Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.2.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.2.15.)

Nedēļa aizgājusi.  Pirmdien un otrdien bijām aukstā HANNE anticiklona R-ZR malā. Trešdien un ceturtdien ir siltā fronte ciklona-viendienītes centru. Laiks kļuva siltāks, apmācies un miglains. Bet no piektdienas jau pavasarīgs siltums pie mums. Gaiss gan mitrs, līdz ar to arī pelēka mākoņainība ir Latvijā. Svētdien "uz" nelielas aukstās frontes vietām nedaudz uzlija. Tā vai citādi, Latvijā ir iestājies meteoroloģiskais pavasaris. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 22.2.15.

Neliela aukstā fronte pie mums. Daudz mākoņi, Kurzemē skaidrojas. Ir spirgtii un brāzmaini vēji. Līst vietam- un pavisam nedaudz. 

Sestdiena, 21.2.15.

Esam anticiklona ZR malā pirms aukstās frontes. Pie mums ir silts laiks. Lai gan ir daudz mitruma un līdz ar to arī makoņainība. 

Piektdiena, 20.2.15.

Ciklona siltais sektors. Mitrums gana daudz, un Latvijas lielākā daļā ir apmācies. Pie pavasarīgiem gaisa grādiem- uz zemes esošais sniegs (Latvijas A pusē) sarūk. 

Ceturtdiena, 19.2.15.

No rīta neliels ciklons "uz" siltās frontes. Visu dienu visā Latvijā- apmācies, miglains, atkusnis. 

Trešdiena, 18.2.15.

Neliela siltā fronte- Kurzemē un centrā nedaudz uzlīst, A pierobežā īslaicīgi putina. Vakarā atkusnis ar smidzinošiem nokrišņiem ir visā Latvijā. 

Otrdiena, 17.2.15.

Esam HANNE anticiklona R malā. No R puses nāk fronte, kas gan šajā dienā vēl Latviju nesasniedz. Vien D vējš pastiprinās, nesot nedaudz siltāku gaisu kā pirms tam. Diena vēl saglabājās skaidra, daudz saules staru nonāk līdz zemei. 

Pirmdiena, 16.2.15.

HANNE anticiklons ir ar centru netālu no mums, tas dodas Krievijas virzienā. Pie mums ar ZA-A vējiem ienākas aukstums, sals rītā dažviet Latvijas A daļā sasniedz -20 grādus. Visā valstī ir skaidrs laiks.

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.02.2015 16:38

    Pēc pusdienām vējš pierima, bet ap 11-iem pūta diezgan smuki, daža brāzma noteikti bija padsmitos m/s. Savs labums no vēja bija, drusku padzenāja mākoņus un brīžiem ļāva uzspīdēt saulei.

    Ielādē...
  2. 22.02.2015 20:06

    Apbrīnojama meteostagnācija.....
    Sen nav bijis šeit fotoreportāžu no LV Vidzemes, Z-vidzemes puses... ka tur ar sniegu un pavasara lietām...

    Ielādē...
  3. 22.02.2015 23:32

    Šodien MMD ar saulīti un mākoņiem pārmaiņus. Dienas 1. puse gaišāka, saulaināka, bet arī vējaina, pēcpusdienā vairāk mākoņu, saulstari retāk izlauzās, toties vējš norima, pirms 17.00 jau vispār gandrīz bezvējš. Taču vismaz gaišajā dienas laikā "līdz galam" neapmācās. Laiks patīkami silts, aizvien pavasarīgs, dienas vidū/agrā pēcpusdienā temperatūra +4...+6*C, max +6,5*C.
    Nekādu nokrišņu pagaidām arī vakarā nav, kaut gan šobrīd radars rāda netālu uz DA esošu nokrišņu joslu. Tomēr pagaidām nekas no gaisa nekrīt, debesis klāj mākoņi, zvaigznes neredz, temp. +2,7*C.

    Ielādē...
  4. 23.02.2015 01:41

    22. febr. no rīta 0 grādi, spiediens 754mm, ceļas. Zemie un vidējie gubslāņu mākoņi 8 balles. Mērens vējš. Dienā nedaudz vairāk saules. T. līdz +6 grādiem. Mērens vējš. Vakarā mākoņu vairāk. Saradās vairāk augšējie spalvmākoņu. Pašlaik t. +0,1 grāds, spiediens 758mm.

    Ielādē...
  5. 23.02.2015 08:00

    Šorīt -1, sniegs kūst bez slapjuma - pa dienu pakūst, pa nakti piesalst un nožūst. Vakar izbridos pa mežiem - izcirtumos vietām vēl sniegs pāri ceļgalam, grāvjiem daudzkur var iet pa virsu, bez sniega ir tur, kur biezi saaugušas egles. Pļavās nupat sāk līst laukā augstākie kurmju rakumi un garākie stiebri, bet pa gabalu skatoties vēl joprojām vienlaidus balts.

    Ielādē...
  6. 23.02.2015 08:09

    Mierīgs rīts,p -1 grādu un viss sauss.

    Ielādē...