74% Baltijas jūras klāj ledus

74% Baltijas jūras klāj ledus

Baltijas jūra ir aptuveni 420 tūkstošus kvadrātkilometru liela, aptuveni 310 tūkstošus kvadrātkilometru klāj ledus, tie ir aptuveni 74%, tā ziņo Somijas Meteoroloģijas institūts.

Pēdējās dienās, kad no jūras bargais sals ir atkāpies un salst tikai nedaudz, mazliet pastiprinājies vējš, redzams, ka ledus veidošanās, vismaz atklātā, jūrā ir krietni piebremzējusies. Uz ziemeļiem no Gotlandes vējš ledu pat ir aizdzinis prom un tur atkal ir vaļējs ūdens.

Vējš traci sacēla arī Rīgas līcī, kad uz nošķelta ledus gabala palika bars ar bļitkotājiem. Tā kā manā draugu un paziņu lokā ir vesela varza ar dabas mīļiem, ģeogrāfiem un visādu ekstrēmu piedzīvojumu cienītājiem, pēdējās dienās arī sanācis dzirdēt daudz runu par pārgājieniem uz Roņu salu, taču pagaidām vēl šķiet, ka bez ideju realizācijas. Zinu 4 puikas, kas pagājušajā nedēļas nogalē pārgāja pāri Burtniekam, bet tas ir drošāks pasākums par Rīgas līci.

Par marta pirmajām dienām - nedaudz uz pavasara pusi

Nekāds straujš pavasaris nespīd, taču pārmaiņas uz pavasara pusi noteikti būs. Pēc šī aukstuma, arī temperatūra ap nulli šķitīs īsts siltums. Prognozes diez gan vienprātīgi rāda, ka nedēļas otrajā pusē līdz nullei temperatūra varētu uzkāpt daudzviet, siltākie scenāriji paredz, ka no ceturtdienas līdz sestdienai dažviet var būt par +1..+4 grādus silts, tas noteikti radīs pavasarīgas sajūtas un gan jau arī vairāk dzirdēsim par ekstrēmākajiem gājputniem, kas nevar nociesties un lido šurp.

Pozitīva ziņa ir tā, ka pagaidām prognozēs neparādās daudz nokrišņu. Tas dod cerības, ka sniegs vismaz sākumā kusīs ar sauli un ļoti pakāpeniski un tas mazina lielu plūdu draudus.

Pašreiz LVĢMC prognozē, ka temperatūra līdz marta pēdējai nedēļai saglabāsies lielākoties zem normas. Ņemot vērā LVĢMC mēneša prognozes piepildīšanās procentu, tas nozīmē, ka ir lielas cerības uz siltāku laiku, nekā viņi prognozē :)
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 05.03.2011 15:05

    Labdien, pie manis naktī laikā starp plkst. 3 līdz 4 - pavisam nelielas sniega pārslas no gaisa, priekšpusdienā pie ZR vēja brāzmās līdz 12m/s vietām neliels zemais putenis. 0-1 grādi naktī, tagad saulē pat +3 (uz lauka ap 0 domājam). Jau kopš rīta - gandrīz skaidrs, nelieli cu mākoņi 1 balle. Bet - galvenais, ko šodien izdarīju: rakstā atbildēju Jānim par brīdinājumu nozīmi, par ko rakstīju vismaz vienu reizi arī šajā saitē...

    Ielādē...
  2. 05.03.2011 15:52

    Katrs savā veidotajā vietnē dara, kā grib.
    Kāds pats saprot, ka ceļi apledos un pa ledu īsti vazāties nevajadzētu, cits atkal sūdzās, ka nekur nekas nav brīdināts.

    Ielādē...
    1. 05.03.2011 16:40

      WOOW! Man te jāatbild... Ļoti iespējams – lielum lielākā daļa sevis veidotajās ineta vietnēs dara kā grib. Jāsaka, manā gadījumā "Laika vērotāju blogā" šādi domāt nav īsti vietā. Mana primārā misija šajā saitē sniegt – aizvien labākā kvalitātē pārdomātu informāciju. Attiecīgajā blogā – tas saveidots kā "dienas", kad attiecīgajā pulksteņa riņķī tiek savākta (cik nu iespējams reizēm ierobežotos apstākļos) informācija par meteo jaktīm Latvijā, ko vēl papildinu ar autorrakstiem (par tajos izteikto viedokli gan var reizēm strīdēties...). Tostarp arī brīdinu, manā uztverē – pietiekami atraktīvi, cilvēkus par tiem vai citiem laika apstākļiem. Brīdinājumu tēma- ir pietiekami nopietna: par piemēru – atkal šodienas ziņas par bļitkotājiem uz ledus pretīm Jūrmalai. Glābēji gan speciāli pie šiem dodas, brīdina, bet spiningoitāji šos "aizsūta..." un turpina sēdēt. Mani visum… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
  3. 05.03.2011 18:29

    Šeit pamatīgs putenis, dienā bija saule, nu jau kādas 3 stundas apmācies.

    Ielādē...
  4. 05.03.2011 17:46

    Man ar itkā ir viedoklis par brīdinājumiem (subjektīvs protams :) ).

    Ir daži nosacījumu, lai brīdinājumus uztvertu nopietni. Primkārt tiem jābūt ļoti kokrētiem. Proti kas īsti var notikt. Otrkārt jābūt pēc iespējams mazākam tā saucamajam "false positve". Proti kad ir brīdinājums, bet tas nerealizēzas.

    Ja es piemēram šodien dzirdu ka atrasties uz ledus ir ļoti bīstam, tad uzreiz rodas sajūta, ka brīdinātājs nav objektīvs, jo ne visur ledus šodien ir tik bīstams. Pat ne visur gar jūru tas ir tik bīstams.

    Piemēram, ja vējš pūš (vai tiek prognozēts, ka pūtīs) no krasta (īpaši jūrā vai lielā ezerā), tad protams var pavērties plaisas, kuras var nogriezt ceļu uz krastu. Jūras gadījumā diezgan bīstami, jo pats var netikt krastā. Ezerā ne tik ļoti. Galvenais lai apģērbs silts un izkļūstot krastā var uzkurt ugunskuru, saildīties un varbūt arī pažāvēt drēbes.

    Be ja vējš nāk n… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 05.03.2011 18:49

      Te jāsaka- bļitkošana ir hobijs (sacensības, laika pavadīšana, atpūta... ne nopietns pārtikas ieguves veids/palabojiet - ja kādreiz lietas ir savādākas...). Braukšana pa ceļiem, tomēr ir darba līdzeklis (braukt uz un no darba, pa reizei arī darba pienākumu dēļ). Jāsaka, pie pilna prāta esošie slēpošabas trašu organizatori arīdzan trases nerīkos pa ledu... Slēpes it kā drusku samazina risku iekrist kādā apslēgtā plaisā, bet ne novērš. Pat tad, ja jūtamies varen zinoši par ledus apstākļiem - vienmēr risks pastāv. Šo rindu autors nezina nevienu nopietnu iemeslu ( es nerunāju par ledus burāšanas sacensībām - sportisti tomēr zinoši, un sacensībās vēl klāt sēž attiecīgā glābšanas komanda). Vēl varētu būt iemesls - ar ūdens strūklu (jau zinām, par ko runāju) glābjam slāpstošās zivis masīva ledus apstākļu gadījumā. Pārējais ir tikai izprieca...

      Ielādē...
    2. 05.03.2011 20:00

      Jau pirms šiem vējiem Tūjas pusē bija 2-3 metrus augsti krāvumi, par šodienu ziņu man nav. pašam gribējās šodien pa dienas vidu aizbraukt uz Lilastes pusi, bet nesanāca, ceru, ka rīt sanāks.

      Ielādē...
  5. 05.03.2011 20:14

    Jā, un par tiem brīdinājumiem. Pavisam noteikti vārdu "vētra" nav vērts pieminēt, ja tikai pašā piekrastē solās būt 21m/s, tas nekādus postījumus nenes un tad brīdinājums ir lieks. Tāpat par slideniem ceļiem sezonas sākumā var pabrīdināt, bet vēlāk jābrīdina tikai tajos gadījumos, kad līst sasalstošs lietus un ir spēcīgs putenis/snigšana, citādi cilvēkiem ikdienu atgādinot, ka ceļi ir slideni, tas iet gar ausi, jo to ziemā var teikt tikpat kā katru dienu. Un tad, kad ceļi patiešām ir ļoti, ļoti slideni un visur, tad ar vārdiem "ļoti, ļoti" bieži nepietiek, lai pievērstu tam uzmanību.
    Par miglu arī - LVĢMC medijiem brīdinājumus sūta par katru reizi, kad ir 200-500 metru redzamība prognozēta. Rudenī brīdinājumus par miglu vajadzētu tad, ja redzamība ir 100 metri un mazāk, citādi jābrīdina arī bezmaz katru dienu.

    Par pašreizējiem ledus apstākļiem grūti spriest. Maz novēroj… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  6. 05.03.2011 21:34

    Par ledus krāvumiem-Daugavgrīvā apmēram puskilometra attālumā no krasta ir vairākus metrus augsti krāvumi. Tuvāk nav krāvumu, bet ledus stiprā vēja ietekmē baigi krakšķ.

    Ielādē...
  7. 05.03.2011 22:29

    Es uzskatu, ka ar brīdināšanu nedrīkst pārspīlēt, piekrītu Tomam. Nav vērts sacelt brēku par katru dienu, kas mazliet novirzās "no vidējā, normālā". Ja brīdina, brīdina, bet nekas nepiepildās, cilvēki kļūst imūni, laiž visu gar ausīm, un tad, kad ir patiešām nopietns iemesls uztraukties, vairs šos brīdinājumus neņem par pilnu.
    Slideni ceļi? Ziemā tādi ir bezmaz visu laiku (vismaz lokālie stabili!), un visi, kas ar to saskaras, to zin. Ja uznāk kārtīga atkala vai pamatīgs putenis, tad gan ir vērts pateikt, kas gaidāms. Par miglu - nereti meteo.lv brīdina arī par miglu ar redzamību 500 - 1000 metru... Kas tā par miglu, dritvaikociņ?! Respektīvi, ko tāda ikdienas cilvēka dzīvē var apdraudēt? Bļitkotāji - tas jau cits stāsts. Ir fanātiķi, kas gatavi pamatīgi riskēt, bet tādus nepāraudzināsi ne ar kādiem brīdinājumiem, turklāt vairumā gadījumu viņi ir pieredzējuši un pietiekami izglīto… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  8. 06.03.2011 14:45

    Ledus krāvumi līča krastā Lielupē: yfrog.com

    Ielādē...
  9. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    06.03.2011 16:33

    Šodien,visu dienu 0 gr.Gan saule,gan puteņo.Ja, pilsētās ,bradā jau pa ūdeni,tad mēs,laukos,pavasari vēl nejūtam.Nu jau pa dienu vajadzēja būt siltāk,bet-nekā...Ziema negrib atkāpties,sniegs nāk tikai klāt.

    Ielādē...
  10. 06.03.2011 17:07

    Tas ir pilnigi normali,ka marta sakuma ir vel ziemigi laikapstakli, drizak jocigi butu ja tagad liels siltums. Bet ari Riga vakar krietni pakusa un peļķes bija lielas. Sodien vesak,piesala,bet saulē tapat kusa. Liels vejš abas dienas, bet sniega visaimaz bija, vairak pakusa nost ka uzsniga.
    Interesanti,kur varetu but ledus kravumi līča piekrastē,netālu no Rigas rit butu iespeja tos apskatit.Vai kāds nezin gadijumā...

    Ielādē...
    1. 06.03.2011 18:31

      Dažus komentārus augstāk Jānis ielicis linku uz vienu bildi, kas pēc apraksta spriežot uzņemta Lielupes ietekā līcī. Tas jau nav pārāk tālu no Rīgas. Varmas kapteinis teica, ka pie Vecāķiem esot pamatīgi krāvumi, bet sapratu, ka tas nav gluži krastā, bet kādu gabaliņu iekšā līcī.

      Ielādē...
    2. 06.03.2011 21:59

      Biju vecmīlgrāvī. Tur krastā no ledus krāvumiem praktiski nekā. Tiesa izskatījās, ka tālāk no krasta varētu būt gan.

      07.03.2011 07:53: Aizmirsu pielikt bildi. Ledus_06_03_2011

      Tas ir ar 20x palielinājumu(pietuvinājumu). Reāli attālums no krasta šķiet kilometrs vai pat vairāk. Tādējādi izskatās ka ledus ir tik biezs ka tuvāķ krastam to nemaz nevar izkustināt. Bet ja tālāk jūrā ir tādi krāvumu, tad droši vien tie var būt lidz pat gruntij.

      Ielādē...
  11. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    07.03.2011 08:05

    Auksts rīts,visi termometri rād apaļus -20 gr.Īsts ziemas rīts!Nedaudz sarma.Pa dienu,rādās,ka būs Saule.

    Ielādē...
    1. 07.03.2011 08:18

      Igaunijā arī ļoti auksta nakts un vēl aukstāks rīts. Narva Karjääri -21,0 un Jõgeva -20,4. vairākās vietās -16..-19.
      Kaut kā pēc prognozēm neizskatās, ka marts varētu iznākt siltāks par pērnā gada martu, taču saulaināks gan. Ja kaut cik droši zinātu, ka mēneša 20-jos datumos nebūs liela sala, varētu rakt nost sniega segu no vietām, kur gribas, lai zeme ātrāk atkūst.

      Ielādē...
  12. 07.03.2011 16:44

    Ogrē skaidra nakts un rīts. No rīta auksts un neliela sarma. Līdz 14 bija saulains, bet pēc debesis sāka novilkties. Saulē silts, pa nakti uzaugušās lāstekās, saulē pil un pil.

    Ielādē...
  13. 07.03.2011 21:57

    Naktī bija aukstums, termometrs fiksējis kā minimālo -10,5*C, tuvējā LVC stacija uzrāda pat -15,2 (pilsētā gan tik daudz noteikti nebija). Dienā saulains, vismaz pilsētā plusos, pārsvarā pēcpusdienā ap +2*C, kusa, lai ne tik stipri kā nesen, bet slapjš tāpat. Uz vakaru noslīdēja mīnusos, bet tagad apstājies pie -1*C. Pēcpusdienā mākoņi sabiezēja, pievakarē jau pavisam apmācies.

    Ielādē...
  14. 07.03.2011 21:57

    Biju Jurmalā, Lielupē apskatit ledus kravumus,tie ir kādus 300-500 m no krasta augstakas kaudzes kadi 3 metri,ispaidigi ledus gabali, ap 40 cm biezumā. Pievienoju šeit galeriju,velak taisīšu plašaku galeriju savā blogā.

    08.03.2011 14:37: jurmalaphoto.wordpress.com
    Pilna ledus galerija mana blogā.

    Ielādē...
    1. 08.03.2011 09:55

      Es arī vakar biju Lielupes grīvā, bet sagaidiju vilšanos-domāju,ka krāvumi ir tuvāk krastam. Nebija īsti laika, tapēc jūrā iekšā negāju un krāvumus neredzēju.
      Šodien pēcpusdienā aizbraukšu līdz Daugavgrīvas molam-tur krāvumi ir tuvāk krastam.

      Ielādē...
  15. 08.03.2011 14:56

    Prasās pēc jauna raksta par godu meteoroloģiskajam pavasarim, kas pavisam drīz sāksies, ja ne šodien jau sākās.
    Saksija, Jūsu intuīcija ir apbrīnojama! Ja "ļaunie spēki" nesabojās marta 3. dekādi, tad šis marts konkrēti pārspēs pērnā gada martu, attiecīgi arī no apnikušās sniega segas ātrāk tiksim vaļā. Un ja ceturtdien būs vēl siltāks kā šodien, bet svētdien vēl siltāks kā ceturtdien, tad varēsim aiz laimes diet, kaut gan es jau šodien reāli kaifoju. Man jau arī patīk straujš pavasaris, nevis nedēļām ap 0 un dažus grādus virs tās.
    Varbūt pēdējā laika Saules aktivitāte palīdzējusi siltumam uzveikt aukstumu ziemeļu puslodē... Pagaidām tikai Kanāda mokās ar stipru salu, bet Eirāzijā vairāk vai mazāk iet uz siltumu, arī Centrālā Āzija jau atkopusies no nesenā anomālā aukstuma. Īpaši priecē Austrumsibīrijas jūra, virs kuras anomāls siltums tusē. Dzīve iet uz priekšu!

    Ielādē...
  16. 08.03.2011 16:42

    Cenšos izzīlēt, vai 13.-15. marta siltuma vilnis komplektā ar nelielu lietu spēs izkustināt ledu Kurzemes un Zemgales upēs. Pagaidām izskatās, ka šāda varbūtība nav liela.

    Ielādē...
  17. 08.03.2011 16:22

    Šodien soļojot pa ielu taisni nodomāju. It kā prognozes iepriekš rādīja visai aukstas gaisa masas, un tādas vēl nāks, tomēr saule piezemi sasilda tāpat. Un izdomāju arī, ka raksts varētu saukties - Aukstās gaisa masas kapitulē saules priekšā :D

    Ielādē...
    1. 08.03.2011 18:54

      Es gan neteiktu, ka gaisa masa šobrīd virs Latvijas būtu auksta. Vismaz šeit -5..-7 grādi 850 hPa augstumā skaitās kā atbilstoša šim laikam. Un kā redzam, tad perspektīvā ir iespējama siltu gaisa masu ieplūšana, nevis auksta gaisa sasilšana uz vietas.

      Ielādē...
  18. 08.03.2011 19:54

    Šodien atkal visu dienu saulains, mākonīši tik pa laikam un tā īsti Saulei valdīt netraucēja. :) Naktī bija nokrities tikai līdz nepilniem -5*C, bet dienā ātri viss sasila, pamatīgi kust sāka, un arī grādi pēcpusdienā sasniedza +5*C robežu! Biju izgājis nelielā pastaigā, bet visur okeāni (šur tur gan vēl apakšā pačākstējis, bet tomēr diezgan slidens ledus, tā kā "pilnās burās" iet daudzkur vēl nevar!), daudzviet "pa taisno" neiziesi, jāmeklē apkārtceļi... :) Lai tik kūst, lai pavasaris nāk! Piesaulē grādus nemaz neskatījos, jo pat rīta saule manā digitālajā saglabājusi padsmitus plusos, ko tad vēl te runāt par pēcpusdienu!!!... :D
    Ja nenāks aukstas gaisa masas un mākoņi dienās, riktīgāks pavasaris var ātrāk pieteikties, nekā pašreiz tiek prognozēts.

    Ielādē...
  19. 08.03.2011 19:20

    Šodienas ledus krāvumu bildes

    Ielādē...
    1. 08.03.2011 20:37

      Iespaidīgi.

      Ielādē...
  20. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    08.03.2011 21:02

    Jā,Jums ,pilsētās iestājies pavasaris!Šodien,arī pie mums,jau bija siltāks,mājas priekšā bija pat maza peļķīte,kur notīrīts sniegs.Ja visapkārt tādi sniega kalni,tad liekas,ka tik ātri tā kušana vis nenotiks...Ja nu,vienīgi,uznāks tāds pamatīgāks siltums.

    Ielādē...
  21. 09.03.2011 09:15

    Satelītattēlos jau var redzēt no sniega brīvos laukus Kaļiņingradas apgabalā, Lietuvas piekrastē, mazliet arī Liepājas pusē; maz sniega palicis Lietuvas ziemeļos. No sniega brīvajās teritorijās saule turpmāk gaisu sasildīs straujāk.

    Ielādē...
    1. 09.03.2011 13:41

      Tas tiešām priecē, jo vēl decembrī es sabijos, redzot biezo sniega segu R-Lietuvā. Igaunijas sniega lauki netraucē pavasarim atnākt, jo tas taču nāk no Lietuvas un Baltkrievijas puses.

      Ielādē...
  22. 09.03.2011 07:21

    Nu gan Saule plosās. Nedod Dievs "nositīs" pavadoņus orbītā ap Zemi.
    Starp citu, es īsti nesaprotu, kāpēc vakardien lielajā siltumā bija tik slapjš, jo rasas punkta temperatūra bija krietni zem 0. Kāds var izskaidrot, kā varēja būt tik daudz ūdens? Un kādam rasas punktam būtu jābūt, lai nerastos tādi ūdeņi? Mongolijā sniegs it kā neradot peļķes, bet uzreiz iztvaikojot.

    Ielādē...
    1. 09.03.2011 08:40

      Līdz šādam:
      www.lmsal.com
      Gan vel laikma mjapagaida :)

      Ielādē...
    2. 09.03.2011 09:37

      "In modern times, the largest solar flare measured with instruments occurred on November 4, 2003 (initially measured at X28 and later upgraded to X45). Other large solar flares also occurred on April 2, 2001 (X20), October 28, 2003 (X17) and September 7, 2005 (X17)"

      Pašreizējie uzliesmojumi uz Saules tāds nieks vien ir, ja salīdzina ar šiem cipariem. :D Bet, redzot, kā daži mediji raksta par teju katru M-klases uzliesmojumu, jādomā, kādus šausminošus virsrakstus nāksies lasīt tad, kad notiks tiešām liels uzliesmojums (teiksim, X10 vai lielāks). Jebkurā gadījumā Saules aktivitāte patlaban ir krietni zemāka, salīdzinot ar to, kas bija prognozēts šim laikam pirms dažiem gadiem, un droši vien saglabāsies zemāka par ierasto līmeni (cikla maksimumā pēc gada vai diviem, protams, Saules aktivitāte gaidāma krietni augstāka nekā patlaban).

      Ielādē...
      1. 09.03.2011 13:39

        Tāpat kā pēdējos 23 gados ziemas ne tuvu nav bijušas tik aukstas kā 60-jos un 40-jos gados, nemaz nerunājot par 19. gs. otrās puses ziemām, tad lielu ažiotāžu un faktiski pat zināmu bijību izraisa pat oficiāli -30, lai gan minētajos gados tā robeža bija vismaz -35. Ar to gribu pateikt, ka viss ir relatīvs un atkarīgs no kopējās situācijas. Tāpēc šobrīd pat niecīgas Saules izpausmes tiek vērtētas kā kaut kas īpašs, jo izskatījās, ka Saule grib atkārtot Maundera minimumu. Nu varam atviegloti uzelpot, ka Maunders neatkārtosies. :)

        Ielādē...
        1. 09.03.2011 13:56

          Prognozes par zemo Saules aktivitāti taču nemainās, tieši otrādi, NASA vēl nesen kārtējo reizi samazināja savu prognozi. Pašreizējā aktivitāte ir zemāka nekā iepriekšējos ciklos. Tas, ka aktivitāte vairs nav nulles līmenī, nenozīmē, ka tā ir augsta. Loģiski, ka, tuvojoties cikla maksimumam, aktivitāte pieaug un vēl krietni pieaugs, bet šī aktivitāte jāsalīdzina nevis ar aizejošo minimumu, bet gan ar citu ciklu maksimumu.

          10.03.2011 16:54: www.swpc.noaa.gov - te labi var redzēt, ka Saules plankumu skaits ir mazāks par gaidīto (dati līdz februārim; sarkanā līkne ir prognozētā vērtība)

          Ielādē...