Aukstās gaisa masas kapitulē saules priekšā

Aukstās gaisa masas kapitulē saules priekšā

Šonedēļ Latvijā ir ieplūdis silts gaiss un jau otrdien temperatūra dažviet, arī Rīgā, sasniedza +6 grādus, bet nedēļas otrajā pusē ieplūdīs vēsāks gaiss. Jau piektdien 850hPa temperatūra būs par 10-12 grādiem zemāka nekā šorīt un tuvosies -10 grādu atzīmei. Taču izskatās, ka ja vien mākoņi izklīdīs un spīdēs saule, pat šāda aukstu gaisa masu ieplūde nespēs noturēt salu un arī piektdien dienā lielākajā valsts daļā temperatūra pakāpsies kādu grādu virs nulles.

Tie, kas laika apstākļiem seko mazliet vairāk nekā 2 minūšu laika prognozei medijos, mēdz palūkoties arī kādās kartēs, ir zināms, ka uz gadalaiku maiņu, jo īpaši pavasari, modeļiem ir problēmas aprēķināt gaisa temperatūru. Iespējams tiek pārvērtēta sniega lauku dzesējošā nozīme un nepietiekami novērtēta saules ietekme, kā rezultātā bieži ir krietni siltāks, nekā modeļi prognozē. Nu, piemēram, vakar (otrdien) bija pat par 5 grādiem siltāks, nekā prognozēja GFS un par 1-3 grādiem siltāks nekā prognozēja ECMWF.

Ar visu šo gribu teikt, ka meteoroloģiskais pavasaris ir tepat aiz stūra, jo, ja vien debesis visu dienu nesedz mākoņi vai ja pie mums netiks kaut kādas superauksts arktiskas gaisa masas, tad saule nu jau ir pietiekami spēcīga, lai katru dienu gaisa temperatūra lielākajā valsts daļā būtu virs nulles. Pēdējās dienās jau arī dzīvojam pāri normai. Rīgā gaisa temperatūra otrdien bija savus 3-4 grādus augstāka par normu.

Par paliem

Šonedēļ nokrišņi būs, bet izskatās, ka nekas baigi ekstrēms. Turpmāk lielākoties valdīs anticikloni, taču šie (atšķirībā no ziemas monstriem) būs ar siltākām gaisa masām. Tas nozīmē - saulainas un siltas pavasara dienas un dzestras naktis ar nelielu salu. Izcila kombinācija, lai mazinātu iespējamos plūdus. Un lai arī šo ilgtermiņa prognozi šobrīd atbalsta gan GFS, gan ECMWF, tā ir pārāk skaista, lai tai noticētu :)

Pašreiz izskatās, ka meteoroloģiskais pavasaris, visticamāk, iestāsies "normālajā" laikā - marta trešajā dekādē. Var jau būt, ka Kurzemē var atnāk arī bišķi ātrāk.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.03.2011 12:28

    Jā, jau šobrīd Popē un Nīcā ir +5 C, saules siltums ir jūtams.

    Ielādē...
  2. 09.03.2011 14:45

    Labdien, "pie manis" ir skaidrs +6 grādi saules apspīdētā termometrā rāda... (es domāju ēnā par 2 grādiem mazāk...). Ir spirgts D vējš brāzmās līdz 12m/s. *BET: gribētos pačalot, ka mūs gaida samērā negarlaicīgas laika būšanas. Jau naktī uz 10. martu viena nokrisņu fronte ar brāzmainiem vējiem. Tas vēl būtu mazākais, patreiz uz D no Īslandes ir neizteikts, bet ar tieksmi pastiprināties - ciklons, kas maksimumu var sasniegt tieši brīdī, kad tas būs nonācis jau virs Baltijas jūras. Un 11. martā - ar nelielu (vai sazin kādi lielāku...) vētru un visa veida nokrišņiem jautrosies Baltijas ārēs. Es jau uzmanīgi čekoju un domāju, vai jau šodien manis veidotajā blogā nevajadzēs uzlikt attālu brīdinājumu par šo!?

    09.03.2011 14:54: Un ja padomājam tālākās sfērās... vai tagad nesāks izpausties sekas tai nesenajai magnētiskaijai vētrai (kad daži no mums vēroja arī iepriekš a… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 09.03.2011 14:02

    Nevaru piekrist par daudziem momentiem, lai gan nebūt nav noskaņojums "matus skaldīt".
    Meteo fani nereti pārvērtē 850hPa temperatūras nozīmi, jo gaisa masas nav cilvēku radītas un nepakļaujas cilvēku ierobežotajam skatījumam. Regulāri pētot meteo zonžu datus, redzams, ka nereti 850hPa augstumā ir viena temperatūra, bet jau 870...900hPa pavisam cita. Spilgts piemērs ar siltuma vilni šajā janvārī, kad pāri Vācijai un Polijai pāršalca reāli tropisks gaiss. Toreiz visaugstākā temperatūra bija 400...800 m augstumā virs zemes, kas tad arī ļāva zemes m-st. fiksēt fantastisku siltumu. Ar šo gribu pateikt, ka ļoti iespējams, aukstums būs tikai 850hPa augstumā, bet jau zemāk būs pietiekoši bieza kārta silta gaisa (līdz kādiem 400..600 m virs zemes), lai mēs ignorētu temperatūru 850hPa.
    Kārtīgi meteo fani parasti neskatās modeļu prognozēto piezemes temperatūru (jo īpaši pava… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 09.03.2011 14:27

      Jā, tas ir skaidrs, ka gaisa masas dažādos augstumos ir ar dažādām īpašībām un spriest par apstākļiem uz zemes tikai pēc 850hPa nevar, taču tas nenoliedzami ir bieži, pat lielākoties norāda uz gaisa masas īpašībām uz zemes. Kā vienu no ekstrēmiem gadījumiem var minēt 2010. gada 11. janvāri - Tallinā toreiz naktī bija -20 grādu, bet jau 80 metru augstumā tikai -10 grādu, bet 600 metru augstumā tikai -3 grādi. 850hpa toreiz bija ap -5 grādiem.
      Par meteoroloģiskā pavasara sākumu, tāpat kā par citu gadalaiku meteoroloģisko sākumu, manuprāt, vienota viedokļa nebūs nekad. Es, pat nezinu, kāpēc, esmu pieņēmis, ka meteoroloģiskais pavasaris sākās, kad desmit dienu diennakts temperatūra ir virs nulles. Lai gan skaidrs, ka ir arī citi viedokļi, taču, manuprāt, visi ir subjektīvi.

      Ielādē...
      1. 09.03.2011 14:53

        Vispār, ir viens oficiāls viedoklis visās Z-Eiropas valstīs - meteo pavasaris sākas, kad diennakts vidējā stabili paceļas virs 0, skaitīšana sākas ar pirmo diennakti, ja tāds siltums stabili turpinās. Un tā kā jau vakardien Rīgas centrā bija pozitīva diennakts vidējā, tāpat šodien tāda būs un arī turpmāk vismaz līdz marta beigām, tad nav NEKĀDA pamata uzskatīt, ka meteo pavasaris Rīgā nav sācies. Pēdējā ziema taču arī OFICIĀLI sākās jau novembra beigās, lai gan pēc Jūsu metodes (10 diennaktis) tā būtu sākusies tikai decembrī. Protams, katrs var domāt kā grib, taču, kā vienmēr, pastāv arī oficiālais viedoklis. Turklāt laikapstākļi šobrīd ir ļoti tāli no ziemas. Un mani ne mazākajā mērā nemulsina tik pēkšņs pavasaris, lai gan gaidīju to tikai aprīlī. Kad kaut kas patīkams notiek negaidīti, tad prieks ir dubultliels. :)

        Ielādē...
      2. 09.03.2011 15:02

        Es kaut kā "vidēji" pieturos pie viedokļa - pavsaris priekš manis ir - ja gaisa diennakts vidējā temperatūra ir 5kto diennakti pēc kārtas. * Un: ja pavasara gājiens patiešām paātrināsies, tad atkal būs "1 zārka nagla" tām garajām prognozēm, caur kurām vēl pavisam nesen viedēja domu- par vēlo zaļā gadalaika atnākšanu... hehe

        09.03.2011 15:21: ... gribēju teikt: " gaisa temperatūra piekto dienu pēc kārtas virs 0, tad priekš manis ir meteo pavasara sākums"... * BTW - vai tehniski nevaram ievest opciju, kad reģistrētiem dalībniekiem iespēja labot pašiem savus komentārus!?

        Ielādē...
  4. 09.03.2011 18:28

    Sveicināti :) Kā saka katram savs pavasaris un sajūta kad tas sākās dabā.

    Mums šodien Liepājas pusē, konkrēti Otaņķos + 5,5 C , saulīte skaidrīja caur debesu jumu , bet vējilis pūta ļoti stipri ap 18m/s brāzmās. Nu varu es arī oficiāli paziņot, ka redzēju pirmos lauka cīruļus, 6 meža zosis un 15 ziemeļu gulbjus, jasaka ka man nebija binoklis, lai noteikt konkŗetu gubja sugu. Vadījos pēc acumēra.

    Pāslaik gan mūs sasniedza makoņa teritorija :(

    Ielādē...
    1. 09.03.2011 20:52

      Rīgas lidostā šodien reģistrētas brāzmas līdz 18m/s, kas ir vairāk nekā jūras piekrastē Kurzemē.

      Ielādē...
    2. 09.03.2011 21:27

      Es "pie sevīm" cīruļus gaidu uz reizi no 13. marta, kad divi tuvākie cikloni ar nokrišņu brāzmām būs pārskrējuši, un atkal prognozējas samērā saulains anticiklons ar siltāku laiku (svētdien +7 pat gismeteo.ru "plāno")...

      Ielādē...
  5. 10.03.2011 01:38

    Visu dienu skaidrs un saulains, lieliska diena! :) Arī vakarā vēl bija skaidrs, spoži spīdēja zvaigznes un jaunais Mēness, bet tagad laikam sāk mākties...
    Pēcpusdienā grādi uzkāpa virs +4*C un labu laiku tā arī turējās, tomēr +5 robežu nesasniedza (atšķirībā no citurienes, kā lasu), vakar bija par kādu nepilnu grādu siltāks. Taču ievērojami kūst tāpat, pamazām sniega sega plok, taču ēnainākajās vietās tā kušana tik raiti nesokas...
    Priecē prognozes, ka pēc pāris dienām atkal saulains un vēl lielāks siltums nāks! :)

    Ielādē...
  6. 10.03.2011 11:18

    Jēkabpilī šorīt viss apsniga balts, arī tagad koku zaros un uz māju jumtiem saglabājas sniegs. Vakar, pastaigājot ārpus pilsētas, nekādu pavasari vēl nevarēja manīt - sniegs vietām pat nebija mitrs (jo gaisa mitrums bija zems, pat pie plusiem nekusa), pilsētā gan lielas peļķes.

    Ielādē...
  7. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    10.03.2011 12:57

    Šodien ,laikam,plusos neaizies.Apmācies,nejauks,ass vējš.Arī mēs,laukos,vēl nejūtam,ka būtu sācies pavasaris.Kādu dienu saulīte mazliet pasilda un viss.Skatoties uz tiem sniega kalniem,pazūd visa labā oma.Manas domas nemainās,vietām, plūdi būs lieli.Sniegs ir sablietējies,ciets,tik ātri nekusīs.

    Ielādē...
    1. 10.03.2011 14:17

      1996. gada pavasarī plūdu nebija, lai gan ledus biezums upēs bija daudz lielāks un arī sniega sega martā bija lielāka. Tāpat kā togad, arī šoreiz rādās ilgstoša anticiklona dominance. Skatieties, ka vēl sausums nesākas aprīlī vai maijā!
      Saule šobrīd kļūst arvien aktīvāka un nakts stiprais uzliesmojums arī par labu mums, tā ka viss notiksies. Protams, gribētos aprīli no 2000. vai vismaz 1999. gada, maiju no 1993. vai 1963. un jūniju no 1999. Baigi sen nav bijis tāds tiešām vasarīgs jūnijs - mēnesis ar vislielāko saules klātbūtni.

      Ielādē...
  8. 10.03.2011 20:30

    Liepājā tagad virs +6 grādiem. Pirms dažām stundām sākās temperatūras kāpums augšup, ja pa dienu bija ap +3, +4, tad tagad jau pavisam pozitīvas tendences =)
    Vējš ir brāzmains jau kuro dienu, šodien biju aizgājis līdz jūrai, piekrastē sadzīts ledus veidojot pāris kilometru platu ledus joslu, kā arī uz ledus daudzviet pat dažus metrus augsti ledus krāvumi.
    Liepājas pusē šādas dabas spēles sen nav redzētas.

    10.03.2011 23:26: Ārā plosas diezgan pamatīga vētra. Pārmaiņu vēji :)

    Ielādē...
  9. 11.03.2011 02:57

    Pievienoju pievakarē ziņu, tikai nezin kāpēc neaizgāja? Atkārtoju vēlreiz, gan mazliet savādākā "formātā".

    Šodien visu dienu apmācies. No rīta bija diezgan daudz piesnidzis, viss balts, un dienā pa īstam nemaz nekusa, jo pārsvarā ap 0, tikai neilgi pēcpusdienā līdz +2 uzkāpa. Vakarā atkal mīnusos, pat zem -3*C nokritās. Taču naktī paliek siltāks, nu jau vairs tikai -0,8*C - laikam siltā fronte, un nāk arī manā pusē... No gaisa vismaz šobrīd nekas nekrīt, arī vējš nav lielāks par knapi mērenu (cik nu es pilsētā pa logiem varu spriest).
    Vakarā (kaut kur ap 21.00-22.00, precīzāk nepateikšu), skatījos faktiskajos apstākļos un pārbrīnījos, ka Nīcā pāri +6, kurpretī citur (nerunāsim par A pusi, kur mīnusos) labi ja +2 tajā laika brīdī... Pirmais vilnis bija, vai? Varbūt veļas tālāks siltuma vilnis?! ;)

    Ielādē...
  10. 11.03.2011 08:11

    Jēkabpilī kolosāls sniegputenis - snieg milzīgām pārslām, bet viss ir ļoti slapjš un skaisti izskatās, vien vērojot pa logu. ;)

    Ielādē...
  11. 11.03.2011 08:24

    Šeit līņā lietus, pa retam nokrīt kāda liela izmēra sniegpārsla.

    Ielādē...
  12. 11.03.2011 08:33

    Pamostoties skatos pa logu-ara līst lietus Rīgā,+2grādi :( Pie mums sniegs nebija ne šonakt,ne ari aizvaditaja naktī. Aizvaditajā diennaktī sniegs ļoti atri kust un nu jau pagalmā veidojas arvien lielaki laukumi ar pliku zemi,vairāk saules apspideta dalā,kur lieli laukumi jau pliki. Mazliet zel aizejošu ziemas gadalaiku-kartiga ziema man loti patīk. Bet nu laiks nakt pavasarim,kas šoreiz krietni apsteidz prognozes ;)

    Ielādē...
    1. 11.03.2011 08:39

      Šorīt Rīgas centrā pret auto priekšējo logu sašķīda lielas sniegpārslas, tā ka arī Rīgā sniga. Lai gan to ne tuvu nevar salīdzināt ar to, kas darījās uz Rīgas-Veclaicenes šosejas, īpaši daudz sniega sākot ar Siguldu un tālāk uz austrumiem. Faktiski pabraukt bija grūti, lai neteiktu vairāk. Bet ir jau tikai marta, nevis maija pirmā puse, tā ka piedodami. Es tikai domāju, ka a-Latvija, jo īpaši Vidzeme tik ātri neatbrīvosies no sniega gūsta. Sveiciens Maijai, apokaliptiska sajūta tajā pusē.

      Ielādē...
  13. 11.03.2011 09:56

    Šorīt jau otrais sniega vilnis, grādi nedaudz virs 0.

    Ielādē...
  14. 11.03.2011 10:09

    Vakardien pastaigā Daugavgrivā saulrietā redzeju 2 gulbjus. Tie parsteidza mani negaidot un diezgan tuvu, zemu lidoja virs ledus kravumiem skaļi kliegdami. Putni atgriežās...

    Ielādē...
  15. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    11.03.2011 11:18

    Paldies par sveicieniem!Jā,bija gan traki,sniga lielām pārslām,tagad jau -kopā ar lietu.Tiešām,vēl ir tikai marts-sērsnu mēnesis!Gan jau pavasaris būs,kur šis liksies!Patlaban-0 gr.,laiciņš nav patīkams.Tagad Tauta tiek baidīta ar Mēness ieiešanu Perigejā.Kā tur īsti būs?Mani jau sāk kaitināt šie raksti...

    11.03.2011 12:19: Man liekas,ka visi ceļi ir šausmīgi.Labāk būtu-caur Vecpiebalgu.Ko Tu,Saulcerīt darīsi Gaiziņkalnā?Rudenī,pirmo reizi mūžā biju,vairāk negribētu tur būt!Nolemtība,vēlreiz nolemtība...Pat baisi bija!Ja radiņi dzīvo,tad cita lieta.

    Ielādē...
    1. 11.03.2011 12:02

      Rīt gribu braukt uz Gaiziņkalnu un Madonu-diez pa kuru ceļu braukt,caur Ērgļiem vai caur Vecpiebalgu.Varbūt Tev ir kādas ziņas.

      11.03.2011 12:25: Dzīvo vīra radi,un man liekas ka tajā pusē ir kāda īpaša aura.Tāds klusums,mākoņi liekas turpat virs koku galotnēm.

      Ielādē...
  16. 11.03.2011 21:14

    Tagad ir iespējams redzēt vāju ziemeļblāzmu. Jelgavā no 4. stāva redzu. Ārpus pilsētas būtu labāk.

    Ielādē...
  17. 11.03.2011 22:01

    Redzu šo blāzmu- zemu, apmēram 10 grādu zemumā pie Z horizonta, kā izlūdušu bāli-baltu loku, drusku stiprāka uz ZR pusi.

    Ielādē...
  18. 11.03.2011 17:38

    Saistībā ar Japānas zemestrīci atkal aktualizējies jautājums par Mēness ietekmi, jo 19.martā būs t.s. ekstrēmais supermēness - Mēness tuvu Zemei laikā, kad tas sakrīt ar pilnmēnesi vai jaunu mēnesi (un ekstrēms tāpēc, ka attālums starp Mēnesi un Zemi ir mazāks par vidējo perigeju). Viens no iepriekšējiem "Extreme SuperMoon" bija 2005.gada 10.janvārī - pusotru dienu pirms tā bija lielais orkāns Latvijā, divas nedēļas iepriekš bija postošais Indonēzijas cunami.

    Pēdējais parastais SuperMoon bija laikā ap postošo zemestrīci Jaunzēlandē (katru gadu ir 3-6 SuperMoon). Nākamais ekstrēmais supermēness pēc 19.marta būs tikai 2016.gadā. www.astropro.com

    Ielādē...
    1. 11.03.2011 19:37

      Nu jā būs intersanti traki kad bus supermeness! Gribeju jau par to raxtiit! Vai tiesham mums ari buss kadas veetras ?

      Ielādē...
      1. 11.03.2011 21:20

        Jo skaļāk kliedz, jo mazāk, kas notiek. Tā kā stihijas nav mans interešu objekts, tad labi vien ir, ka viss aprobežosies ar vētru glāzē.

        Ielādē...
      2. 11.03.2011 23:06

        Nevar paredzēt, kur un kā tieši uz Zemes Mēness tuvošanās un sekojošais šī debess ķermeņa gravitācijas iedarbības pieaugums izraisīs (ja izraisīs) kādas "nobīdes". Mēs esam pārāk mazs lauciņš, lai varētu prognozēt kaut kādas novirzes. Tas ir apmēram tā - kur nonāks mazs vēzītis, kas nokļuvis divu vaļu cīņas viducī - tiks apēsts, aizpūsts tālāk, neizjutīs iedarbi vispār? ;)

        Ielādē...
    2. 11.03.2011 21:23

      Būtu labāk pievērsies polārblāzmas iespējamībai. Šovakar ir liela iespēja to redzēt, bet es noteikti nevaru redzēt, jo man visa Z pamale ir pilsētas izgaismota. Polārblāzmas ovāls jau ir noklājis teju visu Igauniju.

      Ielādē...
    3. 11.03.2011 23:00

      No rīta, kad uzzināju šo ziņu, man arī iešāvās prātā, ka Indonēzijas zemestrīce bija apmēram šādā pašā debess ķermeņu stāvoklī. Mēness gravitācijai tomēr vara ir liela, un, ja Zemes garozā kaut kur radusies nestabilitāte, šāda Mēness pietuvošanās un sekojošā gravitācijas iedarbe uz Zemi var būt arī "pēdējais piliens", lai notiktu "nobīde".
      Jebkurā gadījumā Zeme un Mēness ir jāskata kā dubultplanēta, kas katra ietekmē otru. Kosmiskos mērogos domājot, Mēness ir tepat blakus, blakus dzīvoklī... :) Un ar to jārēķinās!

      Ielādē...
  19. 11.03.2011 23:14

    Šodien galīgi nomākusies diena, vien pēc pusdienlaika nedaudz uzspīdēja Saule, taču ātri atkal mākoņi debesis pārklāja... :(
    No rīta un dienas sākumā bija piesnidzis, tad pārstāja, bet uzsniga atkal pēcpusdienā/pievakarē. Dienā sasnigušais kusa, uz ielām pamatīgs slapjdraņķis, visnotaļ pretīgs laiks... :(
    Neraugoties uz mākoņiem un nokrišņiem, grādi visu dienu plusos (ja neskaita agru rītu, droši vien, kad vēl saldi gulēju... :D ), pārsvarā ap +1...+3*C, neilgi bija uzkāpis arī līdz +4,2*C (bet tikai kā Everesta virsotne apkārtējo zemāko kalnu ielenkumā :D ).
    Vakarā gan atkal mīnusos, šobrīd jau -1,7*C.
    Par ziemeļblāzmu nemāku spriest, man pilsētā nav reālas iespējas to novērot (turklāt neesmu pārliecināts, vai debesis skaidras - drīzāk jau nē...).

    Ielādē...
  20. 11.03.2011 13:36

    Labdien, (darīju gandrīz diennakts garumā dažādas citas neatliekamas darīšanas- bet nupatās atgriežos pie meteo...), 1) "pie manis" līst kopš 1:00 naktī, kopš agra rīta snieg slapjs sniegs, reizēm redzamība 500m ... 2) pēc ātrām prognozēm šķietas, laiks ar nokrišņiem ieilgs uz dienām 3-4-5... pēc tam atnciklons ar saulainu laiku - un nelieliem saliem naktīs (cerams, arī cīruļi jau būs klāt... reizē ar strazdiem); 3) jau vakar pabraukājos - un daudzviet uz laukiem sniegs sāk pazust.... ***4) bet, kad paskaties šādus kadrus no tikko notikušās spēcīgās zemestrīces Japānā, tad mums jāsaprot - ka dzīvojam aboslūtā mierā, teju kā siltā mātes klēpī...

    11.03.2011 14:39: (zemestrīce) es tikai pakāpeniski šodien apzinos, ka šī zemestrīce nu būs mega-dabas parādības rangā. Japāņiem miiljardiem dolāru zaudējumi, nemaz vēl nezinot arī patieso bojā gājušo skaitu, daudz postījumi un ilgstoša seku likvidēšana :((

    Ielādē...
    1. 11.03.2011 21:18

      Šis notikums patiesībā ir "debesu dāvana" Japānai, lai izbeigtu desmitgadēm ilgstošo ekonomisko stagnāciju. Tik bagātai valstij atjaunošanas darbi atmodinās ekonomiku, bet tas savukārt ļaus atgūt 2. lielākās ekonomikas statusu. Nu un vēl japāņi varētu aizdomāties par visu laiku lielākā dzīvnieka iznīcināšanas pārtraukšanu. To Balaenoptera musculus jau tā ir maz, bet ja šodien apstātos, tad varētu atjaunot sugu, jo populācijas ir visai izkaisītas un izolētas viena no otras - mazāks inbrīdinga risks, atšķirībā no Amūras tīģeriem, ūdens bifeļiem, ziloņiem, Āzijas lauvām un tā tālāk. Tad vēl Japāna varētu atteikties no aktīvās lomas GS apkarošanā. Tā ka uzdevumu daudz un brīdinājums ir dots.

      Ielādē...
      1. 11.03.2011 22:54

        Nu par to "debesu dāvanu" gan viedokļi varētu kardināli atšķirties. Turklāt nedomāju, ka Japāna ir stagnācijas priekšgalā.
        Par "visu laiku lielāko dzīvnieku" - neesi pārāk iedomīgs, domājot, ka visi pārvalda latīņu valodu; ja domā vali, tad nekur nav pierādīts, ka tas ir VISU LAIKU lielākais dzīvnieks; ja pats esi profesionālis kādā sfērā, tad atceries, ka pasaule ir daudz plašāka un ir milzum daudz citu sfēru.
        Tāpēc nemētājies ar teicieniem "GS apkarošana", bet paskaidro savas domas visiem saprotamā valodā. Un neieteiktu arī uzņemties soģa lomu - ak, jūs tā, tad še nu, saņemiet, brīdinājums dots! Ne tu viens teicējs, ne tu viens rakstītājs, pasaules vēsturi veido VISI.

        Ielādē...
        1. 12.03.2011 00:28

          Uzrakstīju nosaukumu latīņu valodā, jo tas ir oficiālais un tādā veidā mazināju risku, ka kāds varētu nesaprast, par ko ir runa. Iekopē nosaukumu un ievieto kādā "meklētājā". Ievadot oficiālos nosaukumus, lielāka iespēja, ka "meklētāji" piedāvās nopietnāku informāciju par "zilo vali". Kāda tur iedomība?
          Ir ir pierādīts, ka šīs sugas valītis ir vislielākais jebkad dzīvojušais dzīvnieks.
          Par GS (globālo sasilšanu) nekas nav jāpaskaidro, jo visi zina Kioto saistību ar šo mūsdienu lielāko afēru.
          Es neesmu soģis, bet uzskatu, ka Japāna ir pelnījusi stimulu atjaunoties. Tas ir sen zināms fakts, ka tā valsts ir burtiski sastingusi, nu lūk, jauna iespēja mainīties. Un slaktē šie ne tikai pēdējos vaļus (kaut kādā brīdī tiks sasniegts īpatņu kritiskais daudzums un suga vienkārši izmirs), bet arī delfīnus, par kuriem pastāv minējumi, ka viņu psihe neatpa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 12.03.2011 01:42

            Šīs sugas dzīvnieks varbūt, bet ne vispār JEBKAD uz Zemes mitušais. Kur tas pierādīts?
            Par globālo sasilšanu nekas nav jāpaskaidro tikai tiem, kas šo teoriju uztver gandrīz kā reliģiju a priori, taču realitātē joprojām daudzi šķēpi tiek lauzti, un pēdējā laikā aizvien vairāk parādās viedokļu par to, ka GS nav cilvēka inspirēta, bet ir normāls Zemes attīstības cikls.
            Pagātnē, kad cilvēki vēl dzīvoja alās un arī tad, kad to vispār uz Zemes nebija, atsevišķos periodos klimats ir bijis daudz siltāks nekā tagad. Mūsdienīgajā arktiskajā joslā ir bijis mērenais klimats, mūsdienu mērenā platuma grādos, tostarp Latvijā, bijis subtropu klimats.
            Man arī nepatīk, ka tiek bendēta ekoloģija, tādu piemēru ir daudz, taču jāatceras, ka Zemes dzīvības virzītājspēks ir un paliks evolūcija un pielāgošanās. Cik sugu dzīvnieku pagātnē nav izdzisis bez cilvēku iedarbības?! Es neesmu no tiem, kas c… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
  21. 12.03.2011 10:05

    Rīgā starp mākoņiem jau spīd saule. Super!

    Būsim anticklona ietekmē nākamnedēļ. Ceru, ka būs vairāk saules nekā mākoņu. :)

    Ielādē...
  22. 12.03.2011 10:55

    Atkal jauns šausmu stāsts:
    www.kasjauns.lv

    Ielādē...
    1. 12.03.2011 15:07

      Labdien, jāaaaaaaa.... īstais raksts īstajā portālā. Turpat rakstīja, ja sagrūs Rīgas HES, turpat rakstīja - zem redzamās Daugavas ir "otrā-neredzamā" Daugava, un līdz pat Jēkabpilij lieli zemes gabali var iegrūt. Un vienā jaukā dienā Rīgas līcis aizsniegsies gandrīz līdz Līvāniem. Ja sāksies dabas katastrofa, ...pie manis lauku būdu kādā brīdī patirinās. Bet es varēšu pāris tukšajās istabās izmitināt pāris meteo fanus, kuriem Rīgas līča 2-3m lielos cunami un vēl iepriekšminēto ģeoloģisko pārveidojumu rezultātā būs pazaudētas mājas...

      Ielādē...
    2. 12.03.2011 19:44

      īstā vieta, kur jaunumus lasīt! :D :D :D
      Arī rakstu žurnālistikā, bet lai šādus gabalus "ceptu", tad nu piedodiet... Bet laikam ir daļa tautas, kam patīk, ka viņiem baro iekšā visādus mēslus, jo viņiem jau neinteresē patiesība, bet skaļš un smirdīgs "pļurkt"!!!

      Ielādē...
  23. 12.03.2011 20:25

    Diena šodien padevusies riktīgi pavasarīga! :) No rīta bija saulains, taču diezgan ātri apmācās, un mākoņains bija lielāko tiesu līdz pašam vakaram, taču ļoti silts.
    Pēcpusdienā ik pa laikam nedaudz uzspīdēja arī Saule, un grādi no vidējiem +4...+5 dienas vidū arī ēnas pusē laiciņu uzlēca līdz +7*C. Jauns šī pavasara maksimums, +7,2*C! Pilsētā arī vieni okeāni, vietām iziet nevarēja, lieli līkumi jāmet bija. Vējš minimāls, vispār foršs laiks. :)
    Arī šobrīd stabili plusi (atšķirībā no iepriekšējiem vakariem), nedaudz virs +2*C. Lai tik kūst, lai pavasaris ātrāk nāk! :)

    Ielādē...
  24. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    12.03.2011 12:25

    Šoreiz par to šausmu stāstu es neesmu vis tik optimistiski noskaņota...Attiecībā pret citiem šausmu stāstiem.Tas nebūtu nekāds brīnums,tieši Mēness iespaidā.Kā domājat Jūs?

    Ielādē...
    1. 12.03.2011 13:45

      Nu tā varētu būt!

      Ielādē...
    2. 12.03.2011 14:37

      Vajag pēc iespējas vairak prognozēt, lai vismaz kādreiz kaut kas piepildās. Jo tad varēs teikt: Re cik es varena un rekā es noprognozēju. :)

      Ielādē...
    3. 12.03.2011 19:55

      Bez šaubām, Mēness pietuvošanās un tā gravitācijas lauka ietekmes pieaugums palielina spriedzi Zemes garozā, nobīdes var būt, var notikt kaut kāda "izlāde" vietās, kur sakopojies spiediens, var notikt zemestrīces (viņas agrāk vai vēlāk notiktu jebkurā gadījumā). Taču kaut ko precīzi prognozēt, kā jau rakstīju vakar, ir pilnīgi neiespējami, jo mēs praktiski neko nezinām par divu debess ķermeņu (planētas un mazākas planētas, planetoīda) savstarpējās iedarbības iespējamajām sekām. Varam tikai minēt.
      Bet Latvija šobrīd atrodas mierīgā seismiskā zonā, šeit nav vērojami nekādi ievērības cienīgi seismiskie procesi, kas varētu inspirēt kaut kādas nopietnas zemestrīces vai citādas seismiskas svārstības. Mēness pietuvošanās var izraisīt problēmas (un arī tas nav garantēts, ka tās būs) tikai lielas spriedzes vietās (ja tādas dotajā brīdī ir, piemēram, piemēram, kontinentālo pl… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 12.03.2011 20:27

        A kāpēc "praktiski neko nezinām" ? Manuprāt zinām dizgan daudz. Protams vēl daudz darāmā, bet apgalvot ka nekā nezinām manuprāt tomēr ir pārspīlēti.

        Latvijā var būt zemestrīces. Arī diezgan stipras (6 balles pēc rihtera). Tiesa ļoti reti. Arī rietumeiropā vēl pavisam nesen uzskatīja, ka visi tie lūzumi ir veci un neaktīvi, un tos kuri iedrošinājās apgalvot pretējo izstūma no zin. sab. Mūsdienās, šķiet reti kurš apstrīd to ka daudzi lūzumi ir aktīvi un zemestrīces (arī stipras) ir pavisam reālas.

        Zemestrīces nenotiek tikai tektonisko plāņu malās. Tās notiek arī lūzumu vietās kās var būt tālu no plātnes malas.

        Nevar izslēgt, ka mēnes bija kā katalizātors Japānas zemestrīcei. Bet apgalvot ka bija arī nevar.

        Ielādē...
        1. 12.03.2011 20:53

          Es neteicu, ka NEKO nezinām, un uzsvaru liku uz divu debess ķermeņu savstarpējās ietekmes iespējamām radītām sekām, un par to mēs zinām patiešām maz, jo tas reāli ir tikai pavisam nesen sākts zinātniski pētīt. Agrāk nebija tādu iespēju.
          Bez šaubām, Latvijā zemestrīces kā tādas var būt, ir bijušas un būs, taču tās ir nelielas magnitūdas (max 2-3 balles, reti kaut kas stiprāk). Stipru zemestrīču iespējamība mūsu reģionā ir niecīga, taču neņemšos apgalvot, ka tās ir vispār neiespējamas, protams, tā nav. Zeme ir dinamiska sistēma, kas lēni, bet pastāvīgi mainās, un iespējami arī dažādi pavisam negaidīti pavērsieni, taču to iespējamība (lasi - spēcīga zemestrīce Latvijā) konkrētajā laika sprīdī un konkrētajā vietā, par ko runā šādi "prognozētāji", šaubos, vai pārsniedz kādu nanoprocentu... :D

          Ielādē...
          1. 12.03.2011 21:28

            ;) Vispār jau tavs redzējums man tīri labi patīk. Tas ir diezgan racionāls. Īpašī patīk, ka tev nav mistiscisma pieskaņa. :)

            Nu ar kārtu reizi 100 gadies Latvijā šķiet ir pat ap 6 ballēm.

            • 1616. gadā Kurzemes austrumos un Bauskas apkārtnē notika spēcīga zemestrīce, kuras rezultātā cilvēki izjuta zemes satricinājumu un drebēja mājas.
            • 1821. gadā Kokneses apkārtnē notika spēcīga zemestrīce, kas lika uzmosties pat guļošiem cilvēkiem. Stāvošiem – bija grūti noturēties kājās.
            • 1853. un 1854. gadā Rīgā notika spēcīgas zemestrīces, kuras pavadīja dārdoņa un jūtama zemes drebēšana .
            • 1857. gadā Irbes šaurumā un tā piekrastē notika spēcīga zemestrīce, kuras rezultātā pat sabruka vecākas būves un jumti .


            Ielādē...
  25. 12.03.2011 21:35

    Mja, atceros 2004.gadu, kad visapkārt runāja, ka Kaļiņingradas zemestrīces grūdienus varēja sajust Latvijā. Neticēju, līdz pašam galds nedaudz pavibrēja.

    Ielādē...