Jūlija sākuma karstums un negaisi

Jūlija sākuma karstums un negaisi

Arī šogad pietiekami spilgti pierādās, ka satraukties par vasaras trūkumu jūnijā un apbērēt vasaru līdz Jāņiem ir lieki. Jūlija sākums atnācis ar svelmi, turklāt tā pagaidām izskatās, ka būs noturīga.

MODEĻU EKSTRĒMĀKĀS PROGNOZES

Kā jau ierasts, dažādu modeļu prognozes nedēļu tālā nākotnē ir pietiekami atšķirīgas. GFS kā vienmēr ekstrēmāks visos virzienos, arī šoreiz paspējis pārsteigt - brīžiem prognozējot, ka Kurzemē gaisa temperatūra no 5. līdz 7. jūlijam pēcpusdienās sasniegs +35..+36 grādus (1.att. ar zaļu punktu atzīmēta Rīga). Te jāpiemin, ka jebkad augstākā gaisa temperatūra Latvijā ir +36,4 grādi, kas fiksēta 1943. gada 4. augustā Daugavpilī.

Nu GFS prognozes ir normalizējušās un jaunākās prognozes vēsta, ka karstākais laiks gaidāms 6. un 7. jūlijā - Kurzemē un Zemgalē līdz +30..+32 grādiem.

Krietni pieticīgāks savās prognozēs par karstumu ir ECMWF, kurš iepriekšējās prognozes par aptuveni +25..+28 grādu karstumu jaunākajos prognožu izlaidumos sāk samazināt vēl vairāk. Taču jāņem vērā, ka ECMWF modelis bieži izceļas ar vēsām prognozēm.

Jebkurā gadījumā iespēja, ka līdz 8. jūlijam kādā dienā Latvijā būs +30 grādu karstums ir liela un visticamāk mums priekšā ir vasarīga nedēļa ar karstām dienām un siltām naktīm. Izņēmums būs nakts uz otrdienu, kad daudzviet temperatūra noslīdēs zem +10 grādiem, vietām Kurzemē varētu būt tikai +5 grādi.

NEGAISI, LIETUSGĀZES, KRUSA, VĒTRAS

Pēdējās dienās daudzās Eiropas valstīs svelmi pavadījuši postoši negaisi ar vētrām, krusām un īslaicīgus plūdus izraisošām lietusgāzēm. Esmu jau paspējis dzirdēt ļaudis šausmināmies par kārtējām stihijām un pasaules gala tuvumu, taču, ja arī jūs māc šādas bažas, varu nomierināt, ka līdzīgas vētras ir ik katru vasaru un būtu ļoti dīvaini (tad gan aizdomātos par to, ka laika apstākļi ir neparasti), ja šādu negaisu nebūtu.

Sestdien milzu krusa gāzusies netālu no Nirnbergas Vācijā (bildes).

Skaidrs, ka arī Latvijā no nedēļas vidus negaisi plosīsies bieži, taču izteikt prognozes gan par intensitāti, gan lokāciju ir neiespējami. Kopumā modeļu prognozes liecina, ka mēs tomēr atradīsimies negaisu veidošanās zonas ziemeļu nomalē, kas tīri teorētiski nedaudz samazina spēcīgu negaisu iespējamību. Eiropas tornado ielejā Polijā gan šī nedēļa būs biežiem negaisiem un stihiju cienītājiem atkal būs iespēja internetā skatīt arvien jaunus video un foto no stihiju vietām.

Sekošu līdzi situācijai un ticami, ka no trešdienas līdz sestdienai iegriezties Meteolapā būs sevišķi noderīgi, jo šeit mēģināšu operatīvi atjaunot jaunākās ziņas par negaisiem Latvijā.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.07.2012 12:50

    Tomēr šajās dienās laiks var mainīties "pa stundām".

    Ielādē...
  2. 01.07.2012 12:58

    Nu tad es gatavojos šim scenārijam un gaidu negaisus itsevišķi lia tie būtu naktī,lai es varētu redzēt zibens šovu

    Ielādē...
  3. 01.07.2012 18:29

    Bet pie manis- redzams, tālos D horizontos: kur beidzas šī mākoņainā josla un sākas skaidrākas debesis - redzams, uz augšu ceļas konvektīvā mākoņainība. Varbūt vēl kāds cb izveidojas: ja ne "uz galvas", tad vismaz iekadrēšanai fotoaparātā...

    Ielādē...
  4. 01.07.2012 18:43

    Dažas vietas negaisi skāruši Kurzemes dienvidos un Latgales dienvidos, bet acīmredzot maz apdzīvotas, jo nekādas ziņas nav saņemtas. Uz D no Daugavpils radarā vienubrīd izskatījās diez gan aktīvs negaiss. Lietuvā un Polijā gan krietni interesantāk ir gājis. Nu miers līdz otrdienas vakaram, kad atkal no dienvidiem nāks negaisi.

    Ielādē...
  5. 01.07.2012 18:07

    Man atkal loti nepatik tas, ka masu medijos laika zinas biezi vien (ari sodien) ir novecojusas. Piemeram sodien LR1 laika zinas saka, ka Kurzeme, Zemgale un Riga vakara un nakti gaidamas perkona lietusgazes, bet ta vairs nav taisniba. Pec pasreizejas situacijas negaiss vel ir iespejams Latgale un varbut Zemgales dienvidos.

    Ielādē...
    1. 01.07.2012 18:15

      Hee hehe - ja katrā medijā strādātu savs "toms bricis" jeb cilvēks, kas pārzina meteo nianses - tas viss būtu savādāk ;)

      Ielādē...
    2. 01.07.2012 18:23

      Piekrītu tev dažreiz tās prognozes ko saka masu mēdiji dažkārt ir galīgi garām.Man tā liekas,ka es savā pusē negaisu nesagaidīšu,jo radarā skatoties nekas ievērojams neveidojas:(

      Ielādē...
    3. 01.07.2012 20:22

      O jā. Šito mediji māk. Visu pēcpusdienu un vakaru ziņu izlaidumos, gan TV, gan vairumā radio, tiek laistas, šķiet, rītos sagatavotas laika ziņas. Kā no rīta sāk skandināt vienu tā līdz pašam vakaram. Man, lietojot netu, nav problēmas uzzināt jaunāko-to arī aktīvi izmantoju (liels paldies meteolapai un visiem tās piedāvātajiem resursiem) , taču ģimenes vecākie cilvēki, kuri netu praktiski nelieto, vakarā saskatās ziņa un "šausminās"-oi, oi, kas te nāk virsū. Siltajā sezonā pēc iespējas precīzākas laika ziņas ir ļoti būtiskas.

      Ielādē...
  6. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    01.07.2012 13:14

    Jā,negaisi nav nekas neparasts,tā tas bija vismaz senāk.Tagad to vien dzirdi un lasi;postoši negaisi,vētras ,lietusgāzes,utt.Viss tas,vairs nu nav,nekas neparasts,man tā liekas.Nu jau par traku...

    Ielādē...
    1. 01.07.2012 13:41

      Man gan liekas ka parasta ir internetā mēdiju tendence pārspīlēt pirms laika.

      Ielādē...
      1. 01.07.2012 15:25

        Bija jau arī "prognozes" pirms Jāņiem - būšot dažas dienas virs +30... bet tad tas viss kaut kur "pazuda"... Mediji plus meteo: par šp tēmu pirms laika izsacījos vairākos rakstos tepatās. Īsumā vēlreiz sakot: medijiem svarīgi ir reitingi, ja nevaram savādāk- tad spekulējam uz "meteo-kataklizmu" ziņām...

        Ielādē...
      2. 01.07.2012 16:17

        Tieši mediji te visus šausmina un pasniedz visas ziņas bezmaz vai kā par pasaules gala tuvošanos. Vispār tāda attieksme brīžiem pamatīgi tracina, tāpēc tādām ziņām cenšos uzmanību nepievērst. Lai tie mediji, kam pirmajā vietā pašu reitingi, kas iegūti uz melu vai uzpūstu mušu rēķina, iet ellē ratā! :D

        Ielādē...
      3. 01.07.2012 18:54

        Es esmu novērojis, ka interneta portāli, piemēram, manis rakstīto, ka vietām iespējams negaiss (šāda frāze ietver divas nenoteiktības - tikai iespējams un tikai vietām), pārveido par ziņu ar virsrakstu "atkal plosīsies negaiss" vai tamlīdzīgi.

        Tālās prognozes par karstumu es pasniedzu kā konkrēta modeļa (GFS) šābrīža prognozi, nevis kā solījumu. Nu bet daži mediji no visa teksta izrok spilgtāko teikumu, vēl to mazliet pārveido un tad uztaisa skaļu virsrakstu.

        Ielādē...
        1. 01.07.2012 19:08

          ... un publika uzbudinās, konkrēto portālu vēl "katram gadījumam" lieku reizi mēs katrs pārlasām. Pieaug "unikālo klišķu" daudzums. Palielinās arī to "klišķu" skaits- uz reklāmdevēju "karodziņiem". Reklāma sāk strādāt, palielinās atkal ienākumi pašam portālam. Un tamdēļ - vēl vairāk "skaļos meteo teikumus" izvilks ārā no konteksta. Kā gan savādāk ;)

          Ielādē...
    2. 01.07.2012 23:50

      Negaisi ar lietusgāzēm un brāzmainiem vējiem vasarā ir normāla parādība. Pie tā, ka elektrosistēmas turās uz puņķiem un pietiek kaut kur kādam zaram uzkrist lai pazustu strāva un jumti ķep ļep lipināti negaisi nav vainīgi.

      Ielādē...
  7. 01.07.2012 22:54

    Redziet, šajā negaisu sistēmā (un ne tikai) pirmā aukstā fronte brīžiem(dienā līdz pēcpusdienai) ir pilnīgi neredzama. Tad pēkšni, (pieņemu, ka tajā pecpusdienas brīdī, kad T* pēc maksimuma sāk nedaudz krist, un gaisa spiediens ar apjomīgu ūdens tvaiku daudzumu gaisā sāk arī krist) uz šīs frontes strauji izveidojas milzīgas gubas, kuru virsotnes iesniedzas teju vai stratosfērā, bet zem tām norisinās cilvēkam nedraudzīgi procesi. Gubas ir relatīvi mazkustīgas , bet strauji izplešas to cepures, tomēr tās lēnām pārvietojas gar fronti.
    Runājot par šodienas situāciju, pirmā fronte Latvijas rietumdaļu vairs neskars. Bet sekundārā, visai strauji virzās uz mūsu pusi. Graujošu negaisu iespējamība ir mazāka, tomēr kada zibens rašanos nevar izslēgt. Tātad, kā minimums būs lietus pēc (3) 6-8 st.- rīta pusē rietumu rajonos. Viens mākoniīts no Gdaņskas līča līdams peld uz manu pusi.

    Bet Austrumlatvijā, pierobežā, viss jau pamazām notiekās.

    Ielādē...
    1. 02.07.2012 00:26

      Es jau vizuāli redzu šos mākonīšus R pusē, tie aizņem aizvien lielāku debesu daļu.

      Ielādē...
  8. 02.07.2012 00:47

    Liepājā jūras ūdens temperatūra ap 18 grādiem, Nupat biju peldēties,nemaz nav tik slikti.
    Gaisa temperatūŗa pa dienu 24, tagad 00.30 ap 18 grādiem. Silts
    Virs Polijas austrumiem un pie Čehijas vienkārši graujoši supermākoņi. Uhh, kā gribētos tādiem cauri ar auto izbraukt =-)

    Ielādē...
  9. 02.07.2012 08:30

    Nu re kā...siltumiņš bija vakar, taču sauss, bet šodien lietutiņš, tāds diezgan pludojošs un arī silts, dārzi nebūs jālaista!:))....toties negaisi un vēji izpalika, cik labi tomēr, kad daba un cilvēks atrodas harmonijā!!!:))

    Ielādē...
    1. 02.07.2012 10:58

      Par harmoniju man laikam rīt pie vakara nāksies aizmirst- toties masīvi būs jāgatavojas negaisu ķeršanai... (ar foto, video lietām).

      Ielādē...
  10. 02.07.2012 12:31

    Vakarvakara lietiņš pirms 22.00 (nedaudz uzlija minūtes 20, tik vien kā putekļus noskaloja), izskatās, pagaidām ir bijis vienīgais, jo līdz 3.00 naktī vairāk nelija, bet šorīt nekādas "pēdas" nemana.
    Nakts ļoti silta - vēl līdz 1.00 +20*C, 2.00 +19, 3.00 +18,3*C, bet min. t +17,5*C.
    Šodien MMD - agrā rītā mākoņaināks, vēlāk izteikti saulains, bet pēc 11.00 atkal vairāk nomācās, pa D pusi virzienā no DR uz DA aizgāja diezgan iespaidīgu mākoņu josla (izskatās, Daugavpilī varētu būt riktīgs gāziens; to nesen apstiprināja arī faktiskā LVC karte). Pie manis šobrīd daļēji apmācies, vietām krietni gaišāks, bet līdz Saulei tālu; mērens, brīžiem nedaudz stiprāks vējelis. Grādi 11.00 bija līdz +23*C uzkāpuši, pēc tam palika mazliet vēsāks, nokritās līdz +21,4*C, bet šobrīd +22,3*C.

    13:17: Pasteidzos ar apgalvojumu, ka Saule tālu - strauji skaidrojas jau šobrīd, aizvien vairāk zi… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...