Cerības izsprukt bez plūdiem arvien lielākas

Cerības izsprukt bez plūdiem arvien lielākas

Jāsāk ar nelielu izbrīnu. LVĢMC speciālisti joprojām brīdina, ka Vidzemē un Latgalē plūdi būs vismaz tikpat lieli kā pērn, bet ļoti iespējams lielāki. Dažkārt šķiet, ka sabiedrības, iekšlietu sistēmas un preses uzmanība uz LVĢMC atstāj lielāku iespaidu nekā uz tanti Bauskā.

Kurzemes upēs plūdi vispār ir reti, bet nu tad beidzot LVĢMC man apstiprināja, ka tur palu nebūs. No kā lai rastos, ja tur vairs tikai dažviet ir 5 cm sniega. Jā, ledus sastrēgumi var radīt ūdens līmeņa celšanos, taču izskatās, ka drīz Kurzemes upes pat var piedzīvot ūdens līmeņa krišanos un tad ar visiem ledus sastrēgumiem ūdens nebūs pietiekami daudz, lai upes izietu no krastiem.

Arī Zemgalē sniega jau ir pavisam maz. Dobelē šorīt tikai 1 cm, bet Lietuvas ziemeļos gan vēl ir padaudz. Biržos šorīt - 16 cm. Lielupe ar savu lēno plūdumu un līdzenajiem krastiem gan atkal var sagādāt pārsteigumus, jo tur plūdi, cik atceros no savas pieredzes, ir pat tad, kad citur neapplūst nekas. Ledus biezums no 40-55 centimetriem tomēr ir iespaidīgs.

Vidzemes upēm parasti nav lielu problēmu ar ledus sastrēgumiem, jo tās ir straujas. Atceros gan gadījumus, kad Gaujā īslaicīgi ledus sablīvējumi ir veidojušies. Vismaz vienu reizi pēdējo 10 gadu laikā tāds sastrēgums ir bijis pašā lejtecē pie Carnikavas, bet cik atceros, tad tur kaut kādi mazdārziņi applūda dažu stundu laikā un tad uzreiz pēc dažām stundām ūdens bija prom, kā jau straujai upei pieklājās.

Lielākais jautājums joprojām ir par Daugavu, taču nu jau top arvien skaidrāks, ka tādu apstākļu kā pērn - straujš pavasaris, pamatīgas lietavas un tik daudz sniega kam kust - vienkārši nav. Sniega biezums Daugavas baseinā šobrīd ir par 10-20 centimetriem mazāks. Nav gan ziņu par ūdensietilpību sniegā, lai gan šaubos, ka tā var būt tik ievērojami lielāka.

***

Nebūtu siltās svētdienas un pirmdienas, kad daudzviet bija +10 grādu, būtu lielāks prieks par šo nedēļu. Svētdienas vakarā ierodoties Rīgā no Igaunijas, kur diena bija saulaina, bet ne uz pusi tik silta, bija pat mazliet šoks, sajust patiešām siltumu :)

Prognozes turpmākajām dienām stabilas - sauss, bet pavēss. Ceturtdien izskatās arī krietni vējains laiks, kas pavasara sajūtu varētu padzīt prom.

Te atkal jautājums par to meteoroloģisko pavasari. Man šķiet, ka Kurzemē tāds ir iestājies, bet, ņemot vērā aukstumu, kas šajās dienās valdīs valsts austrumos, tur vēl mazliet jāpagaida.

Un šajās dienās jo īpaši varēs izjust saules spēku. Gaisa temperatūra naktīs daudzviet būs tuvu -10 grādiem, Vidzemē un Latgalē arī dažus grādus zem -10, taču dienās būs par 10-15 grādiem siltāks.


Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 15.03.2011 17:16

    Šodien visai spirgts vējš, bet saulē no pl. 13 pamazām turpinājās neliela kušana.

    Ielādē...
  2. 15.03.2011 20:19

    Ai,nu nebūs šogad plūdu....Patiešām,cik var biedēt tautu.Jau 2 nedēļas atpakaļ biju Elejā /Jelgavas nov./ un tur stirnas pa zaļiem ziemājiem ganījās.Bet Gaiziņkalnā katru gadu mežos un gravās sniegs kā minimums ir vēl maija vidū.Ja nu vienīgi spēcīgi un šausmīgi lietus gāzieni....

    Ielādē...
    1. 15.03.2011 21:44

      "Gaiziņkalnā katru gadu mežos un gravās sniegs kā minimums ir vēl maija vidū"

      Vai tiešām katru gadu? Domāju, ka pērn nebija, tāpat 2009., noteikti nebija 2008. ,tāpat 2007., arī 2006. nebija, varbūt 2005. bija, bet 2004. gan nebija. Izskatās, ka maija vidū ne tikai "kā minimums", bet pat kā maksimums sniegs ir liels retums.
      Zeme ir sasalusi, vismaz A-Latvijā, snigšana var turpināties visu aprīli un tad maijā viss nokust dažās dienās. Kāpēc gan lai pilnībā izslēgtu lielu palu iespējamību? Bet vēl jau jāpārdzīvo 19. marts, kad zeme zem kājām atvēršoties un visi sliktie ... sakritīšot tur iekšā. :))

      Ielādē...
  3. 15.03.2011 22:36

    It kā jā, situācija šogad varētu nebūt tik pateicīga plūdiem kā pagājušajā gadā, taču vismaz par Daugavas perspektīvām šajā ziņā nebūt neesmu tik drošs. Te daudz kas atkarīgs arī no situācijas Daugavas augštecē (cik tur sniega, kādi tur apstākļi izveidojas utt.). Un nevajag aizmirst arī biezo ledus segu un iespējamos ledus sastrēgumus, kādi vairāk vai mazāk kaut kur Daugavā gadās gandrīz vai katru gadu. Tā kā es šajā ziņā neko neņemšos prognozēt, Daugava pati parādīs, pārāk ilgi jāgaida vairs nav... :)

    Bet laiks šodien jau pavisam cits - saulains, pēcpusdienā pilnīgi skaidras debesis, taču vakardienas +12 vietā vairs tikai knapi +1...+2, un visai jūtams, brīžiem pat nepatīkams Z vējš, kas visu siltumu aizpūtis prom... Tiesa, aizvējā un piesaulē tāpat turpina kust, tīri patīkami arī neilgi pagozēties... ;)

    Ielādē...
  4. 15.03.2011 22:59

    Labvkar, "pie manis", ka jau varēja prognozēt - iepriekšējā naktī un jau arī tagad -2 grādu sals, dienā dažas stundas +2 grādi, sniegs kusa minimāli (lai gan cīruļi un strazdi dziedāja - nav satraukti ne par kādiem "supermēnešiem", ne "gaidāmām" zemestrīcēm). Un tas "supermēnesis", kas it kā 19. martā gaidāms - neko īpašu nenesīs, tāds stāvoklis taču ir regulāri miljardiem gadu, reizi sešos gados... Iespējams, drusku vairāk aktivizēsies zemestrīces uz "uguns joslām", varbūt drusku vairāk kāds vulkāns uzdarbosies. Bet visumā mums jānomierinās, mēs dzīvojam uz ģeoloģiski neaktīvas kontinenta platformas. Vien pašu cilvēki "par santīmu" būs nervozāki un stresaināki. Un sarīkos ko "16. martam" līdzīgu... Ja būs zemestrīce, tad mēs esam "pēdējais mierīgais rajons uz Zemes". Vai ne?

    15.03.2011 23:34:… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 15.03.2011 23:27

      Miljards gadu atpakaļ Mēness taču bija krietni tuvāk Zemei, bet diez vai tas īpaši palielināja seismisko aktivitāti, ja neskaita Zemes jaunību, kad "iekšas" bija daudz aktīvākas. Grenlande arī skaitās ļoti mierīga zona, tikai nez kāpēc tur regulāri vērojami zemestrīču epicentri pat virs 4 ballēm. Tāpat Špicbergena, kurā taču sēklu glabātuve tieši it kā seismiski mierīgās vietas dēļ, bet tāpat tur ik pa laikam solīdas zemestrīces tiek reģistrētas. Un kas tad par iemeslu bija Kaļiņingradas un Polijas zemestrīcei 2004. g. septembrī? Arī perfekts pierādījums fantāzijai par mūsu plātnes stabilitāti?

      Ielādē...
    2. 16.03.2011 01:54

      Tieši tā, Raiti, piekrītu, visiem nepieciešams nomierināties. Bet jo sevišķi tiem, kas visādus izdomājumus bez jebkādiem pamatojumiem cep augšā, bet atsevišķi līdzīgi pasisti redaktori netā, avīzēs un TV nepārbaudot tos liek ziņu pirmajās rindās. Neatbalstu tos, kas meklē nestabilitāti (un pēc iespējas lielāku) stabilitātē. ;)

      Ielādē...
  5. 15.03.2011 17:20

    Nu nezinu gan, Latvijā atrodas tikai 1/3 Daugavas, bet Baltkrievijā un Krievijā sniega šīs upes baseinā ir gana daudz, arī ledus biezums pieklājīgs, tāpat zeme ir sasalusi. Tāpat snigšana tur vēl gaidāma un ne tikai martā. Līdzīgi ar Vidzemes upēm, kur sniega to baseinos daudz, ledus biezs un zeme pamatīgi sasalusi. Arī snigšana gaidāma. Bet protams, jau sen izskatās pēc 1996. gada scenārija, kad arī milzīgā sniega sega tā smuki izžuva saulainajā un aukstajā pavasarī.
    Es te vairāk domāju par arktisko ielaušanos marta pēdējā nedēļā. A ja nu radiācija no Japānas aiziet uz Arktiku (plūsma kā reiz uz ZA), tur pavisam tuvu iznāk vietai, no kurienes mums gāzīsies virsū aukstums. Kaut kā negribētos radioaktīvus nokrišņus. :(

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      15.03.2011 17:57

      Piekrītu!Arī mūsu pusē ir ļoti daudz sniega,meži,purvi,pļavas un gravas-viss ir pilns ar sniegu!Ja būs auksts laiks,Saule neko daudz nenokausēs.Kad nāks pamatīgs siltums,tad arī ies vaļā visi meži un pļavas.Ir jau pieredzēts,kad saka,plūdu nebūs,bet-ir.Ja būs arī turpmāk,tikpat auksts un,vēl aukstāks ,kā šodien,kur tad viss sniega lērums paliks?Nekur,stāvēs kā stāvējis!

      Ielādē...
    2. 15.03.2011 19:11

      Arī Baltkrievijā lielākoties sniega ir mazāk nekā pērn šajā laikā. Izceļas vienīgi Vitjebska, kur ir vairāk. Nevar taču noliegt, ka apstākļi lieliem paliem ir sliktāki nekā pagājušajā pavasarī, tāpēc man nav saprotams, kādēļ cilvēki jābiedē, ka pagājušā gada scenārijs šajā pavasarī iespējams tikai labākajā gadījumā.

      Vidzemes upju baseinos sniega šobrīd ir pat līdz divām reizēm mazāk nekā pērn.

      Zosēnos šobrīd 25cm, pērn 15. martā - 53cm
      Alūksnē šobrīd 38cm, pērn - 59cm
      Priekuļos šobrīd 19cm, pērn - 33cm
      Valgā šobrīd - 36cm, pērn - 45cm

      Tomēr pietiekami liela starpība, turklāt vēl jau līdz lielajam kusienam paspēs saplakt un kaut kas notecēt.
      Lokāli jau noteikti kaut kādi lauki, kas ir ieplakās, applūdīs, bet nedomāju, ka ir jābaidās no kaut kādiem superplūdiem. Tādus var tikai nedēļu ilgas lietavas un strauja sniega nokušana un tā kā šādu prognožu tuvākam laikam nav un, z… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 15.03.2011 21:08

        Būtu jāsalīdzina sniega udens ekvivalents. Pagājušā gadā tas bija ap 150-170 mm.
        Patreiz tas Zosēnos vajadzētu būt vismaz 100 mm, bet Alūksnē visi 150 mm.

        Tādēļ man vidzeme izskatās diezgan līdzīgi pagājušam gadam. Tiesa patreiz prognozes paliem nav diezko labvēlīgas.

        No citas puses patreizējais vēsais laiks kušanu atbīdīs uz vēlāku laiku, kad būs lielāka iespēja sagaidīt spēcīgāku siltuma vilni.

        Un vēl meži pilni ar sniegu. Arī kurzemē, kur uz laukiem ir itkā nokusis bet mežos sniega pietiek. Pagājušo gadu kurzemē nebija lielu palu, jo pļavas nokusa ātri (dažās dienās), un tad bija pauze uz vairakām dienām. Vēlāk meži leni kusa.

        Ielādē...
    3. 15.03.2011 22:01

      Runas par radioaktīviem nokrišņiem mūsu pusē Japānas AES problēmu dēļ ir vispār absolūts murgs! Pirms sludināt šādas bailes, katram ieteiktu kaut ko iemācīties. Jo Japānas AES nav Černobiļas tipa, tur vienkārši nav no kā rasties NOPIETNAM radioaktīvam piesārņojumam!
      Un, ja tur kādi lielāku apjomu radioaktīvi izmeši gadīsies (pie sliktākā iespējamā scenārija), tad tie reāli var ietekmēt pavisam nelielus apgabalus AES tuvumā, jo visi šie izotopi ir ar īsu pussabrukšanas periodu (dažas stundas, maksimums - pāris dienas) un ātri sabrūk, neatstājot ilgstošu radioaktīvo piesārņojumu. Reāli ciest var tikai cilvēki un teritorijas, uz ko šādi izmeši iedarbojas tuvākajās stundās pēc katastrofas. Tāpēc šādām bailēm ir vēl lielākas acis nekā visšausmīgāko pavasara palu scenārijiem.

      Ielādē...
      1. 15.03.2011 23:18

        Un smēķēšana arī ir absolūti nekaitīga jo īpaši tiem, kuriem jācieš no citu smēķētāju dūmiem. Tāpat mēs zinām, ka resnuļi neapēd citiem paredzēto barības daudzumu... kā tad... Kas nu būtu runājis...

        Ielādē...
        1. 16.03.2011 01:43

          Vai gadījumā tev nav skrūvītes no orbītām izgriezušās?!
          Ja piederi pie tādiem, kas uzskata, ka viss, ko cilvēks dara, ir tikai uz sliktu, vai atkal pie tiem, kas tik ļoti gādā par t.s. veselīgo dzīvesveidu, ka bezmaz vai visa pasaule kaitīga, tad mums te nav un nebūs ko diskutēt. Tāpat arī tad, ja galvenais mērķis tev cept no pirksta izzīstas absurdas teorijas un pasniegt tās smalku melu mērcē, tādējādi visā sabiedrībā sējot aizvien vairāk paniku un dažādu fobiju. Šādi ir īstenie vampīri, kas apmierinās, izjūtot citu bailes, nedrošību, vājumu u.c. negatīvas izpausmes, kas mūsdienu sabiedrībā diemžēl ik pa laikam uzliesmo šādu tracinātāju dēļ.

          Uzpīpēt es mīlu, esmu to senāk atzinis, un to man nevar neviens aizliegt. Par ķermeņa svaru runājot - nezinu, kādā sakarā to tu te piemini - kā tev ar to ir, vai ir problēmas, pats varbūt resnulis esi? :D

          P.S. Un kā vispār šādu komen… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
      2. 16.03.2011 07:53

        Ja nekļūdos, tad pati serde satur to pašu urānu U-235 un U-238. Parsvarā ir U-238 (lielākaā masas daļa). papildus vēl var būt citi isotopi (plutoniji 239, 240, ...)

        U-235 pussabrukšanas perionds ir 704 miljoni gadu :)
        U-238 pussabrukšanas perionds ir 4.5 miljardi gadu :)
        Plutonijuem pārsvarā tūkstošī gadi, izņemot Plutoniju 241 kuram ir 14 gadi.

        Takā ,ja pats reaktors izkūst/uzsprāgst utt tad piesārņojums var būt iespaidīgs. Ja reaktors izkustu, tad saskaroties ar ūdeni var rasties spradziens kas var uznest radiaktīvo materiālu augstākos atmosfēras slāņos. Un tad jetstream to viso var atnes arī līdz Latvijai (caur ameriku) (tieši tāpat kā vulkānu pelnus)

        Bet protams ja tas pat notiktu, tad radioktīvo materialu koncentrācijai tiem nonākot līdz latvijai jau vajadzētu būt pavisam niecīgai. Tādēļ Latvijai no radiācijas kā tādas nav jāuztraucas. Tiesa uz robežām rūpīgi jāk… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
  6. zemgalis - Jaunsvirlaukas pag. - 0 novērojumi
    15.03.2011 22:38

    Svitenē šodien ūdens cēlies kādi padsmit cm. Var redzēt arī ka, Lielupē ledus vāks cēlies augstāk un plaisas palielinās, bet vēljoprojām pa zļuru var staigāt droši, jo ledus mega biezs. iebāzu roku ālīņģī un ūdens pāri elkonim. Nu un sniega daudzums kā kur, augstākas tīrumu vietas ir pazaļas, bet daudzkur vēl 30 cm sniegs. Bet kaimiņš kuram mīļākais gadalaiks ir pali, tāds škrobīgd par šitiem paliem, jo baigi lēni. īstie parasti esot momentāli strauji, ceļās cm pa minūtēm. Un kā ir ar mēness ietekmi uz paliem ? Pilnmēnesim jau ir diezgan ietekme uz ūdens sistēmu. Un atkal kārtējie ūberkrutie saulgrieži ar pilnmēnesi !

    Ielādē...
    1. 15.03.2011 23:21

      Varbūt max tuvu esošs Mēness arī var kaut ko pavilkt uz savu pusi jeb paaugstināt ūdens līmeni. Bet tas tā... uz nakti sapņojot.

      Ielādē...
      1. 16.03.2011 08:09

        Mēness attālums no zemes mainās no 360 līdz 400 tūkstosīem kilometru. Un ietekmes maiņa uz paisumiem var būt līz 23%.

        Ja tu savā ūdenstilpnē ikdienā vari novērot paisumus un bēgumus, tad mēness pietuvošanās varētu dot līdz 23% papildus paisumu lielumu :)

        Bet tākā paisumu lielums ir atkarīgs no kopējā ūdens dziļuma, tad lai upē ieraudzītu paisumu droši vien nepieciešami īpašī instrumenti, jo kārta var būt milimetrs. :)

        Ielādē...
  7. 16.03.2011 11:15

    Ventā, Bārtā un Užavā ūdens līmenis sācis kristies. Sāk likties, ka Kurzemes upēs palu maksimums būs bijis februāra sākumā.

    Ielādē...
  8. 16.03.2011 13:44

    Saule valda dzidri zilās debesīs, vējelis mazāks nekā vakar, grādu gan nav daudz, ilgi turējās mīnusos, pašlaik gan +1,6*C, pēdējās stundas laikā palēnītēm kāpj uz augšu. Taču par ar visu to piesaulē kūst pamatīgi, viss slapjš. Naktī grādi gan bija nokritušies līdz -7,3*C.
    Sniega daudzums vismaz pilsētā rūk acīmredzami, it īpaši pēcpusdienas saules apspīdētākajās vietās. Aizvadītajās 3-4 dienās pamatīgi saplacis, pagalmos vietām jau kaila zeme parādās. Par laukiem tuvākajā apkārtnē vismaz es gan nemāku spriest, droši vien tur vairāk sniega (ja neskaita atsevišķas vietas pilsētā, kur ziemā lielo sniegu laikā tas lielās kaudzēs sagrūsts...).

    Ielādē...
  9. 16.03.2011 16:04

    Laiks ir lielisks! Pagājušās dienas bijušas pavasarīgas. Pirmdien pat varēja saujust silto gaisu, kad papūta neliels vējiņš. Šodien izteikti zilas debesis. Visu dienu saule. Saulē viss kūst, ir peļķes, bet ēnainās vietās turās sasalums. Svētdien jau dzirdēju pirmo cīruli šogad.

    Ielādē...
  10. zemgalis - Jaunsvirlaukas pag. - 0 novērojumi
    17.03.2011 01:31

    Biju vakarā aizstaigājis līdz svitenei. Diennakts laikā bija cēlusies par pāris cm. Šur tur klāt pieplūdis, bet jāsaka, ka minimāli. Lielupē plaisas palielinās, bet arī minimāli. Tas sals jau tomēr pa nakti ir stiprs. sniegs pa dienu pakūst, bet ledainais ūdenis virs ledus sasalis un ar burbuļiem pilns plaisā tikai zem mana svara. Naktis gan gaišas !

    Ielādē...
  11. 17.03.2011 13:58

    Labdien, "pie manis" šodien brāzmelīgs vējelis no austrumiem līdz kādiem 12m/s, +2 grādi "(saulē/ ēnā jādomā - joprojām ap 0 grādiem)...

    Ielādē...
  12. 17.03.2011 22:29

    Šodien tikpat saulains, vien debesīs redzami arī nedaudz augstie spalvu mākoņi. Diezgan jūtams vējelis, tomēr nekas ekstrēms. Siltāks kā vakar, pēcpusdienā ilgi turējās mazliet virs +3 (max +3,5*C). Saulē kusa pamatīgi, taču sniega vēl daudz... Tagad jau mīnusos, -1,5*C, uz rīta pusi droši vien kritīs vēl, taču diez vai aizvilks līdz pagājušās nakts minimumam - -6,9*C.
    Rīt jāaizbrauc uz Rīgu, jāpaskatās, kā citur Latvijā ar sniegiem! :)

    Ielādē...
  13. zemgalis - Jaunsvirlaukas pag. - 0 novērojumi
    18.03.2011 00:13

    Svitenē pārplūdušas ūdenis sāk sasalt. līmenis šķiet nemainīgs, bet nepārtraukti aktīvs. Gultnē straume ir diezgan strauja un nepārtraukti rodas kautkādi bunkšķi un krakšķi gar aizsalstošajām seklajām nomalēm un koku un krūmu stumbriem. Uz Lielupi tā arī neaizstaigāju, jo visu dienu bija riebīgs ass vējš. Austrenis. Sniegs nedaudz pakusa, bet ne ledus.

    Ielādē...
  14. 17.03.2011 15:34

    Starp citu - šodien ģērdacis, jāsāk vaktēt kustonīši

    Ielādē...
    1. 17.03.2011 15:40

      Pirms masīvām zemestrīcēm - kustoņi 1-2 dienu iepriekš sajūt nemieru: suns skraida, smilkst, putni (savvaļas) lasās baros, mājputni spiežas viens pie otra, aitas need un arīdzan nervozas, kaķis cenšas uzlīst augstākā plauktā... es neko tādu nenovēroju...

      17.03.2011 15:53: Un vispār - katru vakaru pirms gulētiešanas "ieteiktu" pārlasīt "Citādas pasaules" blogu, lai pēc tam labi sapnīši rādītos... ;)

      Ielādē...
      1. 18.03.2011 15:58

        Man darba kolēģe sacīja, ka 2004 gada zemestrīci viņa sajutusi istabā ļoti labi, bet ķirzakas terārijā gulējušas vēderus izgāzušas kā parasti. Man šķiet, ka dažiem dzīvniekiem ir kaut kādas priekšnojautas, bet tas nav simtprocentīgi. Arī lielajā cunami Indonēzijā bojā gāja daudz savvaļas dzīvnieku.

        Ielādē...
  15. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    16.03.2011 09:26

    Šorīt - 11 gr.Jā,tas gan būs interesanti,ja,kādreiz ,tiešām,kaut kas būs,kāda kataklizma,kuram tad varēs ticēt?Cilvēki būs apraduši,ka viņus āzē,neticēs...
    Kā tiek mērīts sniega biezums?Jaunpiebalgā gan neizskatās,ka būtu tikai 25 cm!Mežos,sniegs vēl līdz jostasvietai.

    Ielādē...
    1. 18.03.2011 20:03

      "Kā tiek mērīts sniega biezums?" Tiek mērīts vēl sliktāk kā nokrišņi, tā ka tur vispār nav ko apspriest. Jums tur Jaunpiebalgā zeme dziļi sasalusi? Varbūt uz pagraba sienas iekšā var redzēt, ja ne citādi. Nu jau aukstuma vilnis ar snigšanu izskatās neizbēgams. Un aukstuma vilni atbalsta arī kanādieši . Drūmi...

      Ielādē...