Iedosim vārdu savam ciklonam:)

Iedosim vārdu savam ciklonam:)

Mums apkārt notiekošajā visur un vienmēr pa vidu jaucas meteoroloģiskies laika apstākļi. Šos pāri mūsu galvām diriģē cikloni un anticikloni. Daži tostarp ir izteiktā formātā un nes domās paliekošus interesantus laika apstākļus. Citos vārdos ietērpjoties: dažs no atmosfēras virpuļiem pelna sava veida diženumu. Nu vismaz iespēju- ka tas arī Latvijā tiks "atzīmēts" un iegaumēts vēl labu laiku. Ir mums vēl viena iespēja – vēl labāk šos iegaumēt: labākajiem cikloniem un anticikloniem iedot savu /latvisko/ vārdu. Kas mums traucē to darīt?

Nekas netraucē! Pa vidu vienīgi maisās daži cilvēciskie "faktori", par kuriem parunājamies tagad :)

Attēlā (kartes pamata (c) sat24.com): ir reālā sinoptiskā situācija 26. martā 2013. gadā ap plkst. 21:00. Pie Lielajiem Vācijas Meteoinstūtā (reālajiem) ciklonu un anticiklona vārdiem – ir piekabināti daži latviski segvārdi. Tā varētu izskatīties laika karte, kad mēs paši savīkšināsimies dot atmosfēras veidojumiem savus konkrētos apzīmējumus.

---------

  • Līdz šim "iegājies" – cikloni vārdus saņem no Vācijas un Norvēģijas. Attiecīgo valstu galvenajām meteo iestādēm (Institūtiem). Laikam šādā veidā – mēģina iedibināt savu kārtību. Vismaz pie mākoņainām debesīm. Kārtība ir vajadzīga. Jautājums: no kuras puses šāda sakārtotība ieskrienas?

Norvēģijas Meteoinstitūta saite (angliskai versijai): http://met.no/English/

Vācijas Meteoinstitūta lapa: http://www.met.fu-berlin.de

  • Ieskrienas no "bagāto" ārzemnieku puses! Sanāk nezkuro reizi pēc kārtas – mēs pietātīgi ar pusnoliektām galvām pieņemam to: ka atkal pildīsim kādus rīkojumus, kurus izstrādā kādi šeftīgi aizrobežu kungi. Mums, mazajiem latviešiem, šķiet, "ir asinīs" – ka mēs lietojam standarta kārtībā to, ko citi trakie (šā vārda daiļajā nozīmē) aizrobežā izgudrojuši. Mēs paši esam maz-spējīgi?
  • Neesam mazspējīgi. Esam spējīgi nostāties vienā rindā ar citiem "bagātajiem". Bailes, ka mūs nelaidīs pie Lielā Galda? Šo rindu autoram ir lielākas bailes, ka mūs nepamanīs- ja paši neko nedarīsim. Ne ciklonu uzvārdošanā, ne tūkstošiem dažādās citās aktivitātēs. Vēl trakāk lietas veidosies: ja pēc laika nožēlosim savu bezdarbību. Labāk nožēlosim (nenožēlosim) to, ja kaut ko esam sadarījuši, nekā tās dieniņas – kuras esam pavadījuši bezdarbībā un guļošā stāvoklī uz iesildītā dīvāniņa :)
  • Varbūt kādam liksies – ka jaucamies ar saviem "mazajiem vārdiņiem" kaut kādā izstrādātā sakārtotībā. Teiksim, ciklonu un anticiklonu izkārtojumā pāri Eiropas debesīm. Pēc kāda laika šādi /atkal no aizrobežu stabu puses/, iespējams, mēģinās interpretēt kādus notikumus priekšdienās. Un mēģinās "dumpīgos latviešus" nolikt pie vietas, kas "viņuprāt" mums ierādīta – Eiropas Savienības nomalē. Tādā kā "bauru" līmenī, kas ēdot zivis un dzīvojot palmās, un kā cūkas nekad nemīlam skatīties debesīs. Nerunājot nemaz – ka vienā jaukā dienā arī mēs dosim lielākiem cikloniem/ anticikloniem savus vārdus.
  • Dot vārdus izteiktajiem atmosfērās veidojumiem – tas ir smalkas kultūras līmeņa (attiecīgās valsts sabiedrībai) vēstījums. Tas nozīmē: aiz dabas variācijām- saskatām daili un dažādas smalkas nianses. Vai te vēl ir kādi jautājumi?
  • Visbeidzot – tā vienkārši! Parādām savu uzdrīkstēšanos, un pamazām lienam ārā no pelēkajiem vienveidības ierakumiem. Šodien sāksim dot cikloniem vārdus, rīt izgudrosim jaunu "skype", parīt sāksim veidot 21. gadsimta ražotnes (ar pašmāju priekšniekiem). Un Latvijai būs jauns attīstības augšupejošs ciklons! Neticam? Es tam ticu :) :)

Dosim beidzot savus vārdus šiem... UN TURPINĀSIM VĒROT DABU :)

Aktivitātes pamatblogs - ir šajā vietā.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.03.2013 23:50

    Jā, lapa interesanta! :) Jau saglabāju savās grāmatzīmēs, baigi labi, ka kaut kas vēl notiek! Es arī mēģinu domāt vārdus, bet pagaidām nekādi ĪPAŠI vārdi, kas saistīti ar Latvijas vietām/cilvēkiem, pašam prātā nākuši, nešķiet gana labi. Citu vārdu, ar pat nelielu "humora piesitienu", gan varētu būt, cik uziet, bet nu padomāšu ko nopietnāku... ;)

    P.S. Tikko viena doma prātā iešāvās par AC uz burtu "B" - piedāvāju Babīti, atceroties labos laikus, kad "Imanta-Babīte atkal pietur"... ;)

    Ielādē...
    1. 29.03.2013 00:07

      Interesanta ir B burta sasaiste ar "Imanta-Babīte atkal pietur", šo varētu anticiklonu rindā iekļaut/patreiz gan nekādus jaunus vārdu došanas lēmumus vēl nepieņemu:) Šajā burtu riņķi man cikloniem ir vīriešu dzimtas vārdi, anticikloniem- attiecīgi sieviešu... ;)

      Ielādē...
      1. 29.03.2013 01:23

        Es jau tieši uz AC arī norādīju! ;) Bet nu viss pārējais - protams, Tavā ziņā! :)

        Ielādē...
  2. 29.03.2013 07:57

    Tad, kad pienāks kārta N burtam tad noteikti gribētu nosaukt Ciklonu par godu sava ciemata (Naukšēni) vārdā

    Ielādē...
  3. 28.03.2013 18:22

    Man ideja patīk.Jau pa dienu darbā izlasīju un pieķēru sevi pie domām par to kādas varētu būt kandidatūras.

    Ielādē...
    1. 28.03.2013 21:18

      Jā, jau aktivizēju ciklona "ANDRIS-2013" lapu:) Ļoti labprāt diennakts laikā sagaidītu vārdu piedāvājumus ciklonam, kas sākas ar "Ā..." burtu (rīt pret vakaru jau šis vārds varētu būt vajadzīgs). Der pēc konkrēta cilvēka vārda, apdzīvotās vietas vai ģeogrāfiskā punkta nosaukums Latvijā. Vārdu došanas noteikumiņi - IR ŠEIT.

      Ielādē...
      1. 28.03.2013 21:48

        Varu piedāvāt Āraišus-par godu ezeram un pilij,vai Ādažus

        Ielādē...
        1. 28.03.2013 21:52

          ĀRAIŠI - Pieņemts! Būs nākamais sarakstā:) Patreiz citi segvārdi "uz" citiem burtiem nav vajadzīgi, varam gan tos domāt "pa kluso". Pēc laika izziņošu "B..." burta nosakuma pieteikumu sākumu!

          Ielādē...
          1. 29.03.2013 09:22

            Forši!Āraiši jau sen to pelnījuši:)

            Ielādē...
  4. 29.03.2013 10:47

    Piedāvāju dot cikloniem un anticikloniem meteolapas dalībnieku vārdus. Es būšu tikai par siltu dienvidu anticiklonu. :))

    Ielādē...
    1. 29.03.2013 12:22

      Pret šo priekšlikumu esu visai rezervēts- iespējams, tad sāktos iekšēja rīvēšanās tāda nepamatota...

      Ielādē...
  5. 29.03.2013 13:53

    Nezinu, kā ar pārejiem, bet tas anticiklons, kurš "sēž" virs Skandināvijas un "sabojāja" martu, tiešām pelnījis kaut ko "treknu un sulīgu".
    P.S. Publiskam portālam es to "neizpaudīšu" :(

    Ielādē...
    1. 29.03.2013 14:00

      :)) :))

      Ielādē...
    2. 29.03.2013 16:46

      Es gan neuzskatu, ka marts būtu "sabojāts". Jā, aukstums ilgi turpinās, sen nekas tāds nav bijis, toties tik daudz saulainu dienu vienā mēnesī es, vismaz "uz sitiena", neatceros, un tas atsver visu negatīvo, kas ar salu saistīts! :)
      Katrā ziņā šāds marts ir daudz labāks nekā tad, ja grādi grozītos ap nulli te augšā, te lejā, pastāvīgi šķīstu dažāda veida nokrišņi, aurotu vētras un saule debesīs uzspīdētu paretam.
      Protams, daudz labāk būtu, ja šis AC būtu izveidojies vairāk uz D, siltākā gaisā, un nesūktu iekšā arktisko aukstumu, bet sildītu dienā +10...+15, taču - ir tā, kā ir, ideāli laikapstākļi reti gadās, un esošais nebūt nav sliktākais iespējamais variants. :))

      Ielādē...
      1. 30.03.2013 18:58

        Ja būtu kaut vai smuks sniedziņš, mans sašutums būtu mazāks - bet iepriekšējais daļēji izkusušais sniegs sasala ledus grambās un tās nezkusa veselu mēnesi. Apvienojumā ar komunālo dienestu (ne)izdarību, ikdienas pārvietošanās, kļuva par bīstamu pasākumu :(

        Ielādē...
        1. 30.03.2013 22:32

          Man šis marts patika. Neatceros, kad vēl būtu redzējis, kad tik izteikti sniegu kausē saule pie mīnus temperatūrām. Ja ieskatās, tad sniega forma bija tāda sireāliska. Vismaz Rīgā sniegs bija tāds starains, kur stari vērsti uz dienvidiem vai nedaudz dienvidrietumiem. Gan jau kāds fotocienītajs arī ir safotografējis.


          Ielādē...
          1. 30.03.2013 23:05

            Utlilārais viedoklis pret daili ;) 50:50

            Ielādē...
  6. 29.03.2013 10:27

    Ideja interesanta :) Bet vai tā gūs atsaucibu arī plašākos mēdijos, nu teiksim šākot kaut vai ar Meteolapas slejām, kaut vai Aktualas situacijas sadaļā? Vai to atbalstis administracija?

    Man atkal ir tāda ideja, kas Latvijas mēroga varetu but interesanta un originala -piedavaju dot vardus spēcigiem, izteiktien un spilgtiem negaisiem kas plosisies nākamaja negaisu sezonā. Droši vien pie vārdiem tie varētu tikt jau pēc paša notikuma, jo ar tiem jau uz priekšu neko nekad nevar zināt :) Pie vārda tiktu spilgti, specigi fotogeniski un iespaidigi negaisi, varda izvēlli varetu ietekmet notikuma vieta un pastradati nedarbi, vēlāk arī vieglāk būtu atcereties tos pēc vārdiem :)

    Ielādē...
    1. 29.03.2013 12:21

      Coooooooooool! Gubumākonis varētu uzņemties šefību par šo ideju!

      Ielādē...
      1. 29.03.2013 15:11

        Nāks tuvāk negaisu sezona, tad jau domāsim un darbosimies šajā virzienā :)

        Ielādē...
    2. 29.03.2013 12:45

      Par negaisu vārdiem ideja patīk. Neviens cits tiem vārdus nedod. Var lietot kaut vai vārdus no tāsdienas kalendāra.

      Savukārt par cikloniem šaudos. Pēc tiem "ārzemju" vārdiem vēlāk var meklēt informāciju. Tie paliek arhīvos, un to lieto dažādi mediji (eiropas un citi). Un tos lietojot tie labāk paliek atmiņā.

      Ielādē...
      1. 29.03.2013 13:06

        Latvijas arhīvos tā īpaši neatradīsim, ko ar vācu "uzvārdu" tas vai cits ciklons pie mums darījis. Protams, tādi mega-uzbrukumi reizi dažās desmitgadēs kā "Ervīns" (orkāns 2005.g. 9.-10.1.) gan paliek atmiņā. Bet no šā brīža mums gadā jau būs kādi 30 "vārdi" cikloniem (ar dažādām sekām dabā), kādi 7-10 anticikloni ar vārdu. Jāsaka, man vārdu došana -nav tikai vārdu došanas pēc. Ja ciklons saņem vārdu: tad visas lietas tikai sākas - aktivitātes blogā katram jāatver sava apakšlapa. Visa konkrētā (a-)ciklona dzīves laikā jāizseko līdzi, jānomonitorē "uz" sekām un dabas redzējumiem virs Latvijas. Pēc tam vēl japaseko arī pēc Latvijas teritorijas atstāšanas. Relīze medijiem jāsagatavo un jāsūta pie ciklona vārda iedošanas, kā arī otra relīze - kad ciklons "nomirst", tā teikt. Darbs ir katrai dienai. Ja aktīvi lietosim latviskos vārdus, tad tie … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
        1. 29.03.2013 14:16

          :) Nekādā gadījumā man nav mērķis bremzēt iniciatīvas. Es iniciatīvas atbalstu, un par tām priecājos. Vēl jo vairāk mans paša ieguldījums šai lapā ir niecīgs, un tādēļ ...

          Bija sajūta, ka mērķis/iemesls ir kaut kas ar paščieņu un patriotismu utt saistīts.

          Vēlējos tikai nedaudz norādīt uz manuprāt piemirsto praktiskumu un racionālismu.

          Nešķiet, ka mums kāds spiestu lietot "ārzmeju" ciklonu/anticiklonu vārdus. Es tos lietoju, jo tas vienkāršī ir praktiski/ērti (kāds jau ir parūpējies un izdarījis darbu - identificējis objektu). Tos lietojot nejūtos noniecināts.

          Praktiskuma dēļ arī ir ieviesti dažādi starptautiski standarti, gan, kā jāmēra vējš, gan kā temperatūra utt. Ir starptautiska vienošanās arī par dažādām mērvienībām. Mēs praktiskuma dēļ vairs nelietojam arī tādas mērvienības, kā olekts, puds, utt. Un tam nav nekāda sakara ar pašcieņu.

          Tad jau mēs varētu arī "… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 29.03.2013 14:22

            Labs komentārs:)) Un, lietojot paša vārdus, darām- ievešam savus (un reizē daudz progresīvākus salīdzinot ar stagnējosiem "rietumiem") standartus, arī meteo jomā:) Par negaisiem - es domāju: pērkona maisiem vārdus nedod arī nekur pasaulē ) Mēs tad būsim pirmie, vai ne?

            Ielādē...
    3. 31.03.2013 20:32

      Personīgais viedoklis - lielu jēgu šim procesam nesaskatu. Ja kāda ideja atrisina kādu problēmu, tad tā ir atbalstāma (šoreiz tādu nesaskatu). No plašākiem komentāriem un idejas salīdzināšanu ar citām jomām šoreiz atturēšos.

      Ielādē...
      1. 31.03.2013 21:12

        Kamdēļ mums tikai problēmas jārisina? Varam arī jautru (reizē nopietnu) šovu uztaisīt, un pie tā paša arī Meteolapu pareklāmēt?

        Ielādē...