Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.7.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.7.12.)

Nedēļa aizgājusi. No pirmdienas aiz RHIANNON ciklona pakāpeniski skaidrojas. No otrdienas līdz ceturtdienai pie mums ir XERXES anticiklona ietekme ar skaidru laiku un aizvien siltāku gaisa temperatūras dienā. Ceturtdien gan neliels lietus Latvijas D robežās. Piektdiena: esam joprojām XERXES anticiklona R daļā. Sestdien pamazām no R puses nāk aukstā fronte. Svētdien vēl joprojām esam karstajā gaisā uz austrumiem no frontes, vakarā šī fronte masīvi padarbojās Kurzemē.

Attēlu (c): sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 29.jūlijs

Otro dienu ekstremali karsts gaiss pāri Latvijai, daudzviet +31+33. Bet Kurzemē ir negaisi, kas vispirms vairākās vietās radīja krusas brāzmas, bet pēc tam vairākās vietās arī spēcīgu vētru ar postījumiem.

Sestdiena, 28.jūlijs

Karsts gaiss valda pie mums neliela anticiklona R malā, bet aukstās frontes tuvums Kurzemē deva dienas laikā vairākus negaisus. Fronte pērkona mākoņus sūtīja pār R daļai arī naktī uz svētdienu.

Piektdiena, 27.jūlijs

XERXES anticiklona R malā pie mums - ir karsts laiks, vien "laba laika" mākoņainība valsts lielākā daļā. Nelieli nogaisi bija dienas otrajā pusē Latvijas DA daļā, ap Daugavpili.

Ceturtdiena, 26.jūlijs

Anticiklons turpina gādāt par vasarīgu karstumu. Pavisam neliels R, ZR vējš. Kurzemē debesis skaidrākas, pārējā valstī daļēji mākoņains. Gaisa temperatūra centrālajos rajonos pietuvojās +30 C atzīmei.

Trešdiena, 25. jūlijs

No rīta visai daudz mākoņu, kas dienas gaitā pamazām atkāpjas uz ziemeļiem. Pēcpusdiena jau daudzviet skaidra un saulaina, gaiss vasarīgi karsts, Kurzemes DR temperatūra pārsniedza +28 C.

Otrdiena, 24. jūlijs

pārsvarā skaidra, saulaina un silta diena. Pēcpusdienā pierimst arī mēreni stiprais DR puses vējš. Dienā visā valsts teritorijā gaisa temperatūra pakāpusies virs +20 C, vietām sasniedzot pat +26 C robežu.

Pirmdiena, 23. jūlijs

daudzviet apmākusies, vējaina. Rīta stundās vietām ziemeļu daļā neliels, īslaicīgs, smidzinošs lietus. Ja rīta stundās gaisa temperatūra lielā valsts daļā pazeminājusies zem +10 C (dažviet par +6 ... +7 C), tad dienā tā svārstās ap +20 C.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.07.2012 09:27

    Temperatūra 21 grādu silts, DR vējš 7 mezgli, jeb (+-) 4m/s...:)

    Ielādē...
  2. 29.07.2012 23:21

    Negaisu pavadīju Stinga koncertā:(Mājinieki pa telefonu nobiedēja,ka esot vētra:(Viss normāli, galvenais, palicis vēsāks, var izvēdināt māju un galvas:)D pusē un arī virs līča pamatīgi zibeņo, bet visi vismaz 12 sek.attālumā.Man gan liekas, ka nekas liels vairs šonakt nebūs, izdusmojās, cik nu bija, tik izlija.Lielums aiziet pāri līcim.Paldies Dievam,esam to karstumu pārdzīvojuši, varēs atelpot ...
    Atceraties slaveno pazinojumu no mūsu sinoptiķu puses " Sinoptiķi atbild – šī jau ir īstā vasara un citas nebūs. Šogad Latvijā valda tipiska Baltijas reģiona vasara un gaisa temperatūra nepārsniegs +23 grādu atzīmi. Taču vismaz jūlija beigas un augustu sola mazāk lietainu.''?Bez komentāriem....

    Ielādē...
    1. 30.07.2012 00:47

      Jā, nekādu lielu karstumu nebūšot, būs parasta Baltijas vasara... :D
      Aizvadītā nedēļa mazliet šiem kārtis sajauca, vai ne? ;)
      Un izskatās, ka arī nākošā, lai arī tik karsta nebūs, tāpat būs "virs normas" - mēs saņemam parādā iekavēto! :))

      Ielādē...
      1. 30.07.2012 08:20

        Vasara tiešām izdevusies:))...pat uz siltajām zemēm nekur nav jābrauc un nauda jātērē, tepat uz vietas, viss kā uz paplātes:)))....un nākošgad baudīsim to pašu:))

        Ielādē...
        1. 30.07.2012 09:47

          Latvijas meteorologus nevajag tik daudz vainot. Latvija nav pateicīgākā vieta, kur šo darbu darīt, jo Latvija īstenībā ir meteoroloģiska anomālija. Latvija bieži atrodas uz divu gaisa masu robežas ar ko izskaidrojamas laika atšķirības starp Kurzemi un Latgali (piemēram vakardienas negaisi Kurzemē bija, Latgalē nekā).
          Pamēģiniet paralēli Latvijas meteorologu ilgtermiņa prognozei izveidot arī savu un pierakstīt, un tad varbūt redzēsiet, kura piepildās biežāk.

          Ielādē...
  3. 30.07.2012 10:15

    Pašlaik +24,8°C debesies ir daļēji mākoņainas. Sūtīgs laiks, ceru uz kādu negaisu.

    Ielādē...
  4. 30.07.2012 10:41

    [Ranka] Nakts pagāja mierīgi, ar nedaudz mākoņiem. Pusnaktī gaiss vēl bija +25*...+25,5* C, nakts min +20,5* C - tātad, viena no siltākajām naktīm vispār. 9:00 gaiss +24,5*...+25* C, pamazām sāka noskaidroties. Pašreiz skaidrs, gaiss +26* C.

    Ielādē...
  5. 30.07.2012 11:46

    No rīta saulains ar spalvu mākonīšiem, tagad to daudzums pieaug, saule caur mākoņu un dūmakas putru, t+25.1, spiediens 755 mm/Hg, mitrums 85% (rādijumi pēc krievu laika aparāta IMK-5)

    Ielādē...
  6. 30.07.2012 12:00

    Te vēl Apollo ziņas no Saldus puses www.apollo.lv. Izskatās, ka tornado tur nav bijis, tā spēcīgāks pūtiens gan.

    Ielādē...
    1. 30.07.2012 12:13

      Man liekas, ka tā vakardienas vētra sākās "pie manis", pēc tam aiznesās "pa līniju" uz Matkuli, Sabili, Talsiem. Pie Saldus tikai nedaudz ieskrējās.

      Ielādē...
  7. 30.07.2012 02:19

    Tvnet tika publicets interesants raksts: Dīzumā tornado Latvijā redzēsim biežāk. Prieks, ka par to sak runat un izskaidrot tautai.

    Ielādē...
    1. 30.07.2012 02:48

      Tas nu gan, bet nekā no tur pateiktā jau tāpat nebija sen zināms...
      Un nākas atkārtot jau tajā rakstā minēto frāzi - tornado u.c. ekstrēmas dabas parādības Latvijā nenotiek biežāk, vien, pateicoties mūsdienu aktīvajam info tīklam, viss kas uzreiz tiek zināts - kas agrāk nebija iespējams... :)
      Tā kā nav ko satraukties par "globālo sasilšanu" un "maiju apokalipsi". :D

      Ielādē...
      1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
        30.07.2012 09:59

        Nu jā,lai kaut akmeņi birst no gaisa,tas,taču,Latvijai raksturīgi!Tāpat kā lietusgāzes/vairs vārds-lietus,nepastāv/,krusas,vētras,postoši negaisi...Vai mēs lasam un dzirdam kaut ko citu?Es nepiekrītu gan,bet,tā jau ir mana darīšana...

        Ielādē...
    2. 30.07.2012 07:44

      Man gan šķiet ka par to runā jau no maija mēneša, kam nav slinkums:))...es personīgi, tos zem CB mākoņu stipros vēju virpuļus par Torņiem nesaukšu, varētu par Trombiem labākajā gadījumā, bet priekš kam? ...jo mazāk to reklamēs, jo pašiem labāk(šoreiz atkārtojos)....VĀRDAM ir liels spēks....
      Par to ko publicē, tā vien skaties laika apstākļu gadalku - prognozētāju saradies dikten daudz:) Bet tā piepildīšanās gan ir kāda ir!:))
      Pie lidostas pērkona negaiss kā pērkona negaiss, nekas īpašs;)

      Ielādē...
      1. 30.07.2012 08:48

        Tornado ir oficiāls meteoroloģijas termins angļu valodā, kas attiecas uz visiem stabveidīgajiem virpuļvēja veidojumiem, kas stiepjas no mākoņa līdz zemes virsmai. Nav svarīgi, vai tas ir liels vai mazs, un tornado ir izplatīta parādība visā pasaulē, Latvijā tie ir bijuši no laika gala. ASV Tornado ielejā tie ir visspēcīgākie, bet ne jau tikai spēcīgus tornado drīkst saukt par tornado. Šī termina latviskie varianti ir dažādi - virpulis, viesulis, virpuļviesulis, virpuļvētra, vēja stabs...

        Ielādē...
        1. 30.07.2012 09:27

          Angļu valodā kā meteoroloģiskais termins ir "funnel cloud" - apzīmējums FC....un nekā savādāk:)))

          Ielādē...
          1. 30.07.2012 10:02

            Nē. "A funnel cloud is a funnel-shaped cloud of condensed water droplets, associated with a rotating column of wind and extending from the base of a cloud but not reaching the ground or a water surface."

            Tātad "funnel cloud" nesasniedz zemi, tas ir daļējs tornado. Par tornado sauc tādu stabu, kas sasniedz zemes vai ūdens virsmu (ja tas ir virs ūdens, tad ir īpašs termins - waterspout).

            Ielādē...
            1. 30.07.2012 14:24

              Bet es saku FC:))...nekādu citu apzīmējumu ne prognozēs, ne brīdinājumos, ne telegrammās neredzēsi...un nebūs jau protams!:)))

              Ielādē...
  8. 30.07.2012 14:29

    Pie manis gāž...redzamība kādi 1500m noteikti!!!!:))

    Ielādē...
  9. 30.07.2012 11:51

    Man ir jautājums meteogudrajiem. Vakar vakarā, kad no Kurzemes uz Rīgas pusi nāca pirmais negaisa vilnis, tas uzrādījās radaros. Viss palēnām gāja uz ZA pusi. Tad pēkšņi, ap 1 naktī, sat24 atkal rādīja, ka no Kurzemes vidienes un D daļas nāk jauns negaiss. Tajā pat laikā, dessauwetter radars neko citu, kā vien uz Tallinu un Helsinkiem ejošo negaisu neuzrādīja. Kā tas var būt, ka viens radars rāda jaunu negaisu, taču cits radars nē (visticamāk, ka tas "otrs"negaiss nemaz nebija, jo šeit visas sarunas apsīka pēc tiem pirmajiem negaisiem, vai vismaz bija tikai par tie)? Kā var būt tādas atšķirības radaros, jo līdz šim kaut kā lielos vilcienos, skatoties man, ar neprofesionāļa aci, gan sat24, gan dessauwetter radari savos rādījumos ir sakrituši . ,Paldies, ja kāds būs sapratis manu vārstījumu un mēģinās atbildēs!

    Ielādē...
    1. 30.07.2012 12:54

      sat24 ir tikai satelītu bildes, mākoņi. Tur ir links uz lapu ar radariem, bet tajos nav redzama Latvija. Es par radaru saucu tikai nokrišņu radaru, nevis satelīta datus vai zibeņu detektorus. Vienīgais radars, kurā tobrīd varēja redzēt nokrišņus Latvijā, bija Latvijas radars, jo LT nedarbojās, Igaunijas un Skandināvijas radari Latviju ķer maz.

      Ielādē...
      1. 30.07.2012 13:37

        Nu jā, es varbūt neprecīzi izteicos-vienkārši ir tā, ka sat24 rāda lightening, kuri pēc maniem novērojumiem, sakrīt ar esošo situāciju (protams, nevaru galvot par 100%-to spriežu pēc savā mītnes vietā notiekošo, šeit sadiskutēto, ziņās aprakstīto utt.) un arī dessauwetter blitzortung norāda parasti līdzīgu situāciju ar negaisiem. Es vienkārši nesaprotu, kā vienā lapā rāda jaunus (palielus, vairākās vietās esošus) negaisus, kamēr otrā lapā tos neuzrāda, ja līdz šim abas lapas "gājušas", tobiš, atspoguļojušas stipri līdzīgas ainas?!

        Ielādē...
        1. 30.07.2012 13:40

          Ar tiem zibeņiem mēdz būt visādi - vienā kartē var kaut kas neparādīties, var būt tehniski traucējumi, laika nobīde. Zibeņu kartes es lietoju tikai kopā ar radaru un/vai satelītu datiem. Reizēm kāds zibens tiek iezīmēts vietā, kur ir skaidrs laiks!

          Ielādē...
          1. 30.07.2012 13:51

            Paldies par atbildi! Un kāda būtu Tava precīzākā kombinācija negaisiem? Tas ir, kuras un kādā kombinācijā zibeņu kartes, radarus un satelīta datus pats šādā gadījumā lieto. Vnk gribas saprast, ko izmantojot, var iegūt pēc iespējās labāku informāciju!

            Ielādē...
            1. 30.07.2012 13:56

              :) Pats jau atbildējām uz savu jautājumu... lai būtu aina pilnīga, tad vismaz jāpaskatās ir vairākas kartes vienlaikus...

              Ielādē...
            2. 30.07.2012 14:01

              Zibeņus skatos te: un te

              Satelīta bildes skatos šajā adresē un radaru pārsvarā skatos meteo.lv, Rīgas apkaimi skatos leišu radarā, kas patlaban nestrādā.

              Ielādē...
              1. 30.07.2012 14:06

                Paldies!!! Man tiešām liels prieks, ka pirms pāris gadiem uzgāju šo lapu-šeit tik ļoti daudz ir iegūts un uzzināts! Neatsverami!

                Ielādē...
        2. 30.07.2012 19:27

          Ari es esmu pamanijis so kludu sat24 negaisu karte. Si kluda parasti ir pa nakti un izpausas ta, ka viens zibenu kartes kadrs beigas ieslid no ieprieksejas dienas datiem un izskatas, ka peksni paradas negaisi tur, kur to nav. Ta visticamak ir majaslapas koda kluda un to nevajag nemt vera.

          Ielādē...
          1. 30.07.2012 20:59

            Tā arī bija-vakar šīs "kļūdas"sākās uzreiz pēc 1 naktī. Un pēc visa, neta vidē notiekošā, spriežot, sat24 atspoguļotais jaunais negais Kurzemē nemaz nebija.

            Ielādē...