Kādu laiciņu būs garlaicīgi, bet pēc tam atkal auksti

Kādu laiciņu būs garlaicīgi, bet pēc tam atkal auksti

Ziema, parastā

Bērnībā mani vienmēr kaitināja ziņas par ārprātīgiem sniegputeņiem Eiropā, kas Latviju nesasniedz. Vienmēr cerēju, ka ziņu lasītāji kļūdās un tūliņ sāks putināt. Tagad vilšanās ir mazāka, jo pats laicīgi redzu, ka iet garām. Bet no otras puses, labi vien ir. Kamēr Sjūzena Boila rok sniegu un nevar nekur aizlidot, mums ietaupās nauda :)

Turpmākās dienas izskatās dikti garlaicīgas. Stabila ziema ar dažiem slapjumiem un atkušņiem piekrastē. Tik garlaicīgi, ka pat negribas rakstīt, tāpēc jāspekulē par tālāku nākotni :)

Vēl viens aukstuma vilnis

Lai gan LVĢMC vēl aizvakar publicētajā mēneša prognozē decembrim teikts, ka decembra vidū kļūs siltāks, un ticu un ceru, ka tā balstīta uz ECMWF modeļa prognozes, jau šodien vairums modeļu rāda citu ainiņu. Ceru, ka mediju cilvēki, kas pirms šī aukstuma viļņa sakliedza par -26 grādiem, kas bija redzami te , tagad tur neskatās un nesāks atkal kliegt, jo ECMWF modelis Dagdai atkal sola -26 grādus uz 13. decembri.

Jauno aukstumu, ko paredz modeļi, tie cer sagaidīt no Jet stream jeb augstāko atmosfēras slāņu vēja izmaiņām. Novembra beigās un tagad Jet stream virs Eiropas pūš no ziemeļiem, mainot atmosfēras spiedienu piezemes slānī un bloķējot siltā Atlantijas gaisa piekļūšanu Eiropai un papildus vēl iepludinot mazliet Arktiskā gaisa. Šajā nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā viss palēnām un vismaz daļēji atgriezīsies savās vietās - augšpusē iegriezīsies rietumu vējš, kas ļaus sakārtoties gaisa plūsmām arī uz zemes. Taču modeļi rēķina un rēķina un ir izrēķinājuši, ka nākamās nedēļas vidū sāksies jauna blokāde augšpusē, tas ir nu pāris kilometrus virs mūsu galvām, kam pēc dažām dienām seko jau labi jūtamas izmaiņas uz zemes.

Ja turpinām uzticēties šim scenārijam un turpinām spekulēt, tad Latvijai tas nozīmē gaisa temperatūras pazemināšanos nākamās nedēļas otrajā pusē. Izskatās, ka tas notiks krietni pakāpeniskāk, nekā šī pirmā aukstuma atnākšana.

Cik auksts būs? Nu to droši vien labāk paprasīt kaimiņam, tie vienmēr zina labāk.

Un, protams, atkal būs "līča efekta" nokrišņi. Pašreizējā GFS skatījumā nākamajā nedēļas nogalē tie izskatās pat ļoti smuki :)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.12.2010 14:58

    cirrus.meteo.noa.gr Šodien atkal kāds zibens bijis Latvijas DR daļā- pēc šīs kartes spriežot...

    Ielādē...
  2. 06.12.2010 19:10

    Šodien jauks laiks,varētu pat teikt - silts.Dienā un arī tagad pie loga T 0°C. Naktī gan putināja,bet nekādas dižās kupenas neizveidojās. Šodien SW,no pusdienas - W
    Arī šai pusē ūdeņi izskatās kā aizsaluši,bet īstenībā ledus ir vien 1-2cm (zem sniega).Tad,kad dīķi pārvilkās ar plānu ledus kārtiņu,tūlīt arī uzsniga,un tā sniega kārta,neskatoties uz ilgstošiem mīnusiem,neļāva ledum kļūt biezākam.

    Ielādē...
  3. 07.12.2010 00:30

    Šodien pamodos un konstatēju, ka līdz pusdienlaikam piesnidzis diezgan pamatīgi. Laiku pa laikam sniga arī dienā, bet vairs ne tik stipri un izteikti, sniegpārslas pārsvarā ļoti sīkas. Dienā grādi turējās ap -4...-5*C, taču uz pēcpusdienu un vēl izteiktāk - uz vakaru - grādi sāka kāpt, tā rezultātā ap 20.00 jau vairs tikai -2*C, bet tagad pat tuvojas nullei... Uz trotuāriem vēl viss balts, it kā nekūst, taču lielā iela gan jau mitra. Turpina snigt neliels sniegs. Ceru, ka naktī vēlāk termometri atkal sāks slīdēt turp, kur paredzēts - mīnusos! :D

    Ielādē...
  4. 07.12.2010 11:12

    Liepājā šodien gandŗīz kā pavasarī. Sniedziņš turpina kust +3 un spīd spoža saulīte, tikai ļoti zemu pie horizonta =)

    Ielādē...
  5. 07.12.2010 17:49

    Šodien rīta pusē tomēr grādi (vismaz pilsētā) nedaudz izlīda virs 0*C. Ielas un trotuāri paslapji, vietām neliela "putra", tomēr vismaz bez peļķēm iztika. Arī dienā mazliet plusos (max varēja būt ap +1, vismaz man pie loga tā rādīja), ielas nedaudz slapjas, no jumta ik pa laikam piles pilēja, arī sniegs un palodzēm mazlietiņ pakusa.
    Tomēr pēcpusdienā pamazām slīdēja uz leju, nu jau piesalst, lai arī pavisam nedaudz, -1*C. Lejā varbūt ir kāds grāds mazāk, jo centrālā iela, kas pirms pāris stundām bija slapja, tagad jau sausa.
    Debesis gan visu dienu totāli nomākušās, un, lai arī no gaisa nekas nekrita, ļoti tumšs arī dienas vidū, izskatās, Saule par manu pusi aizmirsusi...

    Ielādē...
  6. 07.12.2010 17:53

    Paskatījos ilglaicīgos modeļus- pēc 13.12. atkal aukstums būs (pirms nedēļas - "prognozēts" turpat atskusnis bija prognozēts).... Latvijas DA daļā<-20. .... ??? (atrakcija, kas šoreiz atkal, nez kuro reizi, pavērsās uz "ziemas" pusi...).

    Ielādē...
  7. 08.12.2010 10:29

    Pēc prognozēm izskatās, ka turpmākajā diennaktī un vēl vairāk, meteo jomā nebūs garlaicīgi. Nepārtraukta putināšana un tepat blakus līcī iegriezīsies NWst brāzmās līdz 24m/s. noteikti - iesniegsies arī sauszemē. Ja pagūs saputināt priedēs un eglēs - var šo to nolauzt vai pat izgāst. Var būt lieli elektropiegādes traucējumi! Pie manis fatastiski skaists laiks. Pa ilgiem laikiem - skaidrāka saulīte - ezera otrs krasts - rozīgs. Bezvējš, T= -3.3°C.

    Ielādē...
  8. 08.12.2010 10:44

    Jā, nupat sāksies interesanti. Nav laika izvērstākam komentāram, bet nu Maikls ir runājis :)
    www.tvnet.lv

    Ielādē...
  9. 08.12.2010 19:57

    Kaut kas būs! Pagaidām gan vēl klusums - acīmredzot, pirms vētras... Šodien pārsvarā atkal apmācies, no naktī solītajiem -10 grādiem nekā nebija, gan naktī, gan šodien visu dienu stabili -2...-3 grādi, arī šobrīd līdzīgi, mazliet zem -3*C.

    Ielādē...