ziema “atceltos”. Tīri psiholoģiski gan ir citādāk, bet cik gan reizes pie mums ir sniegs bez sala un sals bez sniega? Latvijā nekad nebūs ziemas bez atkušņiem un vasaras ar tikai siltām dienām.
              Un piedevām - termometrs pie loga var lielākoties nerādīt reālo situāciju, jo parasti ārā ir 1-2* vēsāks, bet pie zemes krietni vēsāks. Bieži pat pie +1 grāda sniegs gandrīz nekūst pie zemes, kamēr pie loga var rādīt jau +2. Savukārt uz sasālītām ietvēm peļķes ir pat -10 grādos, kamēr dabiskas lāmas - tikai plusos lietū.
              Par šo atkusni - ja nebūtu gaidāms lietus, tad nekas daudz nevarētu nokust, bet būs kā būs...

              Ielādē...
              1. 31.01.2019 23:31

                Nekas tur diži nenokusīs, pāris zemes pleķi parādīsies un vēlāk atkal uzbirs sniegs, pie reizes slidotava būs vēl trakāka, jo šobrīd ārā ir ievērojami daudz sniega.

                Ielādē...
              2. 01.02.2019 01:32

                Nu, ja rēķina, ka ziema skaitās arī tad, kad ārā slapjš un nav sniega, tad, protams, daudz vairāk var saskaitīt...
                Par grādu starpību pie loga un zemes es arī zinu, jau labu laiku pieskaņoju savus tiešos rādījumus max tuvu reālajiem. Lai gan ne vienmēr tā starpība ir tik liela, atkarīgs no dažādiem blakus faktoriem, gan jau pats to zini. Arī savas stacijas sensoru esmu atbīdījis dažus cm no ēkas sienas, lai mazāk mājas siltums to iespaidotu. Salīdzinot savus un tuvāko staciju rādījumus laika gaitā, esmu atradis diezgan precīzu formulu, lai iegūtu pēc iespējas objektīvākus rādījumus dažādos laikapstākļos. Lielākās nobīdes iespējamas bezvējā.
                Arī sāls radītās peļķes es vērā neņemu, bet man to arī tikpat kā nav, Līvānos sāli neber tā kā Rīgā. Tikai atsevišķās vietās, tāpēc kušana man ir ļoti labs rādītājs, jo, ja sāk kust, tad kūst praktiski visur, ne tikai uz ietvēm.
                Par šo atkusni... negribas pat domāt. Un tieši solītais lietus arī visvairāk nepatīk...

                Ielādē...
  7. 30.01.2019 10:44

    Nedaudz saulains. -2*C. Un pārsteidzoši mitrs, gaisa mitrums 94%. Vakar sniga pie mitruma 84%....Droši vien tas ir no tā, ka sniegs uz kušanas robežas.... Vai arī.... manējais jaunais meteoaparāts gļuko?
    Izlasīju Raita rakstīto par sniega biezumu Z Rīgā, pārmērīju "savējo"....nūuu -10 cm uz galda, max. Attālums starp mums apm 30 km, ja mēra caur centru, bet pa taisno tikai 15 km....Ar Rūdolfu arī nesakrīt, bet viņš jau vispār dzīvo gandrīz kaimiņos:)

    Ielādē...
    1. 30.01.2019 10:53

      Uz galda jau nu tomēr nav labākā vieta, kur mērīt - putenis varēja nopūst, iepriekšējā atkusnī varēja sniegs ātrāk nokust no galda. Mērīju sniegu uz privātmāju ielas dažus metrus no žoga - vismazākā iespēja, ka putenī kas bija nopūsts. Arī pļavās krietni vairāk nekā uz nedabiskām virsmām, bet tur putenis varēja aizpūst šo to.

      Ielādē...
  8. 29.01.2019 11:59

    Joprojām viegli snieg. Jau sasnidzis vismaz 7 cm. Nekas dižs, bet uz bruģa nevar manīt, ka būtu vakar vakarā vispār tīrīts :) Saule Ir , bet kaut kur aiz mākoņiem, tik aprises redz. DR vējš. -2*C.

    Ielādē...
  9. 28.01.2019 22:16

    Skaista īsti ziemīga diena, apmācies, dienas pirmā pusē palaikam sniga un putināja, -6-8 grādi, klāt 2-3 cm sniega, bet diezgan daudz putināts, tapec īsti nevar saprast, Zolitudes pagalmā ir vairāk nopūsts nost, ka piesniga, citus mežos pļavās 8-13 cm sniegs... Snigs arī rītdien.
    Bet par nedēļas nogali gan ir gaužam bēdīgi, es vairs nēloloju cerības izbēgt no pamatīga atkušņa, ja butu prognozēts liels sals, tad gan būtu liela iespeja, ka nepiepildas, bet tas pseidosiltuma riebeklis atvelkās vienmēr, bail iedomāties, kas paliks pāri pēc 4 dienu nonstop atkušņa, ja jau viena diena nesen atnesa tik lielu postu... Ta nu ir, baidija ar aukstumu no polāra virpuļa janvāra beigās un februāra pirmā pusē, bet tai vietā dabū Āfrikas kaitēkļi un nebeidzamus plusus :(

    Ielādē...