Aktuālā situācija (nedēļa līdz 30.9.12. )

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 30.9.12. )

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: JENNY ciklons aiziet. Otrdiena: šo nomaina jau nākamais - KARIN ciklons. Trešdiena: tagad ir KARIN ciklona siltais sektors. Ceturtdiena: aukstā fronte tomēr mēģinās uzbrukt. Piektdiena: jau esam aiz frontes, Latvijā ir rudens. Sestdiena: pamazām progresē LULU ciklons. Svētdiena: esam kārtējā - LULU ciklona D nomalē.

Attēlu (c) sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi .

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===========================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 30. septembris

LULU ciklons mums atnesa īslaicīgas lietusbrāzmas, centrā un Vidzemē arī krusas brāzmas. Arīdzan brāzmains vējš Kurzemē un piekrastēs.

Sestdiena, 29. septembris

Dienas pirmajā pusē - GUNTER anticiklona Z mala ar samērā siltu un mierīgu laiku. Vakarā jau tuvojās LULU ciklons no R puses. Kurzemes un Vidzemes piekrastēs vietām nelieli negaisi.

Piektdiena, 28. septembris

KARIN ciklons aiziet no Latvijas ZA virzienā. Vēl pēdējie īslaicīgie nokrišņi ir ciklona iespaidā pie mums.

Ceturtdiena, 27. septembris

Aukstā fronte pēc vasarīgām gaisa temperatūrām atnāca uz Kurzemi, pašās dienas beigās tika līdz Rīgai un R-Vidzemei. Vakarā centrā dažviet negaiss un uz īsu brīdi pastiprinājās arī R vējš.

Trešdiena, 26. septembris

KARIN ciklona "siltais sektors" pie mums. Mums vasarīga diena - samērā saulains un gaisa grādi atkal līdz +21 dažviet.

Otrdiena, 25. septembris

Dienā masīva mākoņainība- Kurzemes DR daļā ilglaicīgi, citviet nelieli nokrišņi. Tas viss KARIN ciklona siltās frontes iespaidā.

Pirmdiena, 24. septembris

JENNY ciklons ar centru Latvijas A daļā. Naktī un rītā brāzmaini vēji, arīdzan "līča efekta" nokrišņi vērojami uz DA no Rīgas.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.09.2012 16:31

    Tiko Rigā Zolitūde nolija islaiciga lietusgāze, kam sekoja krusas gāziens ka vilnis, bet ļoti īss, t.+12. Top galerija ar ļoti smukiem mākoniem :)

    Ielādē...
  2. 30.09.2012 16:38

    Ja vakars vēl bija diezgan skaidrs un Mēness spoži spīdēja, tad vēlāk pamazām nomācās un naktī drīz pēc pusnakts sāka arī līt. Līšana dažādā intensitātē turpinājās līdz pat rītam, piegāza krietni, bet lielums diezgan ātri noskrējās. Rīta pusē sāka skaidroties, bet dienā MMD - Saules it kā gana, lijis daudz nav (daži nelieli lijieni), taču auksts, šīs nepatīkamās sajūtas ļoti pastiprina arī stiprais vējš.
    Pašlaik saulaināks posms, debesīs mākoņu maz, bet vējš joprojām stiprs, +13*C (max t. arī šodien nekur nav tikusi, vien +13,9*C).

    Ielādē...
  3. 30.09.2012 18:06

    Naktī vairākas reizes bija lietusgāzes, arī rīts atsausa lietains, bet ap desmitiem nokrišņi mitējās un pat uzspīdēja saule. Mākoņi apkārt klejo visu dienu, ik pa brīdim uznāk kāds, kas lielākā vai mazākā mērā saslapina visu, tā kā dārza darbi šodien bija jāatliek. Labi ka vakar laiks noturējās, novācu daļu no burkāniem, kas šogad padevušies īpaši skaisti. Pašlaik atkal mūs ir "aplaimojis" kārtējais mākonis, līst, +10,5 grādi.

    Ielādē...
  4. 30.09.2012 18:07

    Ik pa brīdim uzlīst, temperatūra krītas, tagad +10 grādi.

    Ielādē...
  5. 30.09.2012 14:19

    Mērens R puses vējš joprojām no jūras nes lietus mākoņus, no rīta asfalts bija mitrs, tā kā naktī vai agri no rīta bija lijis. Kad mākoņu sega kļūst plānāka, uz brīdi uzspīd saule, lai gan vairāk par +14*C gaiss neiesila. Gan vācu, gan leišu modeļi sola vēl pāris skaistas dienas, naktis tik vēsākas, nekā līdz šim.Man joprojām dzīvi lauka gurķi, tā vēl nekad nebija bijis:), tik paši gurķīši apstājušies augt, bet tas jau -ir normāli:)))
    Pēc Viļa Bukša vārdiem par 29.09. :"Šāds laiks Miķelī, kā šodien, paredz garu un pārsvarā sausu rudeni. Ziema nesteigsies un sevišķi barga arī nebūs :)"Nu neprotu es vēl pievienot saiti, piedodiet, tāpēc citēju (:

    Ielādē...
    1. 30.09.2012 14:51

      Vilis Bukšs - par laika zīmēm septembrī - runājis šajā vietā. Bet par rūsaino (dzeltenīgo lapu krišanas dēļ) - te stāstījis.

      Ielādē...
      1. 30.09.2012 18:10

        Saprotu pēc visa ka sali būs vēlu ,bet stipri:)

        Ielādē...
  6. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    30.09.2012 19:54

    Visu vasaru nebija negaisa.Beidzot,tād diezgan pamatīgs ,ar zibeņošanu,bija pag.nakti un no rīta.

    Ielādē...
  7. 30.09.2012 21:15

    Lielā šodienas MĀKOŅU GALERIJA, krusas gāziens un vakara debesis.

    Ielādē...
  8. 30.09.2012 22:02

    Vakarā nekā interesanta, turpinās cikloniskais rudenīgais laiks.
    MMD, vēl pāris reizes nedaudz uzlija, +12...+11, vēlāk vismaz vējš kaut cik pierima. Šobrīd +10,4*C, nesen uzlijis (pat nemanīju, kad) - asfalts atkal slapjš, bija pirms stundas jau nožuvis, Mēness caur plānākiem mākoņiem mazliet paspīd, bet citādi viss mierīgs.
    Tagad pielijis gana, derētu kādu nedēļu spēcīgā AC pagozēties... :) Bet kas tev dos, šogad visā gada otrajā pusē neviena spēcīga, vismaz nedēļu gara AC laikam nemaz nav bijis...

    Ielādē...
  9. 01.10.2012 00:10

    Ir galerija - arī no manis 30. septembrī novērotiem cb mākoņiem.

    Ielādē...
  10. 01.10.2012 10:31

    Saulkrastos vakar pēcpusdienā kādas 5 - 6 lietus brāzmas un diezgan stiprs R puses vējš brāzmās ap 10 m/s. Temperatūra visu dienu turējās ap +9 - +11.

    Tagad Rīgā lēns DR puses vējš, nomācies rudenīgiem slāņu mākoņiem un +10 grādi.

    Šorīt uzgāju vienu foršu nakts debesu video, kāds lietuvietis pamatīgi pacenties.

    Ielādē...
    1. 01.10.2012 11:08

      Baigi patīk tas video:)

      Ielādē...