Laika prognoze Lieldienām 2020

Laika prognoze Lieldienām 2020

Lieldienās laika apstākļus Latvijā ietekmēs ciklonu darbība. Anticiklons, kas sestdienas rītā gādā par saulainu laiku, šodien atkāpsies uz dienvidaustrumiem, savukārt Skandināvijai pietuvosies ciklons, kas no ziemeļiem sev līdzi atnesīs arī dzestru gaisu, brāzmainu vēju un nokrišņu mākoņus. Šīs, diemžēl, nevarēs saukt par siltām Lieldienām - nosacīti silts laiks gaidāms vienīgi pirmdien Latgalē.

Šodien, dienas otrajā pusē no rietumiem debesis aizklās mākoņi, taču nokrišņi nav gaidāmi. Nakts otrajā pusē mūs sākotnēji sasniegs siltā atmosfēras fronte un gan naktī, gan svētdien daudzviet gaidāms pārsvarā neliels lietus. Pastiprināsies arī DR puses vējš, kas jūras piekrastē Kurzemē un Vidzemē brāzmas var sasniegt 18 - 22 m/s.

Naktī uz pirmdienu mūs šķērsos aukstā atmosfēras fronte un pirmdiena, dienas pirmajā pusē, visā valstī gaidāmi nokrišņi, lietus un vietām slapjš sniegs. Dienas otrajā pusē nokrišņu būs mazāk, uzspīdēs saule, kā arī vējš mainīs virzienu uz ZR. Dienas pirmā puse vēl būs mēreni silta, it īpaši Latgalē, taču dienas gaitā temperatūra pazemināsies. Zemāk pievienotas ECMWF un GFS temperatūru prognozes pirmdienas pēcpusdienai (kā redzams, siltākais laiks dienā gaidāms Latgalē, kamēr līdz tai vēl nebūs tikusi aukstā atmosfēras fronte).


Avots: weather.us, ECMWF / GFS

Otrdien šis pats ciklons virzīsies no Somijas dienvidu, dienvidaustrumu virzienā, līdz lēnām izzudīs. Tā ietekmē daudzviet dienas pirmajā pusē tiek prognozēts sniegs, it īpaši valsts austrumu pusē, vietām var izveidoties arī sniega sega. Zemāk redzama ECMWF prognozētā maksimālā gaisa temperatūra , kā arī sniega segas biezums otrdien pēcpusdienā.


Avots: weather.us, ECMWF / GFS

Nokrišņi dažviet iespējami arī trešdien nu jau cita ciklona ietekmē, dienas gaitā pie mums prognozēta īslaicīga siltāka gaisa ieplūšana, vējš gan joprojām pūtīs brāzmains no ZR puses. 

Papildināts: Jaunākās prognozes 13.04. vēsta, ka trešdien un ceturtdien dažviet gaisa temperatūra var pakāpties virs +10 grādiem, taču daudz kas būs atkarīgs no ciklona, kas virzīsies no Skandināvijas un Krieviju. Izskatās, ka ar ziemeļu vējiem tas no jauna atnesīs dzestrāku gaisu un brīvdienās sākotnēji prognozētais siltums šobrīd tiek atcelts. Gaisa temperatūra visdrīzāk nepārsniegs +5 ... +11 grādus.

  12.04. 13.04. 14.04. 15.04. 16.04. 17.04.
Nakts -2 ... +5 +3 ... +9 +1 ... -3 +3 ... -4 -1 ... +5 -1 ... +4
Diena +6 ... +11 +5 ... +10,
Latgalē
+12 ... +14
+2 ... +5 +3 ... +9 +6 ... +13 +5 ... +10
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.04.2020 21:40

    16. apr. no rīta t. +5°C. Spiediens 750 mm. Apmācies. Mēreni stiprs ZR vējš. Priekšpusdienā drusku uzlija. Pēcpusdienā skaidrojās, bet vējš kļuva stiprs. T. sasniedza +12°C. Spiediens sāka strauji celties. Pievakarē atkal apmācās un uzlija neliels lietus. Un vējš norima. Ap saulrieta laiku debesis strauji noskaidrojās. Pašlaik t. +3°C. Spiediens 756 mm.

    Ielādē...
  2. 16.04.2020 22:21

    Pūtieni pierima ap sešiem. Pirms tam pamanījās vairākas lietus brāzmas. Bet autiņu laikam par vēlu apgriezu otrādi, lai nomazgā arī otru sānu :)) vairs nelija :(
    Skaidrojās un tapa auksti.

    Ielādē...
  3. 17.04.2020 07:53

    *16.4.2020. Rīgas ziemeļi. Ciklons aiziet uz austrumiem. Naktī atkal apmācās, agrā rītā un līdz 9:30 līst. Pēc tam skaidrojas- lai gan līdz dienas beigām saglabājas mainīga gubu mākoņainība, pie austrumu horizonta redzami daži neizteikti gubu-lietus padebeši. Pēc saulrieta debesis gandrīz pavisam noskaidrojās. Ir spēcīgs RZR vējš, no rīta līdz 12m/s, bet pēcpusdienā daža brāzma līdz 22m/s. Līdz vakaram vējš nomierinās. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+4; 9:00+5; 15:00+8; 21:00+4.

    Ielādē...
  4. 17.04.2020 09:40

    Vakar uz nakti Priedainē ZR vējš diezgan strauji pierima līdz 7 - 9 m/s, pa nakti arī apmēram tāpat, nakts skaidra zvaigžņota temperatūra ap 4°C . Šorīt saulains, bet Z pusē parādās arvien vairāk gubenieku. Vējš paliek stiprāks tagad brāzmās ap 10 m/s , temperatūra +5°C .

    Ielādē...
  5. 17.04.2020 09:43

    Naktī vēji piestāja, bet tagad atkal sāk pūst ar jaunu sparu. Vakardienas brāzmas ir vienam otram papostījušas siltumnīcas, paplēsušas jumtus, pagāzušas kokus. Atvaļinājums iet, bet neko neesmu padarījusi pa dārzu - sniegs, auksts vējš, lietus...negribas jau arī tādā laikā sasaldēties, kad apkārt klejo vīrusi un nezini, kā tur ar to nokļūšanu pie ārsta. Daba uzvedas ne tā, kā tas gada laikiem pierasts, ierastais dzīves ritms ir izjaukts, neziņa par turpmāko...viss kā tādā sazvērestības detektīvromānā vai sapnī, tikai no rīta pamostoties nekas nav mainījies - tie paši aukstie vēji un tās pašas uztraucošās ziņas plašsaziņas līdzekļos.

    Ielādē...
  6. 17.04.2020 10:51

    Migla, Vijiņ, palasi kādu labu grāmatu. Nu neklausies tos Mē-dijus, nelasi tās ziņas. Citu jau nav ko viņiem ziņot, a maizi jāpelna.....Kas mūs ārstēs, ja nervi neizturēs, kam mēs būsim vajadzīgi? Laika apstākļi , protams , ir interesanti, bet ir jau arī pieredzēti sniegi maijā:) Jābūt gataviem, ka šogad būs citāds pavasaris, un noteikti citāda vasara. Gads bez ziemas.
    Patlaban tādi smuki gubenieki aizgāja pa ZR līniju, mūs skar tikai ar pašu malējo maliņu, kas ir izplūdusi un ne tik skaista. Mazs slapjumiņš krīt no gaisa. Pie putnu barotavas ganās zaļžubītes un lielās zīles. Manāmi pārsteigtas par negaidītām brokastīm. Vējains. Saule bija, vairs nav. +7*C. Kaimiņienei potētie ceriņi ar labi pamanāmiem ziedu ķekariem(?), ābelēm pumpuri piebrieduši. Lecektī sadīguši spināti....un stāv. Visi gaida siltumu.

    Ielādē...
    1. 17.04.2020 12:19

      Paldies, Birutiņ! Uzlabosies laika apstākļi, arī prāts būs priecīgāks :). Pēc kārtējās krusas tūres, kas ik pa laikam mūs šodien apciemo, nolēmu pafotografēt skrienošo mākoņu kalnus un "uzskrēju" virsū dzērvju un zosu bariņiem, kas ganījās jaunajos sējumos, uzreiz labāks garastāvoklis redzot, ka viss notiek un putni turpina migrēt, kaut arī tiem droši vien nav tie labākie laika apstākļi. Turamies!

      Ielādē...
  7. 16.04.2020 13:18

    Anomāli silta neziema jeb nebeidzama siltuma vakhanālija izskatās nu ir beigusies... Tagad varēsim baudīt aukstumu un aukstuma rekordus, bloķejošus anticiklonus ( kurus visu ziemu tā arī nevienu nesagaidīja) un arktisko gaisa massu klātbutni... Kur tas viss bija agrāk, kad tam būtu jēga un pozitīva nozīme? Bet nē, 5 mēneši pēc kārtas bezjedzīga, nevajadzīgi izniekota siltuma nelaikā un tagad, kad tas lieliski noderētu un iederetos, vairs nav nekā, aprīlis laikam būs pirmais mēnesis ar vidējo T. zem normas kopš pagājuša jūlija, marts bija aukstāks par janvāri un sniegu martā un aprilī redzam biežāk un vairāk, nekā visas ziemas garumā, nerunājot jau par salu naktīs. Bet tas jau viss ir likumsakarīgi un bija gaidāmi- nu nevar siltuma anomālija vilkties bezgalīgi, kaut kad tam bija jabeidzās. Bet pa lielam temperatūras režīms būtiski nemainās kopš oktobra beigām, garais rudens lēzeni pāries vasarā, un kāda tā vēl būs nav zināms, bet baidos, ka daudziem tā nepatiks....

    Ielādē...
    1. 16.04.2020 15:51

      No kurienes ir tāda informācija, ka bloķējošie anticikloni izraisīs aukstuma viļņus turpmākajā pavasarī un vasarā?

      Ielādē...
      1. 16.04.2020 20:50

        Da nav tādas informācijas, cilvēks vienkārši grib aukstumu, uzdodot vēlamo par prognozi.

        Ielādē...
        1. 16.04.2020 21:55

          GFS nākamnedēļ sola siltāku laiku, pārsvarā virs +10 grādiem. Ja vēja virziens būs no dienvidiem tad būs arī veseli +18 grādi.

          Ielādē...
        2. 16.04.2020 23:06

          Pareizāk sakot gribēju, gribēju aukstumu visu ziemu un gaidīju to līdz pat marta beigām.... tas ta arī neatnāca. Bet tagad vairs negribu, jo jēgas tam vairs nav, un arī es šobrīd labāk baudītu siltumu dienās ap +20 grādiem, kā tas bija dažas dienas šajā aprilī. Bet informācija mēdijos un ziņās šajās dienās bija, teica, ka jaunākas prognozes vairs nesola siltumu ne aprīli ne arī maija,, arī Bricis to runāja... Bet pašam pētīt kartes un prognozes patreiz nav īpaši iespēju- pie datora pagaidām tiek vien retu reizi....

          Ielādē...
          1. 17.04.2020 17:19

            Diemžēl mēs nevaram mainīt laika apstākļus... un mediji tikai pārstāsta Briča un LVĢMC vārdus pēc savas interpretācijas.

            Es atzīšos, ļoti gaidu siltumu! Pagaidām ir cerība uz aprīļa beigām: +13...+18°C ir iespējami pēc siltākā GFS scenārija.

            Ielādē...
  8. 17.04.2020 19:50

    Nu ļoooti dinamiski apstākļi:))- te saule, te vējš, te mākoņi, te krusa, te atkal saule. Un tā uz riņķi. Dažādu kalibru, formu un nokrāsu mākoņi. +4*C. Nez kamdēļ laukā nemaz negribās...?

    Ielādē...
  9. 17.04.2020 19:54

    Rīgas ziemeļos ap 17:00 - stundas garumā sniega brāzma, sāka kaut kas krāties uz zemes, bet vakarā jau viss nokusa. Visu pavada ZR vējš 10-12-15m/s.

    Ielādē...
  10. 17.04.2020 22:23

    17. apr. no rīta nedaudz mākoņains. T. -1°C. Spiediens 757 mm. Mērens ZR vējš. Priekšpusdienā uz īsu brīdi bija gandrīz pilnīgi skaidra debess, bet tālu Z un ZR pusē jau cilājās lielie gubu mākoņi. Ap pusdienas laiku tie jau apņēma debess lielāko daļu. Z pusē tie bija ar nokrišņu "bārdām". Nebija ilgi jāgaida kad arī šāds tumšs lietus mākonis mums uznāca. No sākuma lietus uzpilināja, bet beigās slapji sniega graudi. Vējš kļuva mēreni stiprs. Pēc tam atkal saulīte un mērens ZR vējš. Un tā līdz vakaram... Vakarā gar Z-ZA pusi stiepās gubu-lietus mākoņu rinda. Tā nāca virsū un īsi pirms saulrieta mūs nosedza ar sniega graudu paklāju. Izskatījās, ka būs stiprs vējš, bet taisni otrādi - vējš norima. Pašlaik t. +1°C. Spiediens 760 mm. Sniega graudi lēni kūst un lāses sitas uz palodzes.

    Ielādē...
  11. 18.04.2020 00:40

    Raiba diena ar mākoņiem, sauli, galīgi tumšiem brīžiem, krusas un sniega tūrēm. Vējš tāds fragmentāri viltīgs, pa lielam neliels, bet brīžam tā uzpūš, ne mazāk kā vakar. Tad vēl pamanīju, ka ir momenti, kad pie manis it kā vēja gandrīz nav, kustas nelieli zariņi, taču ir dzirdama šņākoņa un redzu, ka apmēram 250-300 m tālāk vējš pamatīgi loka kokus. T kaut kur starp +5-7°C, tagad +2.8°C.

    Ielādē...
  12. 18.04.2020 00:47

    Arī es gaidu siltumu, un nevaru sagaidīt... Kam man tie "dinamiskie" laikapstākļi, ja tie tikai nelāgu laiku nes?! Jau otro dienu pēc kārtas stiprs, brāzmains vējš, gan ne tik spēcīgs kā dienu iepriekš, bet stiprākās brāzmas pēcpusdienā daudz neatpalika. Un auksts ar. Labāk būtu mierīgs pavasara AC ar +15...+20°C, tak nē, vajag tagad to ziemeļu gaisu iekšā sūkt... Ko ziemā neizdarīja. Un pūst uz velna paraušanu.
    Agrā rītā gan bija skaidrs un mierīgs, t. +0,5°C, tomēr jau priekšpusdienā radās mākoņi, vienubrīd nogāza krusa, taču nekas liels, ātri pārgāja un arī pēdas pazuda. Pēcpusdienā nokrišņu vairs nebija, pārsvarā saulains MMD, taču vējš un grādi... Brr! Pēcpusdienā t. lēkāja +6...+8°C robežās, vakarā vējš strauji norima, bet t. tikpat ātri nokritās līdz +3...+2°C. Pēc tam gan piebremzēja, pašlaik turas ap +1°C. Debesis skaidras, vējš lēns. Spiediens 758,5 mm.

    Ielādē...
  13. 18.04.2020 08:58

    Rīts vēss, bet saulains, putni birzītē skaļi vītero, zvirbuļi ar zilzīlīti turpina strīdēties par putnu būrīša īres tiesībām. Ceru, ka diena iesils, jo vējelis, kaut arī ne pārāk stiprs, ir ļoti nepatīkams - vēsums kā no atvērta ledusskapja.

    Ielādē...
  14. 18.04.2020 11:25

    *17.4.2020. Rīgas ziemeļi. Tāls ciklons uz austrumiem no mums. Dienas lielākā daļā - daļēja gubu mākoņainība, bet pēcpusdienā mākoņu daudzums palielinājās līdz ievērojamam, un bija slapja sniega brāzma. Uz zemes gan nekas nekrājās. ZR vējš 8-12m/s, pievakarē ar nokrišņiem- līdz 15-17m/s. Pirms saulrieta debesis gandrīz skaidrojās, bija vien rets gubumākonis, tādas debesis bija līdz nākamai pusnaktij. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+4; 15:00+7; 21:00+3.

    Ielādē...
  15. 18.04.2020 10:40

    Manas sēkliņas ir atradušas zaļžubītes....teikšu, ka tā ir dikti nemierīga kompānija:) Iet ņigu-ņegu.
    Vēl šorīt nopirku tirdziņā skaistas atraitnītes, būtu jāiestāda. Jāsaņemas vai jāpagaida kāds mierīgāks brīsniņš. Iedzers kafiju, tad manīs. Vai varbūt rīt...:))
    Saule ir, bet silda slikti. +9*C, taču ZR vēja dēļ tos itin nemaz nejūt. Varbūt pēcpusdien pūtējs norims? Pamazām sarodas mākoņi.

    Ielādē...
  16. 18.04.2020 17:23

    Vēss, 6°C, bez nokrišņiem, mērens vējš, mākoņi bieži aizsedz sauli.

    Ielādē...
  17. 18.04.2020 21:47

    18. apr. no rīta debess pilnīgi skaidra. T. +1°C. Spiediens 761 mm. Mērens ZR vējš saglabājās kopš vakardienas. Priekšpusdienā parādījās vidējie gubu-slāņu mākoņi un drusku vēlāk arī zemie gubu mākoņi. Pēcpusdienā tie sabiezēja un vietām veidojās nelieli nokrišņu mākoņi. T. sasniedza +9°C. Pievakarē atkal skaidrojās. ZR pusē pavisam bez mākoņiem. Pašlaik t. +3°C. Spiediens 763 mm.

    Ielādē...
  18. 18.04.2020 21:27

    Vakar Kurzemē interesanti laikapstākļi. Braucot uz Liepāju uznāca vairākas sniega graudu un slapja sniega brāzmas kopā ar vēju 15 - 18 m/s, tuvojoties Liepājai mākoņu arvien mazāk un pašā Liepājā saulains ar mērenu ZR vēju un +6°C, Pēcpusdienā braucot atpakaļ Kurzemes vidienē jauni gubenieki ar sniega graudu un slapja sniega brāzmām.

    Šodien Saulkrastos saulains un līdz 7°C silts, vējš jau galīgi vājš palicis, šodien vairs tikai ap 10 m/s brazmās, bet toties pūš joprojām. naktī nebūs mīnusu ja vējš turpinās no jūras pūst silto gaisu.

    Ielādē...
    1. 18.04.2020 22:14

      Ko Tu Mulkari labu dariji Rietumkrastā?!

      Ielādē...
  19. 18.04.2020 22:51

    Mums būs darīšana ar anticiklonu PŪRE: ciklons4.blogspot.com

    Ielādē...
  20. 18.04.2020 22:53

    Šorīt skaidrs, t. +1°C, bez īpaša vēja. Taču ātri vien tas sāka pūst, un pieņēmās spēkā, pēcpusdienā jau stipri pūta, brāzmās vismaz 12-13 m/s. Dienā debesīs saulains MMD, bez nokrišņiem, bet joprojām auksts, t. ap pusdienlaiku vien +7,5°C, vēlākā pēcpusdienā ap +8...+9, epizodiski līdz +10°C. Vakarā, tāpat kā iepriekš, atkal mākoņi pazuda, vējš norima līdz lēnam, t. slīd uz leju, šobrīd +3,5°C. Spiediens 761,5 mm.

    Ielādē...
  21. 19.04.2020 14:16

    *18.4.2020. Rīgas ziemeļi. Pastiprinās anticiklons no rietumiem. Mainīga mākoņainība: pārsvarā gubu- un augsto gubu mākoņi. Priekšpusdienā D pusē redzamas nelielas nokrišņi joslas. RZR vējš dienā līdz 6-7m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+4; 15:00+8; 21:00+3.

    Ielādē...
  22. 19.04.2020 21:51

    19. apr. no rīta mākoņains 8 balles. T. +0°C. Spiediens 764 mm. Priekšpusdienā īslaicīgi skaidrojās, bet no Z-ZA puses nāca lieli gubu mākoņi. Drusku uzlija un pastiprinājās ZA vējš. Vēlāk dienā mākoņi palika plakanāki. Auksts Z vējš saglabājās. T. sasniedza +9°C. Spiediens 766 mm. Vakarā skaidrojās no ZR puses. DA pusē dažas gubu-slāņu mākoņu joslas. Pašlaik t. +3°C. Spiediens 768 mm.

    Ielādē...