Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.6.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.6.12.)

Nedēļa aizgājusi: pirmdiena - pie PETERMARTIN anticiklona "paliekām". Otrdien ciklona ZARA aukstā fronte. Trešdien ciklona aizmugurē. No ceturtdienas ANNETTE ciklons pēc vēsas un vietām salnainas naktis nes jaunus nokrišņus. Piektdien: šie nokrišņi nesas uz Latviju caur jaunu fronti. Sestdienā īslaicīgi nokrišņi ciklona D daļā, tie mazākā mērā turpinās arī svētdien.

Attēlu (c) sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 3. jūnijs

Pēdējie nelielie līdz mērenie lietusmākoņi no ciklona ANNETTE puses, vakarā skaidrojās- un Latvijā līdzās sudrabainajiem mākoņiem jau nākamajā naktī bija vērojama arī vietām neliela salna...

Sestdiena, 2. jūnijs

ANNETTE ciklona D daļa aiz frontes. Virs Latvijas - īslaicīgi lietusmākoņi, kas daļā novados atnesa arī krusu.

Piektdiena, 1. jūnijs

ANNETTE ciklons velk jaunus nokrišņus frontē no DA puses pāri Latvijai uz Z -Vidzemi. Attiecīgi Latvijas A pusē vakarā ilgaicīgs un stiprs lietus, citviet arī līst- taču jūtami mazāk.

Ceturtdiena, 31. maijs

ANNETTE ciklons atsūtīja pirmos (bet ne pēdējos...) lietusmākoņus, kas lielākoties "izlēja krājumus" Kurzemē. Pārējā Latvijā samērā sauss, lai gan iepriekšējā nakts bija jūtami salnaina...

Trešdiena, 30. maijs

ZARA ciklona aizmugure, Latvijas A pusē vēl vietām līst. Pret vakaru skaidrojas visā valstī...

Otrdiena, 29. maijs

ZARA ciklona aukstā fronte virs Latvijas lielākās daļas. Siltums virs +20 vien pašos Latvijas austrumos, kur arī kāds negaisiņš bija. Kurzemē, centrā jau vēss un samērā daudz lietus nokrišņi.

Pirmdiena, 28. maijs

PETERMARTIN anticiklons sašaurinās un pazaudē savu "vārdu", tomēr dienā bijām pie "viņa" skaidrajām debesīm. Vakarā tuvojas ZARA ciklona aukstās frontes mākoņi no ZR puses...

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.06.2012 19:00

    Fotogēniski skaisti mākoņi ,bet izskatās tādi ''tukši''Ļoti vēss,atvaļinājums vēl 4 dienas un izskatās ka saules siltums nelutinās,atgriezīšos darbā nenosauļojusies.Toties tik labi ravēšanas apstākļi nav sen bijuši-karsti nav un visus odus vējš aizpūtis.

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      03.06.2012 20:21

      Tad jau Tu,Saulcerīt,esi laimīga,ja vari ravēt,ja dārzs nepludo...Rokas nolaižas,vēl visu nākamo nedēļu sola salnas.Nekas,taču ,neaugs!

      Ielādē...
      1. 03.06.2012 21:27

        Salnas iespējamas vien tagad- šai naktī, pārējās - praktiski nē (protams, tās ir prognozes, kas var mainīties uz vienu vai otru pusi).

        Ielādē...
        1. 03.06.2012 21:32

          Paldies-ņemu atkal agroplēves.........

          Ielādē...
  2. 03.06.2012 21:46

    Šodien pabiju Jēkabpilī. Gandrīz visa diena bez nokrišņiem, vienīgi ap pusdienlaiku uznāca neliels lietus. Otru lietu, nu jau diezgan smuku, noķēru (burtiski) mājup braucot, ap Skrīveriem, apmēram pussešos. Temperatūra visu dienu ap +14, pārsvarā tomēr saulains. Auksts vējš maitāja pavasara sajūtu, aizvējā un saulē pat karsti metās. Tagad klīst mākoņi, kas gan lietu nenesīs, ārā +10, kurinu māju.

    Ielādē...
  3. 03.06.2012 22:33

    šinīs dienās i lietus, i saule, i vējš - kas nu kur trāpīja. Viļakā lielā līšana sākās piektdien pievakarē. Izmēģināju "spainīša" metodi, diemžēl ne no līšanas sākuma. Pa nakti bija ielijuši 15 mm, t.i. koriģējot - 13 līdz 14 mm. Kopā ar vakara līšanu vismaz 20 mm noteikti.
    Toties gan sestdien, gan svētdien visi negantie mākoņi gāja garām vai virs Viļakas pašķīrās. Bezmaz var noticēt, ka motobraucēji satricināja padebešus, jo abas dienas netālajā trasē notikās Latvijas čempionāta posms motokrosā: viss labi dzirdams bija vismaz līdz puspilsētai.
    Ja Viļakā nelija (vienīgi pašā vakarā pēc deviņiem mazliet uzrasināja), tad Žīguros (10 km uz Z) sestdien vairākos piegājienos bija pamatīgi gāzieni bijuši: pamatīgas lāmas vēl šovakar redzamas. Savukārt, šodien 6 km uz D no Viļakas, Semenovā bijusi neilga krusa. Viļakā tanī laikā sacēlās pamatīgs vējš, nokrita pāris pilītes, temp… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  4. 03.06.2012 23:35

    Rīgā sāk parādīties pirmie sudrabainie mākoņi! Skatamies! ;)

    Ielādē...
    1. 03.06.2012 23:49

      REDZU uz ZA no "sevis"- eju mēģināt kadrēt...:)

      00:09: Darīts - mikrogalerija ir jau tepatās...

      Ielādē...
  5. 03.06.2012 23:50

    Labs vakars visiem!Liels paldies par apsveikumiem vārda dienā!!Bijām jau laicīgi izlēmuši,ka 1.jūnijā dosimies ceļojumā ar auto uz mana vārda(Biruta=Birute) dzimteni Lietuvu.Kas nolemts-nolemts,varēja jau nomainīt kaut ko,bet parasti atliktas lietas grūti atkārtot.Vispār,es te ātri palasīju jūsu komentārus(teikšu-ļoti emocionālus),par (ne-)laiku mūsmājās,un varu tik piebilst,ka kaimiņos bija pilnīgi tas pats.Vienīgi krusu un pērkonu nemanīju.Piektdien-melnas debesis un pilnīgs bezcers,sestdien bišķu labāk,sevišķi vakara pusē,taču auksts,rokas pat sala,lai gan biju saģērbusies ,staigājot pa Viļņu, kā ziemā.Šorīt no rīta 11-os bija +5*C,kas pusdienlaikā saulei spīdot pacēlās līdz +14*C.Skaisti lietus mākoņi visapkārt,labi redzēja lietus straumes,kas no tiem gāzās lejup.Uz vakara pusi,jau tuvojoties Latvijai,debesis palika arvien tīrākas.Patlaban Piņķos skaidras debesis,temperatūra krī… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  6. 04.06.2012 09:32

    Dažas bildes no aizvadītās nakts sudrabainajiem mākoņiem

    Ielādē...
  7. 04.06.2012 10:02

    3 naktī knapi +2 grādi un es laimīga ka dārzs apsegts,bet pamodos pirms 6 no spēcīga lietus!
    Patlaban mākoņi klejo un neliels vējš.

    Ielādē...