Prognozes Ziemassvētkiem

Prognozes Ziemassvētkiem

(Papildināts ceturtdienas rītā - skatīt apakšā)

Kopējā aina prognozēs nav stipri mainījusies: Eiropā gaidāms anticiklons ar aukstumu un Atlantijas ciklons ar nokrišņiem, brāzmainiem vējiem un siltāku gaisu. Taču pagaidām nav skaidrības par anticiklona un ciklona spēku, izvietojumu un virzību.

Visās prognozēs valda vienprātība, ka, sākoties vēsturē garākajām Ziemassvētku brīvdienām, mēs vairāk vai mazāk būsim anticiklona ietekmē. Lai būtu liels sals, nepieciešamas skaidras debesis un lēns vējš. Saskaņā ar pašreizējo GFS prognozi šāda situācija visvairāk iespējama tieši svētkos, bet jau Otrajos Ziemassvētkos no rietumiem varētu ierasties ciklons. 

Skaidra laika un lēna vēja apstākļos gaisa temperatūra vietām var noslīdēt līdz -25 grādiem. Saskaņā ar GFS prognozi tuvākajās diennaktīs pārsvarā saglabāsies apmākušās debesis (valsts austrumu pierobežā naktī uz pirmdienu laiks skaidrojās, bet arī šeit prognozēta sniega mākoņu atgriešanās), putenis mitēsies, pūtīs mērens austrumu, dienvidaustrumu vējš, palaikam nedaudz snigs. Gaisa temperatūra -5..-12 grādu robežās, austrumos reizēm līdz -14..-18 grādiem (Krāslavas un Ludzas pusē jau pirmdienas rītā reģistrēti -14 grādi).

17.decembrī plkst.9:20

Arī ECMWF modelis patlaban prognozē līdzīgi kā GFS: lielākais sals, līdz -27 grādiem, 24. un 25.decembrī, tad no rietumiem tuvosies ciklons ar dažādiem nokrišņiem, 27.decembrī jau visā valstī iespējams atkusnis.

18.decembrī plkst.7

Jaunākā GFS prognoze ievieš lielākas izmaiņas - gandrīz pazuduši spēcīgā Atlantijas ciklona draudi par strauju atkusni, Ziemassvētkos Latvijas tuvumā ne spēcīga ciklona, ne anticiklona, krietns sals (ziemeļaustrumos līdz -22 grādiem), vietām neliels sniegputenis - īpaši Kurzemē. Jaunā gada pirmajām dienām gan ir sarēķināts atkusnis, bet tik tālas prognozes nav vērts analizēt.

Tomēr citu modeļu prognozēs redzams arī atkusnis laikā ap 26.decembri liela Atlantijas ciklona siltā sektora ietekmē. Pagaidām saglabājas augsta varbūtība, ka nākamnedēļ Latviju sasniegs atkusnis.

19.decembrī plkst.9:40

ECMWF modelis 23.-25.decembrī Latvijā prognozē anticiklona centru - zem skaidrām debesīm un bezvējā gaisa temperatūra var noslīdēt līdz pat -30 grādiem. Pēc tam no rietumiem tuvosies ciklons.

20.decembrī plkst.7

Jaunākajās prognozēs anticiklons atkāpjas spēcīga un "silta" Atlantijas ciklona priekšā. GFS patlaban prognozē, ka jau Ziemassvētku vakarā, 24.decembrī, saistībā ar tuvojošos ciklonu pastiprināsies dienvidaustrumu vējš, kas naktī uz 25.decembri brāzmās var sasniegt 17-22 metrus sekundē. Līdz ar to iespējams spēcīgs putenis vai pat sniega vētra. Kurzemi sasniegs nokrišņi - galvenokārt gaidāms lietus, ledus graudi, apledojums. Pirmajos Ziemassvētkos sniegs, lietus un ledus varētu apņemt visu Latviju. Vējš pamazām sāks pierimt, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz -6..-11 grādiem, stiprā vēja un lielā mitruma dēļ sals šķitīs daudz bargāks. Otrajos Ziemassvētkos prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz -1..+2 grādiem, piekrastē - līdz +4 grādiem. Pūtīs mērens dienvidu, dienvidrietumu vējš, daudzviet palaikam gaidāmi nokrišņi.

20.decembrī plkst.9:50

Saskaņā ar ECMWF modeļa prognozi, kas publicēta yr.no, Rīgā 21.-24.decembrī gaisa temepratūra brīžiem var sasniegt -18..-20 grādu (iepriekš prognzoēto -26..-29 grādu vietā), 25.decembra vakarā jau nulle grādu, turpmākajās dienās līdz +3 grādiem. 25.decembrī stiprs vējš, sniegputenis, lietus, apledojums, nokrišņu daudzums līdz 10 mm, turpmākajās četrās diennaktīs vēl 10 mm.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.12.2012 08:57

    Vēl joprojām Par 17.12.2009 tiek minēts 1m sniega. Bet ja pareizi atceros, tad tika samērīts 74 cm. Tiesa pagāja neliels laiks (šķiet mazāk par dienu) līdz tika līdz stacijai, bet diez vai sniegs paspēja sablīvēties vairāk kā 5 cm. Tādēļ šķiet maksimums varēja būt kādi 80 cm.

    Savukārt sniega sanesumus mērīt nav pareizi, jo tie neraksturo kopejo sniega daudzumu, Tie raksturo geografiju,reljefu un vēju. Piem vakar Rīgā redzēju sanesumus virs 50 cm

    Un vēl, ja nekļūdos tad daudzās valstīs (arī ASV) konkrētas ziemas sniega daudzumu mēra nevis cik tas ir dziļš, bet cik bijis "jaunsniega". Tas ir noteiktos laika terminos nomēra sniegu uz speciālas virsmas , un tad to virsmu notīra. Un ziņojot par sniega apstākļiem tiek dota šāudu mērījumu summa. Piemēram , ja vakar bija 13 cm jauna sniega un šodien 5 cm tad kopā ir 18 cm. Un tai gadā mazāk vairs nebūs. Tādējādi tiek izslēgts sniega sa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 17.12.2012 09:41

    Norvēģi ekstrēmo prognozi par lielo lēcienu no mīnusiem uz plusiem jau noņēmuši, paredzōt vien saprātigu aukstuma samazināšanos.

    Ielādē...
  3. 20.12.2012 09:22

    Prognozes tik strauji "šūpojas" no vienas puses uz otru, ka laikam tikai "tas tur augšā" var pateikt, kas mūs īsti gaida...

    Ielādē...
  4. 20.12.2012 10:22

    Varētu jau arī Jaungada prognozes veikt:)

    Ielādē...
  5. 20.12.2012 13:48

    Kaut kāds vājprāts, man personīgi šitai neiepriecina, jo patreizs sniega sega vidēji Liepāja ir ap 25cm. Bet tīrot durvju pusi ielas pusē, sniega kupenas man pārsniedz teju 1m augstumu, nedot Dievs, ja šitai viss sāk Ziemasvētku vakarā kust dēļ sniega un stiprā lietus iespējamības tad būs Sidraba Lietutiņš uz visiem 100% .. Brr. liels slogs būs pašvaldības uzņēmumiem.

    Es labāk gribu normālu "Salavatus" nevis pamatigu atkalu piekrastes pusē ;)

    Ielādē...
  6. 20.12.2012 14:03

    Jāa, es ar neesmu priecigs par jaunakam prognozēm, atliek vien cerēt,ka tas vel nosvārstisies uz otru pusi, ka jau tas visu laiku notiek...
    Par normalu salu un saulainiem Ziemassvetkiem :)

    Ielādē...
  7. 20.12.2012 14:50

    Pievienojos gubumākoņa novēlējumam!

    Ielādē...
  8. 20.12.2012 17:56

    Es arī ceru, ka prognozes kā pulksteņa pendele atkal atgriezīsies daudz tīkamākā kombinācijā. Lasot šādas (kā 20.dec.), šermuļi pār kauliem skrien vairāk nekā par iespējamiem -30 grādiem.
    Par saulainiem, baltiem Ziemassvētkiem un skaidrām debesīm! :)

    Ielādē...
  9. 17.12.2012 09:11

    Paskatījos BNS arhīvā. Pirmā ziņa par vairāk nekā metru no LVGMC bija 17. decembrī ap pusdienlaiku, pirmie oficiālie dati ar 71cm bija 19. decembra rītā.
    Bet te gan nevar noteikt, cik objektīvi bija mērījumi, jo LVGMC arī šajā nedēļas nogalē ziņoja , ka vēja dēļ Kuldīgā un Daugavpilī sniega iezums saruka par 6cm, kas nozīmē, ka mērījumus veic vienā konkrētā punktā, neņemot vērā, cik būtiski to ietekmē reljefs un vējš, Skaidrs, ka vidējais sniega segas biezums sevišķi Kuldīgā, kur sniga klāt, nevarēja samazināties. Līdz ar to Kolkas gadījums arī paliks pietiekami maz ticams. Toreiz pats tur biju un redzēju, cik ļoti vēja dēļ sniega kārta ir nevienmērīga. Arī bildēs redzamas lūdz pažobelēm ieputinātas mājas.

    Ielādē...
    1. 17.12.2012 09:19

      Kolkas novērojumu stacijā sniega segas biezums pagājušajā nedēļas nogalē saruka no 26 līdz 4 cm.

      Ielādē...
      1. 20.12.2012 19:38

        Sveiki ! Man rodās jautājums vai decembra divās dekadēs nav pārspēts nokrišņu records Decembrī Liepājas un Kurzemes pusē. Boms Trici , kur var interneta plašumos atrast datus?

        Personīgi man jau sākt nedaudz apgrūtināt katru otro dienu tīrīt sniegu no mājas durvju priekšā. Tad jau labāk skaidrs un bez nokrišņiem.

        Es nēesmu uz meteoroloģiskajiem procesiem uz "Tu", tāpēc lūdzu kāds man pakaidro šo lietu.

        Kāpēc cikloni ziemas laikā ir stiprāki par anticklonu stipru no Sibīrijas klajumiem šoreizs ? Kādi meteo procesi to nosaka?

        Varētu, kāds man šo paradoksu paskaidrot:) !!

        Ielādē...
    2. 17.12.2012 09:24

      Piekrītu, ka mērīt tikai vienā punkta nav labi. Tomēr vidējais sniega segas biezums var samazināties. Vēja dēļ blīvēšanās var notikt straujāk. Tiesa vējš var arī aizpūst sniegu prom :).

      Tai pat laikā es vairāk uzticos šiem izmērītajiem 71 vai 74 cm (pieejams datu arhīvā), kur tomēr mērot ir ievērotas šādas tādas mērīšanas procedūras, nekā cilvēku subjektīvajai sajūtai(nereti tendenciozajai).

      Ielādē...
      1. 17.12.2012 09:29

        Nav jau liela starpība, vai 70 vai 100 cm, tik un tā tas ir ļoti daudz. Toreiz vietējie stāstīja, ka visvairāk sniega bija ārpus Kolkas, tātad Kolkas novērojumu stacijā droši vien nebija maksimālais sniega dziļums. Un vispār šī tēma nav par tēmu. :)

        Atradu LVĢMC galējo vērtējumu 2009.gada 16.-17.decembra snigšanai Kolkā. Citāts no mēneša pārskata: "17. decembrī Kolkas novērojumu stacijā tās biezums bija ap 75 cm, bet stacijas apkārtni pēc aptuveniem datiem vietām klāja ap metru bieza sniega sega. Tik biezs sniegs decembra mēnesī Latvijā ir novērots pirmoreiz." Līdzīga frāze ir decembra klimatiskajā raksturojumā meteo.lv mājaslapā.

        Ielādē...
  10. 20.12.2012 20:00

    Nu jau prognozes vairs traki nesvārstīsies, atkusnis nākamnedēļ izskatās neizbēgams. GFS tagad svētkos prognozē mazāk stipru vēju, pirmo nokrišņus jau 24.decembrī. Sniegputenis, kas valsts lielākajā daļā pāries atkalā, bet pēc lietus atkal var sekot sniegs, īpaši austrumos, kur sniega sega kopumā var kļūt krietni biezāka.

    Ielādē...