Kurzemē ziema īslaicīgi atkāpsies

Kurzemē ziema īslaicīgi atkāpsies

Decembra pirmajā nedēļā Eiropā kopumā aktivizēsies ciklonu darbība, kas ietekmēs laikapstākļus arī Latvijā. Nedēļas pirmajās dienās mūs skars ciklons, atnesot dažāda veida nokrišņus un gaisa temperatūras paaugstināšanos. Pirmdien visā valstī gaidāmi nokrišņi, lielākajā valsts daļā slapjš sniegs, Kurzemē dienas gaitā arī lietus. Sniegu sākotnēji nomainīs atkala, tāpēc gan braucējiem, gan kājāmgājējiem jābūt uzmanīgiem. Gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies, valsts austrumu daļā dienas lielāko daļu vēl gaidāms neliels sals, savukārt Kurzemē pievakarē gaiss varētu iesilt līdz +3 ... +5 grādiem. Nokrišņi daudzviet turpināsies arī naktī uz otrdienu un otrdien dienā, kad visā valstī gaisa temperatūra caurmērā svārstīsies starp +1 ... +7 grādiem, attiecīgi siltākais laiks valsts rietumos. Mērenāks D, otrdien arī DR vējš būs sajūtams jūras piekrastē.

Prognozētā maksimālā gaisa temperatūra un vēja virziens otrdien pēcpusdienā (weather.us)

Nedēļas vidū atmosfēras spiediens varētu nedaudz paaugstināties, kļūs arī nedaudz vēsāks un gaisa temperatūra caurmērā svārstīsies ap nulli. Vējš uz brīdi iegriezīsies no ZR puses, līdz ar to iespējami arī līča efekta nokrišņi. Sniega segas pieaugums trešdien un ceturtdien tiek prognozēts galvenokārt Kurzemē un Vidzemē. No trešdienas līdz piektdienai virs mums atradīsies vēsāka gaisa masa, temperatūra dienas laikā svārstīsies -3 ... +3 grādu robežās, savukārt ceturtdienas un piektdienas rītā valsts A gaiss varētu atdzist līdz -2 ... -6 grādiem.

Maksimālā gaisa temperatūra un prognozētais sniega segas biezums 6.decembra pēcpusdienā (weather.us)

Piektdien un nedēļas nogalē, visdrīzāk, mūs skars nākamais ciklons un gaisa temperatūra īslaicīgi varētu paaugstināties par pāris grādiem. Pie optimistiskākā scenārija Kurzemes piekrastē brīvdienās gaisa temperatūra var sasniegt +4 ... +6 grādus, bet valsts austrumos tā visdrīzāk svārstīsies ap nulli, iespējams neliels sals un nosacītais ziemas turpinājums. Eiropas vidēja termiņa prognožu modelis gan sestdien nelielu salu prognozē vēl visā valstī. Pēc nedēļas, visdrīzāk, lielākajā valsts daļā būs neliela sniega sega, un līdzīgi kā iepriekš, atsevišķi modeļi paredz pat 10 cm biezu kārtu, galvenokārt valsts austrumos.

GFS prognozētās nokrišņu zonas un cikloni 8.decembra rītā, sniega segas prognoze 9.12. (wxcharts.eu)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.12.2018 21:01

    Saulkrastos šodien visu dienu neliels smidzinošs lietutiņš kas vakarā pierima, temperatūra dienas gaitā lēnām kāpa un tagad jau +4°C . Sniega atliekas dienas gaitā pilnībā nokusa, zeme gan vēl sasalusi. Lilastes ezerā rīta pusē redzēju dažus zemledus makšķerniekus.
    Laikapstākļi kā decembrī pienākas - ziema cīnās ar rudeni.

    Ielādē...
  2. 08.12.2018 21:49

    8. dec. naktī lietus. T. pamazām cēlās. No rīta uz ceļiem liela pļorzība: viss šķīst un kūst. T. +1°C. Spiediens 749 mm. Debess apmākusies un tumša. Pēcpusdienā lietus brīžiem turpinājās. T. pacēlās līdz +2°C. Spiediens neko daudz vairs nekrita. Vakarā DR pamalē parādījās sārti vakara mākoņi. Tomēr Saule nebija redzama. Vējš pierimis, varbūt vispār vairs nepūš. Pašlaik t. +1°C. Spiediens 749 mm.

    Ielādē...
  3. 09.12.2018 01:47

    Pēc pieciem pievakarē smalkiem graudiem krītošais sniegs diezgan ātri pārgāja smidzinošā lietū. Vienubrīd, jau ejot mājās, piefiksēju, ka no līdz tam baltajiem kokiem lija lietus, turklāt jūtami stiprāks nekā no mākoņiem. Droši vien ilgi tas nebija, bet šāds interesants brīdis trāpījās.

    Vakarā nokrišņi mitējās, arī vējš pierima, bet grādi uz augšu, pēdējās stundās turas mazliet virs +2°C. Aizvien vairāk kūst arī uz zemes izveidojusies pļurza, bet tomēr lēnāk nekā citreiz. Šķiet, zeme pārāk auksta, lai sasnigušais normāli kustu, toties atkalu nemanīju, lai gan vietām kūstošais sniegs nejaukas, pietiekami slidenas vietas sagādājis bija. Tagad jau derētu pēc iespējas siltāks, lai ātrāk atbrīvoties no sabojātā sniega un savestu visus ceļus kārtībā, lai viss izkūst un noskrien, un var normāli pārvietoties. Un tad varēs gaidīt ĪSTO ZIEMU. :)

    Ielādē...
  4. 09.12.2018 11:59

    *08.12.2018. Rīga. Ciklons uz ZR no Latvijas. Apmācies visu diennakti, ar vājām skaidrošanās pazīmēm pēcpusdienā. Lietus ir naktī un dienā līdz pusdienām. Tas palīdz nokausēt sniega segu, no kuras vakarā atlikušās tikai zīmes. DDR vējš 1-2-3-6m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+3; 15:00+4; 21:00+3.

    Ielādē...
  5. 09.12.2018 13:12

    Rudens, kā rudenī ;) apmācies +5c sāka pirms stundas mēreni stipri līt lietus. Nothing special...

    Ielādē...
  6. 09.12.2018 21:08

    9. dec. no rīta viss turpināja kust. T. +1°C. Spiediens 747 mm. Mērens DR vējš. Pēcpusdienā t. +2°C. Vakarā viss sniegs gandrīz nokusis. Dažās vietās tas pa logu vēl redzams. Pašlaik t. +2°C. Spiediens 746 mm.

    Ielādē...
  7. 08.12.2018 13:02

    Gaisā plusi, uz zemes mīnusi un visam klāt lietus - grants ceļus tas padara par slidotavu. Neapskaužu tos, kam šodien pa tādiem jābrauc.

    Ielādē...
    1. 08.12.2018 19:39

      Aha, es izklaidējos pēc pilnas programmas, no rīta zemes ceļš bija slidens, bet tomēr braucams, toties asfalta posms līdz Ropažiem apmēram 6km bija pilnīga slidotava. Toties vakarā, braucot mājā, tur jau bija pakusis, bet zemes ceļa saķere nokritusies līdz nullei... Labi, ka nav intensīva satiksme un var mierīgi šļūkāt, kā nu tai mašīnai kurā brīdī braucas, galvenais, palikt uz ceļa. Bija "jautri", prieks par to, ka esmu mājā :))))

      Ielādē...
      1. 09.12.2018 15:03

        Nu meža ceļi arī vēl šodien nav īpaši labāki, nedaudz vairāk pakusis ir, bet tās joprojām ir bezmaksas slidotavas ;(.
        Sociālos tīklos lasu, ka Vidzemes augstienē šodien atkalas dēļ esot atcelti maršruta autobusu reisi, jo nevarot pabraukt pa slidenajiem ceļiem un pakalniem.

        Ielādē...
  8. 09.12.2018 22:43

    vakar kādu brīdi lija ledains lietus, viss noklājās ar ledus kārtiņu. Pēc 4-iem sāka snigt, sniga līdz kādiem 8-iem. Savi cm 4. varbūt vairāk sasniga. Bet prognozētās šausmas par laimi tik trakas nebija. Ceļi, prātīgi, tomēr bija braucami. Vakardiena ellīgi tumša.
    Šodien kusa, +1°C. Nenokusa. Viļakā sniegs ir. Šodiena gaišāka, par saule gandrīz parādījās.

    Ielādē...
  9. 09.12.2018 21:54

    Turpinās visnepatīkamako iespējamo laikapstākļu kombinācija šim jau ta gada tumšakam un drūmakam periodam, kad visvairāk prasās pēc sniega baltuma un saules gaišuma protams kombinācijā ar vizuļojošu un sarmaino ziemu... bet kas to būs devis- turpinās nebeidzams rudens ar drēgno, depresīvu un krēslainu laiku, kad nevar saprast rīts vai vakars ir ārā un bez elektriskam gaismām cauru dienu neiztikt... Sniega atliekas pilnībā nokusa, vietam uz zemes ceļiem un ceļiņiem ir ledus atliekas pamīšus ar dubļiem, nekādu būtisku nokrišņu nemaniju. Ja nebūtu suns, droši vien šajā brīvdienā savu degunu ārā pat nerādītu, nekam nederīga diena āra aktivitātēm. Un galvenājs, ka prognozes ziemasmīļiem arī turpmāk neko labu nesola, ari Z-sbetkus baltus patreiz nē.
    P.S. pēdejais GFS izlaidums gan sāk solīt nelielu salu ilgāka laika perioda kopš nākamas nedēļas beigām, tad jau redzēs...

    Ielādē...
    1. 09.12.2018 22:50

      Jā es tev piekrītu ! Un nākamnedēļ vairs nekādus dižus nokrišņus nesola, bet sals atnāks un būs kailsals. Kaut nu vismaz pāris centimetri uzsnigt.

      Ielādē...
  10. 09.12.2018 23:40

    Svētdien aiz loga nekā interesanta, tieši pretēji - krēslā un brīžiem arī plānā miglā iegrimusi, pelēka un bezveidīga pasaule... :( Nekādu ievērības cienīgu nokrišņu, vējš tāds pats. Sniega atliekas kūst, t° visu dienu +2...+2,5°C, vakarā sniega jau gandrīz nemaz nav, cik pa logiem var redzēt. Tomēr pagalmā vietām aizdomīgi spīdīga asfalta virsma, uz kuras palicis piebrauktais sniegledus, kas kūst negribīgi. Iet ārā un kaut ko sajust vai pārbaudīt nebija nekādas vēlēšanās. Suņa man nav. :)
    Pieļauju, ka citur pilsētā, gk. nomalēs, nerunājot par laukiem, vēl varētu būt lielas problēmas ar pārvietošanos, tāpēc būtu labi, ka plusi paceltos uz augšu un ļautu visam sniegam un ledum nokust, lai pēc tam varētu piesalt un uzsnigt no jauna.
    Izskatās, ka nākamajā nedēļā nekāda dižā ziemas atnākšana nespīd, tomēr, sākot ar nedēļas vidu, A pusē ir cerības uz nelielu salu, vēlāk - arī uz sniegu. Redzēsim. :) Bet šobrīd aiz loga arvien +2°C, spiediens 745 mm.

    Ielādē...
    1. 10.12.2018 01:24

      Pēc 0.30 sāka snigt slapjš sniegs kombinācijā ar lietu. Uz zemes gan viss uzreiz nokūst. T° pēc ilgas turēšanās pie +2 strauji nokritusies līdz +1,3°C. Šobrīd gan nokrišņi kļuvuši krietni vājāki.

      Ielādē...
  11. 10.12.2018 07:57

    *09.12.2018. Rīga. Ciklons uz DR no Latvijas. Apmācies visas dienas garumā. Reizēm minimāli nokrišņi. Atkusnis - sniegs gandrīz pilnībā ir nogājis. DAD vējš 2-3-6-7m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+3; 15:00+4; 21:00+3.

    Ielādē...
  12. 10.12.2018 20:42

    Pelēki tumšs, mitrs un vēss. Decemberis...:) Nav jau ko īsti rakstīt:))))))))))

    Ielādē...