Jāņu nakts bez lietus lielākajā Latvijas daļā, bet būs vējains (precizēta prognoze)

Jāņu nakts bez lietus lielākajā Latvijas daļā, bet būs vējains (precizēta prognoze)

Dienu pirms svētkiem laika prognoze Jāņu naktij kļuvusi nedaudz sausāka, taču vējaināka. Tas, kas ir skaidrs - Vidzemes un Kurzemes atsevišķas vietas būs tās, kas saņems lietu, bet Zemgalē un Latgalē ir lielākā iespējamība, ka nokrišņu nebūs.

LĪGO DIENA

Būs lielākoties apmācies laiks, saule spīdēs maz. Tikai pēcpusdienā no valsts dienvidiem mākoņi izklīdīs. Dienas pirmajā pusē brīžiem līs visā valstī, pēcpusdienā pārsvarā tikai Kurzemes ziemeļdaļā un dažviet Vidzemē. Visvairāk nokrišņu kopumā būs Vidzemē. Pēcpusdienā un vakarā pūtīs stiprs R, DR vējš, daudzviet, īpaši Kurzemē, Zemgalē un Vidzemes rietumos brāzmās līdz 12-16m/s (ugunskura iekuršana var dažviet var būt problemātiska). Līgo dienā gaisa temperatūra sasniegs caurmērā +16..+21 grādu, vietām Kurzemes un Vidzemes piekrastē tikai +14..+15 grādi. 

JĀŅU NAKTS

Līgo vakarā neliels lietus brīžiem uzlīs Kurzemes ziemeļos un Vidzemes pārsvaā ziemeļdaļā. Visticamāk līs tikai nakts pirmajā pusē, bet Vidzemes ziemeļos tomēr pastāv iespēja, ka nedaudz var uzlīt nakts otrajā pusē. Taču nepatīkamus laika apstākļus padarīs brāzmains R, ZR vējš. Nakts pirmajā pusē Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē brāzmas 12-17m/s, nakts otrajā pusē Vidzemē un Latgalē 10-15m/s, līča krastā līdz 18m/s. Nakts būs arī pavēsa - minimālā gaisa temperatūra +8..+12 grādi.

Jāpiebilst, ka daži modeļi prognozē, ka Jāņu rītā, lecot saulei jauni lietus mākoņi varētu veidoties virs Kurzemes dienvidrietumiem, taču šīs prognozes izskatās maz ticamas.

JĀŅU DIENA

Būs vairāk saules nekā Līgo dienā, taču visā valstī veidosies gubu mākoņi, kas atnesīs īslaicīgu lietu, Vidzemē un Latgalē arī pērkona negaisu. Mazāk līs Kurzemē, vairāk Vidzemē un Zemgalē. Joprojām saglabāsies visai stiprs R vējš, līdz dienas vidum daudzviet, īpaši Vidzemē, brāzmās līdz 11-16m/s. Maksimālā gaisa temperatūra +15..+20 grādu, par kādu grādu siltāks varētu būt Sēlijā.

ARĪ TURPMĀK NEPASTĀVĪGS UN MITRS LAIKS

Arī pēc Jāņiem modeļi uzrāda lielu ciklonu aktivitāti mūsu reģionā, kas nozīmē, ka vismaz nedēļu pēc Jāņiem sausa un karsta vasara diez vai iestāsies. Taču karstāka laika gaidītājiem nevajadzētu nokārt galvas, jo jūnijs reti Latvijā ir vasarīgi sauss un karsts mēnesis - šādi laika apstākļi raksturīgāki jūlijam un augustam. Sezonālās prognozes (kuru ticamība ir ļoti zema) gan norāda, ka šī vasara būs krietni vēsāka par iepriekšējām divām, kas karstuma rekordus sita vienu pēc otra.

P.S. Ja prognozes mainīsies, arī šeit tās tiks precizētas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 19.06.2012 13:16

    Bet prognozes būs jāprecizē šeit reizi 6 stundās ;)

    13:31: Otrkārt, tendences ir tendences, bet cilvēkiem gribas tomēr zināt vai Neretā (vai jebkurā citā vietā) Jāņu naktī līs vai nelīs... Lai gan reāli domājoši līdzpilsoņi, dodoties uz pļavām pie Jāņu ugunskuriem, vienmēr paņem līdzi kādi lietusmēteli un gumijas zābakus :)

    Ielādē...
    1. 19.06.2012 13:20

      Ja modeļi prognozes mainītu ik pēc stundas, tas nenozīmē, ka arī šeit tas būtu jādara. Jāseko līdzi prognožu izmaiņu tendencēm, nevis pēc katra jaunākā izlaiduma jāpārkopē modeļa uzrādītās izmaiņas. Tur jau atšķirība starp sinoptiķa sastādītu prognozi un modeļu nepārtrauktajiem versiju plūdumiem.

      Ielādē...
      1. 19.06.2012 13:21

        Bet te portālā- 1 raksts točna ir lieks (tehniski- 2x ierakstījās)...

        Ielādē...
        1. 19.06.2012 20:37

          Ja runa ir par abiem rakstiem par Jāņiem, tad domāju ka ir acīmredzami, kurš raksts, skatoties pēc kvalitātes, stila un rakstības, ir lieks.

          Ielādē...
          1. 19.06.2012 20:52

            Nē nē- ne tas gadījums šoreiz, te bija Jāņu raksts iekopējies 2x, bet autors jau visu izlabojis.

            Ielādē...
  2. 20.06.2012 18:46

    Tagad šim rakstam piederētos - virsraksts "Jāņu naktī lietus pusē Latvijas teritorijas...".

    Ielādē...
  3. 20.06.2012 18:58

    Šī prognoze jau nu vispār dažam labam varētu garīgo pamatīgi sabojāt, taču es pagaidām pret to visu izturos rezervēti... laika vēl daudz. Līdz ar to arī ir cerības, ka viss varētu mainīties uz labo pusi (sliktāk jau īpaši nevar būt, vismaz no mana viedokļa raugoties). Ja būs šādi laikapstākļi, dzeršu alu mājās; ja prognozes solīs ko labāku (un tā arī būs) - domāšu arī par citiem variantiem. ;)
    P.S. Virsraksts tad jau drīzāk derētu "Jāņu naktī nelīs vienīgi Kurzemē"...

    Ielādē...
  4. 21.06.2012 11:35

    Tendenču līmenī nekas diži nav mainījies un prognozi precizēt laikam īsti nav jēgas. Taču GFS diennakts laikā paspēja uzmodelēt visādus brīnumus. Jāgaida, kad rīt sāks parādīties arī augstākas izšķirtspējas tuvāko dienu modeļu prognozes. Kopumā liekas, ka tomēr Jāņu nakts ar diez gan maziem lietiem varētu būt.

    Ielādē...
    1. 21.06.2012 11:43

      Bet dienu pirms un pēc- ar visai daudziem lējieniem. Bet tā jau ir pusbēda...;)

      Ielādē...
  5. 20.06.2012 19:02

    Jā ko nu lai dara,ja Jāņos līst es samierināšos ar tādiem apstākļiem tādi kādi viņi ir.

    Ielādē...
    1. 20.06.2012 20:00

      Nav jāsamierinās, tagad veikalos var par ls 10 nopirkt tādus degošus maisījumu (nezinu-kā tos sauc) tādus "bļodā" iepresētu maisījumu, kas jebkuros laika apstākļos deg 10 stundas. Un Pašiem plēvi pie ugunskura noklāt virs galvas (vai arī to pārnēsājamo lapeni. Un tad nekāds lietus nebūs traucēklis. Un zibeņi pie debesīm, tikai uzlabos visu apkārtējo ainavu ; )

      Ielādē...
      1. 20.06.2012 20:08

        Pirmo reizi dzirdu par tādu degošo maisījumu

        Ielādē...
        1. 20.06.2012 20:11

          Jāpainteresējas- es tādus pirms gada redzēju "Drogās" (nav reklāma, vienkārši stāstu...).

          Ielādē...
      2. 20.06.2012 20:55

        Ja visapkārt līst un slapjš, nekāda jāņošana, svinēšana nesanāk, ja nu vienīgi tiem, kam ir kārtīgas privātmājas un speciāli iekārtotas "svinību vietas" lietus gadījumiem...
        Laukos, kur blakus mājas, varbūt vēl var arī kaut ko citu uz ātru roku izdomāt, bet nu ne jau pilsētas centrā vai - tieši otrādi - klajā laukā, kur nekā cita tuvumā nav. Tās visas ir tikai atrunas...

        Ielādē...
        1. 20.06.2012 21:19

          Tad zem lietus lāsēm uz lauka vidus būs jābrauc pilnā līdzi paņemtā ekipējumā, t.i. lieltelts, ugunsmaisījums, gumijas zābaki... Kā jau stiprie vīri, kuri meklē ceļus- kā apiet grūtības, nevis raksturā vājie- kas meklē iemeslus, lai nekā nedarītu ;)

          Ielādē...
          1. 20.06.2012 23:39

            Ja ir kompānija un braucamais, daudz ko var izdomāt... Tikai ar to braukšanu arī uzmanīgam jābūt - kādam jāupurē alus dzeršanas prieki... Bet līgot bez alus vispār nav vērts.

            Ielādē...
            1. 20.06.2012 23:49

              :) :) arī ir izeja, ... aizbrauciet kādu dienu iepriekš, tad visi "ieturiet" alu, izguļieties, un 25. jūnijā (kas arī valstī brīvdiena) brauciet mājās. Es, piemēram, vispār šajās dienās netaisos nekādu alkoholu lietot. (offtopic...)

              23:50: Jo bez visa pārējā - iespējams nāksies man arī Jāņu naktī zibeņus medīt ;) (ticamāk gan- naktī uz 23.06.).

              Ielādē...
              1. 21.06.2012 20:07

                ... kādu dienu iepriekš... :D Klajā laukā vairākas dienas?! :D Melnā humora piekritējs esi?
                Bet 25. datums brīvdiena nu nav gan, diemžēl Jāņus nekompensē, atšķirībā no citiem svētkiem...
                Nobeidzot šo off-topic domu apmaiņu, varu vien pateikt, ka nekādas kompānijas man vēl nav, viss vēl ir miglā tīts... Nāks laiks, nāks gaisma, kļūs redzams padoms. :)

                Ielādē...
      3. 21.06.2012 00:24

        Klau Raiti skaties, ka kaut ko nenosvilini , ja cilvēli pārklāj pāri galvām plēvi , var sanakt ugunnedroši sēžot pie Ugunskura :( ...

        Piekrītu Bomam tricim par to copy paste variantu, lūdzu neradiet dezinformāciju laika pronožu modeļos attiecībā uzrāditājām izmaiņām. Lieka informācija nāk pa sliktu,,,manuprāt...

        Ielādē...
  6. 22.06.2012 09:12

    Lietus Līgo dienā-
    + nav jālaista dārzs
    - būs grūti Jāņuzāles salasīt!
    Vējš Līgo naktī-
    +aizpūtīs odus
    -plēsīs vainagus no galvas nost un būs grūti papardes ziedu atrast
    Lietus Jāņu dienā-
    ++++ un tikai plusi-varēs pirms darba nedēļas izgulēties.

    Ielādē...
  7. 22.06.2012 19:58

    Lietus Līgo dienā nekad nav ar plusiem, tikai mīnusi! Lietus nozīmē tikai to, ka nekur nevar normāli līgot, jāsēž telpās. Bet Saulcerītei laikam dārzs kalna galā un smilšains, ka katru dienu jālaista... Citādi to taču var kārtīgi izdarīt iepriekšējā vakarā, vai ne? ;)
    Vējam odu aizdzīšana gan patiešām potenciāls pluss varētu būt, bet tikai tad, ja pietiekami silts, citādi biezās jakās jātinas tāpat, ir odi vai nav...
    Lietus Jāņu dienā - arī tikai un vienīgi mīnusi, jo gribas jau ne tikai nolīgot, bet arī kārtīgi Jāņu dienu atzīmēt, un labāk to darīt brīvā dabā (ja dotajā reizē tāda iespēja ir). Lietus visu prieku samērcē...
    Rezumējot - lietus var līt tad, kad nav nekā nopietna ārā darāma, iet interesantas lietas (sports, filmas u.c.) pa TV vai vienkārši gribas mājās pasēdēt... :D
    Starp citu - kā šovakar. ;) Līst, un lai izlīst šovakar un naktī, bet rīt pēcpusdienā Saule spoži uzspīd! Prognoze tādu scenāriju rāda kā ļoti ticamu! :))

    Ielādē...
  8. 22.06.2012 21:57

    Mīļie latvieši, svinēsim saulgriežus īstajā naktī, kad parasti nelīst, un tad nebūs žēlabu par lietus mākoņiem. Protams tās nav brīvdienas, bet mūsu senčiem tā bija īstā svinamā diena...

    Ielādē...
    1. 22.06.2012 22:33

      Šajā gadā tie jau aiz muguras (21.06.), mums priekšā tādi ir 2013. gadā... :)

      Ielādē...
    2. 23.06.2012 00:35

      Varbūt tāpēc arī ir tās problēmas ar "līst kā pa Jāņiem" radušās, ka tagad to visu svinam ar nobīdi?...
      Bet tagad jau to visu nepārlauzīsi... Jā, domubiedri, kam ir tādas iespējas, droši vien arī svin īstos Saulgriežus, un tas ir forši, bet tādu svinēšanu jau reāli var rīkot tikai laucinieki vai vismaz cilvēki, kam ir cieša saikne ar dabu un atbilstošas vietas rīkošanai...

      Ielādē...
    3. 23.06.2012 06:17

      Tā nav, 20.-21.jūnijā līst tikpat bieži kā 23.-24.jūnijā, parasti vienā gadā no trim Jāņu naktī līst, tātad Jāņi biežāk ir sausi nekā slapji.

      Piemēram, pirms diviem gadiem 21.jūnijā daudzviet stipri lija, nokrišņu daudzums Skrīveros sasniedza 35 milimetrus, Cēsu apkaimē - 43 milimetrus. Maksimālā gaisa temperatūra bija no +12..+14 grādiem valsts centrālajā daļā līdz +26 grādiem Rēzeknē. 2004.gada 21.jūnija pēcpusdienā Rīgā pamatīgi lija un temperatūra bija tikai +12 grādu.

      Ielādē...
  9. 23.06.2012 10:44

    Grobiņā (10 km no Liepājas) šobrīd apmācies, temperatūra ap 17 grādiem, neizskatās, ka saule šodien varētu parādīties.

    Ielādē...
    1. 23.06.2012 10:56

      Domāju- ap 15:00 (plus-mīnus) tomēr tā varētu uzrasties...

      Ielādē...
  10. 23.06.2012 20:17

    jā skatos sat24 vins vispar nekustas no vietas tik griežas uz rinķi :D Labi ka vismaz nelist jabrauc svinet jāņus

    Ielādē...