Aktuālā situācija (nedēļa līdz 5.06.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 5.06.16.)

Nedēļa aizgājusi. No pirmdienas līdz piektdienai ir karstums, dažās dienās pārspēti arī dienas siltuma rekordi. Pirmdien pie mums ir mitrāks gaiss, kas ap Rīgu un dažviet citur nes nelielus negaisus. Otrdien šie negaisi bija Kurzemes R daļā, trešdien pastiprinājās augsta spiediena atzars- un atkal visā Latvijā ir saulains. Ceturtdien dažviet nelieli negaisi ir Kurzemē, bet piektdien "uz" aukstās frontes tie ir pie Rīgas un Vidzemē. Sestdienas rītā "uz" aukstās frontes ir spirgts un brāzmains ZR vējš, kam seko gaisa temperatūras pazemināšanās. Svētdien gaiss vēl nedaudz vēsāks, uz R no ciklona- arī Latvijā vietām uzlīst. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------

Iepriekšējās dienās

Svētdiena, 5.06.16.

Esam aiz aukstās frontes attāla "Krievijas" ciklona R jeb aizmugures daļā. Pie mums ir ZR vējš, kas nes nedaudz vēsāku gaisu, kā arī vietām neliela lietus mākoņus. 

Sestdiena, 4.06.16.

Aiz aukstās frontes, kas agrā rītā atnāca ar brāzmainu ZR vēju un gaisa temperatūras pazemināšanos, debesis atkal skaidrojas. Taču karstums jau izpaliek. 

Piektdiena, 3.06.16.

Neliela aukstā fronte radīja negaisus uz D no Rīgas, kā arī citviet Latvijā- dažbrīd spēcīgus, bet citus ne piles no debesīm. Karsta diena- gan pēdējā šajā karstuma vilnī. 

Ceturtdiena, 2.06.16.

Neliela aukstā fronte radīja Kurzemē dažus nelielus, bet reizēm spēcīgus negaisus. Citviet Latvijā bija aizvien saulains un karsts laiks. 

Trešdiena, 1.06.16.

Neliels anticiklons no ZA puses- atnes sausāku gaisu, un Latvijā izpaliek negaisi. Toties no Krievijas siltais gaiss gan neizpaliek, tamdēļ pie mums bija vēlviena karsta diena ar dažiem gaisa temperatūras rekordiem. 

Otrdiena, 31.05.16.

Sausāks gaiss nāk no A puses. Negaisi, kas naktī bija Zemgales vidienē, dienā tika "aizdzīti" uz Kurzemi. Pārējā Latvijā turpinājās karsts un mazmākoņains laiks. 

Pirmdiena, 30.05.16.

No A puses ieklīda neliels mitrāks gaisa vilnis, kas dienā deva nelielus negaisus. Tostarp arī Rīgas Z daļā. Reizē pie mums no Krievijas vidienes ienācās arī ļoti silts gaiss. 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 05.06.2016 11:02

    Dzestrs rīts ar sauli un stipru aukstu Z puses vēju. Ap 9-iem nopilēja dažas lietus piles....un viss. R pamalē gan drūzmējas mākonīši, bet tiem laikam cits ceļš ejams:)
    P.S> Leišu modelim kaut kas piemeties, kartes bez krāsām(:

    Ielādē...
  2. 05.06.2016 11:35

    pirms brīža pa A malu aizgāja pamatīgi mells mākonis, nometot dažas piles Viļakā, acīmredzot, viņu vairāk interesēja Krievija. Var teikt - apmācies, mākoņi zili melni, pa starpām parādās saule. Pamatīgs, rausteklīgs vējš. Vēsi, +15.
    Nakts, šķiet bez salnas. Cik grādi ? Arī Ievuleju meteostacija uzkārusies.

    Ielādē...
  3. 05.06.2016 11:55

    Kā nākamnedēļ ar raksta veidošanu? Ir kāds gatavs to uzņemties?

    Ielādē...
    1. 05.06.2016 12:11

      Patiešām, kāds cits to varetu uzņemties?!

      Ielādē...
  4. 05.06.2016 17:27

    Rīts skaidrs un auksts, taču bez salnas, pie loga min.t° +7,5°C. Diezgan drīz parādījās mākoņi, arī vējš kopš agra rīta pūta. Priekšpusdienā MMD, vēss un vējains, arī Saule nespēja gaisu sasildīt. Dienas vidū vairāk mākoņu, agrā pēcpusdienā apmācās, un pāris stundas vispār bez saules. Līdz ar to no siltuma nekā, pārsvarā +16...+17°C, max.t° +18,1°C (pagaidām, bet neizskatās, ka varētu vairāk būt). Turpināja pūst mērens līdz vidēji stiprs vējš, kas brīžiem brāzmains, visai nejauks.
    Pirms minūtēm 40 atkal sāka skaidroties, uzspīdēja Saule, tagad liela debess daļa jau skaidra. Taču vējš nerimstas, un, par spīti spožajai Saulei, siltāks nekļūst - šobrīd +16,2°C. Spiediens 761 mm.

    Ielādē...
  5. 05.06.2016 18:36

    Pēc diviem starp Salacgrīvu un Ainažiem uznāca lietus, mazliet noskaloja mašīnu. Ap pussešiem pie Alojas ziemeļu vēja brāzmas rāva lapas un sīkus zarus, uz ziemeļu pusi bija tumši mākoņi ar lietus bārdām. Pie manis vēl joprojām bez lietus, vēss, brāzmains vējš, temperatūra +13.

    Ielādē...
  6. 06.06.2016 00:57

    5. jūn. no rīta t. bija +8*. Spiediens 761 mm. Debesīs plāni , bet vienmērīgi spalvu mākoņi. ZR pamalē dažas slāņu mākoņu joslas. Drīz uznāca zemie gubu mākoņi. Lēns līdz mērens Z vējš. Priekšpusdienā veidojās lielāki gubu mākoņi. Tie savienojās ar vidējiem slāņu mākoņiem. Uznāca neliels, īslaicīgs lietus. Lietus laikā t. bija +11*. Pēcpusdienā bieži saulains, bet apkārtnē redzami arī tumšāki mākoņi ar lietus švīkām. T. sasniedza +18*. Vējš mērens. Vakarā nelieli vidējo slāņu mākoņu lauki, vietām ar ļoti minimāliem nokrišņiem. Pašlaik t. +10,6*. Spiediens 764 mm.

    Ielādē...
  7. 05.06.2016 22:32

    šodien ik pa laikam kāda mākoņa mala pa druskai uzprickāja (to nevarēja nosaukt par līšanu, pat par rasināšanu ne), kas sausumu nemazināja ne drusku. Var jau būt, kaut kur tika vairāk, jo dažs mākonis bija gana maktīgs. Krietns vējelis raustījās visu dienu, t līdz +15. Šobrīd skaidra debess, tikai +6.... ....

    p.s. Pāris km no Viļakas, Jaškovas kapos, esot bijusi krusa zirņa lielumā..

    Ielādē...