Pavasarīgais laiks sāksies nedēļas nogalē

Pavasarīgais laiks sāksies nedēļas nogalē

Šķiet, ka tāds klasisks cīruļputenis aizvadītajā nedēļā bijis tikai dažviet. Un labi vien ir. Rīgā tāds vispār nav redzēts. Vēl rīt (pirmdien) Zemgales rietumos un Kurzemes centrālajā daļā pastāv iespēja, ka snigs, taču pēc tam... ļoti iespējams, ka sniegu vairs neredzēsim. Tas, protams, ir mans subjektīvi optimistisks pavasara cienītāja viedoklis.

Modeļi pēdējās dienās ilgtermiņa prognozēs visai vienprātīgi samainījuši nebeidzamu ciklonu plūsmu pār Baltiju pret anticiklona stabilām pozīcijām. Pagaidām vēl pāragri cerēt uz strauju siltumu, jo mūsu reģionā būs vēsas gaisa masas, kuras lēna vēja apstākļos saule palēnām iesildīs. Pašreiz šķiet, ka nākamajās brīvdienās temperatūra varētu sasniegt +10..+15 grādus, dažviet piekrastē jūras vēja dēļ būs vēsāks.

Pēc tam, tas ir pēc 17. aprīļa, man ļoti patīk pašreizējā GFS versija. Modelis anticiklonus un ciklonus Eiropā izkārtojis siltākajā iespējamajā pozīcijā, proti, anticiklons ar centru virs Krievijas un mēs tā rietumu malā un cikloni virs Rietumeiropas. Tas mums nozīmētu stabilus dienvidaustrumu vējus, kas ienestu siltu gaisu no kontinenta. Šāds scenārijs visai ātri var mūs novest pie pirmajiem +20 grādiem, taču tagad bail par to domāt, ka neaizbiedē :)
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 11.04.2011 01:30

    Par tiem +20 no tavas mutes Dieva ausī! :)

    Ielādē...
  2. 11.04.2011 02:29

    Sākšu ar to, ka beidzot Igaunijā nakts minimums pieticīgāks kā Latvijā, jo tikai Väike-Maarja miestā bija -2,6. Savukārt Latvijā pēc Latvijas Valsts ceļu datiem Melturos aptuveni 5:40 bija pilni -3 (pēc līknes izskatās -3,1).
    Cienītais Tom, par kādu GFS versiju Jūs rakstāt? Ja man ļoti vajag (ja es publicētu rakstu, taču nevēlos darīt) es paskatos GFS ansambļa grafikus tuvējām lielpilsētām, jo īpaši vietām, kur svarīga AC atrašanās.
    Lai neapgrūtinātu ar meklēšanu, dodu gatavas saites uz minēto informāciju.
    Tromso,
    Arhangeļska,
    Pēterburga,
    Helsinki,
    Maskava,
    šis ir pamatkomplekts, lai saprastu, cik liela iespējamība, ka virs vēlamā reģiona būs AC (jo tā atrašanās tieši virs minētajām pilsētām mums garantē jauku laiku gan pavasara otrajā pusē, gan vasarā, izņemot gadījumus, kad AC saplūst ar Grenlandes AC), taču es parasti skatos vēl citas pilsētas, lai saprastu, cik tālu… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 11.04.2011 03:56

      Skaists izklāsts. Tā GFS prognoze, ko minēju bija vakardienas 12UTC oficiālais rezultāts. Par tām iespējamībām katrs kartes lasīt protošs cilvēks varētu uzrakstīt dažādus variantus. Bet kopumā, man izskatās, ka mūsu abu skatījums ir visai līdzīgs. Ansambļus es pārsvarā lietoju, lai noskaidrotu pastāvošo prognožu ticamību.

      Ielādē...
      1. 11.04.2011 04:22

        Es kartes gandrīz nekad neskatos, jo oficiālais variants ļoti reti atbilst vai nu vidējam, vai nu vairumam variantu. Kāda gan jēga noslogot apziņu ar lieku informāciju? Bet, lai "uzceptu" rakstu, man vajadzētu vairākas dienas pavaktēt visus 4 izlaidumus minētajās saitēs un tikai tad es varētu kaut ko pateikt. Es pat nezinu, cik stabilas ir tās prognožu beigas, tas ir, cik ilgi tās rāda augstu spiedienu minētajās pilsētās. Taču Rīgai gan es cenšos saglabāt uz datu nesēja visus 4 izlaidumus katru diennakti - izveidojās ieradums, kad gatavojos lielajam aukstumam februārī. Lieku pat modinātāju, lienu pie svešiem datoriem, kur vien ir iespēja, lai nepalaistu garām. Nu un par šo nakts izlaidumu es teiktu, ka 850 hPa temperatūra ir līdzīga tikai 2 izlaidumiem: 9. aprīļa 06 un 18 (UTC), tāpēc ticamība personīgi man ir visai maza. Es parasti sāku ticēt, kad ļoti ilgstoši neska… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
        1. 11.04.2011 04:44

          Nu smalki. Vēl smalkāk būtu, ja šādi izvērstāki stāsti parādītos pie rakstiem, nevis rakstu komentiem. Man personīgi, ļoti nepatīk apcerēt dažādas varbūtības, tādēļ es biežāk aprakstu vienu vai divus scenārijus. Nav jau jēga ar tiem daudzajiem scenārijiem putrot cilvēkime galvu, jo citkārt pat iznāk mazliet komiski - aprakstot visus scenārijus, rezumējot var teikt - iespējams ir pilnīgi viss, gan lietus, gan saule, gan sniegs, migla, vētra un bezvējš. Bet, ja to visu var interesanti uzrakstīt, tad tas ir labi. Laika prognozes interesantums bieži ir svarīgāks par precizitāti :)

          Ielādē...
          1. 11.04.2011 05:10

            Nu bet kurš te apcer dažādas varbūtības? Es kaut kur minēju nokrišņus, R vēju, vai varbūt miglu? Jūs domājat, ka es skatos uz visām līknēm? Es skatos tikai uz balto vai pelēko līkni. Un rakstīju tikai par vienu scenāriju, tikai piebilstot, ka pastāv aukstuma viļņa risks, kuru patiesībā palielina arī mūsu klimats, kurā pavasari gandrīz nekad nav bez arktiskā gaisa apciemojumiem.
            Es varu nerakstīt un nerakstīšu, ja būs skaidrs, ka Jūs vai kāds cits prognozi taisāt pamatīgi, nevis vienā jaukā dienā paņemat vienu vienīgu izlaidumu, turklāt vienu vienīgu variantu. Tas nudien vairāk izskatās pēc putrošanas, jo jau nākamajā izlaidumā oficiālais variants nereti rāda diametrāli pretēju scenāriju. Ko nozīmē oficiālais? Tā pat nav tajās saitēs par tām visām pilsētām (jo mēsls tas ir...)! Es zinu, ka tam izšķirtspēja ir lielāka kā pārējiem, savukārt zilās krāsas līkne ir identiska oficiāl… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
  3. 11.04.2011 05:28

    Ir jau iespēja neļaut komentēt.. pie tam neesmu šeit manījis kritiku par kāda pausto prognozi (drīzāk par attieksmi vai citu viedokļa nopelšanu). Ja rakstā nav prognozes vai scenāriji, bet tikai domas, tur dažiem var rasties nepatika.

    Ielādē...
  4. 11.04.2011 06:27

    Labs raksts - un labi komentāri. * Jautājums Kryos- nav vēlme atvēr savu blogu, kur varētu šādus laika aprakstus regulāri rakstīt? Un salīdzināt ar jau reāli notikušo...? * Kas attiecas uz pavasari- šajā gadalaikā vienmēr ir kāds periods - ko es nosaucu "par sauso". Vienkāršoti runājot - kad silts gaiss virzās pāri vēl salīdzinoši vēsiem ūdeņiem. Anticiklonu konfigurācija konkrētā (kas prognozēs mainās ik pa 3-6 stundām) nav pat pārāk svarīga, bet vienmēr gada pirmajā pusē notiekas... Arī 2010. gadā, pirms Jāņiem bija Latvijā periods, kad Kurzemē bija pat tīri sauss. Masīvie negaisi sākās tikai jūlijā. * 2010. gada lietaino pavasari, manuprāt "darīja" vulkāniskie pelni, kas gan noslāpēja (nedaudz, uz aci nepamanāmi) saules enerģiju un neļāva gaisam tradicionāli ātri iesilt, gan arī radīja anomālo anticiklonu 2/3 vasaras garumā virs Krievijas (kuram nemaisīja… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 11.04.2011 06:46

    Baigi jau sadrumstaloti esam. Ja visi kārtīgi ķertos pie vienas labas vietnes izveidošanai, rezultāts neizpaliktu. Man personīgi ir ļoti maz laika tam pievērsties un tā arī ir, ka reizi nedēļā veltu pusstundu kādam īsam rakstiņam par aktuālo, bez dziļas analīzes. Un par kritiku komentāros... nu tur man nav ko teik. Ja mēs katrs esam pārliecināti par to, ko darām, tad kritika ir jāuztver tikai kā diskusija, kuras kvalitāte atkarīga no diskusiju biedriem.

    Ielādē...
  6. 11.04.2011 07:24

    Šorīt pēc Toma raksta izlasīšanas dušā jau izsecināju līdzigu scenāriju, kādu paredz kryos. Iztēlojos pagājušās vasaras anticiklonu un Volgas lejteces strauju uzkaršanu šajā pavasarī. Izskatās, ka mums spīd cilvēcīgi labs laiks nākamajās nedēļās, ko esam pelnījuši =)

    Ielādē...
  7. 11.04.2011 09:44

    Un tagad ir man jauna fotogalerija - par "Mini sniegu uz zemes" pie manis. * Bet visumā jāsaka- lai uzrakstītu labu analītisku rakstu arī par meteo lietām - ir 1) jābūt ar zināmu pieredzi; 2) par prognozēm - pacietīgi dienā jāvelta vairākas stundas, ko ne katrs var atļauties. Ja nu vienīgi Latvijas meteodienesta cilvēki, kuri par to saņem algu. Ja esi dienā- sacīsim, nostrādājis par krānu pārdevēju, vai noliktavā, vai ne-meteo ofisā... -> tad vakarā nav spēka saņemties uz šādu analītiku, katru dienu un (kad laika apstākļi mainās strauji) pat vairākas reizes diennaktī. Tamdēļ - mūsu Latvijā cilvēki, kas rakstītā veidā viedēti par meteoroloģiju -> ir tik maz. Arīdzan tamdēļ, ka latvieši savā daudzumā ir "mazumā", ja lūkojamies uz kopējā pasaules fona. * Bet darīt lietas var vienmēr :)

    Ielādē...
  8. 11.04.2011 13:52

    Bija interesanti palasīt diskusiju, bet vismaz es neņemšos tajā iedziļināties. Kā pareizi norāda Raitis un arī Toms, tam vajag laiku, bet dzīvē ir arī citas prioritātes, ko nevar neņemt vērā. Turklāt es šajās lietās zinātnes līmenī neesmu izglītots, bet ar mazāk (kā laika vērotājam, interesentam) nepietiek, jo savus spriedumus "no zila gaisa", minējumu līmenī, nevēlos cept.
    Bet jebkurā gadījumā interesanti. :)
    Savukārt laikapstākļi šodien jau tīri patīkami - no nokrišņiem ne miņas, vējelis norimis līdz mērenam, debesīs diezgan daudz Saules, kaut visumā MMD, vairāk mākoņu pievakarē, un tīri silts, dienā un agrā pēcpusdienā +9...+10*C, vien vakarpusē par pāris grādiem nokritās, šobrīd +6*C.
    R pusē gan šodien laikam ne tuvu nekas patīkams, tāds iespaids radās, pavērojot meteo.lv novērojumu stacijas un LVC karti...

    Ielādē...
  9. 11.04.2011 10:10

    Cienījamie vīrieši,man tas atgādina tādu ''mērīšanos ar krāniņiem''/piedodiet/.Tik un tā 100 proc prognozi nevar dot neviens ,tendences protams var noteikt,bet pārējais zināmā mērā ir laimes spēle.Nav jau būtiski cikos un tieši kur paliks silti vai auksti ,bet cik liela ir šā procesa varbūtība,kas pie visa ari mainās tā ka par pērējo katram pašam jāpiedomā.

    Ielādē...
    1. 11.04.2011 15:42

      Man nav "krāniņa", vismaz ne tādā nozīmē, un es tos komentārus nerakstīju gluži tik nesavtīgi, tā teikt, priekš citiem. Vienkārši, man pašam nav laika speciāli līst tajā vācu vietnē un visai darbietilpīgi skatīties katru pilsētu no izvēlnes. Taču tā kā manā ikdienā pilnīgi visas aktivitātes ir saistītas ar laikapstākļiem, tad man gribot negribot jāseko līdzi situācijas attīstībai, turklāt siltuma ierašanās jau aprīlī man ir neizsakāmi svarīga. Tagad man ir ērti uzklikšķināt uz tām pilsētām un paskatīties, kas mainās vai nemainās, jo pēdējie izlaidumi (06 un 12 UTC) Rīgai vairs nerāda tādu siltumu 850 hPa līmenī kā 00 izlaidumā. Īpaši nesilts bija 06. Es jau būtu nopietni sabijies, ja ne tās saites par citām pilsētām, kur redzams, ka AC tomēr būs un mēs atradīsimies tā vidū, tātad 850 hPa prognoze ar laiku NEIZBĒGAMI pacelsies. Tā ka nekādas mērīšanās vien sauss utilit… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
  10. 12.04.2011 03:46

    Nu lūk, pēdējā diennaktī bijuši dažādi 850 hPa temperatūras prognozes izlaidumi, taču spiediens visās būtiskajā pilsētās rādās augsts, turklāt tieši nakts jeb 00 izlaidums ir pat labvēlīgāks par 18. Interesanti, ka viegli redzamā treknā zilā līkne ļauj saskatīt saistību starp Rīgai prognozēto krietni augsto temperatūru 850 hPa augstumā un max augstu atmosfēras spiedienu tādās pilsētās kā Varšava, Bukareste. Acīmredzama saistība starp AC novietojumu, kādā mēs varam saņemt vissiltāko gaisa masu.
    Viss jau būtu jauki, taču nez kāpēc tikai GFS redz stabilu siltumu. Šis modelis spītīgi nedod mums siltumu periodā no 20. līdz 27. aprīlim. Resurss man patīk, jo ir iespējams apskatīt arī prognozes konkrētajam laikam. Es gan nezinu, cik tālu vēsturē var ieskatīties. Vispār, visai augsta ticamības pakāpe šim produktam, cik nu esmu novērojis. Turklāt man simpatizē 40 gadu norma - no 1959. … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  11. 12.04.2011 17:10

    Liepājas pusē pilnīgi savādāki laikapstākļi. Visu dienu aomācies, temperatūra ap +6 +7 grādiem. Tagad vakarā vēl smidzina lietus.

    Ielādē...
    1. 12.04.2011 17:45

      "pie manis" arī tikai pirms tumsas noskaidrojās - smidzināja vēl plkst. 14:00 dienā...

      Ielādē...
  12. 13.04.2011 11:13

    Šodiena līdzīga vakarējai, vien vēl vairāk Saules (tikai nedaudz spalvu mākoņu pēc pusdienlaika), grādi tie paši +11...+12*C. Nakts bija mazmazītiņ siltāka, vismaz pie loga grādu līknes zemākais punkts bija +0,5*C (LVC datos līdzīgi). Nākamā gan, vismaz pēc leišu modeļa spriežot, būs vēsāka: www.meteo.lt

    Ielādē...
  13. 13.04.2011 13:29

    Rīgā visu dienu bija skaidrs un saulains laiks. Ja no rīta, pirms saullēkta, temperatūra noslīdēja zem -3 grādiem, tad uzlecot saulei strauji palika silts un dienas vidū, aizvējā bija pat karsts, varēja sauļoties :)

    Ielādē...
  14. 12.04.2011 11:50

    Kolosāla dieniņa! :) Vēja tikpat kā nav, valda Saule, vien paretam daži balti mākonīši, un silts!!! Ja kaut kad agrā rītā gan grādi bija pamanījušies noslīdēt zem nulles (-1*C), tad dienā stabili ap +12*C grozās (max +12,8*C), pārsvarā +11,5...12,2*C robežās.
    Arī šobrīd, lai gan tuvojas jau 18.00, vēl +11,9*C! :)

    Ielādē...
    1. 12.04.2011 16:16

      Pilnībā piekrītu, ka diena bija kolosāla, lai gan grādi kā tādi visai pieticīgi priekš aprīļa vidus. Tomēr arī naktis ir pat siltākas kā pērn aprīlī. Rādās, ka kopumā šis aprīlis būs labāks par pērno, jo daudz vairāk saules. Šis gads jau sāk pievērst manu uzmanību ar lielo daudzumu saules, kas, protams, priecē, jo pēc klimata Latvija nepavisam nav saulaina zeme. Un pie visa šī arī ansamblis no 12 UTC sarūpējis visjaukāko prognozi, kādu šogad esmu redzējis. Un arī citu pilsētu atm. spiediena prognoze atbalsta silto scenāriju, lai gan aprīļa pēdējās dienās rādās kaut kas līdzīgs Atlantijas blokādei pie Norvēģu jūras, kas savukārt mums draud ar aukstuma vilni jau pēc veģetācijas pamošanās. Taču kā jau optimists un jautrulis es ceru uz izmaiņām tādā scenārijā. Lai sākas visgarākā meteoroloģiskā vasara Latvijas meteo vēsturē (no aprīļa beigām līdz oktobra sākumam)! Un tādā vasarā pietiktu pat ar pastāvīgiem +25 dienās, +15 naktīs, ņemot vērā latvijiešu vārgulīgumu pret karstumu.

      Ielādē...
      1. 13.04.2011 11:08

        Taisnība, ka aprīļa vidum šie grādi ir visai pieticīgi, ir baudīti arī vairāk, bet uz līdzšinējā aukstā fona arī tie patīkami šķiet. :)
        Es arī gribētu pēc iespējas garāku un siltāku vasaru, un vismaz es neiebilstu arī pret stabiliem +30 dienās un +20 naktīs! ;) Dažādi arī mēs, "latvijieši", esam! ;)

        Ielādē...
        1. 13.04.2011 14:17

          Būsim reālisti, +23...+27 dienās un +13..+17 naktīs 4..5 mēnešus no vietas ir galējā iespējamā robeža Latvijā, savukārt periods ar +30 un +20 visbiežāk kompensējas ar aukstumu kalendārās vasaras laikā. Man nepatika pērnā vasara, jo bija pārāk īsa. Saprotu, ka Latgalē maijs bija jauks, taču jūnijā tieši tur bija pamatīgas lietavas un ne visai silts. Nu un augusta otrā puse visā Latvijā bija neparasti auksta, jo īpaši pēc tik jaukas pirmās puses. Pērn par vasaru uzskatu periodu - 3. jūnija dekāde līdz augusta vidum. Faktiski tie bija tikai 2 mēneši. Ir bijušas daudz labākas vasaras, kad aukstuma viļņi ir īsi un vāji visas vasaras gaitā, bet vasarīgs siltums ilgst no maija vidus līdz septembra vidum. Man ļoti patika 2006. gada vasara, lai gan sākās tikai jūnija vidū, tāpat 1999. un 1997. Bet nekas nevar sacensties ar dievišķo 2002. gadu. Nu lūk, gribētos, lai pieredzētu kaut ko vē… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
  15. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    12.04.2011 11:04

    Urrā,pirmā siltā diena!Brīnumi,ka vēja nav.

    Ielādē...
    1. 13.04.2011 14:21

      Nu un kā šodien ar vēju? Rīgā atkal pūta kā kaut kādā Antarktikā... Tas laikam tāpēc, ka augšā -5, bet saule zemi sasilda jau pamatīgi un sekojoši rodas manāma nevienmērība gaisa masā. Bet kāda salna bija? Te jau pat Rīgas lidostā bija -3,4. Valgā vispār -5, ja noapaļo.

      Ielādē...
  16. 13.04.2011 17:16

    Pēdējā diennaktī esmu apskatījis visus 4 GFS ansambļa izlaidumus par visām pilsētām, kas minētas 2. komentārā. Laika man vispār nav, sāku ciest no hroniskas neizgulēšanās, bet neko darīt - TUVOJAS AUKSTUMS. Regulāri skatoties līknes, arvien uzstājīgāk rādās spiediena augšana virs Skandināvijas, Norvēģu un Grenlandes jūrām un Islandes, un spiediena samazināšanās uz A no mums. Tātad tas būs ļoti auksts AC, kura A malā mēs visticamāk nokļūsim. Un šis ne tikai vēl ne reizi nav rādījis siltuma iespējamību Latvijai, bet jau šodien abos izlaidumos parādīja aukstuma iespējamību, saskaņā ar to pašu AC, kura A malā mēs nokļūsim. Atliek cerēt uz maiju, ja reiz aprīlis skopojas ar siltumu. Personīgi es ticu, ka aprīļa pēdējā dekāde būs auksta un esmu izlēmis attiecīgi rīkoties. Ja izrādīsies silta, es NEKO nezaudēšu, taču, ja gaidīšu siltumu, vadoties pēc savām vēlmēm, tad gan zaudēšu. Un … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  17. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    14.04.2011 02:25

    Šorīt -5 gr.,viss sasalis.Es vairs neceru uz siltu pavasari...

    Ielādē...
    1. 14.04.2011 03:40

      Jā, jau drīz rudens, ziema... Un tad nākamais rudens un ziema... :D Citos gados šajā laikā bijis lielāks sals, bet pirms 10 gadiem 15.aprīlī - Lieldienās - stipri sniga un puteņoja, bija sniega vētra, vietām valsts rietumpusē izveidojās vairāk nekā pusmetru dziļas kupenas, ceļi kļuva neizbraucami. Es to atceros, jo jau tad internetā publicēju prognozes.

      Ielādē...
      1. 14.04.2011 04:19

        Lūdzu konkrētāk! Jūs nedaudz ironizējat par cilvēkiem, vēl jo vairāk, ka pats esat dzīvojis tikai tajā periodā, kad aprīļi ir bijuši pārsvarā silti, pat ļoti izteikti silti, ja salīdzinām ar 20. gs. sākumu un vidu (1981. gadu neskaitām, jo tas bija izņēmums, turklāt neattiecas uz Jums). Un runājot par pēdējiem 30 gadiem aprīļos pārsvarā ir bijis siltāk kā šogad. Es šoreiz piekrītu Maijai, jo -5 bija ne tikai viņai, tā ka šis aprīlis jau iznāk aukstāks par pērno, kas jau tā likās nejēgā auksts. Un vispār, Rīgā atkal saule aizkavēsies, tāpat kā saulriets vakar tika nozagts. Migla tagad no līča lien virsū.
        Un par to drīzo rudeni Jūs tiešām berat sāli vaļējā brūcē, jo personīgi es pārtiku izaudzēju pats, veikalos vispār neiegriežos. Turklāt es zinu, ka pie mazākā klimata paaukstinājuma tieši vasaras var pazust, vismaz epizodiski, bet pat viens gads bez vasaras ir katastrofa cilvēk… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
    2. 14.04.2011 04:26

      Varu ieteikt aizdedzināt svecīti dievnamā un aizlūgt par siltumu vismaz pēdējā pavasara mēnesī. Es jau drīz zaudēšu cerības uz siltumu arī tajā... Bet kā optimists saglabāju cerību uz siltu (kaut mēreni) un garu vasaru, tā ka šķendēties varēsim rudenī, kad atskatīsimies uz aizvadīto silto sezonu, pārskaitīsim dažus sakņaugus, iztaustīsim tukšos grozus, kuros vajadzēja būt āboliem un bumbieriem. Starp citu, bumbierēm miza atlēkusi arī šur tur Kurzemē, tā ka uz to ražu šogad var necerēt, tāpat kā pērngad.

      Ielādē...
  18. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    14.04.2011 04:42

    Maiklam-nevajag ironizēt!Arī es labi atceros to gadu,sniegs uzsniga Lieldienās.Man kaitina tas,ka,saki ,ko gribi,nekad,nekas nav labi!Pretīm-pirms tik gadiem bija tā ,vel pirms-šitā!Es arī ,neesmu piedzimusi 10 gadus atpakaļ,zinu ,kādi ir bijuši aprīļi.Šogad,gan marts auksts,gan aprīlis.Tādas ir manas domas.Atceros savu bērnību,jaunību.Patlaban,nezied neviena māllēpene,neviena vizbulīte.Nepārtraukti,stipri,auksti vēji.Laika normas un rekordi,neko citu jau tagad nedzird.Es arī nepārdzīvotu,ja man nebūtu zemes,kas jākopj,ja nevajadzētu visu izaudzēt pašai...Kryos taisnība!Vēl nav zināms,kāds būs maijs.

    Ielādē...
    1. 14.04.2011 05:43

      Bet par aukstumu aprīļa nogalē šaubu vairs nav. Prestižais modelis mūs jau zilus iekrāsojis. A-Latvijai 60-70% iespējamība, ka būs aukstāks par normu, kas pati ir aukstāka kā norma par pēdējiem 30 gadiem, tāpēc miesiski aukstums noteikti būs jūtams! Lai saprastu, cik labs modelis tas ir, iesaku izvēlēties 31. martu, kas parādīs anomāliju iespējamību periodam no 8. līdz 15. martam jeb periodam, kad faktiski novērots nesilts laiks.Un toreiz vispār tika dota tikai 50-60% iespējamība, tomēr aukstums atvilkās. Tāpat marta aukstā nogale tika laicīgi paredzēta. Mani jau mulsināja, ka tikai GFS mums sākotnēji solīja siltumu aprīļa pēdējā dekādē. Nekā nebija, viss atgriežas vecajās sliedēs jeb aukstumā. Starp citu, es kļūdos vai arī LVĢMC solīja, ka aprīlī pirmās 2 dekādes būs vēsākas par jau tā stindzinošo "normu", bet siltums atnākšot pēdējā dekādē? Atkal aplauziens viņiem... un faktiski arī mums, kam veltas cerības stiprinātas.

      Ielādē...
  19. 14.04.2011 05:50

    Plēšanās par to, cik auksts kādreiz ir bijis vai nav bijis, salīdzinājumā ar šodienu, nevienam neko nedos. :)
    To, kāds pavasaris nu kuram ir vislabākais nosaka nodarbošanās, atrašanās vieta, dzīvesstils un pati personība. Viens ir sajūsmā, kad temperatūra mēnesi ir ap +28 C, citam tās ir mokas. Tāpat citi cer aprīlī sagaidīt jau bezmaz vasaru, kamēr citi samierinās ar +10 C un tas nešķiet nekas ārkārtējs.

    Ielādē...
    1. 14.04.2011 06:11

      Bet nav taču to +10. Tāda temperatūra tiek fiksēta īsu brīdi, kad cilvēks varbūt kaut kur iegājis iekšā, varbūt vispār ielīdis visiem zināmā telpā. Pārsvarā ir stabili zem +10. Godīgi sakot, es visapkārt dzirdu jautājumus, KAD BŪS ĪSTS SILTUMS? Pat no cilvēkiem ,kuri savu mūžu neko nav audzējuši un kas dzīvo komfortablos apstākļos pilsētā. Tāpēc jau es uzsveru, ka pēdējās desmitgadēs aprīļi ir bijušo ļoti silti, salīdzinot ar klimatu jeb to, kādi aprīļi vispār bijuši visā 20. gadsimtā. Vairums vienkārši ir pieradis pie siltāka laika aprīlī. Lai arī 2003. bija tiešām auksts aprīlis (togad man un ne tikai man bija šoks, ka vispār var būt tāds aprīlis, jo spilgti atmiņā stāvēja 2000. un 1999.), taču jau 2007. es atkal konstatēju, ka aprīlis likās neparasti nesilts, bet to norakstīju uz neparasti silto un saulaino martu, kad tā beigas jau atgādināja parasta maija sākumu. Tā ka tas … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
  20. 14.04.2011 04:36

    Pagaidām pavasaris ir Rietumeiropā un Rietumsibīrijā. Anglijā visiem kokiem ir lapas... Sliktāk nekā Latvijā ir vienīgi Krievijā, Maskavā, Sanktpēterburgā, kur joprpojām ir sniegs. Arī ASV ziemeļu daļā pavasaris kavējas. Protams, tur temperatūras ir augstākas nekā Latvijā, bet tik un tā Ņujorkā pagaidām bija tikai viena diena šajā aprīlī, kad temperatūra pakāpās virs 20 grādiem. Auksti ir ne tikai ASV ziemeļaustrumos, bet arī ziemeļrietumos. Sietlā vispār temperatūras ir janvāra līmenī.
    Ceru, ka Rietumeiropas anticikloni tomēr atnāks līdz Latvijai. Labāk būt anticiklona austrumu malā nekā ciklona rietumu malā. 20. aprīlī Latvija var sagaidīt 20 grādus!

    Ielādē...
    1. 14.04.2011 05:52

      Oi nē, Saksija! Tikai ne AC A-malu, jo AC nespēj eksistēt tāpat vien, to ir jābaro ar enerģiju jeb temperatūru starpību! Katram aukstam Skandināvijas vai Ziemeļjūras AC ir palīgs - ciklons uz A no mums. Tā ka AC sliktā mala patiesībā ir dvīņumāsa ciklona sliktajai malai. Protams, Jūs varbūt domājāt atrašanos tuvāk centram, kad it kā ir Z vēji, bet ir saulains. Nu bet tad atgādināšu, ka tādos AC pat jūlijā nav iespējams dabūt +20 dienā, jo aukstā gaisa (augšā) un saules sildītā gaisa (pie zemes) starpība rada šausmīgu vēju, kas neļauj gaisam cilvēku līmenī tā normāli sasilt. Tas ir tāds ļoti izsusinošs laiks, turklāt nepatīkams, jo ir miesiski auksti, vējš dzenā smilšu mākoņus, kas piedzen pilnas acis. Vai tikai 2008. kaut kas līdzīgs nebija? Bet aprīlī tāda konfigurācija sola ļoti lielas salnas, ļoti zemu diennakts vidējo un visai aukstas dienas. Bet labāk par sniegu gan laikam būs...

      14.04.2011 11:58: Es domāju 2008. maiju.

      Ielādē...
      1. 14.04.2011 07:15

        kryos, protams, vislabāk būtu, ja anticiklona centrs atrastos kaut kur virs Latgales. Bet ja ir anticikloni uz rietumiem, tad labāk būt to ietekmē nekā ar tiem pašiem ziemeļu vējiem ciklona rietumu malā. Pagaidām anticikloni paliek Rietumeiropā. Cerams, ka kāds no viņiem aizies arī līdz Latvijai. :)

        Ielādē...
  21. 14.04.2011 08:06

    Sveiki, vairākas domas tagad man ir. 1) atkal aktualizēju -> 30. aprīlī pievakarē esu Rīgā, un ceru satikties ar laika ziņiem, patreiz par tikšanos interese ir 3 cilvēkiem. Ceru, atsaucība būs lielāka, nācēji var man padot ziņu uz emailu [email protected] , tad uzrakstīšu atbildi - kur tiekamies (tas tamdēļ: publiski negribu - kad izskan vieta, un tad atvelkas nepiederoši un traucējoši cilvēki)... 2) vai godājamais Kryos - nevarētu veidot atsevišķus rakstus (šeit, vai savā blogā), kur veiktu laika apkopojumus/kas visnotaļ meteo vēsturniekiem būtu interesanti - un nepārpludinātu komentāra listes ar gar-vārdību. Man jau nav nekas pretī, bet kādiem var nepatikt un "aiziet" no šās lapas!? 3) (offtopiks) Bet es savā mūžā tiku pie otrās lielās intervijas , kur pieminēju arī laika vērošanu... 4) +7 grādi, naktī nokritās līdz -1, bet no nakts otrās puses apmācās. Mierīgs laiks - šajās divās pēdējās dienās ar "standarta" siltumu šim laikam.

    Ielādē...
  22. 14.04.2011 06:29

    Kryos, ar tādu pesimisma devu Latvijas klimatā nekad nebūs labi. Un atceros, ka pirms nedēļas komentārā teicu, ka Rietumeriopā ir kārtējas superpavasaris, kuru noliedzāt, bet tagad pats atsātsa. Un Latvijā, salīdzinoši šis aprīlis ir visai klasiski vēss, kā jau mūsu zeimeļzemē pie ausktās Baltijas jūras.

    Ielādē...
    1. 14.04.2011 08:22

      Ko domājāt ar "atsātsa"? Ko es noliedzu? Tak pats pasekojiet līdzi, kas tur R-Eiropā notiek! Tas rekordsiltums tikai dažas dienas bija, turklāt Beniluksa valstīm nez kāpēc netika. Interesanti par to jūru, jo DA-Zviedrijā ne pirmo reiz pavasaris ir krietni siltāks kā mums, lai gan jūra faktiski tā pati. Vārds klasiski ir nevietā, jo cilvēki tomēr nedzīvo vairākus gadsimtus un pa lielam nevienu neinteresē, ka 70-jos gados bija tikai "klasiski" aprīļi. Un es par aprīli runāju, ņemot vērā neizbēgamo aukstumu 3. dekādē. Es nevaru runāt tikai par jau nodzīvoto laiku, jo es jau šodien rīkojos, izejot no gaidāmā aukstuma, tātad tas mani ietekmē jau tagad. Izskatās, ka saules šodien Rīgā nebūs un tas pēc aukstas nakts. Vakar vakarā ātrā tempā nostaigāju 10 km un nebija karsti (kur nu, pretī pūta auksts vējš), lai gan rokās bija ziemas dūraiņi un silta cepure. Gāju un… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
  23. 14.04.2011 15:36

    kryos - auksts, silts, virs normas, zem normas... tas viss ir subjektīvi un staipāmi. Vai var jūs izaicināt uz reālu grādu un nokrišņu daudzuma prognozēšanu aprīļa trešajai dekādei? savādāk kaut kā vienmēr nievājoši izsakāties par citu prognozēm, bet vietā neko citu par "auksts" vai "silts" nepiedāvājat. Tas ir salīdzinoši dīvaini, ņemot vērā jūsu atklāto patiku pret precīziem skaitļiem, datiem un faktiem

    Ielādē...
  24. 14.04.2011 17:41

    Jāa,gari gan komenti te sakrājušies,tikai tagad,šovakar vismaz daļu izlasiju :),pedeja laika tads briva laika trūkums... Ne nu šoreiz sķiet viss ir korekti un bez personiskiem apvainojumiem,un katram jau ir tiesibas izteikt savu viedokli un katram sev tuvie un gaiditie laikapstakļi,ko viņs cer izbaudit pec iespējas vairāk... Kopš ziema beidzas,vismaz te,Riga,par aukstumu vairs nefanoju,bet ari neuzskatu,ka šis pavasaris būtu kads ipaši auksts-manuprat normas robežas,pilnigi atbilstošs mūsu klimatam,vismaz agrakiem gadiem. Šogad pavasarī domine saule,sausums ,vismaz Rigas apkartnē un vēji. 2010 gada pavasaris patika vairāk,bija interesantaks un dinamiskaks ;) Ja R,ZR puses dzestri vēji,kas nāk no atdzisušiem jūras udeņiem biezi nolaupa siltuma sajūtas,bet ar to jau mums,tuvu piekrastei dzivojošiem jasamierinās,kamer udeni kaut cik neuzsils-tiko vējs no liča/jūras puses-sanāk le… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  25. 15.04.2011 03:10

    kryos, paldies par atbildi.

    Ielādē...