Aktuālā situācija (nedēļa līdz 7.9.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 7.9.14.)

Nedēļa aizgājusi.  Pirmdien nedaudz uz A no Rīgas uzlija- kāda neliela ciklona DR-R malā. Pēc tam šis ciklons attalinājās Krievijas virzienā. Bet sakot ar otrdienu- FRANK un GORGE ("Gērge") anticikloni, pirmajam nākot no Z puses, otrajam no DRmiem - pārējās nedēļas dienās dominēja virs Latvijas. Laiks nomierinājas, bet GORGE anticiklona R malas plus D vēju iespaidā piektdien, brīvdienās pie mums atgriezās vasara ar siltām naktīm un saulainām dienām, kad gaiss pēcpusdienās iesila līdz +20+23 daudzviet. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 7. septembris

GORGE anticiklona R malā ar D vējiem ieplūst vasarīgs gaiss no Viduseiropas. Latvijā mierīgs laiks ar "laba laika" gubumākoņiem, Kurzemē drusku vairāk augstie "spalvu" mākoņi, kā attāli priekštvēstneši pirms aukstās frontes. 

Sestdiena, 6. septembris

Aizvien vēl GORGE anticiklons ir virs Latvijas, tā cantrs gan ir aiz mūsu A pierobežas. Mēs antivirpuļa R malā esam pie siltiem D vējiem, kas Latvijai atnes vasaras turpinājumu ar siltuma grādiem virs +20. Vien virs Kurzemes ir nedaudz vairāk pirms-frontes mākoņi, pati fronte vēl ir krietnā attalumā uz R no mums. Pārejā valstī dienā vien ir "laba laika" gubumākoņi.

Piektdiena, 5. septembris

GORGE anticiklons ir ar centru virs Latvijas A pierobežas. Visā valstī diennaktī daudz saules, "laba laika" mākoņainība vien teritorijās tālāk no jūras. Turpinās mērens vasaras siltums. 

Ceturtdiena, 4. septembris

GORGE anticiklons ar centru ir gandrīz virs mums. Attiecīgi arī laiks ir - daudz saules, maz vēja, mēreni vasarīgas gaisa temperatūras. Un dienā "laba laika" mākoņainība virs mums. 

Trešdiena, 3. septembris

FRANK-GORGE anticikloni ir pie mums gandrīz ar centru "virs galvas". Laiks attiecīgi arī ir anticiklonāls- daudz saules, virs cietzemes "laba laika" mākoņainība. Naktī pie skaidrām debesīm un bezvēja- vietām ir pirmās šās rudens salnas zemes virskārtā.

Otrdiena, 2. septembris

FRANK anticiklons turpina pastiprināties no Z puses. Rītā pie samērā mitra gaisa Rīgas apkārtnē bija vērojamas biezas miglas.

Pirmdiena, 1. septembris

Esam FRANK ciklona D malā, vienlaikus aiz DA pierobežas ir neliels ciklons- tamdēļ daudzviet mierīgas debesis ar mainīgu mākoņu daudzumu. Bet uz A no Rīgas- vietām nedaudz uzlīst.

===============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.09.2014 21:20

    Jā,arī man pievakarē par sevi atgādināja odi.Sen nebija manīti.Varbūt,ar to ir saistīta lielā dažādu putnu aktivitāte.Svīres gan jau vismaz trīs nedēļas kā ir prom.Tās vēlu atnāk un agri aiziet.
    Man dārzā bija jāsagatavo vieta dažiem stādījumiem,un te nu man uzradās apbrīnojams asistents - sarkanrīklīte.Nekāda mierīgā darbošanās man neiznāk,bet nu jau vairākas dienas viņa izturas apbrīnojami droši,brīžiem pienākdama tuvāk par pus metru.Un tā vairākas reizes dienā.Auzu pārslas no rokas gan neņem,bet,no turpat pasviestām,neatsakās.Tā nu mēs abi strādājam,pa laikam aprunādamies.

    Ielādē...
    1. 07.09.2014 22:45

      Latvijas RietumKrastā šodien pie vecajām bloka mājas ieraudzīju svīres. Piekrītu, ka ir odi atdzīvojušies :)
      šodien Liepājā piedzīvoju patiesi jauku vasaras dienu +22.4*C, bet savukārt Saulē +27.9*C.
      Toties ūdens temperatūra +15.9*C bija Liepājā pludmalē joprojam cenšos peldēt katru dienu.. Pamaniju , ka veģetācija atkal sāk uzbriest pamazām..
      Tiko uzraku informāciju, ka Astroīds RC 2014 nav novērojums, bez optikas iericēm ir tikai novērojums Dienvidpusē...

      Ielādē...
  2. 08.09.2014 00:05

    Naktī nekas diži nemainās - spožs Mēness, vietām plāni augsti mākoņi, Vēja nav, +13,3*C.

    Ielādē...
  3. 08.09.2014 07:53

    Šorīt pēc sešiem +10, tikpat arī tagad. Daudz mākoņu, vietām migla, mierīgs un kluss. Vakarā un naktī pāri lidinājās helikopteri, sajūta neomulīga, lai arī it kā zināms, ka kaut kādas mācības notiek...

    Ielādē...
  4. 08.09.2014 08:20

    Vakar skaista diena Saulkrastos-ar jūru,peldēm utt.Šorīt +12 grādi saullēktā,rasa mazāka.

    Ielādē...
  5. 08.09.2014 00:53

    7. sept. bija ļoti jauka diena. T. no rīta +8 grādi. Saulains, tikai ZR pusē redzama neliela vidējo slāņu mākoņu josla. Dienā laba laika gubmākoņi, vēlāk arī vidējie slāņmākoņi, kopā 7 balles. T. līdz +24 grādiem. Visu dienu pūta lēns D vējš. Vakars kluss; nedaudz gubmākoņu un vairāk vidējo gubslāņu mākoņu līdz 6 ballēm. Tālu R pusē tādi spalvu mākoņi it kā no izlijušām negaisa laktām. Pašlaik t. +14,3 grādi, spiediens 765mm.

    Holuhraun plaisu izvirdums turpinās līdzīgi kā iepriekšējās dienās. Lavas izvirdumi sakoncentrējušies plaisas vidusdaļā. Piekļuve izvirduma vietai ir stipri ierobežota. Islandes policija arestējusi vairākus cilvēkus. Zemestrīces turpinās Bardarbunga krāterī, plaisu rajonā pie ledāja un uz ZA no Askja vulkāna. Zemes virsmas deformācija ir palēninājusies. Lavas lauka platība palielinājusies līdz 16 kv. km. Lavas straumes garums sasniedzis 11 km un tā sasniegusi… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 08.09.2014 07:49

      Kāds riskē izteikt kaut kādas konkrētas prognozes, vai tomēr vēl joprojām viss ir hipotēžu un variantu līmenī? Video izskatās bezgala skaisti, bet varbūt jāsāk gatavoties apokalipsei (vispār jau tai nav jāgatavojas, drīzāk jāsvin atlikušās dienas līdz pasaules galam :D )?

      Ielādē...
    2. 08.09.2014 09:07

      Bet vispār paldies Veczirgam, kurš ļauj mums sekot Īslandes vulkāna izvirduma norisēm. Tie patiešām ir skaisti, kamēr nesākas lieli mēroga sprādzieni...

      Ielādē...
  6. 07.09.2014 01:17

    6. sept. no rīta +7 grādi, spiediens krīt. D-DA pusē vidējie gubslāņu mākoņi. Lēns vējš vai bezvējš. Priekšpusdienā mākoņainība D-DA pusē izšķīda. Zemie gubmākoņi savairojās pēcpusdienā līdz 7 ballēm. T. līdz + 23 grādiem. Vakarā R-ZR pusē augšējie spalvu-slāņu mākoņi. Pašlaik t. +10,2 grādi, spiediens 766mm, spiediena kritums apstājās.

    Bardarbunga vulkāna Holuhraun plaisu izvirdums turpinās. Jaunās plaisas, kas atvērās piektdien no rīta ir 1-2 km garas. Bardarbunga krātera ledājs ieliecies par 15m. Uz Dingjujokull ledāja izveidojušās 2 ieplakas. Viena no tām, kas atrodas 6km no ledāja malas, ieliekusies par 35m. Jokulsa-a-Fjollum upes ūdens stipri ož pēc sapuvušām olām, jo ūdenim klāt piejaukušies vulkāniskie ūdeņi. Gāzes, kas nāk no plaisām ir ļoti indīgas. Tvaiku-gāzu mākoņi paceļas virs izvirdumu vietas 5km augstumā. Lavas straume jau pietuvojusies upei mazāk par 1 km. Kad tā … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 07.09.2014 01:24

      Izskatās, ka "sūdi briest" - un ne tikai pēc H2S smakas vien...

      Ielādē...
      1. 07.09.2014 22:35

        Kas ir H2S smaka? Re kur būs info par to, kas patreizs notiek Bardarbunga vulkāna pakājē no zinātnieka ģeologa skatpunta !! Te būs atbilde uz taviem "'sūdiem"' ..

        Ielādē...
        1. 08.09.2014 00:02

          H2S ir sērūdeņradis, kura smaka līdzinās sapuvušām olām, atejas smakai. Turklāt lielākos daudzumos tas ir arī indīgs, un bieži izdalās vulkāniskos procesos, tādēļ vulkānu pētniekiem jābūt piesardzīgiem (izdalās gan arī citas indīgas, smacējošas gāzes). Tā kā to būtu jāzina...

          Ielādē...
          1. 08.09.2014 09:09

            Un tas vispār nav prāta darbs- līst pie darbojošamies vulkāna bez speciālas sagatavotības!

            Ielādē...
  7. 08.09.2014 09:33

    7.09. saulains, pēcpusdienā diezgan pamatīgi mākoņi. Silta diena, virs +20, varēja būt +22, +23. Mežā strādājot klupa virsū gan odi, gan briežutis (kaulmušas) lielā vairumā.
    Šobrīd debesis piemākušās.

    Ielādē...
  8. 15.09.2014 07:12

    Septiņos pie loga +2,6, zālē liela rasa. Jācer, ka salnas tomēr nav bijušas.

    Ielādē...
  9. 15.09.2014 07:17

    Šorīt +0.5, migla un pirmā kārtīgā salna. t.co

    Ielādē...
  10. 15.09.2014 08:05

    Kaut kur ne tur visi ieziņo!?

    Ielādē...