Aukstās gaisa masas kapitulē saules priekšā

Aukstās gaisa masas kapitulē saules priekšā

Šonedēļ Latvijā ir ieplūdis silts gaiss un jau otrdien temperatūra dažviet, arī Rīgā, sasniedza +6 grādus, bet nedēļas otrajā pusē ieplūdīs vēsāks gaiss. Jau piektdien 850hPa temperatūra būs par 10-12 grādiem zemāka nekā šorīt un tuvosies -10 grādu atzīmei. Taču izskatās, ka ja vien mākoņi izklīdīs un spīdēs saule, pat šāda aukstu gaisa masu ieplūde nespēs noturēt salu un arī piektdien dienā lielākajā valsts daļā temperatūra pakāpsies kādu grādu virs nulles.

Tie, kas laika apstākļiem seko mazliet vairāk nekā 2 minūšu laika prognozei medijos, mēdz palūkoties arī kādās kartēs, ir zināms, ka uz gadalaiku maiņu, jo īpaši pavasari, modeļiem ir problēmas aprēķināt gaisa temperatūru. Iespējams tiek pārvērtēta sniega lauku dzesējošā nozīme un nepietiekami novērtēta saules ietekme, kā rezultātā bieži ir krietni siltāks, nekā modeļi prognozē. Nu, piemēram, vakar (otrdien) bija pat par 5 grādiem siltāks, nekā prognozēja GFS un par 1-3 grādiem siltāks nekā prognozēja ECMWF.

Ar visu šo gribu teikt, ka meteoroloģiskais pavasaris ir tepat aiz stūra, jo, ja vien debesis visu dienu nesedz mākoņi vai ja pie mums netiks kaut kādas superauksts arktiskas gaisa masas, tad saule nu jau ir pietiekami spēcīga, lai katru dienu gaisa temperatūra lielākajā valsts daļā būtu virs nulles. Pēdējās dienās jau arī dzīvojam pāri normai. Rīgā gaisa temperatūra otrdien bija savus 3-4 grādus augstāka par normu.

Par paliem

Šonedēļ nokrišņi būs, bet izskatās, ka nekas baigi ekstrēms. Turpmāk lielākoties valdīs anticikloni, taču šie (atšķirībā no ziemas monstriem) būs ar siltākām gaisa masām. Tas nozīmē - saulainas un siltas pavasara dienas un dzestras naktis ar nelielu salu. Izcila kombinācija, lai mazinātu iespējamos plūdus. Un lai arī šo ilgtermiņa prognozi šobrīd atbalsta gan GFS, gan ECMWF, tā ir pārāk skaista, lai tai noticētu :)

Pašreiz izskatās, ka meteoroloģiskais pavasaris, visticamāk, iestāsies "normālajā" laikā - marta trešajā dekādē. Var jau būt, ka Kurzemē var atnāk arī bišķi ātrāk.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.03.2011 12:12

    Labdien!
    Šorīt pasakains pavasara rīts.Rāms,mazliet dūmakains.Ziemeļu pusē termometrs rāda šobrīd jau 10*C. Sniegs pazūd acīmredzami,klāt arī pirmie gājputni - dzērves,cīruļi,ķīvītes.

    Ielādē...
  2. 13.03.2011 13:23

    Labdien! Šodien pie manis +10 grādi saules pusē, un pirmais cīrulis arī sadzirdēts....

    Ielādē...
  3. 13.03.2011 20:15

    Vai tik Rīga šodien nav uzstādīts dienas max temp. Rekords. Šodien bija +10.6°C bet iepriekšējais bija 9.3 (1972g).

    Ielādē...
    1. 13.03.2011 20:46

      2007.gadā bija +15,3

      Ielādē...
  4. 13.03.2011 22:19

    Siltums arī manā pusē šodien valdīja, dienā visu laiku stabili +9...+10 grādi, jauns rekords - max +10,5*C, un pat tagad vēl +4,7*C. Izskatās, ka šonakt, tāpat kā iepriekšējā naktī, līdz mīnusiem nenolaidīsies! :) Visu dienu saulains, tikai uz pievakari sāka biezēt dūmaka, kas dienas beigās arī aizsedza Sauli. Bet tāpat lieliska diena! :)

    Ielādē...
  5. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    14.03.2011 06:29

    Atkal un atkal varam apbrīnot Dabas spēku!Apskatījos savus pierakstus,22.08.šis negaiss mums ir aizgājis secena,kā es saku-pa malu.Toties 24.08.,ir bijis varens negaiss ar stipru zibeņošanu.Esmu rakstījusi,ka,tādi un tik bieži zibeņi,diezin vai ir piedzīvoti...Laiks ir bijis ļoti karsts un sutīgs.Tas ir labi,ka var iemūžināt kaut ko tādu,ir ,ko paskatīties un atcerēties.Vakar,var teikt pirmo dienu,Saule diezgan pamatīgi grauza sniegu.

    Ielādē...
  6. 13.03.2011 13:45

    UN ATKAL ES AR SAVIEM NEGAISIEM :)

    Būs divi video ar ļoti stipru negaisu, kas Rīgā plosījās 2007. gada naktī no 22. un 23. augustu!

    Pirmajā video ir negaisa tuvošanās. Kādam tas varētu likties pat garlaicīgi, bet īsti negaisu cienītāji to novērtēs, jo vairāk kā 10 minūšu garumā ir nofilmēta negaisa tuvošanās, sākot ar attāliem uzplaiksnījumiem un rūkoņu, kam sekoja pirmās vēja brāzmas un lietus. Negaiss bija naktī un starp zibeni maz kas ir redzēts, bet skaņa ir lieliska. Ļoti labi var sajust atmosfēru, kas valda pirms negaisa.

    www.youtube.com

    Otrajā video būs pats negaiss, ar vienu no intensīvākām zibeņošanām, kādu esmu piedzīvojis! Otrais video būs pieejams tuvāko 2 stundu laikā. Kad būs gatavs - iedošu linku.

    Izbaudiet un izsakiet savus viedokļus. Varbūt kāds atceras šo negaisu, jo tas tiešām bija ievērojams ar saviem zibeņiem :)

    … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 13.03.2011 23:09

      JĀ labs to es ar attceros loti labi kad nepratigi zibenoja ara staveju agenskalna bija pat bail! Un kapeec raxtu neesmu neko saliietojies neko bet es ar bralenu sedejam zem nojumes un baudijam zibenus un tad peksni dzirdeju lidmasinas dukonu baigo un tiesham neticesiet no makoniem paradas lidmasina un nepratiga skala skana ,pats trakaakais ir tas kad vina izskatijas ka krita un tad gan man palika bail jo tieshi uz muusu pusi bet tomer atri vien savaldijas nu tas bija tiesham woow laikam jau iespeera zibens ! ta bija tada normala liela lidmasina! UN tas nav nekas izdomats tieshaam taa bija gribat ticat gribat nee! UN PROTAMS ZIŅĀS NEKO TĀDU NEZIŅOJA!

      Ielādē...
      1. 13.03.2011 23:37

        Tā nav tā pati lidmašīna, kuras skaņa ir dzirdama pirmā video - 02:30? Tajā vietā var dzirdēt kā garām iet lidmašīna un pēc skaņas var pateikt, ka dzinējiem ir liela slodze! Ja kas, video tika filmēts Bolderājā.

        Zibens parasti neietekmē lidmašīnas, bet strauji augšup vai sānis ejošas gaisa masas un negaisa radītā turbulence gan var pamatīgi klaitēt.

        Ielādē...
        1. 14.03.2011 13:26

          Diez vai! agenskalna tas bija!

          Ielādē...
  7. 14.03.2011 16:17

    Pavasarīgais siltums turpina valdīt arī šodien, atkal jauns rekords, neilgi pēc 14.00 +12,5*C! Pārsvarā gan grādi vidēji starp +11...+12*C, tagad nu mazliet laižas uz leju, vairs "tikai" +10,6*C. Naktī nelielos plusos, bet uz rīta pusi gan šur tur peļķītes bija pārklājušās ar plānu ledus kārtiņu - pie zemes tātad bijis zem 0.
    Debesis pārsvarā mākoņainas, taču ne līdz galam, ja tā var teikt, arī pašlaik Saule kā blāva ripa redzama cauri biezajai dūmakai. Iepriekš ik pa brīdim uzspīdēja arī spožāk. Vēja praktiski nav, gaiss tik pavasarīgs, tik silts, ka... vienkārši prieks!!! :)

    Ielādē...
  8. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    15.03.2011 13:08

    Šodien,no vakardienas un aizvakardienas siltuma,ne vēsts.Mazliet kūst saulē,bet ļoti ass un nepatīkams Z vējš.Runā,ka vēl ilgi nebūšot siltuma...

    Ielādē...
  9. zemgalis - Jaunsvirlaukas pag. - 0 novērojumi
    15.03.2011 15:06

    Nu Zemgalē sākušies pali. Svitene un Sesava ir izgājušas no krastiem un piepilda pļavas. Vēl vakar turējās pie krasta augšas. Bet Lielupē vēl 60 cm ledus. Sniegs gan labi piesala pa nakti, bet līdz vakaram jau būs pļura, jo saulīte gana silta. Nu skatīsimies kad mana dzīvesvieta kļūs par salu, bez laivas.

    Ielādē...
    1. 15.03.2011 21:47

      Bet šejienieši teju vienā balsī atkārto, ka palu šogad nebūs. Pat ja faktiski tie jau norisinās...

      Ielādē...