Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.8.14.)

Nedēļa aizgājusi.  Praktiski visu nedēļu bijām ex-BERTHA ciklona ietekmē. Tas pirms mums bija skrējis garu ceļu pāri Atlantijas okeānam. Vispirms kā tropiskais taifūns, pēc tam Z-Atlantijā kā spēcīgs ciklons. Uz brīdi tas bija noenkurojies uz ZR no mums. Tamdēļ pirmdien ar auksto fronti tika aizdzīta prom karstā vasaras daļa. Tai dienā R novados un centrālos rajonos bija negaisi. Pēc tam sekoja vēsākas dienas- atkal ar īslaicīgiem pērkona negaisiem un lietusbrāzmām. Trešdien un ceturtdien ex-taifūna iespaidā mūsu apkartnē radās vairāki sub-cikloni, kas arīdzan nolēja savu daļu nokrišņus. Tie visvairāk trāpījās Kurzemei. Bet brīvdienās atkal bija vērojami īslaicīgi pērkoni. Ex-BERTHA pavisam prom no Latvijas ZA virzienā aizgāja svētdien. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 17. augusts.

Ar pēdējiem nokrišņiem un negaisiem no Latvijas aiziet ex-BERTHA ciklons, kas jau pirm tam veicis garu ceļu pāri Atlantijas okeānam. Pievakarē Kurzemē uz brīdi ir neliels augsta spiediena atzars, kamdēļ uz R no Rīgas un pašā galvaspilsētā ir mierīgāks laiks.

Sestdiena, 16. augusts.

Ex-BERTHA ciklons virzās gar Latvijas DA pierobežu Krievijas virzienā. Mēs esam tā tuvā aizmugurē, un mums daudzviet uzlīst ar dažiem pērkoniem piedevām.

Piektdiena, 15. augusts.

Aiz VERENA lietainā ciklona - aizvien nestabila gaisa masa: vairākās vietās īslaicīgi uzlīst, ir daži pērkoni. Vairāk Kurzemes pusē.

Ceturtdiena, 14. augusts.

Divi cikloni vienas dienas laikā skrēja pāri Latvijai no D-DR puses. Rītā pirmais nesa nokrišņus Latgalei, otrais pusdienā un pēcpusdienā ar ilglaicīgiem (vietām stipriem) lietiem noklāja Kurzemi. 

Trešdiena, 13. augusts.

Ex-BERTHA ciklona ietekmē- pie mums dažviet, pārsvarā Latvijas R daļā, ir īslaicīgas lietusbrāzmas ar pērkoniem. 

Otrdiena, 12. augusts.

Ex-BERTHA anticiklons turpina būt mazkustigs ar centru uz A no Īslandes. Mēs esam tā DA malā un jau aiz-frontē. Tomēr, pārsvarā Rīgā un uz R no galvaspilsētas - turpinās īslaicīgi lieti ar pērkoniem, Latvijas A daļā - laiks drusku mierīgāks...

Pirmdiena, 11. augusts.

Aukstā fronte skrien pāri Latvijai, dienas gaitā tā nokļūst līdz A-Vidzemei un Latgales R daļai. Līdzi nesot negaisus, kas visspēcīgākie bija Rīgas apkartnē, tomēr vēlāk pēcpusdienā tie zaudēja savu spēku.

==========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.08.2014 22:08

    rīta puse apmākusies, tikai +13, diena saulaina ar mmd, t līdz +20, +21. Vakarpusē no R nāca melli padebeši, uzšāva ļoti īsu šalti un pazuda. Šobrīd mākoņains. +12.

    Ielādē...
  2. 17.08.2014 12:24

    +20,8. ZR pusē drūzmējas melni mākoņi un jau labu laiku rūc pērkons. Viss mellums virzās uz Siguldas pusi, nevar saprast, vai tā "aste" ķers arī mani.
    12.36 - vairāki spērieni praktiski virs galvas, visa māja nodrebēja, tagad gāž baltu ūdeni!!! Tā, arī krusa visam klāt!

    Ielādē...
    1. 17.08.2014 13:06

      Jūtu līdzi,vai priecājos par balto ūdeni,nevaru saprast.Te diezgan biezi balti gubu m.,un no lietus un pērkona ne vēsts.
      Jums labas attēlu sērijas,tuvpāni,ja nav aizspriedumu,ka salūzīs, ar kādu fočiku uzņemat?

      Ielādē...
      1. 17.08.2014 13:40

        Paldies! Canon Power Shot SX50 HS :).

        Ielādē...
    2. 17.08.2014 22:43

      Es ar visu familiju bijām ceļojumā ar velosipēdiem uz Līvu ciemu Allažos un šis negaiss noķēra mūs uz Mālpils ceļa, netālu no inčukalna ceļa stūra. Stavot zem ozola, izbaudījām lietu un krusu visā diapazonā, arī pērkons bija tāds, ka maz nelikās vai vienkārši ilgi nebiju pārlaidis negaisu zem koka. Fotoaparāts žāvējas, pašiem nav nevienas sausas vietas.

      Ielādē...
      1. 18.08.2014 01:10

        Nu bija jau arī samērā nikns, labi, ka nespēra ozolā! Mums te pāris spērieni bija tādi, ka maz nelikās...cerams, ka bērni pārāk nenobijās?

        Ielādē...
  3. 18.08.2014 09:09

    Rīts jauks ,vakar ielija 3.9 mm.Tagad ,kad pārgājis aukstuma radītais satricinājums,laiks sāk atkal likties patīkams.

    Ielādē...
  4. 18.08.2014 08:05

    Izbraucām ar ģimeni uz Irbes ieteku jūrā teltīs padzīvot un butes paķert. Laika apstākļi protams nebija draudzīgākie, bet meteoparādības gan bira kā no pārpilnības raga! 12h četri ūdens stabi, divi pilni un divi formējošies. Dažādos augstumos dažādi vēja virzieni un no izbārstītajām negaisu šūnām zibeņi. Butes gan tikai dažas, bet kas par gandarījumu! Palūrēšu pēcāk ko tur var saskatīt ar telefonu uzņemtajos video.


    Video kvalitāte neapskaužama :( Ja nopauzē ap 3-4sekundi tad var saskatīt piltuvi un uzkulto ūdeni apakšā. Njā... Nav man HD kameras...

    Bildes vēl drausmīgākā kvalitātē... :(

    Ielādē...
    1. 18.08.2014 09:13

      Mēģini lūdzu ko iesūtīt-apskaužama Tev ūdensstabu veiksme.

      Ielādē...
    2. 18.08.2014 09:40

      Jā, ne katru dienu sanāk redzēt 4 ūdensstabus...

      10:35: Jā, tur pamatīgi ir jāieskatās...

      Ielādē...
  5. 18.08.2014 01:14

    Te ziņa no Delfiem- viens no Islandes vuklāniem, škiet, sāk mosties.

    Ielādē...
    1. 18.08.2014 10:36

      Patreiz vēl nav tieša apstiprinājuma, ka vulkāns patiešām sāks darboties.

      Ielādē...