Gaidāms sniegvilksnis un svelonis

Gaidāms sniegvilksnis un svelonis

Brīvdienās visā Latvijā plosīsies spēcīgs dienvidaustrumu vējš, kas izraisīs pamatīgu puteni jeb sniegvilksni. Vējš būs ļoti nepatīkams, it īpaši valsts austrumos, kur gaidāma zemākā gaisa temperatūra. Nākamnedēļ vējš pierims, bet gaisa temperatūra pazemināsies, svelošais aukstums jeb svelonis pieņemsies spēkā.

Dienvidaustrumu vējš teju visā Latvijā ir sauszemes vējš, izņēmums ir Rīgas jūras līča rietumu piekraste, jo īpaši Kolkasrags. Līdz ar to visstiprākais vējš gaidāms Kolkasragā, kur sestdien vēja ātrums brāzmās var sasniegt 25 m/s. Parasti stiprie vēji skar tikai piekrasti, šoreiz sinoptiskā situācija būs citāda: stiprs vējš veidosies starp lielu un spēcīgu anticiklonu Krievijā un varenu ciklonu sistēmu Eiropas rietumu un centrālajā daļā. Līdz ar to valsts lielākajā daļā vēja maksimālais ātrums brāzmās sasniegs 15-20 m/s. 

Sagaidāms, ka lielāko postu vējš nesīs 30.novembra atkalas skartajos novados Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā, kur koki ir saliekti zem ledus un sniega svara. Ja sniegu vējš nopurinās nost, tad ledus gan tik viegli nepazudīs, smagie koki var lūzt vai gāzties ar saknēm, jo zem biezās sniega segas zeme nav sasalusi.

Stiprajam vējam pievienosies arī sniegs, nokrišņu daudzuma prognozes gan ir visai atšķirīgas. Iespējams, ka vietām Kurzemē no sestdienas līdz otrdienai uzsnigs 15 centimetri svaiga sniega. Rīgai GFS un ECMWF patlaban prognozē tikai 5-7 mm nokrišņu jeb dažus centimetrus sniega. Savukārt valsts austrumu pierobežu nokrišņi varētu neskart nemaz, jo šeit būs lielāka Krievijas anticiklona ietekme. Stiprais vējš vietām veidos kupenas, bet citviet sniegu aizpūtīs prom. Atsevišķi ceļu posmi būs ļoti grūti izbraucami.

Gaisa temperatūra Kurzemes piekrastē laika periodā no sestdienas vakara līdz pirmdienas vakaram varētu sasniegt nulles atzīmi, jo siltais un mitrais rietumu gaiss nedaudz atstums Krievijas aukstumu; pastāv pat iespēja, ka sestdien pirmie nelielie nokrišņi Kurzemē būs kā ledus lietus vai atkala. Savukārt valsts austrumu pierobežā jau gaidāms aukstums līdz -10..-14 grādiem, kas, atrodoties vējā, līdzināsies vismaz 20 grādu salam.

19.-22.decembrī saskaņā ar pašreizējo GFS un ECMWF prognozi gaidāms aukstums līdz pat -22..-27 grādiem. Liels sals prognozēts visā Latvijā gan nakts, gan dienas laikā. Turklāt šāds sals tiek prognozēts nevis bezvējā, bet gan pie 2-4 m/s liela austrumu vēja. Vēl gan prognozes var nedaudz mainīties uz siltāku pusi, bet jebkurā gadījumā no aukstuma mums neizbēgt.

Lai gan tuvumā - gan uz rietumiem, gan dienvidiem no Latvijas - būs krietni siltāks gaiss ar temperatūru virs nulles, pagaidām izskatās, ka Ziemassvētkos ziema turpināsies.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.12.2012 11:25

    Pasaules gals tuvojas:)

    Ielādē...
    1. 14.12.2012 11:56

      ...kuru mēs pārdzīvosim:)

      Ielādē...
      1. 14.12.2012 12:56

        Manā uztverē tuvojas stabila ziema un jestra meteo izklaide.
        Bet vispār es priecājos par Maikla aktivitātēm!Katrs atradis savu nišu-Raitis -aktuālo situāciju,Maikls-meteo ekstrēmus.

        Ielādē...
  2. 14.12.2012 14:06

    Interesanta prognoze.Kārtiga ziema :) Cerams, ka balta ziema ari turpināsies vismaz lidz februara beigām bez būtiskiem atkušniem un galvenais bez nokušniem :)

    Ielādē...
    1. 14.12.2012 20:39

      Pilnībā pievienojos šim viedoklim, par 1000%! :))

      Ielādē...
  3. 14.12.2012 15:09

    Mums Westcoast šodien ir briņišķiga un Saulaina diena, skaidras zilas debesis un neliels DA vēlejis, grādi ap -5*C, aukstums tuvojās .. Nu es gan negribu piekrist, ka Maikls veido ekstrēmas ziņas, jo tas viss balstās uz pirmavotu un konstruktivu faktu un avotu analizi, kas jau manuprāt virzās uz pētnieciskās žurnalistikas pusi meteoroloģija , ja tā drīkst definēt. KO Latvija ir sācis ieviest Boms Tricis, nevis, lielāka daļa Masu informācijas līdzekļi balstas uz dezinformēšanu un nemazs nemeiģina pārbaudīt pirmavota patiesību .

    Ka kāds apokalipsi jeb Pasaules Gala Bubuli saprot un tic, ka tās nozīmē ekstrēmu ziemas dienu 21.decembrī, vai Vispasaules Masveida hostēriju ar mērķi pārdot un iesmērēt cilvēkam dezinformējošu staffu, kas ir šūts ar baltiem diegiem.. vai nedzīvo uz Tu ar Loģisku domāšanu un spēju izvērtēt lietas būtību. tad laipni aicināti "vientiešu kompānijā"...

    Ielādē...
    1. 14.12.2012 18:46

      :):):)Ne jau ziņas es biju domājusi kā ekstrēmas ,bet to ka Maikls apraksta ekstrēmākus apstākļus un veido kopainu ne tikai par Latviju ,bet ari visu reģionu.

      Ielādē...
    2. 14.12.2012 20:35

      Interesanti būs ievākt ziņas par aizvadīto pasaules histēriju - 22. decembrī ;)

      Ielādē...
      1. 14.12.2012 20:41

        Jā, patiešām! ;)

        Ielādē...
  4. 14.12.2012 14:14

    Diemžēl nevaru būt ar Jums vienisprātis, jo esmu ekstrēms tropisko laika apstākļu piekritēejs. Ziemu katru gadu sagaidu kā apokalipsi. Un skaitu dienas, cik atlikušas līdz tās beigām.

    Ielādē...
    1. 14.12.2012 17:02

      Piekrītu gan, ziema mums ir par garu, parasti ziema vai ziemai līdzīgi laikapstākļi mums turās 4 - 5 mēneši, kamēr vasara labi ja 2 mēneši, šogad vispār normālas vasaras nebij, tikai atsevišķi siltuma periodi (par normālu, foršu vasaru uzskatu tādu kāda bija 2010. gadā)
      Ir taču tik patīkami, ka var ārā iet šortos un tkreklā, burāt un peldēties, braukt pa neaizputinātiem ceļiem un nesaņemt kosmiskus apkures rēķinus.

      Ielādē...
      1. 14.12.2012 21:49

        Mjā, kuri dzīvo pie "labajiem" komunālajiem pakalpojumiem, šāds sals palielina apkures rēķinus. Man savādāk: jāpieliek neliels fizisks spēks pie malkas sagataves.

        Ielādē...
  5. 14.12.2012 20:47

    Bet kopumā paredzamais putenis ar sekojošu aukstumu - nav nekas pārāk ekstremāls. Vēl mazāk uz pasaules fona.

    Vakarā GFS atkal uz siltuma pusi pasvieda prognozi par nākamo nedēļu. Ja vēl vakarvakarā Kurzemē prognozējās 21.12.12. -17 dienā, tad šodien jau runā par -8, kas būs rīt?

    Ielādē...