Temperatūra.

Temperatūra.

 

Aicinu beidzot izvest racionālu polemiku par temperatūras mērīšanu,mērīšanas tehnoloģiju un mērījumu ticamību.

MANS PIEMĒRS.

Man pašai ir 4 termometri.Meteostacija-2,3 m. no zemes absolūti klajā no saules un vējiem nepasargātā vietā.So mērījumu uzskatu par visticamāko.Kontrolei līdzīgā vietā un augstumā spirta termometrs un to rādītāji parasti aptuveni sakrīt.

Tad vēl 2 elektroniskie termometri-mājas dienvidu un ziemeļu pusē-diezgan tuvu pie mājas sienas ,pārsvarā aizvējā.Tos izmantoju  pati savai vajadzībai- dārzs man aiz mājas.lai nepārkarstu saulē. Apskatos cik temp. saulē un cik ēnā.

Kas un kurš no veidiem ir pareizākais?Un vai patiešām ir nozīme tam kāda ir oficiālā temperatūra ,tik un tā šie plusi vai mīnusi  dotajā vietā ir reāli,nevis izdomāti.

Un cik jūsuprāt ticami ir mašīnu termometru rādītāumi.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.02.2019 22:37

    Es vienmēr esmu uzskatījis, ka reālā temperatūra ir tāda, kuru termometri dotajā vietā un brīdi rāda, nevis kaut kādi mistiski grādi, kurus rāda nezcik km tālas oficiālās stacijas. Vienīgi, protams, jāparūpējas, lai termometru rādījumi būtu uzticami un tos pēc iespējas mazāk ietekmētu dažādi lokāli apstākļi (piesaule, no mājas nākošais siltums, piemēram).
    Oficiālie rādījumi noder vidējo temperatūru rēķināšanai un dažādām citām zinātniskām lietām, bet ikdienā jārēķinās ar to, kas ir tepat, aiz loga, nevis citur. Ikdienā, jo sevišķi pilsētās, ideālus rādījumus sasniegt ir grūti vai pat neiespējami, taču tas parasti arī nav nepieciešams - tas gan atkarīgs no katra prasībām. Pārliecināties par termometra precizitāti var, kad grādi grozās ap nulli, pasekojot, kad sāk salt, un cik tad rāda, cik lielas nobīdes ir utt, salīdzināt vairāku termometru un tuvāko staciju rādījumus. Lai mājas siltums mazāk ietekmētu, laika stacijas sensoru var atvirzīt no sienas, lai vismaz nav tiešas saskares.

    Ielādē...
    1. 12.02.2019 22:57

      Katram jāskatās pašam, cik precīzi rādījumi viņam nepieciešami. Lai panāktu maksimālu precizitāti, protams, ideāli būtu kaut kas līdzīgs autores norādītajam risinājumam, kad mērītājs atrodas ~2 m augstu, pakļauts visiem vējiem, bet pasargāts no tiešiem Saules stariem, taču tāds iespējams reti kur (pilsētā bieži neiespējami), savukārt daudzi citi tādu uzskatīs par lieku līdzekļu tēriņu, jo viņiem pietiek ar to, ko rāda parasts spirtinieks aiz loga, ar apmēram grāda precizitāti.
      Cik cilvēku, tik viedokļu, tā bija, ir un būs. Vien jāatceras, ka temperatūras rādījumi dažkārt mēdz būt ļoti līdzīgi visai plašā teritorijā, bet citreiz ievērojami atšķirties pat dažu km vai pat mazākā attālumā.
      Ir daudz dažādu jautājumu, un uz visiem uzreiz nevar atbildēt... :)
      Savukārt par mašīnu termometru rādījumiem nemācēšu neko spriest, jo nav bijis pastāvīgas saskares ar tiem.

      Ielādē...
  2. 12.02.2019 23:15

    Raksts nav lāga pamanīts. Gribēju pagaidīt. lai zinošāki speciālisti izsakās, bet ja jau viņi klusē....
    Piekrītu Raitim par diskusijas senumu un domāju, ka par šo jautājumu nav vērts uztraukties. Sava meteostacija, tas protams ir forši, bet es pagaidām iztikšu ar parastu ķīniešu termometru,kas rāda temperatūru virtuvē un ārā pie Z puses sienas, kur tam novietots datu devējs. Droši vien ir zināma ietekme no mājas un citiem apstākļiem, bet rādījumi ir daudz maz atbilstoši sajūtām, izņemot vasaras vakarus, kad arī šo sienu saules nedaudz apspīd. Mēs taču šeit Meteolapā nepretendējam uz absolūto datu precizitāti, tāpat var apšaubīt oficiālo meteostaciju novietošanas atbilstību attiecīgās apdzīvotās vietas rādījumiem. Siguldā, netālu no pils, pie stāvlaukuma piesaulītē, ir valsts meteodienesta stacija, kuras dati neiet automātiskā režīmā, tos var atrast viņu lapā, ja pameklē. Tāpat ir automātiskā stacija zem Gaujas tilta Siguldas pusē, kas mēra ūdens datus, kur tie redzami, pat nezinu.

    Ielādē...
    1. 12.02.2019 23:33

      Tāpat Latvijas Ceļu stacija, kuras datus mēs redzam Meteolapas kartē, faktiski atrodas Siguldas pagastā, kilometrus 6 no Siguldas, pirms meža, kur jau Līgatnes novada robeža, kam ar Siguldu maz sakara. Ši stacija ziemā uzrāda zemāku, bet vasarā augstāku temperatūru vismaz par 2-3 grādiem salīdzinājumā ar Siguldu. Pie manas mātes, kura dzīvo otrā Siguldas galā, rajonā pie veikala "Šokolāde", arī mēdz par dažiem grādiem atšķirties temperatūra, tāpat ne reizi vien bijis, ka pie manis līst, bet pie viņas ne, un otrādi.
      Tagad vairs šeit nav dalībnieku, kas apgalvo, ka temperatūras ir izdomātas un nav iespējamas, šī tēma atkrīt ne tikai iepriekšminētā apstākļa bet arī sava stulbuma dēļ. Par termometriem mašīnās un viņu precizināti neņemos spriest, pieļauju, ka viņiem varētu būt kļuda pāri grādu robežās uz vienu vai otru pusi. Esmu runājis....

      Ielādē...
  3. 16.02.2019 09:32

    Saulkrastos man 1 spirta termometrs ir R pusē pie sienas 3 m augstumā otrs Z pusē 1,5 m augstumā pie sienas ap 15 cm no loga. Parasti abu rādījumi neatšķiras vairāk par 2°C ja vien saule nespīd virsū. Salīdzinot ar Skultes meteostacijas, kura atrodas ap 6 km attālumā, rādīto temperatūru atšķirības parasti nepārsniedz 1 - 3°C . Ikdienas vajadzībām precizitāte ir pietiekama. Ja 1 no termometriem rāda -1 tad piesalst, ja +1 tad sāk kust, kļūda + ēkas siltuma ietekme drošvien nepārsniedz 1°C.

    Esmu mērījis temperatūru noliekot termometru zemē zāles augstumā, tad gan skaidrā bezvēja naktī gan ir bijis, ka uz zāles ir -5 - -8°C, bet pie sienas abi termometri rāda kaut kur ap 0°C.

    Ielādē...
  4. 12.02.2019 19:48

    Cik ilgi pastāv Meteolapa, tik ilgi ir diskusijas par gaisa temperatūras mērīšanu.

    Ielādē...
    1. 12.02.2019 20:19

      Šī nav īsti tăda diskusija.drīzăk gribu redzĕt kă to citi dara .varbūt vĕl ir varianti un neizmantotas interesantas iespĕjas.

      Ielādē...
      1. 04.09.2023 03:28

        T+10.6.Sveika!Prieks ka Esi!Katra auto motora vadibas bloks, registre un veic korekcijas.Tev un Visiem veiksmi!

        Ielādē...