Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.02.2016)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.02.2016)

Pirmdiena, 29. februāris (22:00) (Kamēr vēl nav publicēta jaunā nedēļa...)

Šodien virs Latvijas nostiprinājās anticiklona IVAN centrs, kas turpmāk pārsvietosies uz austrumiem un daļēji noteiks laikapstākļus Latvijā, ienesot vēsāku gaisu tuvākajās dienās, īpaši nakts laikā. Šodiena Latvijas lielākajā daļā bija daļēji mākoņaina, gaiss iesila līdz +1...+3 grādiem. Naktī uz 1. martu Latvijā mākoņu būs pavisam maz, taču uz rīta pusi no DDA puses mākoņu kļūs vairāk. Gaisa temperatūra līdz -2...-8, Vidzemes augstienē zem -10 grādiem. Rīt dienā ap 0...+3, vairāk mākoņu Latgalē un Zemgales austrumos.

 

Prognoze nedēļai (22.02.)

  Šonedēļ visu nedēļu laikapstākļus Latvijā lielākoties noteiks zema spiediena ieplaka ar centru virs Skandināvijas pussalas, un laikapstākļi mainīsies maz. Nedēļas nokrišņiem bagātākā diena būs pirmdiena, kad valsti šķērsos XIN ciklona oklūzijas fronte, atnesot intensīvu snigšanu. Dienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0...+4 grādiem.   Nakts uz otrdienu būs nedēļas siltākā nakts. Debesis būs mākoņainas, brīžiem skaidrosies, Kurzemē un Vidzemes ziemeļos brīžiem gaidāms slapjš sniegs un sniegs. Gaisa temperatūra -1...+2. Dienā 0...+3, daudzviet brīžiem gaidāms neliels slapjš sniegs. Vairāk nokrišņu Kurzemē un Vidzemes ziemeļos. Naktī uz trešdienu mākoņains, +1...-1 grāds, bet vietām, kur mākoņu būs mazāk, līdz -2...-3 grādiem. Dienā mākoņains, brīžiem uzspīdēs saule, būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Temperatūra +1...+3.  Arī ceturtdien un piektdien laikapstākļus Latvijā noteiks zema spiediena apgabals virs Skandināvijas vidienes, dienvidos atradīsies augsta spiediena apgabals, bet uz austrumiem - Melnās jūras ciklons. Debesis būs mākoņainas, skaidrosies vien vietām un brīžiem, lielākoties Kurzemē. Atsevišķās vietās iespējams neliels sniegs vai slapjš sniegs. Gaisa temperatūra naktīs ap +1...-3, dienā no 0...+1 austrumos līdz +2...+3 pārējā valsts daļā.  Brīvdienās atmosfēras spiediens virs Latvijas paaugstināsies un laikapstākļus noteiks anticiklona rietumu mala, tomēr gaisa temperatūra un mākoņu daudzums mainīsies maz. Debesis saglabāsies mākoņainas, un saule uzspīdēs reti, bet gaisa temperatūra pazemināsies tikai par aptuveni grādu - naktīs joprojām +1...-4, dienās -1...+2. Sniega sega līdz nedēļas beigām valsts rietumu un centrālajā daļā lielākoties būs nokususi, bet uz austrumiem no Rīgas tā saglabāsies un vietām valsts ziemeļaustrumos pat 10-20 cm biezumā. Vismaz Vidzemē un Latgalē sniega sega saglabāsies arī marta sākumā.  Nākošajā nedēļā varētu kļūt vēl nedaudz vēsāks un minimāls sals Latvijas lielākajā daļā varētu būt arī dienas laikā, naktīs iespējama temperatūras pazemināšanās lokāli pat līdz -10 grādiem, tomēr joprojām laikapstākļi nebūs stabili un tos vairāk noteiks ciklonu darbība, tāpēc brīžiem gaidāmi nokrišņi - pārsvarā slapjš sniegs un sniegs.

Atskats uz aizvadītajām dienām

Pirmdiena, 22. februāris

Latviju no RDR dienas gaitā šķērsoja XIN ciklona siltā oklūzijas fronte, sākot no Kurzemes no agra rīta līdz pēcpusdienai Latvijā nesa intensīvu snigšanu, Kurzemes piekrastē tikai lija. Aiz frontes temperatūra no +1...-1, paaugstinājās līdz 0...+4 grādiem, debesis brīžiem skaidrojās un bija novērojamas arī īslaicīgas aizfrontes nokrišņu brāzmas, kas nesa slapju sniegu un lietu. Sniega sega pēc kārtējās snigšanas lielākajā daļā valsts sasniedza 3 - 22 cm, tomēr jau dienas otrajā pusē tā daudzviet kusa.

Otrdiena, 23. februāris

Ciklona aizfrontē. Nakts gaitā daudzviet Latvijā bija novērojams īslaicīgs lietus, vietām arī slapjš sniegs. Diena lielākoties mākoņaina, brīžiem skaidrojās, vietām īslaicīgi sniga vai lija, vairāk Kurzemē un Vidzemē. Dienā ap +1...+4. Sniega sega dienas gaitā kusa daudzviet Latvijā. 

Trešdiena, 24. februāris

Uz dienvidiem no neliela ciklona virs Skandināvijas vidienes. Dienas gaitā vairāk saules uzspīdēja Kurzemē un Zemgales rietumos, mazāk Vidzemē un Latgalē. Valsts dienvidos bija novērojami nelieli nokrišņi - pārsvarā slapjš sniegs. temperatūra naktī -1...+2, dienā ap +1...+6. 

Ceturtdiena, 25. februāris

Uz dienvidiem no neliela ciklona. Dienas gaitā konvekcijas rezultātā vietām Kurzemē, Zemgalē un Vidzemes rietumos bija novērojami īslaicīgi slapja sniega nokrišņi no atsevišķiem mākoņiem. Valsts rietumu un centrālajā daļā brīžiem spīdēja saule, austrumos lielāka mākoņainība. Dienā ap +1...+5.

Piektdiena, 26. februāris

Neliels ciklons uz ziemeļrietumiem netālu no Latvijas. No rīta daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā neliels mākoņu daudzums, tomēr dienas gaitā mākoņu kļuva vairāk, daudzviet mākoņainas debesis. Nokrišņi bija lokāli un tikai vietām Kurzemē un Vidzemes ziemeļos. Vairāk nokrišņu sniega un slapja sniega veidā neliela ciklona ietekmē bija vakarā Vidzemes ziemeļu daļā, kas turpinājās arī naktī. Dienā Latvijā joprojām nelieli plusi - +1...+5.

Sestdiena, 27. februāris

Naktī neliela ciklona ietekmē Vidzemes lielākajā daļā sniga, sniega segai palielinoties par 1 - 4, lokāli pat par 10 cm. Dienas gaitā uz DA no Latvijas izveidojās neliels anticiklons HANS. Dienas gaitā Rietumlatvijā un valsts centrālajā daļā mākoņu bija maz, bet austrumos saglabājās vairāk mākoņu. Gaiss iesila līdz +2...+6.

Svētdiena, 28. februāris

Atradāmies starp diviem anticikloniem - austrumos un rietumos, kamēr netālu uz D, DA atradās neliels ciklons. Naktī daudzviet mazliet uzsala, dienā daudzviet Latvijā dūmakainas debesis, gaiss iesila līdz +1...+4. Valsts DA mākoņi bija biezāki un arī nedaudz sniga neliela ciklona ietekmē, kas atnesa sniega segas palielināšanos par 0-3 cm.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.02.2016 22:32

    naktī bija krietni piesalis, -5. Diena saulaina, debesis dūmakainas. Dienā līdz +3. Sniega biezums ~7 - 8 cm. Šobrīd atkal piesalis, debesīs spožas zvaigznes.

    Ielādē...
  2. 28.02.2016 23:58

    Pēc vairākas stundas ilga pārdomu brīža grādi izvēlējās lejupceļu - pamazām piesalst, šobrīd -0,7*C. Vējš pilnībā norimis nu jau vismaz stundas divas. Debesis gan vismaz daļēji joprojām ar mākoņiem klātas - zvaigznes neredz, Mēness vēl nav uzlēcis, lai varētu spriest ko vairāk.

    Ielādē...
  3. 29.02.2016 10:57

    Šorīt -5, bet naktī sals līdz -8. Rīts nomācies - ar nelielu sarmu un dūmakainu migliņu.

    Ielādē...
  4. 29.02.2016 11:53

    Pelēki apmāciies , bez sniega un tie paši dažgrādi plusā, no ziemas pie mums ne vēsts, ta pati nebeidzama starpsezona turpinās...

    Ielādē...
  5. 29.02.2016 18:03

    Saule sākusi nopietni sildīt. Vakar tikai no rīta bij mazliet darbnīcas metāla krāsniņu jāpakurina, siltums turējās līdz pat vakaram, kaut ārā virs nulles tā i nepacēlās. Šodien, varētu teikt, tas pats.

    Ielādē...
  6. 29.02.2016 18:35

    Saulrieta pusē koši sarkanas debesis, t strauji pazeminās. Kļavu sulu spainītis tā arī kārtīgi neatkusa, dabūju padauzīt lediņu, lai nolietu nedaudz sulas dzeršanai.

    Ielādē...
  7. 29.02.2016 19:24

    Skaistas debesis R pusē. Gandrīz jūras zilums/zaļums. Gaišas joprojām. T* iet lejā, bet īstenībā sajūtas ir stipri aukstākas nekā reāli. Patlaban -2*C, neliels vējelis. Spožas zvaigznes virs galvām.

    Ielādē...
  8. 29.02.2016 20:27

    Naktī ap 2.00 pamanīju, ka bija uzkritusi bieza migla. Ap 4.00 gan tā jau bija praktiski izklīdusi, temperatūra -1...-2*C robežās, jo debesis mākoņiem klātas. Tādas tās arī rītā, tomēr ap 9.30 sāka skaidroties, un drīzumā pavisam noskaidrojās. Priekšpusdienā un pēc pusdienlaika saulains ar MMD. Uzreiz grādi panesās uz augšu - no 0*C ap 10.30 līdz +4*C 12.00.
    Pēcpusdienā ap +3...+4, brīžiem pat +5 grādus sasniedza, bet pēc 15.00 jau zem +3 un lēnām uz leju, tāpat arī debesis atkal palēnām no R puses apmācās. Vēja tikpat kā nebija visu dienu, vien brīžiem mazliet uzpūta. Šobrīd daļēji mākoņains (šur tur pa kādai zvaigznei redzams), mierīgs, bet laikam mākoņu diezgan daudz, jo grādi nesteidz lejup braukt - vēl +0,5*C.

    Ielādē...
  9. 29.02.2016 20:27

    Jauka,saulaina un rāma diena.Ideāls laiks pavasara darbiem.
    Pastāv tāds laika apstākļu novērojums,ka,ja februāra beigās nav ziemeļvēju,tad tie būs vēlāk (aprīlī).Gadu gaitā esmu tam pievērsis uzmanību un jāsaka,ka lielāko tiesu tas apstiprinās.

    Vismaz manā pusē šogad ziemelis izpalika.Ļoti iespējams,ka tad,kad plauks ozoli un ievas,būs auksts.

    Ielādē...
  10. 29.02.2016 14:25

    Jā, jā, norvēģi 8.martā Pinkos sola +10*C!!

    Ielādē...
    1. 29.02.2016 20:30

      Jā, Līvānos ar'! Un 9.03. pat +12*C! Redzēs, vai piepildīsies - parasti viņi ir solījuši mazāk nekā citi, vai šoreiz būs savādāk? ;) Es jau būtu varen apmierināts, ja tik silts patiešām būtu!

      23.55 Redz, viss mainās, jaunākajā prognozē vairs tik mazi plusi palikuši... Bet gan jau siltums atnāks!

      Ielādē...