Zodāna purvs. Mēģinājums beidzot tikt pie kādas dzērvenes. Pēc piecu stundu veselīgas pastaigas pāris litri salasījās. Izdevās arī mazliet samirkt, jo sāka līt. Pašā purvā liekāks slapjums vien tanī galā, kur pēc normāli mitras vasaras parasti ir liels risks dabūt ūdeni arī zābakos.

 ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·  nav  ·  Pierobežā  ·  Pilnā izmērā
Attēls #1:
  1. 20.10.2013 20:37

    Es šogad pie dzērvenēm tā arī netiku, "nogulēju" sev zināmo purva stūrīti, kāds cits jau bija pasteidzies, bet uz svešu purvu iet meklēt jaunas vietas kaut kā negribējās...

    Ielādē...
  2. 20.10.2013 20:42

    Manas dzērvenes no Teiču purva,jau burkās un pagrabā.Un kas ir vistenes?Bildes patīk 5,6,7,11-tuvplāni.

    Ielādē...
  3. 21.10.2013 01:01

    Purvā laikam ir neatkārtojami skati, kādi parastā mežā nav sastopami, foršas bildes! Pats gan ne visai mīlu doties uz purviem, īpaši slapjā laikā, dodu priekšroku sausākām dabas vietām... ;)

    Ielādē...
  4. 20.10.2013 21:17

    Vistenes ir sēnes līdzīgas gailenēm!! Melnā vistene meža ogas ēdamas!! Lasi vairāk šeit >> Melnā vistene

    Pēc likuma jau dabas liegumā nevar iet lāsit sēnes un ogas ja nemaldos!! Ja Tevi pieķer vides inspektors tad ir jāmāksā sods!!

    Ielādē...
    1. 20.10.2013 21:45

      Par melnajām vistenēm taisnība, bet ne par dabas liegumiem. Nedrīkst atrasties rezervātu stingrā aizsardzības režīma zonā, bet ne jau dabas liegumos. Nedrīkst ogu lasīšanai izmantot kādas palīgierīces, tas gan.

      Ielādē...
    2. 21.10.2013 08:50

      Lasīja radi kas dzīvo pie rezervāta-vietējie drīkst konkrētās dienās to darīt,bet nne citās.

      Ielādē...
  5. 21.10.2013 11:01

    Re nu, bet es domāju , ka tās melnās ogas nedrīkst ēst...Labi, būs nākamreiz jāpagaršo:)Tā ir, ka īstā purvā pirmo reizi biju tik tad, kad man jau bija 25 gadi(:Kā es priecājos, redzot, kā aug dzērvenes, diedziņā piesietas pie dzinuma:)Bērnībā- nekāda saskares ar purvu un tās iemītniekiem, arī tagad tur nejūtos labi, nepatīk, ka visu laiku jāseko, kur likt kāju, kas un kāpēc kaut kur čab, arī orientācija bieži zūd...
    Taču arī purvam savs skaistums ir, ja labi ieskatās:))Un tā īpatnējā smarža....Tik vēlu rudenī gan purvā nav būts. Interesanti vismaz bildēs apskatīties...Sfagnu sūnas tagad ir ļoti skaistā krāsā iekrāsojušās...

    Ielādē...
  6. 21.10.2013 17:06

    Pateicos par atzinīgiem vārdiem, ja patika :) Atbildes un paskaidrojumi visiem komentētājiem :)
    Jā, Teičos, cik atceros viena darbinieka skaidrojumu, drīkst lasīt ogas ar īpašām atļaujām, noteiktās vietās (ir teritorijas, kurās noteikti neielaiž), loģiski - vietējie, un, izrādās ir pat konkrētas dienas. Liegumos ogot un sēņot nav liegts, protams, ievērojot zināmus uzvedības noteikumus (nepostīt, neraut, nemēslot utml), bet tā kā uzskatu, ka šie noteikumi attiecas uz jebkuru vietu dabā, tad man nav problēmu. Salīdzinoši regulāri iznāk būt jau minētajā Zodāna purvā, Posolnīcu liegumā (visai īptnēja vieta), Vecumu dabas parkā. Praktiski visi lielākie purvi bij. Balvu rajona teritorijā ir liegumi jau no padomju laikiem, visos cilvēki vienmēr ir ogojuši :)
    Melnās vistenes ir ēdamas, bet tām nav nekādas īpašas garšas, pašas sīkas, droši vien tāpēc netiek lasītas.
    Latvijā sastopamas 36 sfagnu sugas: šaurlapu, br… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...