Šonedēļ bez lielām izmaiņām - ziema

Šonedēļ bez lielām izmaiņām - ziema

Šonedēļ lielu izmaiņu laika apstākļos nebūs. Šķiet, ka snigs nedaudz mazāk un saglabāsies stabils sals.

BNS pirmdienas rīta ziņa:
Visu šo nedēļu Latvijā saglabāsies stabils sals, bet snigs mazāk nekā aizvadītajā nedēļas nogalē.
Pirmdien Latviju no austrumiem sasniegs sniega mākoņi, kas otrdien pārņems visu valsti. Otrdien snigs, dažviet snigšana būs ilgstoša. No nedēļas vidus būtiska snigšana vairs nav gaidāma.

Gaisa temperatūra nedēļas pirmajā pusē naktīs būs -4..-9, austrumos līdz -12 grādiem, dienā par 1-2 grādiem siltāks.


Nedēļas otrajā pusē un nākamajās brīvdienās kļūs aukstāks - naktīs -10..-15 grādu, vietām debesīm skaidrojoties varētu būt vēl aukstāks, dienās ap -7..-12 grādiem.

Neliels sniegs atkal gaidāms nedēļas nogalē.

Eiropā sinoptiskā situācija joprojām saglabāsies visai nemainīga - virs Eiropas rietumiem un Atlantijas okeāna ziemeļu daļas valdīs augsta spiediena apgabals, kas liegs siltajam okeāna gaisam sasniegt kontinentu, tādēļ lielā daļā Eiropas valdīs ziema.


***

Mani mazliet biedē straujais uz stabilais ziemas sākums. It kā jau sezonas modeļi visai vienprātīgi prognozē, ka ziemas otrajā pusē pie mums atgriezīsies Atlantijas ciklonu darbība un tas nozīmē, ka ir cerības arī uz siltāku laiku. Taču, ja tā nenotiek, tad šī ziema var izrādīties aukstāka par iepriekšējo. Pieredze gan rāda, ka anticikloni nevar visu ziemu bloķēt Atlantijas siltumu, taču tā kā joprojām nav skaidrs, kāpēc laiku pa laikam tas tomēr tā notiek, nav arī pilnīgas pārliecības, ka okeāna cikloni atgriezīsies.

Būtiski arī tas, ka Baltijas jūra šajā aukstumā atdziest visai strauji. Ūdens temperatūra ir krietni zemāka un ledus vairāk nekā pērn un apsteidzam arī "normu", tā liecina Somijas Meteoroloģijas institūta dati.

Tas nozīmē, ka drīz arī piekrastē vējš no jūras puses nenozīmēs gandrīz tūlītēju temperatūras paaugstināšanos līdz nullei un virs tās, kā tas vēl ir šobrīd.
Līdz šim decembri gaisa temperatūra lielākoties ir zem normas. Te Rīgas dati no meteo.lv
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.12.2010 16:37

    Pie manis - 9, pamazāk sāk apmākties (5 balles mēreni zemie sc mākoņi), D vējš gan tikai līdz 3m/s tāds, kas rada pie šī aukstuma diskomfoertu...

    Ielādē...
  2. 18.12.2010 13:21

    Izskatās, ka tas ir ļoti stiprs sniegs šobrīd Anglijā www.metoffice.gov.uk

    Ielādē...
  3. 16.12.2010 20:10

    Pēc GFS porognozēm izskatās, ka pavisam drīz , pēc 20. decembra, gaisa temperatūra būtiski paaugstināsies. Sākumā atkušņi piekrastē, pēc tam visā Latvijā. Tas saistīts ar to, ka atjaunosies ciklonu kustība no Īslandes austrumu virzienā. :)

    Ielādē...
    1. 16.12.2010 20:45

      Es gan ceru, ka atradīsies kāds AC vai cits faktors, kas bloķēs siltā Atlantijas gaisa plūsmu. Atkušņiem laiks pavasara tuvumā, bet ne tagad! :)

      Ielādē...
      1. 17.12.2010 06:32

        Kāds pamats būtu šādām cerībām ?

        Amerikāņu meteorologi no Accuweather raksta, ka janvāris un februāris būs būtiski siltāki nekā decembris Ziemeļeiropā.

        P.S. Atkušņi ir Latvijas ziemas norma nevis izņēmums. :)

        Ielādē...
        1. 17.12.2010 11:12

          Lai gan atkušni ir norma un raksturigi Latvijas ziemām,tomer ciest vinus nevaru un riebigaku laiku ziemai man gruti iedomaties .... Es ari ceru ka iztiksim bez fataliem atkušniem un vismaz daļa noši smuka sniega sgaidis pavasari ;)
          P.S. par fatalu atkusni saucu tadu,ja sniegs nokust pilniba un uz kadu laiku iestajas rudenigs laiks...

          Ielādē...
    2. 17.12.2010 15:38

      Atkusni vajag. Un tādu kārtīgu. Lai odi paspēj pamosties un izlīst no siltām migām. Atceries - pagājušo vasaru - dzīvu ēda nost. Me labāk piecieš atkusni, zinot ka vasaras šausmas ies mazumā:)

      Ielādē...
      1. 17.12.2010 16:12

        Nu ziemā ir daudz sūdīgāk dubļi un okeāni, nekā odi vasarā - tie taču vasarā ir norma! :D Bet vismaz ziemā no tiem var paglābties!
        Es negribu visus sliktumus gan ziemā, gan vasarā, jo jebkurā vasarā odi tāpat būs, bet ziema bez atkušņa un bez odiem ir daudz patīkamāka nekā slapja, silta, dubļaina un... ar odiem! :D

        Ielādē...
        1. 17.12.2010 21:41

          Domaju,ziemas ātkušniem un odu daudzumam vasaras nav liela sakara,daudz svarigak,kadi apstakļi pavasari un vasaras sakumā-ja ir lietains,mitrs un silts laiks-daudz peļku/gravju,udeņainu vietu-tad odiem ir ideali apstakli vairosanai un tad jau uz Janiem odu bari ir klat... ta ari bija butiba pagajušvasar. Bieza sniega sega palidz izdzivot ercem -to gan varetu but vel vairak,ja pieturesies sniegota vai ari silta ziema.

          Ielādē...
          1. 18.12.2010 03:05

            Piekrītu. Odu visvairāk ir tad, ja ir silts un īpaši slapjš pavasaris, sevišķi tad, kad pārplūst upes (tā bija manā pusē pirms dažiem gadiem - baidos samelot, bet aizdomas, vai tikai nebija 2008. g. - precīzāk jāskatās pierakstos). Pa ziemu jau viņi nevairojas.
            Ērces - jā, tā ir cita suga, tām sniegs pārziemot palīdz...
            Bet - jo lielāki mīnusi, jo vairāk kaitēkļu izsals! :)

            Ielādē...
            1. 18.12.2010 09:40

              Aukstums odiem un ērcēm nekaitē - ziemeļos odi ir īsta sodība.
              Vasaras pirmajā pusē kož tie odi, kas ir pārziemojuši. Oda attīstības cikls ir vairāki mēneši.. Pārziemot odiem un citiem mūdžiem traucē siltuma viņi, kuriem seko aukstums.

              Ielādē...
              1. 18.12.2010 18:54

                Pat ja tā, neesmu entomologs, nestrīdos, es tomēr labāk izvēlos stabilāku un aukstāku ziemu bez atkušņiem un dubļiem, kam seko slidotavas uz ietvēm un štrāsēm!

                Ielādē...
  4. 18.12.2010 03:11

    No solītā aukstuma nekā, izskatās, nebūs, jo pat tagad vēl nav pat pilni -10*C. Viss nomācies joprojām, un no D-DA puses tuvojas ciklons, tā kā rīt, kad pamodīšos, droši vien jau puteņos, jo manu pusi skars visātrāk... :D

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      18.12.2010 06:54

      Šorīt ,pie mums,ap -13 gr.Es gan aukstumu negribu,patlaban ir normāla ziema!Kāds gan labums no tiem stiprajiem saliem?Ja vēl padomā par to,kāda situācija ir Latvijā...

      Ielādē...
      1. 18.12.2010 19:02

        Nav jau tā, ka es būtu stipro salu fans un gribētu, lai pie mums būtu tikpat aukstas ziemas kā Sibīrijā! Dažas dienas - jā, to nenoliegšu, gribas izbaudīt, ko ziema spēj sniegt (tāpat kā karstumu vasarā). Man visvairāk nepatīk nomācies un pelēcīgs laiks, kāds pārsvarā ir rudenī vai siltā ziemā. Šogad, par laimi, vismaz ir mīnusos, un tāpēc neko īpaši nežēlojos. Bet vispār - es esmu saulaina laika fans (neiebilstu arī pret īslaicīgiem negaisiem vasarā), bet saulains laiks un apmākušās debesis ir nesavienojamas lietas... :)
        Tāpat mani dažreiz "uzvelk" prognozes, kad dienu pēc dienas prognozē skaidrošanos un lielākus mīnusus (kā tagad), bet īstenībā (kaut kur Latvijā varbūt tā arī ir) viss kā bija, tā paliek nomācies...

        Ielādē...
  5. 18.12.2010 19:23

    Sniegs atnāca jau ap 10.00. Riktīgi noputeņoja, lai gan ne visai ilgi (kopumā sniga kādu stundu). Pēc tam rimās, tomēr dienas otrajā pusē atgriezās atkal, un kopš pēcpusdienas dažādā intensitātē (pārsvarā gan nedaudz zem "mērenā") snieg gandrīz nepārtraukti.
    Arī šobrīd virpuļo sīkas pārsliņas, bet nekas īpašs. Vietām vējš dienas laikā sadzinis nelielas kupeniņas. Grādi rīta pusē bija ap -10...-11*C, vēlāk pakāpeniski stabiņš cēlās, uzkāpa līdz -7*C, tagad gan lēnām atkal slīd uz leju, pašlaik grozās ap -8*C.

    18.12.2010 23:04: Atkal sagriezies putenis! :) Nekādas kupenas gan pagaidām neveidojas, bet, ja turpināsies, var būt visādi!

    Ielādē...
  6. 19.12.2010 14:05

    Jēkabpilī šodien skaisti snieg pūkains sniedziņš, ziemas idille. Radars gan šo sniegu tikpat kā neķer, arī modeļi tik daudz sniega nebija prognozējuši, laikam izsnieg zemie mākoņi, kā tas mēdz būt pie tik zemas 850hPa temperatūras kā šobrīd.

    Ielādē...
  7. 19.12.2010 21:29

    Pagājušajā naktī atkal uzniguši kādi 6-8 cm. Sniega sega gan saplakusi, tāpēc pieaugums nemaz nav manāms. Visu dienu sīki birdināja, diezgan brāzmains vējš.

    Ielādē...
  8. 19.12.2010 21:32

    content21-foto.inbox.lv tāds bija laiks meža vidū 10 km uz dienvidiem no Ogres. Laikapstākļi kā pēc pasūtījuma - gan temperatūra ap -6, gan sniega daudz.

    Ielādē...
  9. 19.12.2010 22:59

    Liepājā jau stundu pamatīgi snieg! gaisa temperatūra pakāpusies jau augstāk par -5 grādiem.

    Ielādē...
  10. 20.12.2010 12:51

    čiva riva visiem laika vērotājiem, esmu beidzot pamodies Latvijā :) man te viss apkārt ir balts sniegs. Sniega sega ir palielinājusies par 30 CM , vietās kur ir saputinst pat varirāk, izbrists ārā uz mazajam ielām nav iespējams, tur kur kaimiņi nav notīrījuši :) Grādi stāv ap -11.

    Jautri šeit LV, esmu laimīgs, ka atvilkos (atlidoju) pirms šitā haosa, kas pašreiz valda Eiropas lidostās, kopumā , sniega un sala rezultāta

    šeit būs links uz Ziemassvētkus dziesmu no Latvju internacionāla projekta "Openworld" puses :)
    >>>>>>> soundcloud.com

    priecīgus un mīlestības pilnus svētkus :)

    Eju rakties ārā no mājam :)

    Ielādē...
  11. 19.12.2010 16:31

    boms_tricis

    Ieteikums, kuru varētu ieviests LTV Panorāmas laika ziņās. Daudzviet pasaulē laika ziņu sākumā tiek īsi pastāstīts par laiku iepriekšējā diennaktī (grafiski tiek parādīta iepriekšējās diennakts minimālā un maksimālā gaisa temperatūra, kā arī pašreizējā temperatūra) Domājams, ka LTV ir pieeja meteo.lv informācijai, kaut ko līdzīgu varētu ieviest arī pie mums. Piemēram graiski parādīt iepriekšējās diennakts minimālo un maksimālo temperatūru Latvijā un Rīgā.

    Paraugs šajā video (laika ziņas Austrālijā): www.youtube.com

    Ielādē...
    1. 19.12.2010 19:30

      Izmaiņas LTV laika ziņās top. Dikti lēni, bet top. Cerams, ka nā nākamgad tās arī realizēsies līdz galam. Ir doma, krietni izvērst atskatu uz aizejošo dienu, ne tikai ar min/max temperatūrām.

      Ielādē...
      1. 19.12.2010 20:10

        Kā jau "pie" Valsts budžeta kules, tad - var atļauties "lēni". Ja būtu privātkapitāls (ar investoriem aiz LV robežstabiem), tad vajadzētu visu ātri darīt. Ps. man nav neviens tv jau kopš analogās ēras izskaņas, dekoderu nepirku. Ja man ir inets un radio, tad tv (kas atņem laiku, kamēr radio var fonā skanēt - lai nepalaistu garām galvenās ziņas) man nemaz nav vajadzīgs...

        Ielādē...
        1. 20.12.2010 21:54

          Nu nezinu, bez TV vismaz man būtu traki, jo interesē ne tikai galvenās ziņas, bet arī, piemēram, daudz un dažāds sports, tāpat gan dažādas dokumentālās, gan labas mākslas filmas un daudz kas cits vēl...

          Ielādē...