Aktuālā situācija (nedēļa līdz 30.11.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 30.11.14.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdien, otrdien virs Latvijas ir neizteikta aukstā fronte, kas Latvijas R pusē nes nelielus lietus un slapja sniega nokrišņus. Austrumu novados jau kopš nedēļas sākuma ir anticiklona ietekme. Un A pierobežā iestājas -6-7 gradu sals. Sākot ar trešdienu- anticiklona ietekme paplašinās virs visas Latvijas. No trešdienas tīri ziemīgs sals jau ir visā Latvijā, dažviet naktīs uzsalst pie skaidrām debesīm līdz -16.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 30.11.14.

Aizvien esam ROBIN anticiklona ietekmē, tas ar centru ir gandrīz virs Latvijas. Attiecīgi arī laiks ir- ar salu visā valstī. Naktī, kur skaidrojās, uzsalst līdz -16 (A novados), daudzviet ir plānā antcikloniskā mākoņainība- kas rada pelēku iespaidu it visā. Vien 1. Adventes sveces liesimiņas gaisina šo noskaņu.

Sestdiena, 29.11.14.

Līzīgi kā dienu iepriekš - arī sestdienā mēs bijām anticiklona R malā, tuvu centram. Dažviet Latvijā makoņains, citviet skaidrs. Anticiklons atnes aukstumu no Krievijas, pie mums salst dažviet līdz -15. 

Piektdiena, 28.11.14.

Aizvien esam anticiklona R malā- pie mums daudzviet (ne visur) skaidrojas. Vakara atkal apmācas. Sals, kas nāk no Krievijas puses, pastiprinās. 

Ceturtdiena, 27.11.14.

Ne pirmo dienu esam anticiklona R malā. Bet mitrums un mākoņiainība pietiek, Kurzemē no gaisa arī daza sniegpārsla nokrīt. 

Trešdiena, 26.11.14.

Atkal esam anticiklona R malā. Mierīgs laiks visā Latvijā- un pamazām ejam uz sala pusi. 

Otrdiena, 25.11.14.

Kārtējās nelielas frontes paliekas virs Latvijas izsīkst. Mākoņainība gan saglabājas. A pusē vēl aizvien virs Krievijas ir anticiklons, kura mala ietekmē arī Latvijas austrumu novadus- kur neliels sals saglabājas visu dienu. 

Pirmdiena, 24.11.14.

A pusē ir anticiklons, sala grādi no tā tiek arī Latvijai. Naktī A pierobežā uzsalst līdz -6-7. R pusē ir neliela aukstā fronte, kas vakarā Kurzemes R daļā nes nelielus slapja sniega un lietus nokrišņus.

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.12.2014 09:57

    Šorīt tie paši -6.5, nomācies, sarmas nav. Brīžam nokrīt kāda pārsla, bet par snigšanu to nu nekādi nevar nosaukt. Uz zemes daži cm sniega ir, , tā, ka ziemas sajūta turpinās :) .

    Ielādē...
  2. 01.12.2014 10:00

    -16 arī Viļakā. Saulīte dūmakainās debesīs, sarma (daudz mazāka nekā Alūksnē), plāna sniega sedziņa.
    Vakar, 30.11., no -12 līdz -10, apmācies, bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  3. 01.12.2014 11:21

    Pie manis Zolitudē tikpat ka nekādas snigšanas un zeme tikai mazliet balta, tāda kā neliela pūdercukura kārta, sarma šodien nedaudz lielāka, -7 grādi un joprojām pelēks vienlaidus mākoņu vāks virsū. Tas baltums jau nav riktīgs sniegs, bet neliels smidzinošs sniegs, līdzīgs, ka siltaka un miglaina laikā nāk neliels slapjums/smidzeklītis no gaisa....

    Ielādē...
  4. 01.12.2014 10:26

    Kā sinoptiķi prognozēja naktī uz šodienu, ka būs bez būtiskiem nokrišņiem, galu galā izrādījās, ka nokrišņi bijuši. Visu nakti sniga mainīgā intensitātē, dažbrīd pat putināja, pa starpam bijuši arī pārtraukumi, gaisa temperatūra svārstījās ap -8 -9 grādiem. Tagad debesis ir joprojām apmākušās, krit sīks sniegs, koki ir apsarmoti un balti, gaisa temperatūra -8 grādi. Jautājums kāpēc šodien naktī bijuši sniega nokrišņi Rīgā, tas ir kāds līča efekts, jo nu tā sanāk, ka gaiss ir auksts un jūrā ūdens vēl ir silts, varbūt tas ir iemesls uz šadiem laikapstākļiem ?

    Ielādē...
    1. 01.12.2014 10:38

      Kāds gan putenis pie tik lēna vēja? :D Rīgas meteostacijā pilsētas centrā naktī nav reģistrēta neviena sniegpārsla (svētdien dienā kaut kas mazliet pabirdināja, bet nokrišņu summa tik un tā bija 0,0 milimetru). Tagad, vēlā pirmdienas rītā, Rīgas centrā mazlietiņ snieg. Izsnieg gaisā esošais mitrums. Sīciņi nokrišņi Latvijā bijuši visās pēdējās diennaktīs. Līča efekts tas nav, nav gubu mākoņu, vējš nepūš no jūras. Šobrīd esam anticiklona centrā, tādēļ praktiski ir bezvējš gaisa slānī no zemes līdz pāris kilometru augstumam.

      Ielādē...
      1. 01.12.2014 10:44

        Kaut kādas pārsliņas jau 2.dienu lidinās,par sniegu to nesauktu un Āgenskalna raj zeme kaila .

        Ielādē...
      2. 01.12.2014 11:18

        Paldies , Maikls par skaidrojumu , kā mazie sarmas kristaliņi krit no gaisa !! Patreizs Liepājā -7*C , apmācies, un sāk pūst DA vējelis neliels, kas rada "diskonforta temperatūru" sajūta līmenī.

        Ielādē...
      3. 01.12.2014 12:46

        Man kā pierādījumu vajag video taisīt ? =D

        Ielādē...