Novembris - siltāks kā vidēji, oktobris aizvadīts ar mainīgiem laikapstākļiem

Novembris - siltāks kā vidēji, oktobris aizvadīts ar mainīgiem laikapstākļiem

    Ir noslēdzies gada 10. mēnesis - oktobris, un atlicis vēl pēdējais rudens un priekšpēdējais šī gada mēnesis - novembris, kas gan daudziem neasociējas ar tiem patīkamākajiem laikapstākļiem, tomēr katrā gada mēnesī ir jāatrod sava burvība un šarms. Piemēram, aizvadītais oktobris, kas pārņēma stafeti no visnotaļ siltā un sausā septembra, šogad ir izcēlies ar lieliem laikapstākļu kontrastiem - vasarīgi siltam un sausam laikam sekoja plūdi, jauni nokrišņu rekordi, kailsals, vēlāk atkal silts un pat rekordsauss laiks - patiešām piedzīvojām vienā mēnesī teju visu, ko Latvijā iespējams piedzīvot gada laikā. Līdz ar to oktobris gādājis par rekordiem - vismaz 5 siltuma, 11 aukstuma rekordiem, kā arī par 1 absolūto dienas siltumu un 1 dienas absolūtā aukstuma rekordu, arī daudziem nokrišņu rekordiem un pat sausuma rekordu. Raksta beigās prognoze novembrim.

      Oktobra vidējā gaisa temperatūra (+6,5) kopumā gan ir bijusi ļoti tuva ilggadīgi vidējam - tikai 0,1 grādu zem normas,  tādējādi ierindojoties datu rindas vidusdaļā. Līdz ar to tas ir tikai trešais mēnesis šogad, kad temperatūra ir zem normas. Šajā gadsimtā oktobrī pārsvarā ir bijuši siltāki, arī pagājušā gada oktobris, kurš vidēji bija 1,6 grādus siltāks par šo. Diennakts vidējā gaisa temperatūra bija ļoti svārstīga, starpībai starp mēneša siltāko un aukstāko dienu, sasniedzot 18 grādus. Pārliecinoši zem vidējā rādītāja temperatūra bija 11 mēneša dienās - 1.,2.,6., 16.-18. un 22.-26. oktobrī, temperatūrai esot no 1-9 grādiem zem normas, vēl 6 dienās - 3., 5., 7., 19., 30. un 31. oktobrī tā svārstījās dažas grāda desmitdaļas virs vai zem tās, taču pārējā laikā - 4., 8.-15., 20. un 27.-29. oktobrī tā bija 1-7 grādus virs vidējiem rādītājiem. Mēneša augstākā gaisa temperatūra bija +21,9 grādi 10. oktobrī Piedrujā, bet zemāko rādītāju (-11,7) sasniedzot Madonā, 24. oktobra rītā. Sīkāk ar temperatūras gaitu var iepazīties šajā LVĢMC veidotajā tabulā:

 

    Lai gan oktobra 1. un 3. dekādē lija maz un laiks bija sauss, pateicoties rekordslapjajai 2. dekādei, kad nolija vairāk nekā pienāktos visa mēneša gaitā, kopumā mēnesis bija pat ievērojami slapjāks par normu - vidējā nokrišņu summa valstī bija 98,7 mm, kas ir 145 % normas, līdz ar to šis kļuva par 14. mitrāko oktobri, kopš sākti meteonovērojumi. Kā jau minēju, gandrīz visi nokrišņi aizvadītajā mēnesī (97%) nolija mēneša vidū - no 9. līdz 21. oktobrim, no kuriem 25% 14. oktobrī. No visām oktobra dienām nekāda veida un daudzuma nokrišņi uz zemes netika fiksēti tikai 5 dienās - 1., 4., 17., 24. un 29. oktobrī, savukārt 5 dienās - 9., 12., 14., 19. un 20. oktobrī lietus tika fiksēts katrā Latvijas meteostacijā. Diennaktī lielākais nokrišņu daudzums (74,3 mm, kas ir 128% mēneša normas) nolija 14. oktobrī pār Dobeli, līdz ar to uzstādot ne tikai jaunu oktobra nokrišņu daudzuma rekordu 1 diennaktī konkrētajai vietai, bet arī visai Latvijai kopumā. Arī Zosēnos un Ogresgalā (Lielpēčos) tai pat dienā tika uzstādīts jauns oktobra diennakts nokrišņu daudzuma rekords konkrētajai vietai - 69,8 mm, kas tuvākajā apkārtnē izraisīja negaidītus un postošus plūdus, par kuriem plašāk stāstīšu mazliet zemāk. Lokāli oktobrī tika novērota arī snigšana (slapjš sniegs) - 17. oktobrī Daugavpilī un Rēzeknes apkaimē, bet 21. oktobrī Alūksnē - tomēr sniega kārta vai nu neveidojās, vai bija pavisam niecīga. Lvģmc nokrišņu tabula:

    Vēja ātrums vidēji bija par 0,6 m/s mazāks par pēdējo 38 gadu vidējiem rādītājiem, brāzmās nekur valstī nepārsniedza 19 m/s (stiprākās vēja brāzmas - 6. oktobrī Kolkā).

LAIKAPSTĀKĻU RAKSTUROJUMS PA DEKĀDĒM

    Oktobris iesākās ar pārsvarā sausu laiku - dekādes pirmajās divās trešdaļās  līdz 7. oktobrim valdīja pārsvarā temperatūras ap normu vai nedaudz zem tās un naktīs vietām bija novērojams sals līdz 0...-4 grādiem. Dekādes beigās laikapstākļi mainījās - sāka ieplūst mitrāks un siltāks gaiss. Dekādes 2 pēdējās dienas bija lietainākās šajā laikposmā, taču 10. oktobris bija dekādes siltākā diennakts (ar vidējo gaisa temperatūru ~+14,5, kas ir 7 grādus virs normas) - pat naktī gaisa temperatūra visā valstī bija virs +10, dienā valsts austrumos gaiss iesila līdz pat +20...+22 grādiem, tādējādi tā bija pēdējā reize šogad, kad temperatūra vēl bija virs +20. Nokrišņu daudzums šajā dekādē nesasniedza ilggadīgi vidējos rādītājus - vidēji nolija 64% oktobra pirmo 10 dienu nokrišņu normas ar teritoriālām svārstībām no piektdaļas normas Daugavpilī līdz 110% Alūksnē. Dekādes vidējā gaisa temperatūra bija +9, kas ir nedaudz - 0,7 grādus virs normas.

Dekādes augstākā gaisa t. +21,9 (10.X, Piedruja)

Dekādes zemākā gaisa t. -3,7 (2.X, Daugavpils)

    Oktobra vidus dekāde kopumā bija salīdzinoši silta un nokrišņiem ļoti bagātīga. Laikposmā līdz 16. oktobrim gaisa temperatūra bija virs normas - dienās gaisa temperatūra bija pārsvarā ap +9...+14 grādiem, taču valsts teritoriju vairākkārtēji šķērsoja stipra lietus zonas - visintensīvāka 14. oktobrī, kad Dobelē diennakts gaitā nolija 74,3 mm nokrišņu, kas ar uzviju pārsniedza pat visa mēneša nokrišņu daudzuma normu Tur tika uzstādīts jauns diennakts nokrišņu daudzuma maksimums oktobrī Latvijā. Arī Lielpēču meteostacijā todien izlijušais nokrišņu daudzums (69,8 mm) bija jauns rekords visam mēnesim. Negaidīti lielais nokrišņu daudzums īsā laikposmā bija par iemeslu straujam ūdens līmeņa kāpumam tuvējās upēs, kas 15. un 16. oktobrī Ogrē un vietām citviet valsts centrālajā daļā (piemēram, Lielajā Juglā un Aiviekstē) izraisīja masīvus un postošus plūdus, kas rudenim tomēr ir netipiska parādība. Par plūdiem Ogrē plašāk šeit (fotogrāfijas) un šeit (sižets). Dekādes otrajā pusē laikapstākļi bija kontrastaināki - 16.-18. oktobrī Latvijā uz brīdi ieplūda aukstāks gaiss, atnesdams pirmo sniegu valsts austrumos un pirmo nopietno rudens salu teju visā valstī (18. oktobrī - dekādes aukstākajā dienā - līdz pat -7 grādiem), taču dekādes pēdējās dienās ļoti īslaicīgi ieplūda silts un mitrs gaiss, tādējādi 20. oktobris ar +8...+14 grādu siltumu visu diennakti kļuva par dekādes siltāko un oktobrī kopumā 2. siltāko diennakti. Kopumā dekādes vidējā gaisa temperatūra +7,9 grādi bija 1,1 grādu virs normas, savukārt nokrišņu daudzums normu pārsniedza 3,5 reizes (vietām, piemēram, Dobelē pat vairāk kā 8 (!) reizes, kas daudz neatpaliek no visa rudens nokrišņu daudzuma normas).

Dekādes augstākā gaisa t. +16,8 (11.X, Jelgava)

Dekādes zemākā gaisa t. -6,6 (18.X, Daugavpils)

    Arī oktobra pēdējā dekādē piedzīvojām lielus laikapstākļu kontrastus, taču laiks bija pārsvarā sauss. Dekādes pirmajā pusē Latvijā valdīja arktisks gaiss, atnesdams ziemīgus laikapstākļus un pamatīgu salu. Dienās gaisa temperatūra bija tikai mazliet virs nulles, naktīs noslīdot pārsvarā līdz -2...-9 grādiem, 24. oktobra rītā valsts austrumos vietām arī zem -10 grādiem (Madonā ar -11,7 todien tika uzstādīts arī jauns dienas absolūtais aukstuma rekords, citviet valsts austrumos 23. un 24. oktobrī - vietēja mēroga aukstuma rekordi). Šajās dienās gaisa temperatūra Latvijā bija vidēji 9 grādus zem normas, vien tā kā laiks bija sauss, ievērojama sniega sega, kā citus gadus oktobra beigās, šoreiz izpalika, tāpēc valdīja kailsals. Dekādes otrajā pusē atkal kļuva ievērojami siltāks un tā 28. oktobrī gaisam iesilstot valstī pārsvarā ap +12...+15, bet Mērsragā pat +16 grādiem, krita jau dienas absolūtais gaisa temperatūras rekords (iepriekšējais pagājušogad nakts laikā uzstādītais tomēr nenoturējās); šajā dienā vietēji siltuma rekordi bija vietām Ziemeļkurzemē, tikmēr valsts austrumos (Rēzeknē) relatīvais gaisa mitrums nokritās līdz 15% - rekordzemam līmenim rudenī. Līdz dekādes beigām temperatūra atkal kļuva zemāka, un 30. un 31. oktobris jau atkal bija pavisam nedaudz, bet aukstāki par normu. Dekāde kopumā bija 1,7 grādus aukstāka par normu (vid. gaisa t. +3,2), savukārt nokrišņu daudzums dekādes gaitā bija pavisam niecīgs - vien 27% normas.

Dekādes augstākā gaisa t. +16,3 (28.X, Mērsrags)

Dekādes zemākā gaisa t. -11,7 (24.X, Madona)

Atskats uz laikapstākļu prognozi oktobrim.


    Šoreiz ērtākai prognožu salīdzināšanai veidoju tabulu par publicēto prognozi oktobra mēnesim:

Piepildījās Nepiepildījās Daļēji piepildījās
Pirmajā mēneša dekādē laikapstākļus pārsvarā noteiks anticiklons Mēneša pirmā dekāde būs aukstāka par normu Mēneša otrās dekādes sākumā gaidāmas oktobra siltākās dienas
10. oktobrī valsti sasniegs siltāks un mitrāks gaiss Otrās dekādes sākumā gaidāms neliels lietus Mēneša otrās dekādes beigās nostiprināsies anticiklona ietekme
Mēneša otrās dekāde būs aptuveni grādu siltāka par normu Mēneša pēdējās dienās valsti sasniegs ciklons ar ilgstošu lietu Oktobrī visticamāk nav gaidāms pirmais sniegs
Mēneša pēdējā dekāde paies pārsvarā anticiklonu ietekmē Mēneša pēdējā dekāde būs siltāka par normu Oktobris būs temperatūras ziņā tuvs normai vai siltāks par to
Oktobrī nav gaidāmas par 20 m/s stiprākas vēja brāzmas Oktobris būs sausāks par normu  


    Vadoties pēc tabulas un pieņemot, ka par katru pareizu apgalvojumu piešķir 1 punktu, par daļēji pareizi apgalvojumu puspunktu, bet par nepareizu - 0 punktus, tad šī prognoze iegūst 7 punktus no 14 iespējamajiem, līdz ar to tā piepildījusies tikai par 50%. Laikapstākļu tendences kā tādas ir kaut cik pareizas, tomēr vislielākā kļūda šoreiz bijusi par nokrišņu daudzumu otrajā dekādē, kas bija tik negaidīti liels, ka ietekmēja arī oktobra kopējo nokrišņu daudzumu, līdz ar to tā bija lielākā prognozes kļūda. Pārējās bija vienkārši laikapstākļu negaidītāki pavērsieni, kurus prognozēt ir grūti, vadoties pēc tikai atsevišķiem modeļiem. Kopumā jāsecina, ka prognoze kopumā nav bijusi slikta, tomēr prognozes kļūdas pierāda, ka laikapstākļus prognozēt ir visai sarežģīti.

Prognoze: novembris būs siltāks kā vidēji, aukstāks laiks vien mēneša otrajā pusē

    Pašlaik rit jau novembra pirmās dienas, kas ir pēdējais laiks prognozei šim mēnesim kopumā. Lai gan novembris iesākās ar vēsu un miglainu laiku, jau pēdējās dienās ir kļuvis siltāks, šodien vietām jau pārspēti siltuma rekordi, laiks ir visai, taču ne ļoti sauss. Kopumā silts laiks saglabāsies līdz pat mēneša pirmās dekādes beigām. Naktīs temperatūra pārsvarā būs +2...+8, vien naktī uz sestdienu, 7. novembri valsts austrumu un centrālajā daļā, debesīm skaidrojoties, temperatūra var noslīdēt līdz 0 vai mazliet zem tās. Dienas laikā temperatūra ap +7...+11 grādiem, dekādes beigās tā būs par 1-2 grādiem zemāka. Laiks nebūs ne īpaši lietains, ne arī saulains - neatradīsimies ne tuvu anticiklonu, ne ciklonu centriem, tāpēc debesis būs pārsvarā mākoņainas, brīžiem, īpaši laikā līdz 7. novembrim vietām gaidāms lietus, taču tas nebūs stiprs. Dekādes otrajā pusē ir cerība, ka līs maz vai nemaz. Kopumā dekāde būs ~2-3 grādus siltāka par normu, nokrišņu daudzums tuvs vidējam.     Novembra otrā dekāde iesāksies ar siltu un galvenokārt sausu laiku; tās pirmajās dienās nokrišņi būs niecīgi, laikapstākļus noteiks attāls anticiklons, taču gaisa temperatūra vēl saglabāsies iepriekšējā - dienās +6...+11, naktīs +3...+7. Dekādes vidū laikapstākļi mainīsies - gaidāmi lielāki nokrišņi - sākumā tas būs lietus, vēlāk iespējams arī slapjš sniegs un sniegs; ar austrumu un vēlāk ziemeļpuses vējiem Latvijā ieplūdīs aukstāks laiks. Dekādes otrajā pusē valsts austrumos uz kādu laiku atkal var iestāties ziema, pie tam pirms valsts svētkiem gaidāma arī snigšana - gaiss būs pietiekoši auksts un mitrs, lai tāda izveidotos, vislielākā sniega iespējamība ir valsts austrumos. Dekādes pēdējās dienās nostiprināsies atkal sausāks laiks un jaunu nokrišņu vairs iespējams nebūs. Dienas jau būs vēsākas - -2...+3, piekrastē ap +5 grādiem, naktīs 0...-5, valsts austrumos iespējams arī lielāks sals. Arktiskās gaisa masas Rietumlatviju atstās jau dekādes beigās, austrumos tās vēl saglabāsies līdz novembra 3. dekādes sākumam. Dekāde būs vidēji 1-2 grādus siltāka par normu, nokrišņu daudzums joprojām tuvs normai.    Novembra 3. dekādes pirmajā pusē aukstāku gaisu atkal nomainīs silts un mitrs gaiss no Rietumeiropas, līdz ar to laiks bus pārsvarā mākoņains un līs, pašlaik prognozes uzrāda arī vienīgās rudens vētras iespējamību, taču vēja brāzmām nevajadzētu pārsniegt 20-25 m/s. Dekādes otrajā pusē atkal varētu ieplūst nedaudz vēsāks gaiss un nokrišņi jau atkal varētu būt slapja vai sausa sniega veidā, tomēr stabila sniega sega, visticamāk, vēl neveidosies. Gaisa temperatūra dekādes sākumā dienās +3...+8, naktīs +4...-1, dekādes otrajā pusē +3...-3. Arī šī dekāde tiek prognozēta siltāka par normu, bet nokrišņu daudzums varētu nedaudz pārsniegt vidējos rādītājus. Pašreizējās prognozes uzrāda, ka ziema iestāsies pakāpeniski un līdz Ziemassvētkiem liels sals vai būtiska sniega sega var arī nebūt.     Novembris kopumā būs jau ierasti silts - aptuveni 2 grādus siltāks par vidējo (+1,6), un to prognozē gan Krievijas, gan Igaunijas meteodienesti, gan GFS, CFS un ECMWF modeļi, nokrišņu daudzumu laikapstākļu modeļi prognozē tuvu vidējam.     Atcerieties, ka ILGTERMIŅA PROGNOZES NEVAR UZTVERT PILNIGI, jo laikapstākļus uz priekšu paredzēt ir ļoti sarežģīti! Ilgtermiņa prognozes var tikai ieskicēt gaidāmās laikapstākļu tendences, nevis konkrētus laikapstākļus!

P.S. Lai jauks un gaišs novembris un patriotiskām noskaņām apvīti valsts svētki! :)

Rakstā izmantotie avoti:

Attēli un to autori:

  • Pirmajā bildē 18. oktobra rīts Allažos no galerijas "Ziemīgs rīts". Autore: Migla.
  • Otrajā bildē nakts migla cauri kokiem Pārdaugavā no galerijas "Nakts migla". Autors: edw-art.
  • Trešajā bildē miķelīši salnas rītā no galerijas "Pavēsi un krāsaini". Autors: muntis.
  • Ceturtajā bildē zelta rudens izpausmes Rīgā no galerijas "Zelta rudens mirkļi Rīgā". Autors: gubumākonis.
  • Piektajā bildē ledū iesalušas rudens lapas no galerijas "Arktiska elpa. 23.10.2014.". Autors: gubumākonis.
  • Sestajā bildē sarkanā ozola lapas rudenī. Šo un citas bildes var apskatīt galerijā "Strauji iezogoties rudenim...". Autors: Rūdolfs.
  • Septītajā bildē atvērušies segliņa augļi no galerijas "Oktobra nogales krāsas". Autors: Rūdolfs.
  • Priekšpēdējā bildē interesantas ledus veidotas formas no galerijas "Sala instalācijas". Autore: Migla.
  • Devītajā bildē 31. oktobra saulriets - saule ripo lejup pa kalnu. Šo un vēl citas fotogrāfijas varat aplūkot galerijā "Oktobra pēdējā", kuras autore ir Migla.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.11.2014 19:29

    Baigi smalkais raksts! :)

    Ielādē...
  2. 04.11.2014 21:56

    Ļoti labs apkopojums!

    Ielādē...
  3. 04.11.2014 23:02

    Viss ļoti labi uzrakstīts, "rindas kārtībā", daudz saišu, labas bildes - perfekts atskats! :)

    Ielādē...
  4. 06.11.2014 01:10

    Neko piebilst neko atņemt perfekti. Bet vai savā ziņā Ruldofa atskats, kaut kādā ziņā nepārklājās ar Toma Briča atskatu pa Oktobri portālā Lsm.lv?!

    Ielādē...
    1. 06.11.2014 07:11

      Daļa informācijas jau, protams, pārklājas, taču es cenšos taisīt visu maksimāli savādāk un plašāk + klāt vēl nāk atskats uz iepriekšējā mēneša prognozi, kas, manuprāt, ir ļoti interesanti

      Ielādē...
      1. 07.11.2014 12:17

        Nu nevar jau nepārklāties, jo laika apstākļi mums ir vieni visiem Latvijā (par mikroklimatu, es- protams- nerunāju).

        Ielādē...