Pēc plašām lietavām kļūs siltāks

Pēc plašām lietavām kļūs siltāks

Pēc vairāku dienu sausāka laika iestāšanās (vismaz daļā valsts), jaunnedēļ atkal atradīsimies vairāku ciklonu ceļā un tā ietekmē nedēļas pirmajā pusē daudzviet gaidāms brāzmains vējš un visai daudz nokrišņu, taču to sadalījums būs nevienmērīgs. 

Pirmdien prognozēts mainīgs mākoņu daudzums, dažviet iespējams neliels lietus. Lielākās lietavas gaidāmas vakarā un naktī uz otrdienu, kā arī otrdien dienas pirmajā pusē, kad mums garām virzīsies ciklons no Skandināvijas. Šobrīd tiek prognozēts, ka lielākā daļa nokrišņu izlīs Kurzemē, kā arī valsts rietumos jūtami pastiprināsies  galvenokārt DR puses vējš. Dienas otrajā pusē otrdien nokrišņu daudzums mazināsies, vietām debesis skaidrosies. Diennakts nokrišņu summa vietām var pārsniegt 30 mm (skatīt attēlus zemāk). Gaisa temperatūra zem nokrišņu mākoņiem vien ap un zem +15 grādiem, savukārt vietām valsts austrumos tā var pakāpties līdz +21 grādam.

Kopējais nokrišņu daudzums otrdien (ECMWF / GFS, weather.us)

Trešdien mums no dienvidiem pietuvosies nākamais ciklons. Atbilstoši pēdējo dienu prognožu tendencēm, tas visdrīzāk paliks Krievijā, taču tajā pašā laikā ietekmēs laikapstākļus arī Latvijā, it īpaši valsts austrumu pusē. Nokrišņu gan kopumā būs mazāk, kā dienu iepriekš, tie visdrīzāk skars valsts dienvidu un austrumu pusi, bet saulaināks laiks prognozēts Kurzemē. Maksimālā gaisa temperatūra ap +20 grādiem, nokrišņu laikā būs dzestrāks. No trešdienas līdz sestdienai gaidāms mēreni spēcīgs līdz brāzmains ziemeļu, ziemeļrietumu puses vējš.

Ceturtdien un piektdien atradīsimies starp augsta spiediena apgabalu uz rietumiem no mums, kā arī jau iepriekš pieminēto ciklonu virs Krievijas rietumu daļas. Abas dienas Kurzemē ir lielāka iespēja redzēt arī skaidras debesis, savukārt valsts austrumos iespējams lietus, kas, atkarībā no ciklona trajektorijas, var būt arī ilgstošs. Tur, kur saulaināks, gaisa temperatūra pakāpsies dažas iedaļas virs +20 grādu atzīmes

Atmosfēras spiediens un mākoņu daudzums piektdienas pēcpusdienā (ECMWF, weather.us)

Nedēļas nogalē atmosfēras spiediens turpinās paaugstināties un nonāksim augsta spiediena apgabala ietekmē. Tepat netālu gan joprojām būs manāms arī aizejošais ciklons, netiek izslēgta nelielu nokrišņu iespējamība valsts austrumos. Brīvdienās pie mums varētu ieplūst arī siltāka gaisa masa, līdz ar to gaisa temperatūra par dažiem grādiem paaugstināsies.

Tabulā apkopotas gaisa temperatūras prognozes nākamajai nedēļai. Tās ir balstītas uz svētdienas 00 UTC un 06 UTC ECMWF / GFS datiem. Ņemot vērā neskaidro situāciju ar ciklonu trejektoriju, tās ir aptuvenas un visdrīzāk mainīsies.

  15.07. 16.07. 17.07. 18.07. 19.07. 20.07.
Nakts +5 ... +12 +6 ... +13 +7 ... +14 +8 ... +14 +8 ... +14 +7 ... +14
Diena +18 ... +23 +13 ... +22 +17 ... +22 +18 ... +23 +18 ... +24 +20 ... +25

Tālākās prognozes sākotnēji ir īslaicīgi vasarīgas - aiznākamajā nedēļā gaisa temperatūra, iespējams, varētu pārsniegt arī +23 ... +26 grādus, taču tas visdrīzāk būs īslaicīgi.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.07.2019 01:19

    Vakara negaisa lietavas skāra pamatā Babītes pusi, Vārnukroga un Baltas kāpas mežā tecējušas straumes un strauti, lielas peļķes un izskalojumi kāpai, ūdens var redzēt tecēja straumēm... Nezinu cik tur nolija, bet daudz. Rīgā, Pārdaugavā stipri lija no rīta, vēlāk dienā bez nokrišņiem, pat saule caur plano mākoņu plīvuru reizēm, bet vakarā savacās slinks negaiss ar stipro lietusgāzi, kas pamatā pagāja tuvu garām gar DR, R pusi, pie mums palaikam neliels līdz mērens lietus visu vakaru, tagad naktī pārstāja, bet laiks apmācies, līdz ar to mēnesi neredz. Rīga šodien nolija ap 24 mm, bet tepat blakus uz DR krietni vairāk.

    Ielādē...
    1. 17.07.2019 11:53

      Vakar kārtīgi lija pa 3-lāgi: no rīta, tad ar pāris stundu pārtraukumu vēl, tad iestājās tāds foršs siltums, bez vēja, un , lai gan saule īsti neparādījās, bija ļoti patīkami. Īsts sēņu dīgšanas laiks:) Un tad nāca vakara negaiss, ar nedaudziem pērkona spērieniem , no kuriem 2 bija dažu sek. attālumā. Šķiet, pārsvarā visas izlādes bija mākoņos. Un lija, lija , lija....Siltumnīcā uz taciņas ir izveidojies purvs:) Kaut kur bija atrastas šķirbas, pa kurām tikt ūdenim iekšā.
      Šodien nelieli mākoņi, neliels , bet vēss vējš, +18*C.

      Ielādē...
  2. 17.07.2019 12:54

    Naktī tomēr paskaidrojās, un aptumsušo Mēnesi ļoti labi varēja vērot.
    Šobrīd Viļakā līst ka maz neliekas, bet 10 km uz D pat lāga netaisījās. Tur pat saule spīdēja un pamatīgi sutināja. Jo tuvāk Viļakai, jo zilāki mākoņi. Un milzīgas piles...
    Par vakardienas zibens spērienu: viens traktorists teica, ka viņam pat traktors palēcies :)

    Ielādē...
  3. 17.07.2019 14:32

    Nezinu, kā aprakstīt, ar ko sākt, jo visu šodien līdz šim bijušo var pateikt ar vienu vārdu: LIETUS. Lija visu nakti, pārsvarā neliels sēņu lietus, rītā tas pieņēmās spēkā un turpināja līt visu rītu un dienas pirmo pusi mēreni līdz mēreni stipri, non-stop, bez negaisa pazīmēm, bet brīžiem ļoti spēcīgi, kā negaisa laikā. Vien vējš minimāls, pārsvarā bezvējš. Pilsētā vietām milzu peļķes, lai cik ātri ūdens prom skrien, nevar pagūt. Nezinu, cik mm pēdējās diennakts laikā nolijis, bet nebūšu pārsteigts, ja šis skaitlis būs ap 40-50 mm. Kaut kas tāds sen nebija redzēts, manuprāt, pēdējo reizi pirms gadiem diviem, kad visa Latvija mirka un plūda.
    Mazliet lija vēl pirms pusstundas, bet tagad no A puses beidzot skaidrojas. T° naktī nemainīgi mazliet virs +13°C, dienas pirmajā pusē +14...+16°C, šobrīd +17,3°C. Pēc tādām lietavām sirds jo sevišķi pēc siltuma un saules alkst...

    Ielādē...
  4. 17.07.2019 14:52

    Mums arī sākas lietus. Ik pa brīdim uzpilina lielām lāsēm. No ZA tuvojas jauna slapjuma porcija .

    Ielādē...
  5. 17.07.2019 17:06

    Atkal kārtējais lietus mākonis uznāca, atelpa ar saulīti un ziliem debesu laukumiem nebija ilga... :( T. līdz ar to atgriežas pie +16, labi vēl, ka vēja nav. Neko daudz nelīst, bet pietiekami, lai bez lietussarga neiztiktu. Apriebies līdz pēdējam!!!

    Ielādē...
  6. 17.07.2019 18:10

    Pēc darba sataisījos uz izcirtumu avenēs, knapi paspēju aizbraukt un pirmās saujas salasīt, kā rūkdams un zibsnīdams lietus mākonis klāt, nācās mukt mājās. Tā ir, kad izskrien, radarā nepaskatoties, bet bija tik jauka, silta saulīte, ka šķita, ka tie gar malu ejošie mākoņi tā arī gar malu aizies.

    Ielādē...
  7. 17.07.2019 20:06

    Visas dienas garumā- redzami fotogeniski cb padebeši, dienas laikā drusku no pāris jau izlijušiem negaisiem uzpilināja nelielas lietus piles. Arī patreiz- komenta rakstīšanas brīdi dažviet redzams labi cb. Tas viss Rīgas ziemeļu daļā. Te skats/ patreiz/ no šīs webkameras: www.lsm.lv

    Ielādē...
  8. 17.07.2019 20:35

    No rīta migla, priekšpusdiena lielākoties saulaina. Lietus sāka līt mazliet pēc vieniem. Pēcpusdien ik pa brīdim uzlija, pat gāza, bija arī daži pērkona rūcieni. Nupat gan mākoņi pašķīrušies, tīri omulīgs laiks. Bet vagās atkal peļķes.

    Ielādē...
  9. 17.07.2019 21:42

    17. jūl. naktī un no rīta lietus. Nolija 15,5 mm. T. +12°C. Spiediens 756,5 mm. Ap pusdienas laiku skaidrojās Pūta lēns, grozīgs ZR vējš. Debesīs saradās daudz zemo gubu mākoņu., kas drīz sāka veidot lielas mākoņu gubas. Atskanēja tāli un tuvāki pērkona dārdi. Ik pa laikam uznāca lietus šaltis. Īslaicīgi pastiprinājās vējš. T. pacēlās līdz +19°C. Vakarā skaidrojās R-ZR pusē. Pašlaik turpinās lēns ZR vējš. T. +18°C. Spiediens 757,5 mm.

    Ielādē...
  10. 17.07.2019 22:33

    Nu, šodien arī Viļakā piegāza. Divos piegājienos līdz pēcpusdienai spainī 2 l ūdens. Savi 20 mm. Pērkons tā kā nedzirdējās (varbūt rīt ienāks citas ziņas).
    Vakar bijusi arī krusa netālu no Viļakas. Spēcīgas piecu minūšu vēja brāzmas dažam zemniekam saguldījušas labību.

    Ielādē...
  11. 18.07.2019 01:16

    Vakarā nedaudz skaidrojās, lietus vairāk nelija. Pamazām vēsāks, bet aizvien bez vēja. Šobrīd +13,1°C, spiediens 755,5 mm. Jaunākās prognozes tuvākajām 2 dienām pagaidām diezgan pretrunīgas (iespējams gan lietus, gan saulains laiks, gan abi kopā, viens otru nomainot), bet cenšos turēties pie tām, kas uzlabo omu. Galvenais - iztikt bez slapjuma 5dien un jo sevišķi 6dien! Ja šīs cerības piepildīsies, viss būs OK. :)

    Ielādē...
  12. 18.07.2019 02:27

    Diena ar vilšanas piegaršu...Kaut arī vairums prognozēja šodien lietu un negaisus Rīgā un apkārtnē, tātad interesanto un dinamisko dienu, tomēr īstenība izrādijās visai pliekana un neinteresanta- kaut arī pamalēs visu dienu un vakaru veidojās un cēlās skaistas un iespaidīgas gubas, laktas un pērkongalvas, līdz Rīgai nekas tā īsti neatnāca- vai no izlija pa ceļam, vai garām, virs galvas nonāca vien izlijušu laktu atliekas un neizteiksmīgi pelēki mākoņi, kas aizsedza sauli un vairākas reizes nesa vien nenozimīgu pilināšanu- ne šīs- ne tas, vien tālumā dažreiz pērkons norūcās. Zēl gan, jo tuvākas dienas mūsu pusē vairs uz lietu/negaisiem nav ko cerēt :(.

    Ielādē...
  13. 18.07.2019 07:57

    *17.7.2019. Rīgas ziemeļi. Ciklons aiziet uz dienvidaustrumiem. Jau nakts otrajā pusē daļēji skaidrojās. Visas dienas garumā - izteikti gubu mākoņi un daudzi cb padebeši. Tie gan vairāk gar ZA-A-DA-D-DR pusi. No tiem pusdienās arī vairākas nelielas lietus brāzmas. Cb mākoņi bija redzami arī saulrietā, pēc tam- gandrīz skaidras debesis. ZZA vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+14; 9:00+15; 15:00+19; 21:00+15.

    Ielādē...
  14. 18.07.2019 11:04

    Vakardienas lietus mākoņi kaut kur kaut kā izčākstēja. No lielajiem lietiem bija palicis Čiks. Nevajag jau vairs to lietu, bet vīrs ilgi domāja: iet uz futbolu vai neiet, jo bija reāls risks samirkt:) Tieši spēles laikā leiši nopietni solīja lietu vismaz Daugavas labajā krastā. Taču tas neatnāca ne līdz stadionam, ne Piņķiem.
    Šodien saulains un vējains. Zālē milzu rasa. Zeme tik mitra, ka ravēšanas darbus var atlikt vismaz uz 3 dienām. Kaut būtu siltākas naktis ( un dienas) , jo savādāk sajūta ir kā augustā. +19*C.

    Ielādē...
  15. 18.07.2019 17:10

    Šodien pagaidām pieturas labs laiks. Dienas pirmajā pusē daļēji mākoņains, Saule spīdēja regulāri, bet diezgan blāvi, bija parādījies jūtams ZR puses vējelis, diena iesila negribīgi - agrā rītā +13, priekšpusdienā +17...+18°C. Pāris reizes uzkrita 3 piles 5 rindās, bet nekādu ievērības cienīgu nokrišņu nebija. Un paldies Dievam, cik tad var!
    Pēcpusdienā, lai arī vējš pieņēmās spēkā, vairāk skaidrojās, Saule uzspīdēja spožāk, kas deva arī tūlītēju efektu, t° pakāpjoties virs +20°C, vēlāk grādrādis tuvojās arī +22 grādu atzīmei (+21,8°C). Tad, apmēram ap 16.00, no Z puses tuvojās bažas raisošs mākonis, taču pēdējā brīdī sadalījās un aizgāja pa malām, līdz ar to aiztaupot raizes par izmazgātās veļas glābšanu no lietus.
    T. uz brīdi gan noslīdēja mazliet zem +20°C, bet tagad atkal Saule ik pa laikam izlaužas caur mākoņiem, tuvumā neko draudīgu nemana, t° atkal pakāpusies uz augšu, šobrīd +21,3°C. Vējš joprojām mēreni pūš no ZR, spiediens praktiski nemainās, 755,5 mm.

    Ielādē...
  16. 18.07.2019 21:34

    18. jūl. no rīta skaidrs, ar nelielu dūmaku. T. bija +11°C. Vēlāk parādījās zemi mākoņi, kas atradās tikai nedaudz virs koku galotnēm. Vējš no sākuma lēns, bet, kad mākoņi pacēlās augstāk, uzpūta mēreni no Z puses. Vienu brīdi priekšpusdienā zemie gubu mākoņi gandrīz pazuda, bet vēlāk atkal parādījās. Pēcpusdienā t. pakāpās līdz +22°C. Veidojās skaidras debess ķīlis, kas sākās līcī un sakļāvās kaut kur Lietuvā. Pašlaik t. +19°C. Spiediens 759 mm. Vējš norimst.

    Ielādē...
  17. 18.07.2019 22:15

    Man dēls uzstādīja nopietnu diagnozi- sēņu dullums. Tas esot tad, kad māte jau otro vakaru pēc darba skrien uz mežu, nāk mājās ar pilnu spaini beku un tad līdz pusnaktij tās tīra, cep, marinē un kaltē. Bet kā lai neskrien, ja baravikas aug ne pa dienām, bet pa stundām. Tiesa gan- jāzina, kur meklēt, pašlaik tās aug palielā zālē, vēl ir zem papardēm, kur vairāk mitruma, zem eglēm, kur ir sausāks, vēl jāpagaida, bet gan jau arī tur būs.

    Ielādē...
  18. 19.07.2019 00:17

    Vējš pierimis, nesen uzlēcis pilns Mēness, mākoņu maz. Joprojām salīdzinoši silts, šobrīd +16,2°C, spiediens 756 mm.
    Man arī gribas uz mežu, jo dzirdētas runas, ka bekas augot traki un varot teju vai ar izkapti pļaut, bet tuvākajās dienās nesanāks, jo meži tālu, bet laika maz, tuvojas svētki, ciemiņi brauks. Ātrāk par svētdienu neizrauties, un arī tad nav garantijas, ka sanāks... Vienīgā cerība uz bērzu birzīti netālu no dārza, lai kaut mērcīte sanāktu. :)

    Ielādē...
  19. 19.07.2019 00:54

    Šodien kuģojot no Olandes D gala uz Gotlandes D galu jūra neparasti rāma, D vējš 2 - 3 m/s, viļņi līdz 10 cm, saule visu dienu, temperatūra līdz 19°C , šobrīd naktī pie Gotlandes, bezvējš, skaidras debesis, pilnmēness un ļoti silts 17°C , izskatās, ka būs ilgā nakts motokuģošana bezvējā.

    Ielādē...
  20. 19.07.2019 07:59

    *18.7.2019. Rīgas ziemeļi. Pastiprinās augsta spiediena atzars pēc ciklona. Naktī vēl ir daļēja augsto gubu mākoņainība, tāda pati tā ir agrā rītā. Dienā laiks vairāk skaidrojas, tik virs cietzemes redzami daži - gan visai pabiezi- gubu mākoņi, Tie izklīda vien pēc saulrieta. ZZA vējš 1-2m/s, dienas vidū un pievakarē spirgtas brāzmas līdz 8-10m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+15; 9:00+16; 15:00+21; 21:00+16.

    Ielādē...
  21. 17.07.2019 23:49

    Pašā vakarā vēlreiz aizdevos uz mežu, šoreiz pārbaudīt, vai Laumas norādes par sēņu augšanu apstiprināsies. Un tik tiešām- uz meža celiņa vesels birums sīku sviesta beciņu, taisni tādas, kas marinējamas, atliek vien noskalot, katlā iekšā un marinādi virsū. Baravikas gan tik ātri nerādījās, bet kad jau cerības zuda, uzgāju zāļainu stūrīti tērcītes malā un tur pavisam nelielā platībā atradu 21 baraviku, pāris izrādījās tārpainas, bet pārējās- apbrīnojami veselas. Tad nu šī gada pirmās baravikas, saceptas tīrā sviestā, ir jau nodegustētas. Paldies, Lauma!

    Ielādē...
    1. 19.07.2019 11:20

      Sajutos gandrīz kā meža māte :D . Lien, lien šobrīd ārā dikti daiļi puļķi, spēj tik griezt. Un, ja pirmdien sola lietu, varētu būt, ka šogad būs patiešām brangs sēņu gads :) .

      Ielādē...
  22. 19.07.2019 11:58

    18. jūl. diezgan sutīga diena ar mākoņainām debesīm, pa brīdim arī saule parādījās. Īsti bez lietus neiztika: pāris reizes uzpilināja, bet ne mērāmos daudzumos. T līdz +20°C.

    Šodien apmācies, smidzina kopš paša rīta. Jādodas sēnēs :)

    Ielādē...
  23. 19.07.2019 13:33

    Rīts saulains, bet vēss, jo pūta mērens vējš, kas acīmredzot nebija līdz galam rimies arī naktī, t° +13...+15°C. Vēlāk siltāks, priekšpusdienā +18...+20°C. Šobrīd saulains MMD, diezgan daudz arī dažāda izmēra gubu mākoņu, lielāki un pelēkāki redzami Z un A pamalēs. Tiešā tuvumā pagaidām nekādu iespaidīgu gubu nav. Vējš iegriezies no R un pūš jau mēreni stipri, brāzmās varētu būt 10-12 m/s. Neraugoties uz to, patīkami silts, t° +22,2°C un lēnām turpina kāpt. Spiediens 757,5 mm.

    Ielādē...
  24. 19.07.2019 17:14

    Arī vēlāk pēcpusdienā zilpelēki padebeši A pamalē grozījās, bet netuvojās. Tagad pamazām attālinās un pazūd, uz vietas vien laba laika gubumākoņi, kuru daudzums arī sarūk. Vējš joprojām mēreni stiprs, t° turas mazliet virs +23°C, spiediens lēnām kāpj, 758,5 mm. Ļoti jauks laiks. :)

    Ielādē...
  25. 19.07.2019 21:44

    19. jūl. no rīta saulains, bez mākoņiem. T. +11°C. Spiediens 760 mm. Pirmie gubu mākoņi parādījās ap pusdienas laiku. Pēcpusdienā t. pacēlās līdz +23°C. Pievakarē pāri gāja neizteiksmīga mākoņu fronte no Z puses. Mākoņu daudzums palielinājās līdz 6-7 ballēm. Vēlāk tas atkal samazinājās. Vējš visu dienu mērens no R-ZR puses. Pašlaik t. +18°C. Spiediens 761 mm.

    Ielādē...