Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

 Trešdiena, 22.februāris


  Pēc aukstas un daļēji skaidras nakts, kad gaisa temperatūra pazeminājās pat zem -10 grādu atzīmes, dienas gaitā mākoņi pamazām sabiezēja un no Kurzemes jau priekšpusdienā valsti sasniedza jau nākamā ciklona siltā oklūzijas fronte, nesot intensīvu sniegputeni vairāku stundu garumā. Trešdienas vēlā vakarā tas joprojām turpinās Austrumlatvijā. Sniega sega sniegputenī vidēji valstī pieauga par 5-10 cm, taču vēja dēļ radās arī krietni lielāki sniega sanesumi. Temperatūra dienas gaitā no R, DR pamazām paaugstinājās un arī turpina paaugstināties aizfrontē, 21 vakarā Kurzemē, Zemgalē un daļā Vidzemes jau atkal atgriežoties 0...+3 grādu līmenī, austrumos vēl saglabājas sals. Vienlaicīgi ar temperatūras paaugstināšanos, beidzoties sniegputenim, debesis arī skaidrojās/skaidrojas, vakarā Kurzemes piekrastē līdz ar to arī atkal uzspīdēja saule.

Tuvākajā naktī sniegs kusīs siltāka laika, kas valda ciklona aizfrontē, dēļ. Debesis lielākoties apmākušās, brīžiem arī skaidrosies, gaidāms īslaicīgs lietus, smidzinošs lietus un arī slapjš sniegs. Temperatūra ap 0...+3, dienā par grādu siltāks, laikapstākļi saglabāsies līdzīgi. Pēcpusdienā no ZR, valsti šķērsojot ciklona aukstajai frontei, skaidrosies un piesals, vietām iespējams īslaicīgs slapjš sniegs.

Piektdienas vakarā skaidrosies daudzviet, bet nakts otrajā pusē atkal mākoņu kļūs vairāk nākamā ciklona ietekmē, kas Latviju gan skars daļēji. Temperatūra pazemināsies līdz -1...-5, dienā ap 0. Valsts lielākajā daļā gaidāms mākoņains laiks, nedaudz snigs, vairāk valsts dienvidos un dienvidaustrumos.

Nedēļas nogalē (precizēta prognoze)

Sestdien daļēji mākoņains, brīžiem nedaudz snigs, dienā gaidāms brāzmains R vējš. Naktī daudzviet, izņemot piekrasti, -5...-10, dienā 0...-3.

Svētdienas naktī sabiezēs mākoņu sega pirms kārtējā ciklona, kas Latviju sasniegs ātrāk nekā bija iepriekš prognozēts. Naktī vēl valsts austrumos līdz -10 un pat zemāk, dienā daudzviet ap -1...+1 un atkal gaidāms sniegs un slapjš sniegs. Aiz ciklona ieplūdīs siltāks gaiss, uzsnigušais sniegs kusīs un vēlāk martā iepriekš prognozētā sala vietā pašlaik tiek prognozēti nestabili laika apstākļi, atrodoties pa vidu starp pavasarīgo siltumu Centrāleiropā un nelielu salu Skandināvijā un Krievijas ziemeļu daļā

 

Laikapstākļi šonedēļ - īpaši nepatīkami (prognoze aktuāla 20.02)

  Aiz ciklona naktī uz otrdienu un otrdienas dienā īslaicīgi Latviju sasniegs arktisks gaiss, temperatūrai pie daļēji skaidrām debesīm trešdienas rītā Vidzemē noslīdot zem -10 grādiem. Taču tas nebūs vienīgais ziemas revanšs šonedēļ. Trešdienas dienas pirmā puse daudzviet valstī būs daļēji mākoņaina, ap 0...-4, taču dienas otrajā pusē no R, DR strauji apmāksies un D vējš brāzmās sasniegs 13-20 m/s. Vakarā Latviju sasniegs jauns aktīvs ciklons un tas atnesīs slapju sniegu, austrumos sniegu un puteni. Temperatūra no DR paaugstināsies virs 0, naktī visā valstī sasniegs +1...+3, nokrišņi kļūs vājāki, iespējams lietus un slapjš sniegs.  Ceturtdien dienā lielākoties mākoņains, brīžiem skaidrosies, R vējš saglabāsies brāzmās virs 10 m/s. Gaidāms īslaicīgs lietus, slapjš sniegs un sniegs, vakarā no rietumiem mākoņu kļūs mazāk.  Naktī uz piektdienu mākoņainas debesis, no dienvidiem pirms nākamā ciklona debesis atkal apmāksies, visā valstī gaiss atdzisīs līdz -2..-8. Piektdien visā valstī, izņemot ziemeļus, gaidāms sniegs, putenis, slapjš sniegs. Vējš iegriezīsies no A. Valsts dienvidos nokrišņi būs intensīvāki un galējos DA pastāv arī lietus iespējamība. Temperatūra dienā svārstīsies ap 0.   Brīvdienās laikapstākļi saglabāsies nestabili. Sestdienas naktī no rietumiem skaidrosies, bet austrumos turpināsies sniegs. Iegriežoties ZR, Z vējam, gaiss atdzisīs līdz -3...-8, piekrastē siltāks. Sestdien ciklona aizfrontē gaidāms R vējš un mākoņainas debesis, īslaicīgs sniegs un slapjš sniegs gaidāms valsts lielākajā daļā. Gaiss iesils līdz -1...+2. Svētdien laikapstākļi saglabāsies līdzīgi un dominēs sals. Sagaidāms, ka nedēļas nogalē vietām Vidzemē sniega sega var sasniegt pat 15 cm biezumu. Upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties, tomēr plaša ledus iešana valsts lielākajā daļā vēl nav gaidāma, izņemot Kurzemi, kur ledus ir maz vai nemaz.  Taču ziemīgāki laikapstākļi Latvijā vēl nenostiprināsies, jo nākampirmdien, 27. februārī, valsti sasniegs jauns ciklons ar lietu un atkal siltāku gaisu. Tomēr vēlāk, marta sākumā, tiek prognozēts, ka virs Eiropas ZR var izveidoties augsta spiediena apgabals, kas diezgan ticami Latvijā atkal ienestu salu un ziemai raksturīgākus laikapstākļus.

ĪSS ATSKATS UZ AIZVADĪTAJĀM DIENĀM

Pirmdiena, 20.februāris

Starp aizejošo neizteikto un tuvojošos ciklonu visā valstī apmācies un mitrs laiks ar smidzinošu lietu un lietu, vakarpusē, ierodoties ciklonam, lietus kļūst spēcīgāks. Gaisa temperatūra visā valstī +1...+4, Austrumlatvijā vēl turpina kust sniega segas paliekas.

Otrdiena, 21. februāris

Ciklona ROLF aukstā fronte dienas gaitā atrodas virs Latvijas, pamazām pārvietojoties D, DA virzienā. Līdz ar to valstī no ziemeļiem ieplūst vēsāks gaiss, daudzviet Vidzemē dienas gaitā snieg slapjš sniegs, atjaunot sniega kārtiņu. Vēl dienas pirmajā pusē daudzviet mazos plusos, bet vakarpusē jau valsts lielā daļā neliela augsta spiediena atzara ietekmē skaidrojas un temperatūra pazeminās zem nulles.

Trešdiena, 22.februāris

Naktī īslaicīga augsta spiediena atzarā valsts lielākajā daļā skaidrojās, gaisa temperatūra noslīdēja līdz -3...-9 un lokālāk arī līdz -10..-13. Tomēr jau no rīta mākoņu slānis pamazām sabiezēja un sākot no rietumiem valsti sasniedza nākamais ciklons (STEFAN), nesot sniegputeni ar sniega segas pieaugumu vidēji 6 cm, aiz kura, sākot no Kurzemes pēcpusdienā, atkal ieplūda siltāks gaiss (virs nulles) un skaidrākas debesis. Vēlā vakarā vien austrumu daļā saglabājas sals.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 27.02.2017 03:10

    Vakarā turpināja sīks slapjums no gaisa krist, tagad līst mazliet spēcīgāk, vairs nav pat smidzeklis, drīzāk normāls, neliels lietus. Sniegs strauji kūst, pagalmā jau tikai plāna, caurumaina un piemirkusi balta seģene rēgojas. Līdz dienas vidum, iespējams, viss būs nost. Nebūtu par skādi. Temperatūra pēdējās 3-4 stundās iestrēgusi pie +2,2°C, ne uz priekšu, ne atpakaļ. Tikpat arī šobrīd. Toties spiediens mazliet pakāpies, 750 mm.

    Ielādē...
  2. 26.02.2017 20:24

    Rīgā šovakar atkusnis. Lai ātrāk pazūd sniegs!

    20:38: Vācu meteorologs Kajs Corne stāsta par laika perspektīvām martā.

    Īsumā, gaidāma liela ciklonu aktivitāte virs Skandināvijas, pārsvarā nelieli plusi un daudz nokrišņu, īpašs aukstums vai liels siltums praktiski izslēgts.

    Ielādē...
    1. 26.02.2017 21:26

      Jā, ko gan tie meteorologi vēl nesaprognozē, jau pietika ar ekstremāli auksto ziemu.

      Ielādē...
    2. 27.02.2017 03:15

      Cerams, ka šāda prognoze (spriežot pēc "īsumā", jo vāciski nesaprotu) nepiepildīsies, jo tas (slapjums zem svina vāka ar dažiem grādiem plusos) būtu sliktākais iespējamais scenārijs.

      Ielādē...
  3. 27.02.2017 07:08

    *26.2.2017., svētdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 353. diena). Ciklons ar silto oklūzijas fronti. Apmācies, no svētdienas agra rīta līdz pusdienas laikam ir sniega, pēc tam slapja sniega un lietus nokrisņi. Dienas otrajā pusē - palaikam ir smidzinošs lietus. Sniega sega pieauga par 3cm, kas pēc tam dienas otrajā pusē intensīvi kusa. D vējš 2-3m/s, pievakarē - DR-R pūtiens 1-2m/s. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00-1; 9:00=0; 15:00+2; 21:00+2.

    Ielādē...
  4. 27.02.2017 08:44

    +0,8 grādi,ļoti mitrs ,veidojas peļķes.

    Ielādē...
  5. 27.02.2017 11:14

    Šorīt apmācies,agrā rītā snieg ļoti sīks sniegs,sniega kārtiņa neveidojas.-2 grādi.Lēns ZR.R.vējš.Tagad bez nokrišņiem,vēl nekūst,vien pil no jumtiem.Ap 9:20 D.pusē palika gaišāka debess,saule gan neizspraucās caur mākoņiem.Pašlaik apmācies.

    Ielādē...
  6. 26.02.2017 23:02

    pašā rītā vēl nesniga, pat saule bija samanāma aiz mākoņu segas. Turpinājumā mērena snigšana + mērens vējelis. Īpaša puteņa nebija. Baltums ir, bet kārta nekāda dižā, centimetri 3. T līdz +1, pamazām kusa, šķīda un pilēja. Šobrīd ap nulli, it kā mazliet, mazliet piesalst, bet slapjums drīzāk vairojas nekā mazinās.
    Sniegs kaut cik ir gan Viļakā, gan Žīguros, bet lauki ir pliki.

    Ielādē...