Ir pīlādžu gads.

Ir pīlādžu gads.

Laikam nebūs otra tāda koka,ar kuru saistītos tik daudz dažādu ticējumu un vērā ņemamu ieteikumu un faktu,kā ar pīlādzi.Un ne jau bez iemesla šis koks ir izpelnījies tādu ievērību un tiek cildināts.Lai aprakstītu visu labo un noderīgo,kas saistās ar pīlādzi,sanāktu krietni apjomīgs uzskaitījums,bet tas nav šī raksta mērķis.Gribu tikai minēt un atgādināt kādu daļu no pīlādža īpašībām,kas vienam,otram,varbūt,liks sarosīties un nepalaist garām šo vērtīgo dabas dāvanu.

Tātad,vispirms - ko pīlādzis var dot mūsu veselībai.Droši var teikt,ka pīlādzis satur vismaz pusi no Mendjeļjejeva tabulas elementiem.Tas satur A,P,C vitamīnus,rūgtvielas un ēteriskās eļļas.Ogu sastāvā ir organiskās skābes - ābolskābe,citronskābe dzintarskābe,sorbīnskābe,kā arī dažādas aminoskābes.Ogas satur bioloģiski aktīvas vielas,piemēram,sorbītu,kas samazina holesterīna llīmeni asinīs,tādēļ īpaši ieteicamas arterosklerozes profilaksei un ārstēšanai.Ogas ir asinis tīrošs līdzeklis,tāpēc tiem,kam ir trombu veidošanās risks (paplašinātas vēnas),kā profilaktisks līdzeklis ir ļoti ieteicamas.Lielisks savienojums ir pīlādžu /mežrožu dzēriens - efektīvi palīdz pret klepu,saaukstēšanos,aizsmakumu.

Ogas var kaltēt cepeškrāsnī 70-75*.Kaltēts ogas savas ārstnieciskās īpašības saglabā pat divus gadus.Ja ogas samaļ kafijas dzirnaviņās,iegūst pikantu pulveri,kuru var pievienot visdažādākajiem dārzeņu ēdieniem,salātiem.No personīgās pieredzes varu teikt,ka šādu pulveri esmu izmantojis daudzos gadījumos dažādos veidos.Un vēl.Nedaudz pakošļājot šādu pulveri,tas noņem izsalkuma sajūtu,un to varētu izmantot tie,kam ir liekā svara problēmas.Austrumu mediķi bija pamanījuši,ka pīlādži ļauj organismā ilgāk noturēt barības vielas.Tātad pīlādži taupa organisma enerģiju.Pīlādžu sulā esošās vielas darbojas kā antibiotikas,nonāvējot pelējuma sēnīti,salmonellu un stafilokoku nūjiņu.Miltos samaltas ogas ir dabīgs konservants,un,iespējams,ka ņemot vērā minētās īpašības,skandināvi šādu pulveri liek pie miltiem,lai maize ilgāk saglabātos svaiga.Reizē ar to rupjmaize iegūst arī specifisku garšu.Šai sakarā jāpiemin,ka agrāk pīlādžu lapas pārkaisīja kartupeļiem pagrabā,lai tie labāk glabājas.Tas skaidrojams ar to,ka pīlādžu lapas satur paraaskrobīnskābi,kas nomāc dažādu patgonisku sēņu un baktēriju attīstību.

Kopš seniem laikiem pīlādzis skaitījās svēts koks.Pīlādzis,sērmūkslis,pucenis,saldoksnis - īpašs koks ar maģiskām spējām apveltīts,katrai sētai svētību nesošs,no ļauna pasargājošs.Šādu tautas ticējumu uzskaitījums arī būtu visai liels.Kā zināms katrai koku sugai piemīt tai raksturīga,sava veida enerģija.Daži nomāc tuvumā augošus augus,citi stimulē augšanu.Pīlādžu enerģija,acīmredzot,visnotāļ ir ar + zīmi.Tāpēc arī šodien dārzā vajadzētu atrast vietu pīlādzim,jo tas ir koks,kas piesaista uzmanībbu.Arī ainavu arhitekti paredz vietu pīlādzim,un tas var būt gan kā fons,gan kā soliteraugs.Ir radītas daudzas,tā saucamās ēdamo pīlādžu šķirnes ar tiešām garšīgām ogām,bet es domāju,ka mūsu parastais pīlādzis vērtības ziņā ir pārāks par tām.Es zinu,ka vairums saviebjas apēdot kādu pīlādža ogu,taču par sevi varu teikt,ka vienu ķekaru es notiesāju tiešām ar patiku.

Ir pīlādžu laiks.Un es aicinu visus tagad rudens pusē šīm ogām NOTEIKTI atrast pielietojumu.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 21.09.2016 01:24

    Gandrīz viss par pīlādžiem!

    Ielādē...
  2. 21.09.2016 02:19

    Ļoti interesants un pamācošs raksts! Es biju daudz par pīlādžiem dzirdējis un šo to arī lasījis, bet tas viss senāk, un ar lietošanu arī īpaši neesmu aizrāvies, lai gan dažādas zāļu tējas rudens - pavasara sezonā dzeru teju katru dienu lielā daudzumā. Būs jāpievērš lielāka uzmanība arī šīm ogām. :)

    Ielādē...
  3. 21.09.2016 08:47

    Pīlādžus taisam katru gadu-pārsvarā sulas un sīrupu.Bet ir ari ievārījums ar āboliem/kā brūklenes/

    Ielādē...
  4. 21.09.2016 10:45

    Par pīlādža lapu izmantošanu nebiju dzirdējusi......bet pīlādžogu ievārījums(tīrā veidā) ir viens no maniem mīļākajiem, ar ko nomainīt citus- tradicionālos. Vēl tīri labi patīk ievārījums no irbenes ogām. Savukārt, te pieminētās vilkābeles auglīšus savārīju kopā ar skābiem āboliem... un jau 3. gadu nevaru apēst- negaršo un nepatīk konsistence.Tā kā - par gaumi nestrīdās:))
    P.S. Mūsu mežos aug savvaļas pīlādži, tur austrumnieki un citi hibrīdi nekādi neko neiespaido. Bet savvaļas augi no jebkuriem selekcionētajiem ar savu bioķīmiju atšķiras pietiekami nopietni........

    Ielādē...
    1. 22.09.2016 16:24

      Vilkābeles ir ārstnieciskākas par pīlādžiem. Par garšu nespriežu, jo nemaz neesmu ēdusi, neskaitot svaigas.
      Ja kādas ģints sugas viegli hibridizējas, tad citu sugu parādīšanās pie apvāršņa izmaina arī vietējo sugu.

      Ielādē...
  5. 21.09.2016 01:26

    Man šķiet, ka sen jau vairs nav tīras sugas pīlādžu, pārsvarā visur ir hibrīdi, turklāt Austrumos ir pavisam citi pīlādži. Manuprāt, visai parasts augs ar visnotaļ ikdienišķiem augļiem. Kā kokaugs ļoti uzņēmīgs uz visādām kaitēm - gan apaug ar ķērpjiem, gan slimo ar bakteriālo iedegu. Tātad dekoratīvi nederīgs augs.
    Pagrabos pārsvarā ir saprofītu sēnes. Patogēnās sēnes pārsvarā plosās zem klajas debess augu iekšienē.
    Antibiotikas nekādi neietekmē sēnes. Bet pīlādžu ogas ļoti viegli sapelē gan ievārījumos, gan sulās. Tā ka...
    Bet tas ir tikai mans viedoklis, ka pīlādžus var mierīgi ignorēt. Tad jau labāk vietu atvēlēt vilkābelēm (arī daudz visādu sugu, hibrīdu + visi ir slimīgi augi).

    Ielādē...
    1. 22.09.2016 14:31

      Vilkābeles jeb Crataegus bagātas ar ērkšķiem un laputīm, ļoti dekoratīvi :) Pīlādži Latvijā ir tikai divi - parastais (Sorbus aucuparia) un reti ziemeļkurzemē pucena (Sorbus intermedia). Ir rinda ar kultivāriem, bet neiedziļināšos. Infekciju un sēnīšu bušanas normas robežās kā jau pārējiem kokiem, bet ne tik traki kā kārkliem. Protams, tas jau tikai tāds Buldurieša viedoklis.

      Ielādē...
      1. 22.09.2016 16:34

        Bulduri Latvijā tiek minēti kā paša Dieva smadzenes. Taču Bulduros ir iespējams nokārtot pārbaudījumus un iegūt formālo specialitāti pat cilvēkiem no malas, kas ir tikpat zinoši kā "buldurieši". Attiecīgi nekā pārcilvēciska tur nav... Un vēl jau ir LU botāniķi, kuru līmenis, spriežot pēc botāniskās butaforijas Pārdaugavā, nav augstāks kā Bulduros.
        Vilkābeles minēju kā alternatīvu medicīniskā ziņā, jo rakstā uzsvērta tieši šī joma, taču es pati minēju, ka tās ir slimīgas. Kurā vietā es dekoratīvo priekšrocību minēju?

        Ielādē...
  6. 21.09.2016 22:23

    Paldies,ļoti patikamā valodā uzrakstīts un daudz derīgas informācijas saturošs raksts.

    Ielādē...
    1. 22.09.2016 16:39

      Viss jau ir OK, tikai nepatīk, ka pīlādži izcelti kā pārāki par citiem augiem, kas neatbilst patiesībai. Par gandrīz jebkuru augu var tā uzrakstīt.

      Ielādē...
      1. 22.09.2016 23:31

        Lai vai ko kāds pateiktu, Jums nu noteikti vajag oponēt un paust savu viedokli. Neviens koks vai augs nav pārāks, katram sava loma un nozīme daudzveidīgajā dabas grāmatā.

        Ielādē...
        1. 23.09.2016 00:43

          Kāpēc uzreiz oponēt? A varbūt es izsaku viedokli līdzās izteiktajam, nevis pretī tam? Man tīk domāt, ka mans viedoklis ir paralēls neskaitāmiem citiem, nevis perpendikulārs. Bet nevar noliegt, ka raksts izcēla tieši pīlādzi kā nez kādu fenomenu.

          Ielādē...
  7. 23.09.2016 00:52

    Kas par daudz tas par skādi !! :D

    Ielādē...