Meteoatmiņas? Jā, meteo atmiņas!

Meteoatmiņas? Jā, meteo atmiņas!

Šis – 2014tais – Saules Riņķis ir tuvu izskaņai. Un tā vien gribas veikt visdažādākos kopsavilkumus par nodzīvoto laika periodu. Tostarp arī par - pie debesīm vēroto. Jāsaka: līdzās sadzīves, dzīves, Valats notikumu izvērtējumiem un pasaules ziņu caurlūkojumiem, meteo redzējumi neieņem prioritāro kāpnīti. Bet šajā rakstā atļaušos pafilozofēt tieši par meteo atmiņām...

Attēlā: 1.1.14. jeb Jaunā Gada diena vismaz Rīgā bija bez sniega- ar sarmu zālē, ar nelielu salu. Mierīgs. Nez kāds būs 1.1.15.?

Tātad, ko man izsaka tāds jēdziens – meteo atmiņas?

* Vispirmāmkārt, cilvēki- kuri atceras arī dabā vēroto – pēc savas prāta “uzbūves” būs smalkas domāšanas veiksminieki. Kuri redz lietas tālāk par savu degungalu. Kuri neieslīgs patēriņa sabiedrības “bedrē”. Un kuri vienmēr izstaros savu energiju/ auru atpakaļ dabā. Daudzreiz arī caur savu darbu- tīrot, kopjot un atjaunojot dabas nostūrus.

* Otrkārt, cilvēki- kuri ar pietāti vēro dabu- ir pašdisciplinēti, nepalaiž savus dzīves grožus pašplūsmā, “nenodarbojas” ar atkarībām. Ir dvēseliski harmonizēti. Šādi cilvēki nedara pari nevienam – ne dzīvniekiem, kukaiņiem, augiem un ne arī saviem līdzcilvēkiem.

* Treškārt. Jau uzsvēru- dabas vērotaji ir pašdiciplinēti. Disciplīna sākas: veicot pierakstus kladēs, burtnīcās un tagad tagad arī kompjūteru failās. Disciplīna turpinās – dzīvē, darbā, attiecībās. Vēl tālāk – arī uzņēmējdarbībā, Valsts parvaldē. Un pat arī Apvienoto Nāciju ģeneralsekretāra amatā.

* Ceturtkārt, pie dabas pietuvinātie – ir ar labām krāsu redzes dotībām. Apkārtējā daba mums taču sniedz nu ļoti pilnvertīgu krāsu paleti. Līdzās toņiem ir pustoņi, ceturtdaļtoņi, astodaļtoņi un neskaitāmi pārejas toņi. Smeļoties no šīs bezgalīgās paletes – mūsu mākslinieki šīs gaism-ēnu spēles paceļ mākslas darbos. Starp kuriem ir šedevri, kas priecē visu mūsu acis.

* Piektkārt, dabā ir ne tikai krāsas, bet arī skaņas. Vai tik mūsu aiztālie senči dabas skaņu ietvaros nesacerēja pirmos muzikālos skaņdarbus? Un mūsu lielaja mūzika sakums bija.

* Un visbeidzot- sestkārt: dabā lūkojoties – mēs saprotam arī tās lielākās likumsakarības. Pirmkārt: mūsu dzīvība ir cikliska. Viens gals vienlaikus ir kaut kā cita sākums. Un tāds jēdziens kā “beigas” - patiesībā neeksistē, ir tikai “pārejas”. Ar šīs smalkajām tēmām nodarbojas lielie domātāji. Arīdzan viņi savu sākumu rod dabā.

Vienvārdsakot: Daba mūs ceļ, harmonizē, veseļo un dod mums mīlestību!


------------
Un tagad jau konkrētāk par 2014. gadu, kas tūlīt jau iegulsies vēstures annālēs. Uz sitienu un neiedziļinoties pierakstos- no aizvadītā laika perioda atcerēšos sekojošo.

- gandrīz bezsniegaino iepriekšējo ziemu, kad vien janvārī pie sala bijām 18 diennaktis;
- dažus marta un aprīļa sākuma sniega brāzienus jeb “cīruļputeņus”;
- sausu un arī siltu aprīļa nogali (daždien jau pie jūras aizbraucu un noprovēju pat peldēties);
- 20. maija masīvo krusas brāzienu, kad sastapos ar savā dzīvē vēl neredzēti lieliem krusas graudiem;
- tāpat dažu fotogenisku negaisu maijā un dažās citās dienās vasarā;
- ekstremāli vēsus Jāņus, kad tajās dienās pat pusdienās gaiss nespēja iesilst vairāk par +12+14;
- un dažus karstuma viļņus jūlijā, augusta pirmajā dekādē. Kad gaiss iekarsējās pat līdz +33.
- vismierīgāko rudeni manā līdzšinējā mūžā. Ne vētras, ne nokrišņu brāzmas bija. Un septembrī pat 20tajos datumos biju jūrā peldēties- tik silts bija.
- tikai decembrī līdz mums atnāca BILLIE ciklona vētra, kas izrādījās vienīgais vērā ņemamais pūtiens līdz Jaunajam Gadam.

Dažas manas saites aizvien...
- “Meteo ikdiena”: http://klab.lv/users/meteo_lv2/
- tostarp mans meteo-gads 2014tais smalkā izvērsumā: http://klab.lv/users/meteo_lv2/76141.html
- meteo notikumi bildēs: http://meteodiena.wordpress.com/
- meteogads tepat Meteolapā: http://www.meteolapa.lv/galleries/2053/mans-meteogads-2014
- meteoparādību top10-2014: http://www.meteolapa.lv/galleries/2060/mans-meteo-paradibu-top10-2014-
- mans meteo-youtube: https://www.youtube.com/user/meteoLV

Jādomā: tās nepilnas 4 diennaktis, kas atlikušas līdz Jaunajam Gadam šā raksta tapšanas brīdī- nekādas īpašas korekcijas te neienesīs. Un man būs interesanti izlasīt komentāros: kādas ir Jūsu meteo atmiņas par aizvadāmo gadu? Vai ne?

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.12.2014 23:11

    Kā Tu Raiti Sameti izveidoji savas "meteo atmiņu" murgojumu par cilvēka izpratni? :D

    Mana personīgā atmiņas, lai paliek pie manis. Bet viens spiltākajām dabas parādībām, kuru novēroju pavisam nesen bija optiskā dabas parādība “sunvex Parry arc” Liepājā.., kā arī sudrabotie mākoņi un +35*C grādi ēnā, augusta vidū ja nemaldos :) Yeahhh..

    Ielādē...
    1. 29.12.2014 00:23

      Es jau nerunāju par visām atmiņām, runāju tikai par laika vērojumiem, kas paliek domās no 2014. gada arī pēc 1.1.15. ;) Kas šajā reizē arī darīts.

      Ielādē...
  2. 29.12.2014 01:15

    Atmiņā palicis ne lielais pliksals janvārī, bet šā pliksala sekas, kad izsala ļoti daudzas sīpolpuķes. Kā par brīnumu gandrīz nemaz neapsala tādi salajūtīgi krūmi kā mahonijas un bukši.

    Ielādē...
  3. 29.12.2014 12:02

    Visumā piekrītu Raita filozofiskajai pieejai:)Visas cilvēciskās intereses, ieskaitot meteo , saistās tikai un vienīgi ar pašu indivīdu.Bet indivīds ir ļoti egoistisks.Viņš grib, lai viņam būtu "labi", "interese" sagādātu prieku, apmierinājumu. Bet vēl labāk, ja var ar prieku dalīties ar citiem līdzcilvēkiem. Kā pēc parunas, ka dalīts prieks ir dubultprieks, nu tā kaut kā.....:))
    Konkrēti, runājot par aizvadīto gadu ..... nu galīgi (labi, labi, gandrīz galīgi) acīm un meteomīļu sirdīm nebaudāms.Bet ekstrēms.Jau vecziga pieminētais kailsals, karstais maijs un pavisam aukstais jūnijs....
    Rudens ,protams, bija foršs, bet, ne jau par skaistu rudeni sapņoju ziemas spelgonī:)Bez visa šeit pieminētā, man (jāatzīstas, īpaši neko nepierakstu, nedokumentēju, līdz ar to, tīri subjektīvi....) likās, ka visi procesi dabā bija ļoti ilgi.Paskaidrošu: kailsals-2 nedēļas, karstums mai… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  4. 29.12.2014 12:44

    Man ar ;šis gads saistās ar lielajiem zudumiem dārzā-pēc tā pliksala man jau šogad bija tāda kā fobij:)

    Ielādē...
  5. 29.12.2014 13:05

    Man gan nelikās garlaicīgs gads - labi, varbūt gada sākumā laiks bija neliela meteostagnācija, bet bija visai nopietns sals (par nelaimi arī kailsals janvārī- šo gadu vispār atceros kā tik pat kā bezsniega gadu) Februāris bija ļoti silts, sākās pavasaris. Marta vidū bija gan vētra, gan sniegs uz dažām dienām. Aprīli gan esmu aizmirsis, bet maija sākumu labi atceros - ar lielo aukstumu un krusu, 4. maijā ar vēl lielāku aukstumu nekā 18. novembrī pirms gada, vēlāk maijā bija karstums un negaisi. Nez kāpēc es vienīgais atceros, ka jūnija sākumā bija silts un pat karsts laiks, bet aukstums atnāca tikai mēneša otrajā pusē - arī tad pamatīgs, bet +10 nu gluži nebija visu dienu, lai gan auksts un slapjš gan. Jūlijs atnāca ar stipru lietu, vēlāk karstumu, bet jūlija viducis - ar fantastiski siltu, saulainu, ne karstu, bet īsteni baudāmu laiku ar siltu ūdeni jūrā. Jūlija beigas un augusta sākums… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 29.12.2014 14:02

      Pārlasot, ko esmu rakstījusi ap 3. jūniju, liekas, ko žēloties par max t* +18*C(oficialā prognoze)?Taču priekš vasaras tas nemaz neliekas daudz.Bet pats vasaras sākums man saistās ar radu dzimumdienu 28. maijā un Birutām 1. jūnijā:))Tie datumi bija vēsi, līdz ar to "meteoatmiņa" saka:jūnijs bija vēss:))), bet par Jāņiem visiem viss skaidrs(:Nu bet sēņu gads mūsu pusē nebija pats labākais, vismaz meteo atmiņā tas nepaliks.Diemžēl.Labi, ka saldētavā stāv vēl pērnās (2013)vasaras sēnes.

      Ielādē...
  6. 30.12.2014 18:14

    Ļoti subjektīvi man liekas, ka pavasaris ir bijis labs: samērā agrs, sniegu un lielu salu neatceros. Pēc tam sekoja diezgan švaka vasara, īpaši salīdzinot ar 2013.gadu. Rudens atkal ir bijis labs, maz nokrišņu un siltāks par normu. :)

    Ielādē...