Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.8.14.)

Nedēļa aizgājusi.  Praktiski visu nedēļu bijām ex-BERTHA ciklona ietekmē. Tas pirms mums bija skrējis garu ceļu pāri Atlantijas okeānam. Vispirms kā tropiskais taifūns, pēc tam Z-Atlantijā kā spēcīgs ciklons. Uz brīdi tas bija noenkurojies uz ZR no mums. Tamdēļ pirmdien ar auksto fronti tika aizdzīta prom karstā vasaras daļa. Tai dienā R novados un centrālos rajonos bija negaisi. Pēc tam sekoja vēsākas dienas- atkal ar īslaicīgiem pērkona negaisiem un lietusbrāzmām. Trešdien un ceturtdien ex-taifūna iespaidā mūsu apkartnē radās vairāki sub-cikloni, kas arīdzan nolēja savu daļu nokrišņus. Tie visvairāk trāpījās Kurzemei. Bet brīvdienās atkal bija vērojami īslaicīgi pērkoni. Ex-BERTHA pavisam prom no Latvijas ZA virzienā aizgāja svētdien. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 17. augusts.

Ar pēdējiem nokrišņiem un negaisiem no Latvijas aiziet ex-BERTHA ciklons, kas jau pirm tam veicis garu ceļu pāri Atlantijas okeānam. Pievakarē Kurzemē uz brīdi ir neliels augsta spiediena atzars, kamdēļ uz R no Rīgas un pašā galvaspilsētā ir mierīgāks laiks.

Sestdiena, 16. augusts.

Ex-BERTHA ciklons virzās gar Latvijas DA pierobežu Krievijas virzienā. Mēs esam tā tuvā aizmugurē, un mums daudzviet uzlīst ar dažiem pērkoniem piedevām.

Piektdiena, 15. augusts.

Aiz VERENA lietainā ciklona - aizvien nestabila gaisa masa: vairākās vietās īslaicīgi uzlīst, ir daži pērkoni. Vairāk Kurzemes pusē.

Ceturtdiena, 14. augusts.

Divi cikloni vienas dienas laikā skrēja pāri Latvijai no D-DR puses. Rītā pirmais nesa nokrišņus Latgalei, otrais pusdienā un pēcpusdienā ar ilglaicīgiem (vietām stipriem) lietiem noklāja Kurzemi. 

Trešdiena, 13. augusts.

Ex-BERTHA ciklona ietekmē- pie mums dažviet, pārsvarā Latvijas R daļā, ir īslaicīgas lietusbrāzmas ar pērkoniem. 

Otrdiena, 12. augusts.

Ex-BERTHA anticiklons turpina būt mazkustigs ar centru uz A no Īslandes. Mēs esam tā DA malā un jau aiz-frontē. Tomēr, pārsvarā Rīgā un uz R no galvaspilsētas - turpinās īslaicīgi lieti ar pērkoniem, Latvijas A daļā - laiks drusku mierīgāks...

Pirmdiena, 11. augusts.

Aukstā fronte skrien pāri Latvijai, dienas gaitā tā nokļūst līdz A-Vidzemei un Latgales R daļai. Līdzi nesot negaisus, kas visspēcīgākie bija Rīgas apkartnē, tomēr vēlāk pēcpusdienā tie zaudēja savu spēku.

==========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.08.2014 07:03

    Vēl gan pilina, bet mākoņu vāks jau tikpat kā pāri, rietumu pusē var vērot skaidras debess maliņu. Mērtraukā atkal 50 mm, tā kā kopā ar pagājušās piektdienas nakts lietu Allaži šomēnes jau saņēmuši veselus 100 mm nokrišņu! +17.

    Ielādē...
  2. 12.08.2014 10:00

    11.8.2014., Rīga. Aukstā fronte. Naktī neliela, priekšpusdienā 2-3 balles ac mākoņi. Līdz 16:00 sutīgs, karsts. Ap 16:00 sāka no DR puses parādīties frontāli negaisa mākoņi, daža cb virsotne tajā pašā pusē bija redzama no 15:00. Pirmais negaiss ar mērenu zibeņošanu mākoņis, 15-17m/s vēja brāzmām un lietusgāzi bija klāt ap 17:00. Otrais negaiss pēc 18:00, lija mazāk, zibeņoja atkal pa mākoņiem (vien daži fotogeniski zibeņi zemē DR puse pirms sākuma). Lietus lija līdz 19:20, pēc tam arī daudz mākoņi, no kuriem vēl uzlija. Tostarp pirms pusnakts atkal uz brīdi spēcīgi. Neskaitot negaisa brāzmas, pārējā laikā vispirms D vējš 1-2m/s, pēc tam no R puses. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+22; 15:00+27 (negaisa laikā nokritās līdz +19), 21:00+19.

    Ielādē...
  3. 12.08.2014 10:08

    Vakar ap sešiem netiku meteolapā, tāpēc rakstu tikai tagad.
    Vienos uz Rīgu bija atnācis jau gandrīz izlijis negaisa mākonis (spriedu pēc radara), bet Imantā tas atnesa ļoti nelielu lietutiņu. Vēlāk uzspīdēja saule, temperatūra pakāpās līdz +29 grādiem. Ap četriem no DR puses uznāca vēl kāds negaisa mākonis - arī nolija, bet jau vairāk - sāka veidoties peļķes. Pēc lietus temperatūra daudz nenokritās un joprojām bija sutīgs. Tad ap pieciem no D nāca vēl viens negaiss. Šī negaisa brīdī atrados ceļā uz mājām. Bija redzami zibeņi un dzirdams pērkons (pirmajos divos "negaisos" pērkonu dzirdēt nevarēja), pie tam šis negaiss arī atnesa to stipro vēju - Zolitūdes centrā brāzmas līdz 20 m/s, pie tam vajadzēja iet tieši pret vēju. Koki locījās, pa gaisu lidoja lapas (arī acīs). Tad sākās gāziens, kas līdz ar ieskriešanu mājās pierima. Temperatūra nokrita uz +19. Kamēr vācu pa balko… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  4. 12.08.2014 11:00

    Vai kļūda datos?
    Riga-uni datos ja salīdzina noktrišņu daudzumu pa stundai un starp terminiem ir būtiska atsķirība.
    Piemēram:
    No tabulas "Rīga - Universitāte, Nokrišņu daudzums starp termiņiem, mm" šomenes lidz vakardiens 21:00 sanāk sanāk 121.8 mm

    Bet no tabulas "Rīga - Universitāte, Nokrišņu daudzums, stundas summa, mm" šomenes lidz vakardiens 21:00 sanāk 59.6 mm

    Atšķirība 2 reizes.

    Ielādē...
  5. 12.08.2014 11:52

    šodien atspirdzinoši vēsi, +21. Nomācies, mazliet mēģināja pilināt, nesekmīgi; būtībā nevajag arī, jo kādam laiciņam pilnīgi pietiek sestdienas vakara lijuma. Ja fronte ir atstājusi Latviju, tad A mala šoreiz iztikusi bez ekstrēmiem :) Pirms pusnakts gan sacēlās vējš uz kādu brīdi, bet ātri nomierinājās.

    Ielādē...
  6. 12.08.2014 13:02

    Nakts pagāja mierīgi,lietus pielijis pamatīgā kvantumā.Jā,šovasar vienas vienīgas galējības,visa kā daudz par daudz un biezā slānī.Šodien beidzot atkal var dzīvot - +24 grādi,saule nekarsē,vienmērīgi apmācies un pūš rudenīgi dzestrs vējiņš.Lietu un grabekļus gan vairs nevajag.

    Ielādē...
  7. 11.08.2014 20:03

    Pirms negaisa bija ļoti spēcīgs vējš, vēja brāzmas bija pat stiprākas nekā parasti ir stipro vētru laikā, kādi 30ms bija. Pēc tam no rietumiem parādījās tumšā josla, jo tuvāk jo vairāk zibeņu bija, ducināja pērkons. Un tad arī pēc kādām 15min sākās negaiss, lija stiprs lietus, bija vairāki tuvi spērieni ar skaļiem pērkona dardiem. Viens zibens ir iespēris pretī manam logam, trāpījot pa koka zaru un vēl viens zibens trāpīja dzīvojamā mājā. Pašlaik ir apmācies, lietus beidzās, ārā ap +20 grādiem.

    Ielādē...
    1. 11.08.2014 20:10

      Ja būtu bijusi video kamera pie rokas!?

      Ielādē...
      1. 12.08.2014 13:10

        Lai zibens mani nosit ?

        Ielādē...
  8. 12.08.2014 08:46

    Šorīt +17 grādi un pēc lietus baseins silts un pārpildīts.Ielijuši 31 mm /arī kontroltraukā/
    P.S.Par tornado iekšpagalmā-skats bija labs,visus baložus sagrieza virpulī un tad lietus it kā uz augŠU sāka līt,varbūt sek.10-20.pAGALMS STARP 4 MĀJĀM APMĒRAM 500 KVADR.METRI,mājas 5 stāvi ,bet vienai 3 un no tās puses tas iegrieziens nāca.Tas notika tādā tempā ,ka piefiksēt kaut ar mobilo bija bezcerīgi.Saprotu ,ka nosaukt to par tornado ir pārspīlējums,bet tas tā-salīdzinājumam.

    Ielādē...
    1. 12.08.2014 09:50

      Pie šitādiem nestabiliem laika apstākļiem nav nekāds brīnums, ka kaut kur arī tornado saveidojas. Ar tiem tornado tā ir- lielā vairumā gadījumos tie nav redzami (Latvijas apstākļos) un ir ar ļoti īsu darbības laiku (dažas sekundes). Mūsu cilvēki tās dabas parādības neatpazīst un nepiefiksē, ja kāds virpulis nodauzās pa kādu vientuļu mežmalu... Es pats atceros 2 gadījumus, kad tāds man bija redzams: 1) 2010. gada augusta sākumā pie viena negaisa - lauku mājās - uz 3 sekundēm un 150 metru attālumā no manis viens palocīja kokus dažādos virzienos, mākoņu "astei" nonākot līdz zemei; 2) un 2011. gadā redzēju vienu rotējošu mākoni, kuram "pretī" (un 1km no manis) vienā mežmalā priedes masīvi locījās dažādos virzienos, lai gan apkārtnē bija gandrīz bezvējš tai brīdī...

      Ielādē...
      1. 12.08.2014 13:29

        2010.gadā naktī uz 5. augustu laukos Baltkrievijā, aptuveni pēc 21:00 no D puses varēja redzēt milzīgu sarkanīgi oranžu negaisa mākoni ar lielu laktu, zibeņoja intervālā reizi sekundē, aptuveni pēc 23:00 kad bija jau nakts visa D mala zibeņoja ar vareniem līnijveida zibeņiem intervālā 3x sekundē, neizteikti ducināja pērkons, visa D mala bija pilnīgi melna, pēc pusnakts no D nāca garš sienas mākonis, zibens uzplaiksnījumi bija ļoti gaiši kā zibspuldzes, sacēlās stiprs vējš un tad pēc īsa brīža skatoties uz D pusi varēja redzēt tornado, kurš vēlāk izjuka un tad pēc vieniem naktī uznāca stipra lietusgāze ar krusu, bijuši vairāki tuvi zibens spērieni un tā līdz kādiem diviem naktī.

        Ielādē...
  9. 12.08.2014 13:49

    Rīgai no rietumiem ir pietuvojušies melni lietus mākoņi. Tagad līs.

    Ielādē...
  10. 12.08.2014 13:49

    Līst ar lielām lāsēm.+23*C(bija).Ak, jā, pa vakardienu un nakti mums ielija 36 mm.

    Ielādē...
  11. 12.08.2014 13:45

    Šorīt beidzot mēreni uzlija arī Ventspilī. Diena saulaina, debesis gandrīz skaidras. Jūt svaigumu, bet ne vēsumu.

    Radarā skatoties var secināt, ka drīz gaidāms vēl kāds slapjums. Lai jau līst, šeit pēdējā laikā lijis pavisam nedaudz.

    Ielādē...
  12. 11.08.2014 21:02

    Kas par varenu un skaistu negaisu, beidzot!!! Sagaidiju to pie jūras, pie Daugavgrivas mola... kopumā viss izvertas iespaidigi, interesanti, draudīgi sienas mākoņi, vētra, skaisti zibeņi un 3 tuvi sperieni 1sek, lietusgāze gandrīz stundas garumā, ceļa uz majam pārpludušas ielas un kaveta satiksme...
    Velak bus ari bildes...

    Nu tagad gan ceru, ka karstumam šogad beidzot ir cauri, un ex viesuļvetra BERTA to ir nokāvusi :)

    Ielādē...
    1. 11.08.2014 21:24

      Nu redz, arī "tavā ielā šodien svētki" :)))

      Ielādē...
    2. 12.08.2014 02:04

      Es gan ceru, ka vasara vēl nebeigsies! Man nav iebildumu pret šādām krāšņām dabas izrādēm, taču tās iespējamas vien tad, ja ir pietiekami silts gaiss! Ja atnāks aukstums, būs vien tumšas debesis, apnicīgais smidzinātājs un kā sekas tam visam - vismaz iesnas... Tā kā - ja gribi līdzīgas dabas izrādes vēl piedzīvot, vismaz virs +20 būtu nepieciešams!

      Ielādē...
    3. 12.08.2014 13:14

      Dienas laikā nav interesants negaiss, nu dažus zibeņus vēl var nobildēt, bet nakts negaisi ir labāki. Jā, vakar negaiss bija ekstrēms, ja es vakar piedzīvoju divus ļoti tuvus zibens spērienus, viens trāpīja pretīm manam logam koka zarā un otrs trāpījums bija pa dzīvojamās mājas jumtu.

      Ielādē...
      1. 12.08.2014 13:19

        Prieks,kur tu rodies - zibens iespēra kaimiņa mājā!!!!!

        Ielādē...
        1. 12.08.2014 14:13

          Viss var gadīties

          Ielādē...
  13. 12.08.2014 14:15

    Līst kā pa jāņiem, tad vasara vēl nav beigusies ;)

    Ielādē...
  14. 12.08.2014 17:54

    Un atkal Rīgā līst.

    Ielādē...
  15. 12.08.2014 19:25

    Pēc nelielā nakts lietus ap 0.30 vēlāk vairs nelija vismaz līdz 5.00, temp. no +18,5*C pakāpās vidēji par kādu grādu un turējās +19...+20 robežās. Vienīgi kaut kad vēlākā rītā tomēr nedaudz bija uzlijis, tad arī termometrs piefiksējis zemāko t. - +17,3*C. Bet lietus ļoti maz.
    Rīts diezgan ilgi mākoņains, mazliet skaidroties sāka tikai pēc 9.00, kad nepilni +20*C. Tuvāk pusdienlaikam gan arvien saulaināks, pēc 12.00 Saule jau bieži starp mākoņiem parādījās, kļuva patīkami silts - 11.30 +23, 13.30 +25, siltākais ap 14.00 - 14.30, kad grādi pakāpās arī virs +26, max t. +26,8*C. Pūta neliels, brīžiem mērens vējelis, iestājās varen foršs laiks! :)
    Taču drīz tas beidzās - pirms 15.00 no DR puses sāka nākt biezāki un blīvāki mākoņi, drīz Saule paslēpās, un strauji kļuva vēsāks - 15.00 vēl +24,4*C, 16.20 vairs tikai +21,5*C. Pēc pieciem sāka arī līt... :(
    Neko liels gan tas lietus nebija… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  16. 12.08.2014 19:53

    Tikko nolija 8mm apmēram 15minūšu laikā.Bija aŗī daži pērkona grāvieni.Šorīt mērtraukā bija 19mm.

    Ielādē...
  17. 12.08.2014 08:12

    Šodien var izveidoties bīstama situācija. Augstākos atmosfēras slāņos būs liels vējš. Itkā CAPE rēķina nelielu. Bet ja tomēr izveidosies kāds lielaks mākonis līdz lielakiem augstumiem, tad dēļ jetstrem var sākties nopietnas lietas.

    Ielādē...
    1. 12.08.2014 09:16

      Lielais ex-BERTHA ciklons savā ietekmes teritorijā (kas šodien aizņem teju 1/2 Eiropas) var producēt mazus sub-ciklonus vai mezociklonālas struktūras.

      Ielādē...
    2. 12.08.2014 20:01

      Tomēr shkiet konvektiivās šūnas neizauga pietiekami augstu un nespēja "pabaroties" no jetstreem. ESTOFEX neko nopietnu neprognozeeja un viņam bija taisniba :)

      Ielādē...
  18. 12.08.2014 20:13

    Naktī salija kārtīgi. No rīta slapjums cēlās augšā veseliem mākoņiem. Diena bez nokrišņiem, ja neskaita vienu mazu mākonīti mazliet pirms vieniem, kas gan tikai mazliet samitrināja zemi. Temperatūra no rīta +18, vakarā piecos vēl arvien +22, kopumā patīkama diena.

    Ielādē...
  19. 12.08.2014 23:25

    dienā līdz +21, +22. Pamatā apmācies, pusdienlaikā paskaidrojās. Starp sešiem un septiņiem maķenīt uzlija, pēc radara gan izskatījās, ka līst pamatīgāk. Šobrīd +15, skaidrojas.

    Ielādē...
  20. 13.08.2014 06:49

    Dienas vēl siltas, bet naktis jau drēgnas, šorīt vairs tikai +11.

    Ielādē...
  21. 13.08.2014 08:14

    Šorīt +13,rītausmā pat +12,ļoti slapjšs,no kokiem burtiski tek ūdens.

    Ielādē...
  22. 13.08.2014 09:11

    Šorīt liekas, ka vasara beigusies, vien nīkulīgi +14 grādi un prognozes tuvākajām dienām arī vēsas, pa dienu ap +20 - +22.

    Ielādē...
  23. 13.08.2014 09:33

    Labrīt, arī naktī ap 2:00 jauna lietusbrāzma ar 12m/s vējiem, tostarp 3 zibeņi- no kuriem viens "2 sek" attālumā. Jau no rīta DR-R pusē ir dažas fotogeniskas cb gubas, jau no rīta saku vākt arī jaunu fotogaleriju. +14, viss no nakts pielijis.

    10:05: Tas viss Zantē, 25kim uz D no Kandavas.

    Ielādē...
  24. 13.08.2014 10:44

    12.8.2014., Zante. Ex-BERTHA ciklona ietekme. Dienas laikā - sakot ar pusdienām: ir cb mākoņi ar lietusbrazmām. Ap 19:00 viens negaiss, kas vairāk aizgāja gar DA pusi. Ap 25 zibeņi, no kuriem dažs "ir zemē", tuvākais "2 sek" attālumā. Līdz vakaram daļēja visa veida mākoņainība. DDR vējš- negaisā brāzmās līdz 12m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+16; 9:00+18; 15:00+21; 21:00+16.

    Ielādē...
  25. 12.08.2014 20:06

    Jaunpils nov., Viesatu pag. 12.08. No D, DR nākošs negaiss, plkst. 19:00. Skaisti līnijveida zibeņi gan vertikāli, gan horizontāli, lietus 15-20 minūtes. Šoreiz vēja brāzmas nenolauza nevienu puķi. Galerija: www.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 12.08.2014 20:25

      Es šo pašu izbaudīju Zantē, arī pēc 19:00 fotogeniski zibeņi, mērena lietusgāze, 12m/s dažas vēja brāzmas.

      20:49: Te ir - galerija - šā vakara negaiss Zantē.

      Ielādē...
      1. 12.08.2014 23:34

        Lab vakars trakais Raiti ;) Tev ir jābūt Liepājā, pamatīga zibeņošana patreizs notiek un vējš sāk celties no DR puses vējelis. brāzmas līdz 14m/s. uz aci skatoties. Pa retam uzlīst, gaisa temperatūra +19*C, Kad es peldējos šovakar ap 21:00 Liepājās DR pludmalē sāka pūst pamatīgs rietenis jebšu DR vējelis brāzmains. viļni jūrā sāka celties ne pa jokam ... Viss notiek.. pa pagajušo diennakti Liepājā manā nokrišņu traukā salija tikai 8mm nepietiekami mazs manuprāt...

        Ielādē...
        1. 13.08.2014 10:46

          Liepājas jūrmalā ar tām straumēm ir jāuzmanās, par to diemžēl liecina arī nesenie traģiskie notikumi šai pašā pludmalē.

          Ielādē...