Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.1.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.1.12.)

Nedēļa aizgājusi: pirmdiena - TILO ciklona oklūzijas un siltā fronte nosedz Latviju, rītā vēl pašos austrumos dzīvojam zem augsta spiediena atzara. Otrdiena ir šā ciklona D malā, īslaicīgo nokrišņu zonā. Trešdien - visas dienas garumā ar vētru plosās ULLI ciklons. Ceturtdiena sāk iedarboties ANDREA ciklons, radot Latvijā dažāda garuma nokrišņus. Piektdiena- esam uz R pusi no ANDREA ciklona centra, mums mākoņainība un īslaicīgi nokrišņi. Sestdien no R puses pastiprinās BIBIANA ciklona frontes ar nokrišņiemm, tas aizpildās netālu no Latvijas arī svētdien.

Attēlu (c) sat24.com un Finnish Meteorological Institute

Turpinājums nākamajā nedēļā. 

=====================

Svētdiena, 8. janvāris

Ciklons BIBIANA aizpildās, lai gan dienā daidzviet smidzinošs lietus un slapja sniega, vairāk uz austrumiem arī sniega pārslas no debesīm. Neliels sals Latvijas A daļā.

Sestdiena, 7. janvāris

BIBIANA ciklons atnes pakāpenisku mākoņu segas palielinājumu, daudzviet arī sniega nokrišņus. R piekrastēs - lietus, jo gaiss tomēr saglabājas silts. Latvijā ap 0 grādiem, DR daļā līdz +4 ...

Piektdiena, 6. janvāris

ANDREA ciklons nes pēdējos nokrišņus virs Latvijas, bet dienā pavisam aiziet prom no mums. Pirms nākamās pusnakts un sekojošā naktī Latvijā skaidrojās, nedaudz uzsalst.

Ceturtdiena, 5. janvāris



Ciklons ULLI ar pēdējiem brāzmainiem vējiem aizpildās un aiziet prom no Latvijas, dienas izskaņā jaunus - pārsvarā sniega - nokrišņus nes ANDREA ciklons.

Trešdiena, 4. janvāris



Ciklons ULLI, nonākdams līdz Zviedrijas D daļai- mums nes vētru. Kas R krastos ir spēcīga, Kurzemē izteikta. Pārējā Latvijā - izpaužas kā spēcigas vēja brāzmas. Visu pavada dažāda spēka un garuma lietus brāzmas.

Otrdiena, 3. janvāris



Ciklons TILO aizmugure nes īslaicīgus nokrišņus daudzviet Latvijā. Bet diennakts izskaņā jau ietekme no ULLI ciklona, mākoņainība no jauna palielinās. Pastiprinās arī D-DR vēji Kurzemes R piekrastēs.

Pirmdiena, 2. janvāris



Pirmā gada darbadiena risinājās visai masīvā TILO ciklona frontālās sistemas uzbrukumā - centrā un austrumos dienā vēl sniegs, pat putenis. Vakarā - tas pats arī uz Latvijas A robežām.

Turpinājums no 2012. gada pirmās dienas :)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.01.2012 23:11

    Manā pusē šodien laiks apmācies, patumšs, bet mierīgs, vējš lēns, un bez nokrišņiem. Kust kam sen vairs nav... ;) Vismaz peļķes pamazām mazākas paliek, kaut gan slapjuma uz ielām un visur citur vēl daudz, arī gaiss diezgan mitrs, drēgns, vismaz dienas 1.pusē.
    Temperatūra visu dienu stabili +3...+3,5*C (max +3,8*C), pievakarē nokritās līdz +2, bet tagad neilgi jau arī zem +1*C palīdusi, šobrīd +0,8*C. Varbūt sāk skaidroties?... Ja noskaidrotos, tad līdz rītam smuki mīnusi varētu izveidoties! :)
    Rīt vismaz manā pusē mīnusus gan naktī, gan dienā prognozē! Būtu ļoti labi, slapjums varētu izsalt, un pēc tam vakarā vai kādā nākamā dienā skaists sniedziņš pa virsu - vismaz būtu dzirdams aizkavējušās ziemas pirmais kautrīgais klauvējiens pie durvīm! :)

    Ielādē...
  2. 07.01.2012 01:22

    Rigā pēc sniedziņa beidzot uznāca neliels sals,ir piesalis un slidens, kadu puscentimetru sniega kārta,debesis gandriz skaidras un spoži spīd meness, pie loga rada -2 grādus.

    Ielādē...
  3. 07.01.2012 03:02

    Tagad arī pie manis no debesīm pavisam rāmi birst sīks sniedziņš, kas sausākās vietās uz asfalta veido tikko jaušamu baltu kārtiņu. Taču grādi vēl svārstās mazlietiņ virs nulles (nesen bija arī 0,0*C, bet mīnusos vēl ne), šobrīd +0,4*C, peļķēs stingumu nemana, ielas un ietves, cik varu redzēt, vēl mitras, vien šur tur mazliet sausāks varētu būt. Taču, paskatoties faktisko apstākļu kartē, redzams, ka tie mīnusi nāk no R un drīz tiem jābūt arī pie manis (ārpus pilsētas un zemākās vietās droši vien jau ir pašlaik). :)

    Ielādē...
  4. 07.01.2012 09:28

    Labrīt,pie manīs pagajuša nakts pagāja ar apmākušos laiku,bet uz rīta pusi nedaudz skaidrojas kā zvaigznes bija redzāmas.Min grādi pa naktī bija -3 grādi,un pūta lēns DRvējš līdz 5m/s.Bet pašlaik ir daļejī mākoņains un caur mākoņiem uzspīd arī saule un -2

    Ielādē...
  5. 07.01.2012 10:43

    Nu gan sniega netrūkst. Ir krietni ko parakt un nāk klāt vēl.

    Ielādē...
  6. 07.01.2012 10:48

    Šeit pēc ilgāka pārtraukuma zeme ir balta - nav pat viens centimetrs, bet tomēr :)

    Ielādē...
  7. 07.01.2012 11:00

    Ranka (Gulbenes nov.):

    Man šeit vēl tikai sākas snigšana, jo zeme nav vēl gluži vienmērīgi balta. Gaiss ap -1* C

    Ielādē...
  8. 07.01.2012 11:07

    Jēkabpilī spēcīgi snieg un nedaudz putina, viss balts.

    Ielādē...
  9. 07.01.2012 11:19

    Beidzot Jēkabpili ir sasniedzis skaists putenis, viss balts. Super!

    Ielādē...
  10. 07.01.2012 12:45

    Pie manis te Agenskalna rajonā neka, mazliet pavirpuļoja skopas pārslas un viss, nekads baltums nav nācis klāt,ari pagajuša nakti mazliet sasnigušais jau pamazām zūd,sak kūst. T no rita bija-2, tagad jau 0+1 apmēram(darbā nav termometra).
    Rigā laikam kada noladeta pilseta šogad, kur sniegu nav ceribu sagaidīt :(

    Ielādē...
  11. 07.01.2012 20:07

    Pašlaik Jēkabpilī ļepē sniegs ar lielām skaistām pārslām!!! :)

    Ielādē...
  12. 05.01.2012 19:52

    Temperatūra lēni tuvojas 0*C atzīmei,no gaisa līst/birst nenosakāma agregātstāvokļa nokrišņi.
    Saulcerīte izteica pilnīgi manas domas ,kas apliecina kārtējo reizi to,ka cilvēkam nekad nekas nav pa prātam:)Te par maz,te par daudz.Bet vispār jau mani bioritmi tiešām sāk arvien skaļāk pieprasīt ziemu.Citādi sajūtas tādas neomulīgas(kaut kas nav riktīgi). Vilis Bukšs ziemu sola tik janvāra otrajā pusē.Dzīvosim-redzēsim.

    Ielādē...
  13. 05.01.2012 17:58

    Uz vakarpusi laiks sabojājās - ja vēl ap 15.00 bija +3 un nekas no gaisa nekrita, drīz jau sāka līņāt, bet pirms 17.00 vairs tikai +1,2*C un riebīgs slapja sniega sniegputenis, kas mijās ar sīku smidzekli... :( Plus arī lipīgs, nejauks vējš - ne tik stiprs, spēka ziņā drīzāk mērens, cik nepatīkams. Gāju uz veikalu, labi, ka tas tuvu mājai, pēc tam pa fikso atpakaļ...
    Tagad lejupkrītošais slapjdraņķis pamazām ņemas spēkā, arī vējš izskatās stiprāks, vismaz brāzmās, temperatūra vairs tikai +0,8*C. Uz zemes sniegs pagaidām gan nekrājas, ja neskaita atsevišķas mazas vēja sapūstas saliņas, bet pēdējās stundas tendence rāda, ka drīz var sākt arī slapja putra veidoties... :(
    Lai cik siltas ziemas dažkārt ir bijušas, tomēr manā pusē (par Kurzemi un piekrasti nerunāju, tur varbūt šādi laikapstākļi nav tik liels retums - bet par to lai spriež pie jūras dzīvojošie) tik ilgu periodu bez puslīd… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  14. 05.01.2012 14:08

    Pie mums west coasta slapinātājs turpina savu uzvaras gājienu Britu žalājā ziemā. ārā ir DA vējelis un + 2,5*C virs nulles. Dzirdēju, ka Grobiņā vienam vīram dārzā sākuši ziedēt krokusi jau :D Pavisam zaļa ziemas piekrastē mūs apciemo un dzen pelecībā :( Laikam tikai nākamnedeļ Liepājas pievārtē būs nelieli mīnusi un baltums.
    Lai veicās!!

    Ielādē...
  15. 05.01.2012 10:27

    Kartejo reizi šeit lasu par uzsnigušu sniegu-visur snieg, tikai ne Rigā!!! Man te Zolitude vien apnicigais rudens lietus liņaja,patreiz bez nokrišniem zemo pelēku mākoņu sega un +2,5 grādi. Nel viena vela rudens diena ir klāt. Riebigaku ziemu savā pusē neatceros :(

    Ielādē...
    1. 05.01.2012 11:50

      pilnīgi piekrītu!

      Ielādē...
  16. 03.01.2012 15:16

    Jā,es ar tikko apskatīju meteo prognozes,meklēju cēloni savām nepatīkamajam galvassāpēm.Tās mani parasti pirms straujām spiediena maiņām "apciemo".Tas Raita'"viens ciklons, kas kļūs mazkustīgs AR CENTRU VIRS LATVIJAS. kur tas aizpildīsies līdz pat 13. janvārim "",man arī daudz ko izskaidro.Žēl gan,ka temperatūra nebūs pietiekoši zema,lai rastos sniega sega,dikti jau nu gribās kādu baltumiņu uz zemes.Bet nu ir labi tā,kā ir.Ja kas,sataisīšos ciemos pie māsīcas uz Ludzu,tur sniegs varētu kādu laiciņu vēl noturēties.Mums šodien no rīta bija saulains,bet nu vairs ne,plusos un pagaidām bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  17. 03.01.2012 14:10

    GFS jūtami nomainījuši prognozi-tagad esot jauni redzējumi uz nedēļu. Pēc ULLI vētras pēdās sekos vēl viens ciklons, kas kļūs mazkustīgs AR CENTRU VIRS LATVIJAS. kur tas aizpildīsies līdz pat 13. janvārim. Tas ir- visu laiku daudz nokrišņu, vējelīgs. Un slapja ziema- kritīs kāds janvāra nokrišņu rekords. Un mēneša vidū: varbūt jau tuvojošā piln-Mēness laikā medijos sāks (?) runāt par grēka plūdiem, un tiks ņemtas intervijas no otrā pusmūža cilvēkiem ar vārdiem "savā mūžā nekas tāds nebūs redzēts". Man jau viens kaimiņš vakar sacīja "tāda ziema - silta - nekad nav bijusi". Gan pats piemirsis, ka '08-'09 arī ap 0 vien laiks nogrozījās, nemaz jau nerunājot par vētras ERVīNS darbību nu jau pirms 7 gadiem, kad ap 9.-10. janvāri pie "sevīm" tepat Zantē manīju +10+11 grādus ;)

    Ielādē...
    1. 03.01.2012 19:37

      Arī 2007-tajā tika uzstādīti un pārspēti vēl 1992. gada janvāra rekordi.

      Ielādē...