Ziemas prognoze caur samaksu

Ziemas prognoze caur samaksu

Nesatraucaties- nekur pagaidām par šādām "zināšanām" neviens santīmus un latus neprasa. Bet kāds labprāt arīdzan to darītu, ja vien... ja vien pietiktu mums zināšanas. Šīs domas visumā sasaucas arī ar ļoti nesenām kaislībām ap meteo.lv bezmaksas radara aizslēgšanas faktu.

Raksts īpaši meteolapa.lv saitei 15.10.11., 14:29

Kad mans vārds aizklīda dažās avīžu un žurnālu slejās, tad arī manā mītnes pagasatā man uzdod aizvien biežāk jautājumu "kāda tad būs ziema?". Varētu jau apkopot dažādus vērojumus dabā un pasacīt: kopumā šī (2011/2012) būs mīkstāka par iepriekšējo, bez vienlaidus sala (atsevišķās dienās tas gan var iespert) un ar biežākiem atkušņiem, sniega sega mērena un kusīs no abiem (rudens un pavasara) galiem. Nu jā... manīsim, man nav uzdevums izplatīt daudz-dienu prognozes, kopumā pašam ir skepse pret šādiem ilgermiņa paredzējumiem. Šai paša'portālā esmu izteicies – cilvēkiem vēl nav tādas zināšanas, lai pateiktu precīzi "janvāra 2012. otrajā pusē Latviju pārņems anticiklons, kam ap 25. datumu sekos sniegputenis...". Visu cieņu tam- ko dara Vilis Bukšs, kurš savā blogā novērojumu lietu smalki paņēmis priekšā, caur ko izpelnīdamies pamatotu laika vērotāja slavu visā Latvijā.

Bet raksta "sāls" ir tā – kad tādas vēlmes uzzināt par gaidāmo ziemu (arī pavasari, vasaru, rudeni) ļoti daudziem būtu prioritāra lieta. Daudzu profesiju darbs ir atkarīgs no gadalaiku novirzēm: lauksaimniekiem (saprotams – kad jāiestāda termiņi tīrumu apstrādei), visiem kuģiniekiem (aizsals vai neaizsals Rīgas līcis...), mežu izstrādātājiem (kad sals ziemās mīsies ar atkušņiem?) un vēl un vēl... Šādas ziņas labi derētu arī visiem vasaras atvaļinājumu plānotājiem. Kā arī burātājiem. Un vēl arī: līdz kurām brīvdienām pavasarī varēsim nodarboties ar zemledus makšķerēšanu? Šādas gadalaiku prognozes būtu laba informācijas barība iespaidīgam cilvēku kopumam.

Rakstā ejam tālāk – ja uzradīsies kāds prognožu brīnumdaris, kas apkārtējos ļaužus reiz pārsteigs caur precīziem prognozējumiem, tad jau arī naudas vara un "šaurā krāna" princips visu grozīs saskaņā ar mūsu tikumiem. Par šiem tikumiem...

...un tad jau parādīsies vēlme pelnīt. Un savas kabatas piepildīt. Varbūt vispirms tautu "uzēdināt" par brīvu uz šīm izstieptajām prognozēm. Bet tad pienāks viena diena (atkal kādā 13-tajā datumā, kas sakrīt ar pilna Mēness fāzi), kad attiecīgajā web-saitē publika ierastajā brīdī brokastu brīžos atjēgsies pie aizslēgtiem vārtiem. Vizuāli: acu priekš būs lodziņš, kurā jāievada caur maksas sms kods, lai info vārtus atslēgtu...? Mjā, viss- protams – bez iepriekšēja brīdinājuma.

Varbūt kāda organizācija (tas pats Latvijas meteobirojs) sadūšojas pateikt visu par nākamo ziemu, kamēr vēl iepriekšējais rudens ir vēl pusē? Atkal ir tas "šaurais krāns", ko varam aizslēgt ar vienu pirksta mājienu. Paldies Liktenim- ka dabas vērojumu frontē šāds "šaurais krāns" tomēr neeksistē. Ikvienam pārejot pāri mājas slieksnim (pilsētā dzīvojošiem- kādas pieturas ar autobusu vai vilcienu ārā), mēs jau esam dabā. Dabu iespējams lasīt, un katram iespējams pašam krāt "nolasītās" zināšanas savā vācelē. Tiesa, tas 100% vēl nevienam nav izdevies. Jo Daba aizvien mums nes aizvien jaunus un jaunus pārsteigumus, izaicinājumus...

Ļoti ceru- un neviens ziemas prognozi par naudu mums nesniegs. Daba mums visiem joprojām par brīvu pieejama. Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.10.2011 20:58

    Nu ar ilgtermiņa prognozēm ir apmēram tā ka kāds saka ka ziema būs silta, cits pasaka ka mērena vēl cits ka auksta - nu kādam jau tā prognoze trāpās tuvāka reālajai situācijai.

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 19:37

      Jā, man aizlaikos anekdoti stāstīja - 2 vīri stāv ceļa vidū. Viens saka" lietus būs", otrs "lietus nebūs". Un vienam vienmēr ir taisnība.

      Ielādē...
  2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    19.10.2011 20:25

    Tieši tā,Raiti!

    Ielādē...