Nākamnedēļ Atlantijas okeāns turpinās ražot orkānus

Nākamnedēļ Atlantijas okeāns turpinās ražot orkānus

PAPILDINĀTS 13. decembrī

Prognozes par spēcīgo ciklonu, kas piektdienas rītā daudzviet Britu salās nestu orkānu, ir ievērojami mainījušās. Pašlaik modeļi vienprātīgāk paredze, ka ciklons virzīsies vairāk uz dienvidiem un būs vājāks. Vētra spēcīgi, vistiacāk, skars Francijas rietumu un centrālo daļu, kur spēcīgi vēji ir retāk nekā Lielbritānijā, tādēļ postījumu, visticamāk, būs visai daudz.

***

Nākamnedēļ Atlantijas okeāns turpinās ražot spēcīgus ciklonus, no kuriem pēc pašreizējām prognozēm divi Britu salās atnesīs orkāna stipruma vēju.

Pirmais no cikloniem izveidosies šovakar (11.dec) uz dienvidiem no Grenlandes un otrdien plosīsies Īrijā un Skotijā. Vēja brāzmas piekrastē un kalnos atkal pārsniegs 40m/s.

Savukārt otrs ciklons spēcīgu triecienu varētu dot ne tikai lielākajai daļai Īrijas, bet arī lielai daļai Apvienotās Karalistes. Šobrīd prognozes arī šajos reģionos pieļauj maksimālās brāzmas 40-50m/s.

Latvijai gan nekas bīstams pagaidām nedraud. Ja cikloni savu maksimēlo spēku piedzīvo Britu salās, tad tie reti līdz mums atnāk ar postošu spēku. Pie mums iznīcinošākie ir tie, kas virs britiem tikai sāk pieņemties spēkā vai pat strauji padziļinās virs Ziemeļjūras vai Norvēģu jūras.

Tas otrs ciklons, kas Britu salās plosīsies nedēļas otrajā pusē, Latviju sasniegs nedēļas nogalē, taču neko vairāk par jau piedzīvoto šajā vēju sezonā neatnesīs. Tā kā ciklona trajektorija mums atnesīs tikai DR vējus, tad spēcīgākie tie būs jūras krastā Kurzemē, bet citviet būs krietni, krietni vājāki.

Te pašreizējā spēcīgā ciklona prognoze uz nākamās piektdienas rītu. Tīri, lai pēc pāris dienām varētu salīdzināt, kā prognoze mainījusies.

P.S. Ilgtermiņa GFS prognozes joprojām neuzrāda ziemas tuvošanos. Ziemassvētkos, 24. decembrī, Kurzemē prognozē +7 grādus.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.12.2011 19:34

    Uz vakaru lietus vairs nelīst, taču ceļas spēkā vējš, tagad jau jūtami balkons grab, koki aiz loga arī brīžiem stipri lokās... +2,4*C.
    Lietus arī atgriezies... Pagaidām gan neliels, pārsvarā smidzeklis. Grādi joprojām +2,4*C.

    Ielādē...
  2. 18.12.2011 22:17

    Pie manīs pēcpusdiena beidzot parstāja līt,bet joprojam ir apmācies.Un max gradi šodien bija +4,7.Bet pašlaik +2,3 gr un protams apmācies un pūš neparak stiprs DRvējš apmēram 5m/s.Bet par laimi jau paris stundu nav bijis lietus,jo ta pat pietiek slāpjuma.

    Ielādē...
  3. 14.12.2011 10:07

    Labrīt! Varu apstipprināt!

    Ka šoriit Liepājā ir neparasti silts +6 grādi priekš decembra, bet apmācies un mitrs!!!! Ko nozīmē jēdziens klimatiskā norma? Vakar dzirdēju pa TV3 laikā ziņās meteoziņās tā diktore kaut ko biški pārputrojās:( jau kārtējo reizi paniku vēlējās izsaukt skatītāja pelēkajās rievās :D Katrs tagad taisa savu PR pa savam ...

    Gaidu saulīti šodien :)

    Ielādē...
    1. 14.12.2011 10:18

      Rozīte nekādu paniku nav centusies izsaukt.. viņa minēja, ka laiks decembrim ir vairākus grādus virs normas.

      Ielādē...
    2. 14.12.2011 18:10

      Ja pareizi atceros no nedaudzajām meteoroloģijas nodarbībām, norma nozīmē ilggadīgos vidējos rādītājus, ko katru gadu pārrēķina, klāt ņemot kārtējā gada skaitļus.

      Ielādē...
  4. 14.12.2011 15:08

    SVARĪGS JAUTĀJUMS:

    Pastāv tāds lielisks resurss kā šis. Tur ir visa nepieciešamā meteoroloģiskā informācija par daudzām Latvijas vietām. Bet problēma ir tāda, ka laika posmā no 1971. līdz 1981. gadam Rīgai grādi tiek rakstīti bez desmitdaļām un nav iespējams noskaidrot precīzu temperatūru (1971. gads ir pieejams daļēji, bet 1972. gada nav vispār!). Varbūt kādam ir kāds resurss vai ideja, kur šo trūkstošo informāciju būtu iespējams iegūt!

    Ielādē...
  5. 14.12.2011 17:09

    Mākoņi atkal sabiezēja, tagad jau tumšs, vairs grūti pateikt. Nelīst, bet 17.00 jauns šīs dienas rekords, +5,2*C. Decembris vidū, bet jāķer plusu rekordi... :D

    Ielādē...
    1. 14.12.2011 17:22

      Vakar norvēģi arī Jūrmalas apkaimei solīja skaistus mīnusiņus uz Ziemassvētkiem,bet šodien ,skatos,prognozes temperatūrai pa dienu jau pakāpās līdz 0*C.Žēl,lai gan vēl jau nedēļas laikā var kaut kas mainīties.Lai Miglai un man atrastu kādu kompromisa variantu,derētu arī kādi -5*C,ar baltu sniedziņu un bez lieka mitruma gaisā:)Mums ar patlaban +5*C,mitrs un ar lēnu vēju.

      Ielādē...
      1. 15.12.2011 01:13

        Man arī naktī turas virs +4, turklāt ap 0.30 nodeva paīsa, bet kārtīga lietus šalts, tagad pārstāja, bet, cik var manīt laternu gaismā, diezgan stiprs vējš pūš.
        Pašlaik +4,3*C, tā kā laikam vismaz šonakt dienas rekords (+5,2*C) sists netiks (pretējā gadījumā uz augstākās raudzes rekordu varētu tēmēt!) un pēc 3 nakts siltumu uzvarām šī nakts vakardienas maksimumu nepārspēs... :D

        Ielādē...
  6. 12.12.2011 16:32

    Vel viena drūma tumsa diena šis neziemas kontā. Naktī bija uz bridi noskaidrojies un spoži spideja pilnmeness,tad ari ielas un ietves bija apledojuši,mazliet piesala atšķiribā no piemēram Līvaniem, tacu rits sakas ar zemiem makoniem un viss jau bija nokusis. Prognozes uz priekšu pat skatities isti vairs negribas-nekadu izmainu neredz, tas pats depresivs vīrusains laiks ar dažiem grādiem plusā...

    Ielādē...
  7. 17.12.2011 14:13

    Maija,Jums Ziemassvētki tuvāk nekā mums:(Mums tik līst un līst,grādi joprojām plusos(+3*C),nu vienīgi vējš brīžam brāzmains.Joprojām no dienvidiem.Kā man apnicis šogad dienvidu vējš!!!Nekādas jēgas no viņa,ne riktīga ciklona,ne sniega,pat anticikloni tā iespaidā bija galīgi neriktīgi.Normāls laiks sāksies tad,kad iegriezīsies R vējš,tā ir mana galīga un nelokāma pārliecība.Vienīgais jautājums -kas īsti tam visam traucē?

    Ielādē...
    1. 17.12.2011 19:41

      Man R vējš gan nepatīk, jo tas ziemā lielākoties nes siltumu un slapjumu, bet vasarā - aukstumu un slapjumu... dažreiz, protams, gadās savādāk. Man vislabāk patīk no kontinenta, t.i., A puses nākošie vēji. :)

      Ielādē...
  8. 15.12.2011 20:04

    Naktī arī pēc 2.00 bija uzlijis, bet no rīta jau bija beidzies, tomēr pielijis diezgan ievērojami, vēl šobrīd vietām lielas peļķes.
    Nakts otrā puse un rīts ļoti silts, virs +6, bet ap 12.00 tika sasniegts jauns max, +7,3*C! Vēl 14.15 bija +6*C, pēc tam gan pamazītēm sāka kļūt vēsāks, 15.25 +4,6*C, 17.45 +4*C, bet tagad vairs tikai +2,6*C.
    Diena mākoņaina, brīžiem ļoti tumšs, bet pārsvarā vidēji bieza mākoņu sega, pēcpusdienā pat palaikam paskaidrojās, arī pāris reizes uz īsu brīdi daži Saules stari izlauzās. Vējš neliels, silts, tikai tas mitrums nepatīkams...
    Jā, tālākās prognozes mainās fiksi, arī gismeteo, kas pirms pāris dienām manai pusei Ziemassvētkos solīja mīnusus naktī un dienā, tagad jau dienās sola plusos... :( Ka tik beigās neiznāk laiks tāds pats kā tagad - tumšs un slapjš...

    Ielādē...
    1. 15.12.2011 20:09

      Kopumā virs Atlantijas okeāna ir milzum daudz virpuļu- lielāku un mazāki, tamdēļ arī meteo superkompjūteri jūdzas nost, ik pa dažām stundām izmetot diametrāli pretējas prognozes tālākām dienām. Vienīgi skaidrs- tā īpaši nesacerēsimies uz gariem anticikloniem gada nogales pēdējās dienās... Patreiz Atlantijas okeāns atdod maksimālo enerģiju atmosfērai.

      Ielādē...
      1. 15.12.2011 20:19

        Tā jau izskatās, ka uz stabilu AC cerību praktiski nav. Bet nu būtu labi, ja "jet stream" pavirzītos vairāk uz D, tad varbūt šie virpuļi ķertu mūs nevis ar D, bet Z malām, lietus vietā būtu sniegputeņi (kā tam vajadzētu būt!!!) un laiks būtu līdzīgs pagājušajā gadā piedzīvotajam!

        Ielādē...
        1. 15.12.2011 20:27

          Tā bija pirms gada, kad ziema atnāca jau novembra datumos, varam jau visu ko vēlēties, bet... Patreiz atliek tikai vērot: un uz šo lietu paskatīties no gaišās puses- skatāmies dabu, fotogafējam un zīlējam par rītdienu ;)

          Ielādē...
          1. 15.12.2011 21:31

            Tā jau gan, vēlmes paliek tikai vēlmes, un ne vienmēr sakrīt ar esošo... :)
            Zīlēt varam gan, bet ar precīzāku pareģošanu tālākam laikam arī ir kā ir... ;)
            Bet fotografēt šādā laikā gan nav ko, viena vienīga pelēcība... Laukos varbūt savādāk. Kad nāks kādas "jaktis", piemēram, pamatīgs sniegputenis, kas izveidos pusmetru dziļas kupenas, tad gan varēs bildēt uz nebēdu, bet mūžam apmākušās debesis interesantus skatus neģenerē...

            Ielādē...
            1. 15.12.2011 22:50

              Šodien man sanāca galerija - no IVEN ciklona asajām (dažbrīd spēcīgi uzgāza), turklāt daļu attēlus ņēmu caur autobusa logu. Domāju, arī no Līvānu blokmāju logiem var mākoņus safotografēt, lai gan vienmērīgi pelēkas debesis (neticu, ka šodien daudz tādu tādu vietu bija- daudzviet cb mākoņi mijās ar sauli) nav jēgas fotografēt. Atceros, pirms 20 gadiem- vēl Rīgā dzīvodams, pa reizei ar filmas fotoaparātu skrēju uz kādu plašāku vietu (tagadējo Esplenādi, piemēram...) ņemt filmiņās mākoņus.

              Ielādē...
              1. 16.12.2011 18:30

                Tur jau tā lieta, ka arī šodien man biezs vienlaidus pelēkums ar dažāda biezuma miglu piedevām...

                Ielādē...
  9. 12.12.2011 15:47

    Mums tāpat,tumšs,mitrs,pateicoties vējiņam liekas vēsāks,nekā ir patiesībā-+1*C.Par apkures rēķiniem vispār runāt negribas,jo jaunajā gadā dabūsim maksāt vismaz 10 LVL vairāk kā līdz šim,lai gan jau tagad jābrēc pilnā balsī.Tad jau lai tā ziema vispār nenāk,savādāk var pavisam bez biksēm palikt:(

    Ielādē...