Aktuālā situācija (nedēļa līdz 11.1.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 11.1.15.)

Nedēļa aizgājusi. Šajāš dienās vērojami dinamiski laika apstakļi. Pirmdien pēc iepriekšējā ciklona - nedaudz uzsalst augsta spiediena atzarā. Tas turpinās pie mums ar skaidru laiku arī otrdien. Šajā dienā arī uzsalst, vietām līdz -21 ...  Trešdien no R puses Latvijas lielāko daļu noklāj mazaktīvas siltās frontes mākoņi, kas gan nokrišņus nenes. Ir brāzmains D vējš, laiks kļūst nedaudz siltāks. Ceturtdien jauna siltā oklūzijas fronte ar puteni, kam seko atkusnis. Piektdien ir samērā mierīgs laiks, lai gan ir "+" grādi gandrīz visā Latvijā. Bet sestdien ar jaunu silto fronti un puteni nāk FELIX ciklons, kas svētdien atnes vētru piekrastēs un brāzmainus vējus, reizē ar īslaicīgiem nokrišņiem, daudzviet citur. Vēja sadzītais ūdens rada nelielus plūdus dažās piekrastes pilsētās, tostarp dažviet Rīgā. Svētdien ciklona aizmugurē visā Latvijā atrgriežas neliels sals.  

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 11.1.15.

FELIX ciklons ir pie mums ar vētru R piekrastēs, daudzviet citur ir brāzmaini vēji. Piekrastēs un dažās upju grīvās vēja dēļ izveidojas nelieli plūdi. Vējus pavada slapja sniega, pēc tam sniega nokrišņi. Ciklona aizmugurē Latvijas lielākā daļā nedaudz uzsala. 

Sestdiena, 10.1.15.

FELIX ciklona siltā oklūzijas fronte ar sniegputeni ir Latvijas lielākajā daļā. Latvijas A daļā vietām sniega sega pieaug līdz 20cm. 

Piektdiena, 9.1.15.

Neliels augsta spiediena atzars pēc puteņainas siltās frontes. Laiks samērā mierīgs, ir paplāna mākoņainība ar saules brīžiem. Un ir atkusnis visā Latvijā. 

Ceturtdiena, 8.1.15.

Siltā fronte ar puteni visā Latvijā. Sākot ar Kurzemi- sākas arī atkusnis, kas līdz pusnaktij sasniedz centrālos novados, tostarp arī Rīgu. 

Trešdiena, 7.1.15.

Neliela un izsīktsoša fronte ir virs Latvijas R daļas. Tajā ir vien augstie spalvu un spalvu-slāņu mākoņi. Pastiprinās D vējš. Nokrišņi gan izpaliek. 

Otrdiena, 6.1.15.

Anticiklonā gandrīz skaidra diena. Bet arī ziemīgs aukstums visā Latvijā. 

Pirmdiena, 5.1.15.

Ciklonna aizmugurē pastiprinājās augsta spiediena atzars. Laiks pamazām nomierinājās. Dienas otrajā pusē aprima nokrišņi un brāzmainais vējš. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļās

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.01.2015 03:05

    Šajās dažās stundās notika visai nopietnas un pozitivas pārmaiņas laikapstākļos un atgriezās ziema. Diezgan stipri snieg smalks sniegs, puteņo un piesalst. Aiz loga atkal ir balts un izejot arā pabrinijos, ka visa putra ir piesalusi, peļķes aizputinātas, palika vien pašas lielākas, diezgan stiprs brāzmains vējš griež puteņa vērpetes, bet gaisa temperatūra nokritās līdz -3 grādiem !
    Nu vismaz uz brīdi atkal ziema, bet rītdien pēcpusdien jau gaidams kārtejais slapjais kaitēklis ar sniegu, kas pāries lietu un tad nopietnu atkusni līdz +3+4 grādiem Rīgā, ja tic tagadejam prognozēm, tad visa nākama nedēļa paies atku;sņa zimē un tikai pēc nedēļas atgriezisies neliels sals...

    Ielādē...
  2. 12.01.2015 07:23

    Fēlikss pie manis ciemos bija, nozaga elektrību... No pusseptiņiem līdz pusnaktij tumsa, vienu brīdi varēja redzēt tālu kāda ciema atblāzmu, kas pēc brīža nozibsnīja un arī pazuda. Salauzti tikai sīki zari, vismaz pa tumsu neko nopietnāku neredzēju. Sasnidzis un sapūsts, pa virsu mīksts sniegs, tad sērsna un tad sablīvējies kusušais sniegs. Grūti iet, tāda sajūta, ka stieg iekšā. Vakarā temperatūra jau noslīdēja mazliet zem nulles, šobrīd pie loga -3. Nedaudz snieg.

    Ielādē...
  3. 12.01.2015 08:07

    Pūšs un dzenā sausu sniegu,periodiski kaut kas no gaisa.Pamodies man snokrišņu mērītājs un saskaitījis 12,6 mm.
    P.S.ļoti slidens!!!!!!!ĻOTI!

    Ielādē...
  4. 12.01.2015 08:28

    Šorīt izejot ārā uzreiz varēja sajust ziemu, -9 grādi, neliels vējš un pagalms pieputināts, žēl ka nākošais atkusnis tiek solīts daudz spēcīgāks un arī līdz Alūksnei arī atvilksies lietus, šļura un peļķes. Sniega biezums ap 25cm, tikai tagad zem naktī pieputinātās sniega kārtas ir sērsna un ass, graudains sniegs.

    Ielādē...
  5. 12.01.2015 09:30

    Arī Viļakā -9. Pēc sajūtām - ļoti jauks laiciņš. Naktī sniga un putināja. Zem sasnigušās kārtiņas - vakardienas slapjums nesasalis. Nu jā, nebij jau vērts saldēt, ja tāpat tūlīt atkal kusīs. Sniega biezums 15 - 20, arī 25 cm, vietām arī mazāk par 15, kur nopūsts. Pagalmā pagrūti atrast vietu, kur tā normāli izmērīt.

    Ielādē...
  6. 12.01.2015 09:54

    Visu nakti bijušas īslaicīgas sniega brāzmas, vienubrīd bijis pat stiprāks putenis, vējš arī diez ko stiprs bija, naktī gaisa temperatūra pazeminājās līdz nepilniem -2 grādiem. Šodien no rīta izgāju ārā nedaudz paelpot ar svaigu gaisu, izmēriju sniega segu sanāca aptuveni 10cm, pa nakti piesniga klāt vēl daži centimetri sniega, bet žēl, ka šīs sniegs nokusīs.

    10:08: Ļoti slikti un necieņa no METEOLAPAS puses, ka mana GALERIJA par 2014. gadu ir IZDZĒSTA ! Es APSOLU vairs neveidot šeit galerijas !

    Ielādē...
    1. 12.01.2015 10:41

      Ari manas galerijas ir dzēstas-ko nu?Bet cilvēki paskat;ījās papriecājās un savu viedokli izteica.Jāmēģina būt mazāk atkarīgiem no citu viedokļa.Man manas bildes ir palikušas ..mapītēs'' un tur es varu viņas aopskatīt un pie vajadzība sari kādam parādit.Galvu augšā*-laikapstākli ir pārejoša parādiba un bildes vajag turpināt publicēt.Mēs taču nevaram cerēt ,ka tās visas paliks nākošām paaudzēm:)

      Ielādē...
  7. 11.01.2015 21:54

    Gribetos prasīt, kur tad palika visas prognozes par aukstu vai normalu ziemu, kura noteikti būs aukstaka un sniegotāka par iepriekšejo ziemu? Kur tad ir solitais aukstais janvaris ? Čiks vien ir... tapat, ka ar visu iepriekšejo nedēļu tik daudz piesaukto Otro stiprako gadsimta vētru, kas iespējams būs līdziga vai pat pārspes 2005g.Ervinu . Fēlikss bija vajaks pat par 13 decembra Billiju, bet Rīgas apkārtnē pat vājaks par janvara sākuma vetru, vismaz es nekadu lielu veja brazmu neesmu manijis...

    Ielādē...
    1. 11.01.2015 22:09

      Tas vien pierāda to- ka nespējam ilgtermiņā paredzēt laika apstākļus ar ticamību virs 50%. Jā, starp ticu, ir pagājuši tieši 10 gadi kopš 2005. gada janvāra ERVĪNS vētras, kas pagaidam skaitās šā gadsimta lielākais pūtiens.

      Ielādē...
      1. 11.01.2015 22:17

        Kāda jēga sastādīt prognozēs, ja pat paši nezinam kas būs

        Ielādē...
        1. 11.01.2015 23:25

          Ir jēga pētīt vairāk statistiku un izsecināt dažādas varbūtības. Un gatavoties ekstremālākajām varbūtībām. Man Tēvs mācīja- nav iespējams paredzēt notikumus, bet visai labi iespējams paredzēt varbūtības (ne tikai meteo frontē).

          Ielādē...
      2. 12.01.2015 00:39

        Fēliksa prognozes nu gan nebija kaut kādas ilgtermiņa prognozes, tās mainījās pa stundām, un pat pirms pāris dienām/1 dienas normāli meteokantori (leiši, LVĢMC u.c.) vēl te solīja teju nezin ko... Un arī tad piepildījās tikai pašas pēdējās. Par kādu ilgtermiņu te varam vairs runāt?
        Ir skaidrs, ka nepastāvīgus laikapstākļus (ciklonisko darbību) prognozēt ir daudz grūtāk, bez šaubām, nekā stabilu AC laiku. Bet - vajag... :)

        P.S. Runājot par ilgtermiņa prognozēm, es būtu priecīgāks, ja tās jau laicīgi būtu saprognozējušas siltu ziemu/ne-ziemu, jo tad būtu reālāka cerība, ka tās varētu mainīties uz pretējo pusi un varētu būt normāla ziema. :D

        Ielādē...
        1. 12.01.2015 00:51

          Es visām meteo pārmaiņām pieeju filozofiski: ja ir slikti, tad priecājos- ka nav vēl sliktāk.

          Ielādē...
          1. 12.01.2015 01:53

            Tā jau, Raiti, mēs varam filozofēt ilgi un dikti, teju visu mūžu... :) Jo - kas vienam labs, otram bieži ir slikts, turklāt arī labumam un sliktumam cilvēku izpratnē mēdz būt dažādas "pakāpes". Tev sava filozofija, man - sava, bet tas jau nenozīmē, ka mēs nevarētu filozofēt par to, tieši otrādi... :)
            Bet, īsumā runājot, kaut kur jau Tev taisnība ir... Mēs esam mūsdienu civilizācijas izlutināti, pieraduši, ka mums viss tiek padots uz paplātes, un gribam, lai arī laikapstākļi "pieskaņojas" mums. Kādreiz mēs to pieņēmām kā "lietu no augšas", un par to nemaz nedomājām, tikai pielāgojāmies kā parādībai, ko nevaram ietekmēt. Un nemaz vēl tik sen...
            Bet tāpat mēs esam dažādi, un gaumes arī paliks dažādas... :)

            Ielādē...
    2. 12.01.2015 09:41

      Sniegotāka tak ir :) Un kā vēl, salīdzinot ar pērno. Netika jau prognozēta ziema tikai Rīgai; bet Latvija turpinās arī aiz Rīgas robežām :)

      Bet, paturpinot filozofēšanu - ja reizēm nebūt slikti, tad neprastu novērtēt labumu. Ja nebūtu draņķīga laika, nevarētu priecāties par jauku laiku. Apmēram tā :)

      Ielādē...
      1. 12.01.2015 16:12

        Sniegotāka - jā, bet maz jēgas no tāda sniega, kas pēc dažām dienām nokūst... Tavā pusē varbūt savādāk, sniegs vairāk un turas ilgāk, bet pie manis apmēram kā Rīgā, atkušņos brīžiem tie paši plusi ar visām izrietošajām sekām. Jūras elpa šogad dziļi pūš...

        Par labuma novērtēšanu varu piekrist, bet ar vienu piebildi - gribētos, lai to brīžu ar jauko laiku būtu vairāk nekā ar to draņķīgo... Ja būtu 80-20% labs/slikts, būtu lieliski, arī 70-30 jau būtu ļoti labi, varētu pieņemt arī 50-50, taču šoziem šī attiecība ir apmēram 20-80, atsevišķos periodos pat 10-90... Nepietiek laika to labo laiku izbaudīt un par to papriecāties, it sevišķi, ja tas iekrīt aizņemtās dienās... Tā, lūk.

        Ielādē...