Kā rīkoties sarežģītos laika apstākļos?

Kā rīkoties sarežģītos laika apstākļos?

Tuvojas vasara un arī vētru, negaisu sezona. Mēs visi zinām, ka dažas no novērotajām dabasparādībām vasaras sezonā var būt bīstamas. Tādēļ pirms karstās vasaras ir vērts atgadināt, kā tad rīkoties sarezģītos laika apstākļu gadījumā, lai varētu sevi pasargāt no dažādām bīstamām parādībām, ar kurām varam saskarties un no, kurām varam ciest negaisa mākoņiem pāri ejot. Un varam arī negaisu un vētru pārciest bez sevišķām sekām, ja ievērosim elementārus pašaizsardzības pasākumus. Tagad aplūkosim tās vispārīgākās lietas, ja ir vēlme šim jautājumam pievērsties padziļināti. Un ja, kāda bīstama parādība ir jūs pārsteigusi negaidītā situācijā. Tad kādai ir jābūt jūsu ricībai negaisu vai spēcīgas vētras gadījumā?

RĪCĪBA PĒRKONA NEGAISA LAIKĀ.

                                 Foto:  Jaak_Vilonov (Negaiss Sāremā salā) Kuresārē

  • Kā rīkoties, lai neiesper zibens ?

1) Centieties bez īpašas nepieciešamības neiet ārpus telpām.

2) Tiem, kas cieš no ziedputekšņu alerģijas, labāk neiet ārā pirms negaisa un 3 stundas pēc tā, jo negaisā atmosfēras stāvoklis palielina izmešu un putekļu pārnesi.

3) Aizveriet logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus, jo caur dūmvadiem, jūsu majā var iekļūt lodveida zibens.

4) Parūpējieties, lai telpās nebūtu caurvēja, ar to telpā var iekļūt lodveida zibens.

5) Nekuriniet plīti vai krāsni. Dūmi vada elektrību un pieaug risks, ka ēkā var iespert zibens.

6) Neuzturieties pie elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm, ūdens krāniem un radiatoriem, kā arī citiem metāla priekšmetiem. Uzturieties tālāk no ēkas ārējās sienas, ja laukā pie tās aug koks. Ja zibens trāpīs kokā, daļa no lādiņa var tikt novadīta uz ēku.

7) Atvienojiet radio un televizoru no elektriskā tīkla. Neizmantojiet sadzīves elektrotehniku un tālruni.

8) Neizmantojiet mobilo telefonu, jo pastāv iespēja, ka dabūsiet elektrošoku.

9) Negaisa laikā pārliecinieties, ka neesat kontaktā ar metāla priekšmetiem (Antenām, ūdens krāniem un radiatoriem u.c).

10) Nedrīkst palikt atklātās augstienēs, blakus metāla vai metāla stiepļu žogam un zibensnovedējam.

11) Ja klajā laukā nav kur patverties, tad nogulieties zemē. Ja iespējams, izvēlieties sausu, smilšainu grunti, pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm.

12)Nedrīkst slēpties zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem – ozoliem, priedēm, liepām, it sevišķi ja to stumbrujau bojājis zibens. Pastāv risks, ka zibens var trāpīt kokā vēlreiz.

13) Nebrauciet ar velosipēdu vai motociklu/motorolleri, nokāpiet no braucamrīka, nepalieciet kontaktā ar to.

14) Pērkona negaisa laikā nedrīkst atrasties uz ezera vai citas ūdenskrātuves, peldēties, makšķerēt zivis. Nepieciešams attālināties no ūdenskrātuves drošā attālumā, jo ūdens labi vada elektrību.

15) Kalnos turieties tālāk no virsotnēm un augstām klinšu smailēm. Centieties nokļūt līdz kalna pakājei. Metāla priekšmetus – alpīnistu uzkabi, cērtes, katlus, ielieciet mugursomā un novietojiet 20 – 30 metru attālumā no Jūsu atrašanās vietas.

16) Ja jūsu māja nav aprīkota ar zibensnovedēju, tad to ir nepieciešams uzstādīt.

17) Lai labāk prognozētu, vai jūsu pusei netuvojas negaiss. Sekojiet meteoroloģiskā radara informācijai 

18) Vētras un negaisa gadījumā sekojiet: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra brīdinājumiem

19) Nelaimes gadījumā zvanīt pa tālruni 112.

RĪCĪBA SPĒCĪGAS VĒTRAS VAI VIRPUĻVIESUĻA GADĪJUMĀ.

                          Foto: Kristi Asi - Vētras tuvošanās Paides apkaimē (Igaunijā)

Saņemot pirmos brīdinājumus par iespējamu vētras tuvošanos, jāturpina sekot līdzi meteorologu brīdinājumiem. Lai vētra nepārsteigtu nesagatavotu, ieteicams jau laikus pārdomāt rīcību vētras draudu gadījumā:

  • Kā rīkoties, lai sevi nepakļautu briesmām?

BRĪDINĀJUMS!!! Vētras laikā iespējami elektropārvades un sakaru līniju bojājumi, ūdens padeves traucējumi, koku nogāšanās uz ceļu braucamās daļas, ēku un būvju konstrukciju sagrūšana, jumtu noraušana, ūdens līmeņa strauja paaugstināšanās.

1) Bez īpašas nepieciešamības centieties neiet ārpus telpām, atturiet no pastaigām bērnus, vecus cilvēkus un invalīdus.

2) Esiet gatavi elektroenerģijas padeves pārtraukumiem. Savlaicīgi sagatavojiet kabatas lukturus un ievietojiet baterijas radiouztvērējos.

3) Aizveriet logus, durvis, bēniņu lūkas. Daudzdzīvokļu mājās nostipriniet priekšmetus uz balkoniem.

4) Lauku mājās nostipriniet saimniecības priekšmetus, nevediet laukā mājlopus.

5) Telpās neuzturieties logu tuvumā. Blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.

6) Ja vētra pārsteigusi ārpus telpām, neuzturieties un nenovietojiet transporta līdzekļus zem vientuļiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem, elektropārvades līnijām.

7) Nelietojiet lietussargus, tie apgrūtina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus cilvēkus.

8) Atrodoties klajā laukā sameklējiet vietu kur patverties, piemēram, grāvi vai ieplaku. Ja tādas nav, tad stipras vēja brāzmas gadījumā nogulieties zemē.

9) Atrodoties uz ūdensmēģiniet nokļūt krastā. Vislabāk, ja laivu var izvilkt no ūdens, klajā vietā apgāzt un nogulties zem tās.

10) Atrodoties mežā, ieejiet dziļāk biezoknī. Biezoknī koki ir vairāk aizsargāti no vēja brāzmām un pastāv mazāks risks tikt savainotam zem lūstošiem kokiem vai zariem.

11) Nešķērsojiet tiltus. Nepieciešamības gadījumā var zem tiem paslēpties un nogaidīt līdz pāriet stiprās vēja brāzmas.                                                                                                 

12) Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, zvaniet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruņa numuru 112 vai01.                                     

13) Lai savlaicīgi saņemtu papildus informāciju, atstājiet ieslēgtu televizoru vai radiouztvērēju u.c.  

14)Lai sagatavotos iespējamajām vētrām. Sekojiet Eiropas eksperimentālā vētru prognozēšanas centra sniegtajai informācijai

Publiskie pasākumi:

Ja tiek plānoti pasākumi  svētki, koncertos, sporta sacensībās utt. Tad kopā ar meteorologiem un glābšanas dienestu ieteicams plānot savu darbību. Iespējams, ka karstā vasaras dienā tuvojas vētra un negaisss, tad cilvēki ir jāsāk brīdināt un  organizējot, nodrošinot to izklīšanu. Vietās, kurās pulcējas liels skaits cilvēku organizatoriem ir jāņem vērā laika apstākļi.

Rakstā izmantotie avoti:

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.05.2013 20:55

    Es arī šajā portālā reiz rakstīju par aizsardzību no negaisa :)

    Ielādē...
  2. 29.05.2013 09:14

    It kā zināms viss, bet atgādināt nekad nav lieki.

    Ielādē...
  3. 29.05.2013 10:53

    Jā, diemžēl - cilvēkiem ir bieži jāatgādina : daudz vairāk reižu par divām... Dažiem rodas pietāte pret drošību tikai tad, kad reāli kaut kas viņiem notiek. Arī tā ir "homo sapiens" daba.

    Ielādē...
  4. 30.05.2013 00:44

    Atgādināt nav par lieku, bet nu šajās pamācībās var atrast arī dīvainus kontrastus, pat absurdu - pie negaisa tuvošanās teikts, ka jāatslēdz TV no tīkla (#7), bet par vētru - atstāt ieslēgtu TV vai radio, lai savlaicīgi saņemtu papildus informāciju. Skaidrs visiem, ka lielākā daļa vētru nāk kopā ar negaisiem - ko nu?... :D
    Un vispār par to TV un citu elektroierīču atvienošanu runājot, man šķiet, ka tas attiecas uz lauku māju vai pilsētu privātmāju iemītniekiem, bet ne daudzdzīvokļu namiem...

    Ielādē...
    1. 30.05.2013 01:11

      es teiktu- apgādāties ar baterijām un kādu mazu radioaparādu, kas ar baterijām strādā, lai pa radio (kad ir masīvas dabas parādības) varētu dzirdēt galveno informāciju. Negaisi nāk reizē ar īslaicīgām vētrām, kamēr "rudens" vētras ir daudz garākas- pirmajā gadījumā ir jāatslēdzas no strāvas vismaz visi patērētāji (vēlams arī nelielu pilsētu blokmājās).

      Ielādē...
      1. 30.05.2013 07:28

        Radio man mājās vienmēr, bet diemžēl bez baterijām.

        Ielādē...
        1. 30.05.2013 12:27

          Var tādus r-mini-aparātus par 1-2ls iegādāties, kas strādā uz pāris "pirkstiņu" baterijām. Nav jādarbija katru dienu, tomēr apstākļos- kad elektrības nav, tad tādi var noderēt...

          Ielādē...