Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.7.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.7.12.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena - pāri mums virzās KATARZYNA ciklona fronte un citi nokrišņi. Otrdien: ciklona centrs jau pie pašas Latvijas. Trešdien esam tā R malā. Tas pats arī ceturtdien. Piektdien jau pie mums ir VOLKER anticiklons. Bet sestdien jaunas frontes no LISA ciklona puses. Svētdien- esam LISA ciklona siltajā un mitrajā sektorā ar nelieliem nokrišņiem.

Attēlu (c) sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=================

ATSKATS UZ PRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 1. jūlijs

Dienas lielākajā daļā - bijām uz Z pusi no negaisu frontes. Pērkona mākoņi atnāca līdz mūsu D robežām, bet pāri kaut kā netika. Vien pašos DA rajoniem kaut kas tika. Mums pārējiem tika mākoņainas debesis ar nelieliem lietiem. Pret vakaru laiks R daļā skaidrojās.

Sestdiena, 30. jūnijs

LISA ciklona siltā oklūzijas fronte vietām Latvijā atnesa nelielus nokrišņus, bet Kurzemes D robežā arī nelielu negaisu no Polijas puses.

Piektdiena, 29. jūnijs

VOLKER anticiklons bija virs Latvijas, mums attiecīgie laika apstākļi- bez nokrišņiem, "laba laika" mākoņainība. Tā lielāka pie D robežām.

Ceturtdiena, 28. jūnijs

KATARZYNA ciklons, savācot aiz sevis pēdēkos lietus mākoņus, aiziet Latvijas. Vēl pa reizei nolīst Vidzemē un daļā Kurzemes.

Trešdiena, 27. jūnijs

Dienā daudzviet nelieli līdz mēreni nokrišņi KATARZYNA ciklona R malā. Vietām arī spirgts R-ZR vējš, kas rada tādas kā rudenīgas noskaņas.

Otrdiena, 26. jūnijs

KATARZYNA ciklons ar centru virzās gar Latvijas D robežām. Tā centrā mums lietaini mākoņi pietika visas dienas garumā.

Pirmdiena, 25. jūnijs

KATARZYNA ciklona centrs uz D no Zviedrijas, bet mums ir tā plašā aukstā oklūzijas fronte ar masīviem nokrišņiem visā Latvijā. Pēcpusdienā jau sākas īslaicīgās lietusbrāzmas virs Kurzemes.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.07.2012 21:40

    Mākoņi turpina staigāt, lielākie vairāk pa D pusi, taču pagaidām nekas īpašs. Tomēr tikko uznāca neliels lietus, bet viss mierīgs. Grādi nokritušies līdz +21,2*C. Maziņš lietiņš turpinās...

    Ielādē...
  2. 01.07.2012 23:19

    hm, nupat tomēr maķenīt līst. Radars nemelo... +21.

    Ielādē...
  3. 01.07.2012 23:34

    Labvakar!Vakardienu un visu šodienu pavadīju pa Kurzemi.Vakar biju Ventspilī uz The Strait koncertu(super!) brīvdabā,visu laiku ar bažām skatījos debesīs,jo vakarā tā vien vilka uz lietu.Bet nē,skaists,silts vakars bez nokrišņiem.Arī šodien no paša rīta saule,+23*C,tad dūmaka un bišķu vēsāk,vienīgi Kolkas ragā pašā pēcpusdienā apmācās pilnībā un pat 3 lietus piles mani noķēra.Taču,tuvojoties Piņķiem,palika arvien saulaināks.Mājas pārsteidza ar lielu mitrumu istabās,ko nekādi nevarēju izskaidrot.Tikai izlasot jūsu komentārus,tapa viss skaidrs-Rīgas pusē bijusi sutoņa,ko nejuta ne Ventspilī,ne citur jūras krastā.Tagad vēdinos:)

    Ielādē...
  4. 01.07.2012 23:44

    Beidzot Saulkrastos arī vasara atnākusi, gan vakar gan šodien pa dienu termometrs uzkāpa līdz +23 - +25. Tagad vakarā +20 vēl turās un ideāls vasaras vakars. Dienā no rīta saulains, pēcpusdienā apmācās un dažas lietus piles nopilēja - laikam izlijušie Lietuvas negaisa mākoņi tie bija. Vējš sākumā no Z puses 1 - 2 m/s, vēlāk pēcpusdeinā līdz ar mākoņu atnākšanu vējš uz brīdi norima un tad iegriezās no D, DA un mazliet stiprāks palika, jūrā pūta ap 3 - 5 m/s. Ūdens gan šoedien vēsāks kā citas dienas, diez vai vairāk par +14, +15 bija, ilgāk par 5 - 10 min tādā plunčāties negribas.

    Ielādē...
  5. 02.07.2012 00:15

    Ja nu kas- atkal sudrabainie mākoņi ir "pie manis" debesīs. Vairāk uz R pusi, un tādi neizteiksmīgi. Parādība pārāk bieža- man apnika fotografēt šos.

    Ielādē...
  6. 02.07.2012 08:38

    Atkal veicas-tad kad vakar gandrīz 2 stundas laistīju dārzu šodien klāt lietus.+18 grādi,vējš neliels.Labi ka mūsu augsnē nav iespējams pārlaistīt.

    Ielādē...
  7. 02.07.2012 10:08

    gan nelīst. Arī naktī tikai ļoti minimāli. +27, varētu teikt - apmācies, bet mākoņi "gabalaini", cauri paspīd saule. Rīts bija gandrīz skaidrs, ar spalvu mākoņiem

    Ielādē...
  8. 02.07.2012 08:32

    Līst un ne pajokam! No rīta vēl visa pļava bija miglā tīta, drusku norasināja neliela migliņa, bet tad strauji pamale nomācās un nu jau minūtes 15 pamatīgi gāž.T no krita no 19 uz 17.
    vēl joprojām līst (10.23) , t jau vairs tikai +15,4.

    Ielādē...
  9. 02.07.2012 09:21

    Ja Latvijā varētu izdalīt negaisu un tornado sezonu es teiktu, kā tās sākas tagad un turpināsies turpmākās 3 nedēļas. Lai izdodas novērot pārnegaisus, iespaidīgus skatus un vējus un lai interesantās meteo parādības notiek bet kaitējuma cilvēkiem.

    Ielādē...
    1. 02.07.2012 10:55

      Rīt pievakarē Kurzemē visai ideāli apstākļi negaisu ķeršanai būs...

      Ielādē...