Ir pienācis laiks iepazīstināt visus meteolapiešus ar profesionālu meteoroloģisko staciju. Jā, patiešām profesionālu. Stacijas nosaukums un modelis ir sekojošs - Technoline WS - 2800 IT. To iegādājos ārzemju internetveikalā. Stacijas galvenās sastāvdaļas un apraksti tiks parādīti bildēs. Staciju vēl pagaidām neesmu uzstādījis tā kā visas iekārtas ir tikai demontrēšanai. Vairāk par staciju varat lasīt šeit (angļu valodā) http://www.lacrossetechnology.fr/ws2800/pdf/P40-09_Manuel_WS2800_Main_GB.pdf

 ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·  nav  ·  Weatherman  ·  Pilnā izmērā
Attēls #1:
  1. 04.05.2019 20:10

    Woow! Pilns komplekts...

    Ielādē...
    1. 04.05.2019 20:11

      Jā. Maksā arī diezgan paprāvas naudiņas, bet tas ir to vērts. :)

      Ielādē...
  2. 04.05.2019 20:59

    Skaisti!

    Ielādē...
  3. 04.05.2019 20:24

    Ja dati no stacijas nonāk datorā, varam izskatīt iespēju automatizēt datu atspoguļošanu novērojumu kartē vai vismaz padarīt ērtāku šo datu iesniegšanu.

    Ielādē...
    1. 04.05.2019 20:33

      Vispirms man ir jāpārliecinās, vai man ir šāda iespēja par automatizētajiem novērojumiem.

      Ielādē...
    2. 04.05.2019 23:01

      Sveiki meteolapa. Datorā man dati neglabājas, bet translējas uz Wunderground. Nezinu vai jums ir iespēja no turienes nolasīt. Vismaz krievu lapa rp5 tos manus datus kautkā dabū, atjauno ar intervālu apm 2-3 min. Nav ne jausmas kā viņi tos iegūst. Vēl arī dažas citas android laika aplikācijas kautā to dabū gatavu, jo dati reālā laikā aizdomīgi sakrīt.

      Ielādē...
  4. 05.05.2019 03:19

    Ļoti labs risinājums! :) Ja es dzīvotu laukos vai būtu pietiekami plašas teritorijas īpašnieks pilsētā, kur varētu nodrošināt piemērotus apstākļus šāda tipa stacijas darbībai, arī domātu par ko līdzīgu. Lai veicas! :)

    Ielādē...
  5. 06.05.2019 09:59

    Šeit ir WMO noteikumi laika apstākļu parametru mērīšanā. Es protams, nevaru pretendēt uz absolūtu precizitāti, bet gan censties turēties TUVU nepieciešamajiem standartiem: library.wmo.int www.meteo.lv

    Pieļauju, ka mana būdiņa ir nedaudz arhaisks standarts. Taču temperatūras sensors ir jāsargā no nokrišņiem, jo tas nav ūdensizturīgs, bet termoizturīgs.

    Neskaldīsim matus. :)

    Ielādē...
  6. 06.05.2019 10:40

    Toms Bricis savējo meteo staciju sauc par pusprofesionālo, kuru iegādājās apmēram par 1000 latiem. Profesionālās viņš saka, ka maksājot 3-5 reizes dārgāk... Tas tā..citēts no viņa intervijas...

    Ielādē...
    1. 06.05.2019 11:13

      Jautājums, kad viņš iegādājās šo staciju? :) Man liekas, ka pirms gadiem 6-7. Tagad cenas ir mainījušās. Viss ir kļuvis lētāks. Manējā ar visu piegādi izmaksāja 268 eiro.

      Ielādē...
  7. 04.05.2019 22:01

    Universāls noteikums, ka jebkādiem objektiem (ēkām, kokiem) jābūt ne tuvāk par desmitkāršu to augstumu. Šajā gadījumā ābele ir pārāk liela jeb tā ir pārāk tuvu. Bezjēdzīgi iztērēta nauda, mērot tik lokālu mikroklimatu. To varēja izdarīt ar vienu termometru, jo vējš tāpat tiek mazināts, gaisa mitrumu ietekmēs koks vai koki, kas tur tuvumā. Meteoroloģiskajos novērojumos par pašiem mērinstrumentiem svarīgāks ir to novietojums.

    Ielādē...
    1. 04.05.2019 22:15

      Mērinstrumentus ir iespējams pārvietot. Visi mērinstrumenti neatradīsies vienā vienā.

      Man tā ir hobija lieta. Atļāvos ieguldīt līdzekļus, jo biju tam sakrājis pietiekami daudz naudas.

      Ielādē...
      1. 04.05.2019 23:59

        Kad rakstīju, skatījos uz šo diez vai pārvietojamo būdiņu www.meteolapa.lv
        A cik tad tas prieks izmaksāja ar visu transportēšanu? Latvijas pastu izmantojāt vai ko citu? Es drīzāk sapņoju par kaut kādu automātisko meteostaciju, jo tas nav hobijs, bet dzīves nepieciešamība, tikai kad varēšu atļauties... varbūt nākamajā gadsimtā...

        Ielādē...
        1. 05.05.2019 09:35

          Vai negribās mazu kašķīti?

          Nopelniet, sakrājiet un nopērciet.

          Ielādē...
          1. 05.05.2019 10:22

            Ja kāds kasās, tad tikai Jūs (kas dzimis kasīties, tas fiziski nespēj nekasīties). Es normāli pajautāju par piegādi, jo LV ir problēmas ar pastu, īpaši ar dārgiem pirkumiem. Dārgas kurjerkompānijas sadārdzina pirkumu tik ļoti, ka tas kļūst nereāls.
            Kad nopelnīšu 200 tk EUR, tad varbūt varēšu atļauties pirkt tādas mantiņas. Tāda iespējamība ir 0.0%. Runa ir par prioritātēm. Ir svarīgāki tēriņi (neatliekami, neizbēgami). Cik uz vietas LV esmu skatījies veikalos, mani neapmierina, ka sensorus uz vietas ārā baro baterijas, kas aukstumā pārāk ātri zaudē elektrību. Man gribētos ar vadu no mājas. Tad vēl daudzām amatierstacijām apakšējā robeža ir tikai -20, kas kaut kādiem subtropiem paredzēts. Kalibrēšana nav tik svarīga, jo novirzi var kaut kur pierakstīt. Balts (bildē nemaz tik balts neizskatās) koks pat ļoti labi sasilst. To materiālu agrāk izmantoja ne no labas dzīves. Mūsdienās izmanto citus materiālus. Baigi noslēpts termometrs nefiksē patieso salu bezvējā.

            Ielādē...
            1. 05.05.2019 10:39

              Agni Lucidus.

              Ja ir problēmas lasīt un saprast, tad diemžēl tikai Jums. Nesaprotu, kādēļ šeit atkal ieradāties, jo ir vēlme tikai maitāt labo atmosfēru šeit. Ar twitter un facebook nepietiek? Mūsdienās ir amazon, ebay, wish u.c internetveikali un piegādes nemaz nav tik dārgas. Daži padsmiti eiro. Nevajag visu dramatizēt ar savu kasīkli. Nav saprotams, kur tādi dīvaiņi rodas.

              Jauku dienu!

              Ielādē...
    2. 06.05.2019 15:19

      Lasu..bet paliek jautājums: ar ko tas mikroklimats pļavā būs pareizāks nekā tas, pie mājas stūra.Temparatūra ir tāda tajā vietā, kāda ir!Doma tāda kāpēc bezobjektu temperatūra ir labāka, savādāka nekā dārzā??Varbūt mazu skaidrojumu...man ir Netatmo muciņa, cenšos viņu novietot "neitrāli" pa nakti bija -4,5..nekādi Jūsu solītie -10 -15.

      Ielādē...
  8. 04.05.2019 22:55

    Weatherman, slinkums bija meklēt un lasīt pdf manuāli, tāpēc jautājums. Vai sensorus ir iespējams arī kalibrēt, vadības monitorā iestādot kļūdu? Jo neviens hobija meteostacijas sensors nebūs pilnīgi precīzs. Lai translētu datus internetā, tas ir diezgan būstiski. Un vai tai koka būdiņai jumts pārāk nesakarsīs vasarā, kas var radīt kļūdu par kādu grādu uz augšu? Man ir Ambient Weather 1002 (Eiropas versija HP1000SE). Šai var kalibrēt visus sensorus, ja ir pieejams precīzs mērinstruments salīdzināšanai.

    Ielādē...
    1. 05.05.2019 09:30

      Sveiks!

      Vēlos vēlreiz uzsvērt, ka aprakstā minēju - Tā ir profesionālā bezvadu meteoroloģiskā stacija, nevis hobija meteoroloģiskā stacija. Sensorus kalibrēt nav iespējams. Ja godīgi, tad nevienai stacijai nevar būt 100% izcila precizitāte. Būdiņa ir krāsota balta (arī tās jumts), kas sevī neuzsūc siltumu. Zem jumta ir vēl viens būrītis ar gaisa atverēm, kur gaiss brīvi var plūst cauri. Tā kā nekas nesakarsīs. Nenonivelēsim visu uz sīkumiem. :)

      Datus translēt internetā pagaidām neplānoju.

      Ielādē...
      1. 05.05.2019 22:48

        Paldies par info. Nu jā, pieļauju, ka vārdu profesionāla, parasti šādām meteostacijām nosaukumos raksta, manējai arī starp citu:) Būtu interesanti uzzināt kādus sensorus izmanto LV Ceļu stacijās, jo viņiem nekādas būdiņas nav, vienkārši sensors ar saules radiāciju slāpējošu vairogu, tāpat kā Tavai un manai stacijai. Bezvējā saulainā laikā vajadzētu būt nelielām problēmām. Tavējai forši, ka sensori ir atsevišķi dažādās vietās novietojami. P.S. Brīnos, ka mūsu kolēģis Hauonekani nemāk internetā atrst piegādes izmaksas:) Savējo iegādājos ebay, piegāde 12 eur.

        Ielādē...
        1. 05.05.2019 23:18

          Esmu no dinozauru laikmeta. Mobilais teju pirmā izlaiduma, ar datoru uz Jūs, ar Internetu vispār не общаюсь. Banku karšu nav, pat nenojaušu, kas tā tāda Internetbanka. Interneta veikali man ir vienā līmenī ar iepirkšanās centru kaimiņu galaktikā.
          Daudzām ceļu stacijām ir pamatīga būda! images.vfl.ru

          Ielādē...
          1. 06.05.2019 01:33

            Būda varena, tikai nez kāpēc temp. sensors ir virs tās būdas? Varbūt tajā būdā ir kādas elektroniskas ierīces, kas nodrošina sakarus ar ārpasauli, nedrīkst samirkt utt.... Un kur Tavi apgalvojumi, ka Sensoram jābūt 10x attālumā no kokiem/ēkām? Šajā attēlā redzamā, šķiet Rudbāržu meteostacija, esmu to vairākkārt papētījis klātienē, tuvākie koki ir apm. 10-15 m augsti, bet stacija neatrodas 150m attālumā.

            Ielādē...
            1. 06.05.2019 06:23

              Mani apgalvojumi? Varbūt pats iepazīsieties ar WMO ieteikumiem, kam jābūt ap meteostaciju un kam tur nav jābūt? Ak jā... labāk ebay pētīt, nevis izlasīt, ko teic autoritārākā organizācija. Praksē gan pat ASV, Austrālijā, Eiropā vairums meteostaciju atrodas pavisam citādā vidē. A kādā sakarā Jūs ceļu stacijas jaucat ar meteostacijām? Jūs tiešām nesaprotat (tik virtuozi izprotot ebay nianses), ka to staciju uzdevums ir LVC sekot līdzi situācijai uz šosejām? Kur tām stacijām bija jābūt, ja ne pie ceļa, kas ir noziedzīgi pret klasisko meteoroloģiju? Attiecīgi tur ir vienalga, kur ēkas, koki, jo tās stacijas nemēra ekstrapolējamu temperatūru, tikai to, kas ir konkrēti uz šosejas un konkrētā vietā. Esmu mazliet šokēts par tādu piekasīšanos absolūti nevietā.

              Ielādē...
              1. 08.05.2019 22:52

                Visu cieņu profam! Bet man arī ir svarīgi zināt kādi apstākļi ir manā pilsētā, kur es un citi pilsētnieki ikdienā uzturas, nevis kaut kādā klajā laukā, kur 300 km radiusā nav neviena koka, mājas un tikai stārķi ganās. Novērtēju Tavas zināšanas, bet esi kautko pārpratis, es nepretendēju uz profesionāla meteorologa titulu, tikai vēroju, kas manā apkārtnē notiek. Mani paziņas pilsētiņā arī atzinīgi izsakās, ka var sekot līdzi. Un ko Tu tā aizsvilies par to ebay? Es neesmu vainīgs, ka LV tādas lietas nepārdod.

                Ielādē...
                1. 08.05.2019 23:18

                  " 300 km radiusā nav neviena koka" Baidos, ka pat LV ģeogrāfiskajam centram tāds rādiuss iziet ārpus LV robežām. Attiecīgi nav saprotams - tas ir neizdevies humors vai kas? Daudz Jums koku un ēku 30 m augstumā (tādas ir 10-stāvenes), lai attālums būtu 300 m? Tā kā man pārsvarā nav nekā augstāka par 6..7 m, tad ne tālāk par 60..70 m no malējās ēkas mēru. Kopumā tā ir viena vieta, bet pie DR, R, ZR, Z vēja mēru vienā vietā, a pie ZA, A, DA un D vējiem mēru mazliet citā vietā (attālums kādi 30 m starp tām). Tas ir tāpēc, ka vējam jāpūš no klajuma, a starp tām vietām ir pāris metru augstas ābelītes. Kopumā abas vietas ir vienā augstumā virs jūras un vienlīdz atklātas. Un mēru, lai varētu salīdzināt ar normālām meteostacijām. Kā es varu uzzināt vietas klimatu, mērot starp ēkām? Vienā gadā ēkas ir ogļu melnā krāsā ar melniem akmentiņiem pagalmā un citā gadā sniegbaltas ēkas ar baltiem akmentiņiem. Jā, mani grādi neatklāj tuvējo miestu temperatūru, bet nav jau gluži nekuriene.

                  Ielādē...
                  1. 08.05.2019 23:30

                    Pa lielam mēru savas teritorijas sirdī, kur notiek lielākā aktivitāte, savukārt zāles grādus mēru pie visvērtīgākā, kas man ir. Tas saskan ar to, ka arī Jūs gūstat grādus sev aktuālā vietā. Empīriski zinu, ka vēl siltāks pat par pagalmu ir visaugstākajā vietā, bet būtiski aukstāks Z-daļā, kas it kā nav viszemākā, bet tur kaut kā nelabi sakrājas gaiss, turklāt tur ir tāds kā aizvējš, kad pūš visbiežākie DA virziena vēji. Līdzīgi auksta vai dažkārt vēl aukstāka par Z daļu ir D-daļa, kas ir viszemākā un tur patiešām sakrājas visaukstākais gaiss, taču pie Z vēja tur ir bezvējš pat ziemā un nez kāpēc siltāks kā Z-daļā. Esmu centies noķert dienas siltumu tur, bet nav izdevies - tie paši grādi, kas augšā sirdī. Attiecīgi uzskatu, ka pat gada vidējā tur lejā ir par 1 grādu zemāka - jo naktis teju vienmēr tur ir līdz pat 2 grādus aukstākas kā sirdī. A Skrunda un visa Ventas ieleja manuprāt ir visaukstākā vieta Kurzemē. Tikai Jūsu 2.7 m virs zemes neļauj to pilnā mērā saskatīt.

                    Ielādē...