Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.3.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.3.15.)

Nedēļa aizgājusi. Šajās septiņās dienās- pāri mums virzījāš vairākas frontes, kas deva dažādus nokrišņus. Tostarp pirmdienas dienas pirmajā pusē uzsniga, neliela sniega sega izvedojās centrā un uz A no Rīgas. Pārējās nedēļas dienās- kļuva siltāks. No trešdienas līdz piektdienai pie daļēji saulainām debesīm gaiss iesila vietām līdz +10. Tās pašas piektdienas vakarā "uz" aukstās frontes Kurzemes R daļā vietām uzgāž. Sestdien aukstā fronte pārvirzās pāri Latvijai uz A pierobežu. Te ilgstoši nokrišņi turpinājās līdz svētdienas pusdienas laikam. Bet svētdien vakarā jauna ciklona nākamās frontes dod lietu Latvijas R daļā un vakarā arī centrā. Pastiprinās D vējš. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 29.3.15.

Naktī Latvijas A daļā "zem" frontes uzlīst, bet R dalā- nelielā augsta spiediena atzarā skaidrojas. Dienā fronte ir virs Latvijas centraliem rajoniem, kur uzlīst. 

Sestdiena, 28.3.15.

Aukstā fronte ir virs Latvijas vidienes un lēnām kustas ZA virzienā. Naktī un līdz pusdienas laikam attiecīgi centrālos novados un uz A no Rīgas uzlīst, vietām lietus ir ilgstošs. Dienas otrajā pusē Kurzemē, vakarā arī Rīgā aiz frontes skaidrojas. 

Piektdiena, 27.3.15.

Rīta pusē virs Latvijas - neliela siltā fronte ar nokrišņiem, pievakarē un vakarā Kurzemes R daļā ir jau aukstā fronte ar spēcīgākām lietusbrāzmām. Gaiss pirms aukstās frontes - ir silts, pat pirms pusnakts daudzviet ir siltums līdz +10 grādiem. 

Ceturtdiena, 26.3.15.

Pirms aukstās fronte dienas laikā Latvijā apmācies, vakarā Kurzemes DR daļā - jau uzlija.

Trešdiena, 25.3.15.

Esam anticiklona ZR malā. Nelielā mākoņu fronte virs Latvijas izirst. Gandrīz visur, izņemot dažos novados Latvijas Z-ZA pierobežā, skaidrojas. Gaiss atkal iesilst vietām līdz +10 grādiem. 

Otrdiena, 24.3.15.

Ciklons mūsu pusē norimās. No DA puses pastiprinās anticiklons, tomēr pie mums mitrajā gaisa saglabājās makoņainība antivirpuļa ZR malā. 

Pirmdiena, 23.3.15.

Ciklona siltā fronte atnesa sniega nokrišņus daudzviet. Tie visvairāk izpaudās ZA-A rajonos, tomēr sniga arī citviet Latvijā. Vietām no jauna izveidojās neliela īslaicīga sniega kārtiņa uz zemes.

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.03.2015 10:18

    Mums arī lietus no paša rīta pakāpeniski pārgāja sniega formā. D puses vējš, brīžiem ar kādu spēcīgāku brāzmu.Tikai +2°C. Vakardienas zīdastes būs atnesušas ziemu no ziemeļiem:)...un norvēģi visu šo nedēļu sola tādu pašu laiku kā šodien.

    Ielādē...
  2. 30.03.2015 14:42

    Aizvaditas dažas dienas ar tīri jauku, beidzot arī lietainu laiku, beidzot noskaloti "ziemas" putekļi un sāli no Rīgas ielām un ietvem, gaiss ir svaigs un dzestrs, pavasara smaržas, briest pumpuri un paradas pirmie nelieli zaļumi.... Ziemas gaidīšanas/neesamiba/vilšanas ir pārslimota :)

    Šī nedēļa var izvērsties visai interesanta un dinamiska laikapstākļu jomā, ceru uz fotogeniskiem mākoņiem, lietus, krusas, sniega brāzmam, varbūt pat kadu zibeni/pērkonu. Jo sliktāks laiks, jo labāk patiks man :)

    Ielādē...
  3. 30.03.2015 14:52

    Sešos no rīta bij pavisam nedaudz sniega,bet nu jau ir 2-4cm sasnidzis,stiprs DA vējš,temp.no rīta bija -1,9 grādi,tagad 0.Pašlaik atkal snieg un puteņo.

    Ielādē...
  4. 30.03.2015 15:10

    Naktī bija stiprs vējš, logos sitās lietus lāses kopā ar sīku krusu, bet priekšpusdienā tam pievienojās arī sniegpārslas, kas gan līdz zemei arī nonāca kā lietus - šoreiz sniegs neuzkrājās. No rīta tikai ap +1, tagad +2, neliels lietus vēl turpinās. Rādās, ka būs ineteresanta nedēļa.

    Ielādē...
  5. 25.03.2015 07:33

    Pagājušās nedēļas beigās piesala krietni, abus brīvdienu rītus pie -10 pat. Pirmdien mums sanāca kādi 4 - 5 cm sniega, bet jau vakar pēcpusdienā viss bija nost. Tagad ap nulli (salna ārā). Rādās, ka palēnām pielildās mans paredzējums par drēgnu, riebīgu pavasari. Skatoties uz LVĢMC mājaslapas prognožu līknēm, vismaz par nākamo nedēļu ilūziju nav; pieņemu, ka tāds varētu būt līdz aprīļa vidum. Pē.
    Nevaru saprast, urbt sulas, vai nē, jo tā kā mazliet par vēsu vēl, ja pat dienas vidū virs 8°C nesola, bet vidēji 5 - 6 grādus.

    Ielādē...
    1. 25.03.2015 08:27

      Tad jau redzēs ģēnij. Es arī māku iebāzt pirkstu gaisā un pateikt kāds būs laiks turpmāk.

      Ielādē...
      1. 25.03.2015 11:13

        Mana prognoze balstās uz ilggadīgu pieredzi, ka agri pavasari mēdz būt ilgi un vēsi. Tu priekš šādām prognozēm vēl esi par mazu, tāpēc nesaproti. Paaugsies - pielēks arī tev.

        Ielādē...
        1. 25.03.2015 21:16

          Tev Jāzin viena lieta... Latvijā ir grūti prognozēt laika apstākļus, jo apskalo jūra.

          22:00: Vienkārši man nav garīgais šodien, tāpēc es dažreiz sāku reidžot par sīkumiem.

          Ielādē...
          1. 25.03.2015 21:53

            Komentāru rediģēju. Iztiksim bez personīgi aizskarošas informācijas.

            Ielādē...
      2. 31.03.2015 06:46

        Nu lūk, mana prognoze labi saskan ar notiekošo un gaidāmo - vismaz līdz Lieldienām siltu laiku mums neredzēt.

        Ielādē...